pijnlijke ontsteking onder verstandskies, wat kan ik nu doen

Author:
verstandskiesje
Posted:
za, 02/08/2003 - 10:31
Enkele jaren terug besloot mijn eerste verstandkies door te komen. Eerst een puntje, toen twee, inmiddels drie en ik zie een stukje van het vlak. Als ie 'groeit' doet het altijd even pijn, maar ook niet meer dan dat.

Ok, leek me.

Begin deze week besloot nummero twee (rechtsonder) dat zijn tijd gekomen was. Flink bang dat ik hem niet op zou merken natuurlijk. Dus gisteren deed hij lekker pijn. Gisteravond was het niet 'lekker' meer. En vannacht werd ik wakker van. Ik kon niet meer in slaap vallen van de pijn.

Ik heb met een lampje gekeken. En eens op mijn (inmiddels flink dikke!) wang gedrukt. Er komt witte pus uit mijn tandvlees, precies waar de verstandskies doorkomt.

Ik heb mijn tanden nogmaals gepoetst, door op mijn wang te duwen zoveel mogen pus proberen te verwijderen, met zout gespoeld, gekoeld en flink wat paracetamol ingenomen. Heb ik daarna toch nog 1,5 uur kunnen slapen.

Vanochtend heb ik de huisarts gebeld. In de hoopte dat hij mij andere pijnstillers kon adviseren (ik loop nu letterlijk krom van de maagpijn en vermoed dat dat door de paracetamol komt). Ook hoopte ik dat hij een antibioticakuur voor kon schrijven, zodat het abces (dat is het volgens mij), genezen kan worden, zonder tussenkomst van een tandarts.

De centrale huisartsenpost vertelt mij dat ik contact op moet nemen met de dienstdoende tandarts. En daar zit voor mij een heel groot probleem.

Ik ben inmiddels 4 jaar niet naar de tandarts geweest. Ik HAD een hele fijne tandarts. Door verhuizing kwam ik bij een nieuwe terecht, die meteen begon met het afzeiken van zijn voorganger. Achter elkaar zette hij 3 vullingen en wilde er nog 3 zetten. Ook mijn ouders vertrouwde het na enige tijd niet meer en ze zochten een nieuwe tandarts. Vast en zeker een bekwaam man. Maar ik was 16, had een rotervaring met de vorige en was bang. De eerste keer dat ik langskwam vertelde ik dat ik het eng vond. Hij zei: "Onzin". En ik voelde me enigszin beledigd. Ik herhaalde dat ik het eng vond en toen heeft hij letterlijk gezegd:"Dan kun je maar beter gaan." Ik ben niet gegaan en ben nog 3 jaar netjes ieder half jaar op controle gegaan. Mijn ouders maakten de afspraak, dus heel veel keus had ik niet. Maar daarna ging ik uit huis en moest ik zelf een afspraak maken. Die drempel is voor mij net iets te hoog geweest.

Na vier jaar ligt die drempel niet meer 'ietsje' te hoog. Mijn ouders willen de sanering van mijn gebit betalen, mits ik volgende week een nieuwe tandarts zoek en een afspraak maak.

Ik wil daar niet aankomen met een abces onder mijn verstandskies. De digitale tandarts kan het nut van het trekken van de verstandkies wel bekritiseren, maar ik denk dat iedereen op dit forum weet dat de gemiddelde huis-, tuin- en keukentandarts, daar heel anders over denkt. Laat dat niet mijn eerste ervaring met mijn nieuwe tandarts zijn.

Ten tweede ga ik niet aan een dienstdoende tandarts uitleggen dat ik al vier jaar niet op controle ben geweest.

Ik hoop dat je mijn probleem begrijpt. Mijn vraag is als volgt:

Als ik dat abces netjes blijf verzorgen, zelf een andere pijnstiller bij de drogist ga halen en met zout blijf spoelen, gaat dat abces dan over?

Is het wel of niet verstandig het abces uit te duwen. En zo ja...moet ik dat dan vanaf de buitenkant (door het duwen op mijn wang) doen of kan ik ook zonder gevaar op mijn tandvlees duwen.

Zeg alsjeblieft niet: 'Ga toch naar de tandarts', want ik denk dat het duidelijk is dat ik dat onder geen enkele voorwaarde, met deze ontsteking in mijn mond, doe. Ook niet om hem alleen pijnstillers en antibiotica voor te laten schrijven. Ik ben allergisch voor een aantal soorten antibiotica en ken de stofnamen niet. Mijn huisarts heeft die wel in zijn electronisch bestand staan.
DutchUser

Pericoronitis is je probleem.

Advies: Flink hard borstelen op de verstandskiesplek helpt, waarom omdat het abces daarmee wordt leeggedrukt.
Gebruik brufen 400mg niet slecht voor de maag, tevens listerine mondspoelvloeistof probeer met een monddouche de listerine in de wond te spuiten.
Als de wond rustig is ga dan naar een kaakchirurg, verwijzing via een tandarts om de bewuste kies te laten trekken.
Na deze behandeling word je pas van het probleem verlost.
Collega's hebben ergere dingen meegemaakt,
dan patiënten die een paar jaar niet zijn geweest. Als studente zul je toch wel verstand genoeg hebben om eruit te komen.
Allereerst nu snel inkopen doen om de pijn te verlichten.
eventueel 15 clamoxil capsules 375mg laten voorschrijven door de huisarts.

W. Hordijk
Tandarts-Implantoloog



[ Dit Bericht is bewerkt door: DutchUser op 2003-02-08 14:31 ]
za, 02/08/2003 - 14:24 Permalink
verstandskiesje

Beste DutchUser,

Hartstikke bedankt voor het snelle antwoord. Ik ga dus nu maar even inkopen doen.

Eroverheen borstelen had ik inderdaad al ergens gelezen. Ik ben daar vanochtend mee begonnen. Het doet pijn, maar ik moet toegeven het helpt.

Minder blij ben ik met het antwoord dat de kies getrokken moet worden. Aan de andere kant, ik blijf niet onwetend over datgeen mij straks bij de tandarts (aan advies) te wachten staat. Als deze tandarts dit advies geeft, heb ik zeg maar al een soort van 'second opinion' van u gehad. Waardoor ik weet dat hij waarschijnlijk gelijk heeft en ik ook meer vertrouwen in dat advies zal hebben. En de kies dan ook zal laten verwijderen.

Nogmaals, bedankt voor het advies. Ik ga het zeker opvolgen.
za, 02/08/2003 - 14:45 Permalink