Pijnlijke kies (soms! hulp aub!)

Author:
Amilia
Posted:
ma, 06/04/2007 - 10:22
Hallo iedereen! Opgelet heel lang bericht :-?

Ik zit al voor 1,5 jaar met een probleem aan een van mijn onderste kiezen.
Het is allemaal zo begonnen;

Na 3 jaar vrees voor de tandarts ben ik eindelijk eens een nieuwe tandarts gaan zoeken wegens opeens kiespijn. Ik wilde niet meer terug naar mijn oorspronkelijke tandarts omdat zij mij gewoonweg niet goed verdoofde en ik enorm veel pijn had bij iedere behandeling.
Op aanraden van mijn Orthodont heeft hij mij doorverwezen naar nu mijn nieuwe tandarts.
Ik ben heel tevreden met mijn nieuwe tandarts, vertrouw haar enorm en de vrees is al een stuk minder.
Na 3 jaar had ik niets van gaatjes in mijn tanden en omdat zij niets kon zien aan mijn kies die pijn deed, heeft zij een foto getrokken. Op de foto kon je zien aan de kies waar ik pijn had dat er een zwart vlekje op de kies zat. Er zat een gaatje onder mijn vulling. Verder kon zij ook zien dat in 3 andere kiezen ook tandbederf onder de vulling zat!! De kiezen waren nooit degelijk uitgeboord geweest en er waren resten van tandbederf nog aanwezig zodat er zicht opnieuw gaatjes gevormd zijn.
Nu mijn probleem is dat 1 van deze kiezen (diegene die tot bijna op de zenuw is opgevuld, de ergste dus) pijn doet bij warmte/koude en pijn als ik kauw. Eerst had ik niks van problemen met de kies, alles was prima verlopen en ik heb er voor 5 maanden niets van pijn aan gehad.
Toen ik op een dag een broodje gegeten had (ik heb niks horen kraken ofzo) had ik opeens erna een pijnscheut aan die kies! Toen ik probeerde erop te kauwen deed hij pijn. Direct tandarts gebeld en ik kon direct gaan. Het rare is dat als ik niks eet of drink ik de kies gewoon niet voel of bitter weinig. Daarmee dacht de tandarts op die afspraak direct een wkb te doen maar ik had niet de pijn bij verschillende testen dat het een wkb nodig was. Ze zei me dat ze liefst had dat ik afwachte en de tand probeerde te gebruiken.
Bij de volgende consultaties waar zij bij alle andere kiezen met tandbederf onder de vulling een nieuwe vulling heeft gestoken hield zij de kies in de gaten en bleef zij dezelfde testen uitvoeren. Niks veranderde aan die kies en als ik meer pijn had moest ik direct afspraak maken om een wkb uit te voeren.
Nu ongeveer 6 maand na mijn laatste consultatie met mijn tandarts blijft die kies me lastig vallen. Het is geen kiespijn, hij is gewoon eventjes gevoeliger bij koude of warmte en ik gebruik hem niet meer voor het kauwen omdat hij dan wel pijn doet. Ik denk nu toch om een afspraak te maken bij de tandarts voor een wkb. Het is niet omdat hij enorm veel pijn doet, het is nu en dan een eventjes een lichte zeurende pijn, van echte kiespijn is er nooit geen sprake geweest behalve als ik hem gebruik.
Ik wil een wkb laten doen omdat ik denk dat dit de enige oplossing is en ik het beu ben de ene kant mijn gebit niet meer of amper nog kan gebruiken.
Ik heb ook enorme angst voor de behandeling en mocht ik dit niet hebben had ik al enige tijd geleden geweest voor een wkb.
Mijn vraag wat zou de oorzaak kunnen zijn en wat is de beste behandeling. Kan het zijn dat er een scheurtje in mijn tand aanwezig is? Indien ja, zal ik mijn tand verliezen? Of is een wkb hier nodig?

Bedankt aan iedereen die tot het einde geraakt is van mijn bericht (ik weet het is mega lang! maar het moest van mijn lever) en mij enige informatie kan geven omtrent mijn probleem!!
Groeten! :wink:
Sjoerd2

Hoi Amilia,

Nou, zo lang is je bericht ook weer niet hoor.

Ik kan je geen advies geven. Toch reageer ik om je te zeggen dat je voor een wkb echt niet zo bang hoeft te zijn. Ik heb op dit forum al verschillende keren gelezen dat een wkb tegenwoordig zowat pijnloos kan.

Succes.

Sjoerd
ma, 06/04/2007 - 10:36 Permalink
Amilia

Hoi Sjoerd!

Bedankt voor je steun! Ik heb ook al heel wat gelezen op het forum dat een wkb meestal pijnloos verloopt, maar mits ik heel nerveus ben vooraleer ik ga naar de tandarts werkt het de verdoving tegen en ben ik moeilijker te verdoven. Daarom heb ik angst dat ik terug de enorme pijn zal ervaren die ik bij mijn vroeger tandarts had. Mijn nieuwe tandarts heeft nu al meerdere malen bewezen dat zij mij heel goed verdoofd. Normaalgezien geeft zij me 1 volledige verdoving, de laatste keer was het meer 1,5 was redelijk zwaar want ik voelde me heel moe en was na zo'n 4 uur na de behandeling nog niet uitgewerkt. Vind ik wel niet slecht :D Hoe beter de verdoving hoe gelukkiger ik ben!!

Iemand die mij kan helpen of raad kan geven over mijn kiesprobleem blijft héél welkom!!

Groeten!! :wink:
ma, 06/04/2007 - 15:46 Permalink
Amilia

Is het nu toeval of niet dat ik gisteren mijn probleem gepost heeft, maar die kies begint meer en meer pijn te doen. Sinds gisterenavond heb ik gelijk elektrische pijnscheuten vanuit die kies die uitstralen naar mijn voorste tanden. Het is van korte duur zo'n 2à3 sec houden die aan en dan ebt de pijn weg.
Vooraleer ik een afspraak maak bij de tandarts had ik graag nog enige meningen gekregen over mijn kiesprobleem. Gewoon uit nieuwsgierigheid wat jullie hierover denken. Zal een wkb hier de enige oplossing zijn? (Mijn tandarts denkt van wel want de kies is tot bijna op de zenuw opgevuld en was bij de vorige vulling al kantje boord voor een wkb)

Dank bij voorbaat!
Groetjes
di, 06/05/2007 - 14:03 Permalink
Mignon

Beste Amilia,

zo te lezen is de zenuw van je kies inderdaad ontstoken. Waarschijnlijk heeft hij een zware klap gehad toen de vorige vulling werd gemaakt en is hij daarvan niet hersteld. Een wortelkanaalbehandeling is, mits deze diagnose klinisch juist is, de aangewezen optie. Ik zou je tandarts bellen voor een afspraak. Veel succes. Laat je even weten wat de uitkomst is?

Gr, Mignon
wo, 06/06/2007 - 14:14 Permalink
Amilia

Hartelijk bedankt Mignon voor uw reply!

Deze avond zal ik met een heel klein hartje afspraak maken bij mijn tandarts :(
Ik vermoed dat er waarschijnlijk geen ontsnappen is aan die wkb. Ik hoop dan ook als deze moet gebeuren ik geen pijn ervaar tijdens de behandeling, dat de napijn redelijk draagbaar zal zijn en dat ik in de komende jaren geen last meer zal hebben van die kies. Ik heb al in het verleden genoeg afgezien van mijn gebit (vanaf eerste afspraak met vroeger tandarts altijd pijn bij behandelingen, 3 jaar blokjesbeugel, tanden getrokken, kleine operatieve ingreep om mijn ingesloten hoektand uit te halen en nu dit nog! Nie leuk als je een enorm angstig bent voor de tandarts :(

Ik zal het zeker laten weten wat de uitkomst is!
groeten! :wink:
wo, 06/06/2007 - 18:01 Permalink
Mignon

Amilia,

dapper van je dat je zo snel een aspraak hebt gemaakt. Ik hoop inderdaad dat de behandeling dit keer soepel verloopt voor je. Lees het verhaaltje over wortelkanaalbehandelingen op deze site nog eens door. Dan weet je alvast wat je te wachten staat. Vraag de tandarts om een goede verdoving en om advies over de bestrijding van eventuele napijn. Veel succes, wanneer gaat het gebeuren?

Gr, Mignon
do, 06/07/2007 - 18:07 Permalink
Amilia

Ja, zo snel mogelijk gebeld naar de tandarts omdat het toch zal moeten gebeuren en ik heb het liever rap achter de rug.
Dus gisterenavond mijn tandarts gebeld en volgens hetgeen ik ervaar van pijn aan mijn kies begint hij voortekenen te tonen van ontsteking van de zenuw. Vandaag heb ik bijna niks van kiespijn gehad, gisteren was de kiespijn er meer.
Afspraak is op 19 juni, indien het vroeger kan zal zij mij contacteren.
De verdoving is ook ter sprake gekomen en zij zal mij een van de nieuwste zwaarste verdoving toedienen die momenteel beschikbaar is. Ook heeft zij mij gezegd een pijnstiller te nemen voor ik vertrek van thuis: Ibuprofene 600mg, en mij er zeker niet teveel in op te jagen, alles komt goed zegt ze :)
Ik heb al eens rondgekeken op de site en al veel gelezen over een wkb, ik vind het heel interessant om te weten hoe de behandeling verloopt. Voor mij is het nodig dat ik weet wat er zal gebeuren.
Ik zal jullie op de hoogte houden!
Bedankt Mignon om even tijd te nemen voor me!
do, 06/07/2007 - 22:58 Permalink
Mignon

Graag gedaan Amilia. Fijn dat je tandarts het ook zo goed heeft opgepakt. Lees de artikeltjes op de site nog maar eens goed door en dan wens ik je alle succes de 19de. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen als ik lees hoe je het aanpakt. Hardstikke dapper.

Gr, Mignon
zo, 06/10/2007 - 12:47 Permalink
Amilia

Hallo!

Sinds een half uurtje geleden terug van de tandarts. De behandeling zelf is volledig PIJNLOOS verlopen!! Even een minder leuk moment met dat er rechtsreeks in de zenuw werd verdoofd, maar na een paar seconden trok de pijn direct weg en verder totaal niks meer gevoeld!
Het was wel een lange behandeling omdat ze bijna op het einde nog een verborgen kanaal heeft gevonden (ze was er wel bijna zeker van dat er nog een ging zijn) Dus uiteindelijk heeft ze 4 kanalen gevonden. Ze heeft ook geen ontsteking gemerkt in de tand, de pijn die ik meer voelde in mijn kies was heel waarschijnlijk het prille begin ervan.
Nu zit er momenteel een voorlopige vulling in mijn kies, nu vrijdag zal ze het verder afwerken.
Mijn mond voelt nu nog mega goed verdoofd aan maar toch moest ik nog een Ibuprofen nemen nu ik thuis ben, dus heb ik dit direct gedaan. Hopelijk heb ik geen ernstige pijn als de verdoving uitgewerkt is, we zullen zien.
Ik hou iedereen op de hoogte en met deze wil ik ook laten weten voor diegene met angst voor de tandarts; ik ben ook zo'n enorme bangerd en redelijk moeilijk te verdoven, maar als ik dit kan overleven zonder pijn dan denk ik dat jullie dit ook kunnen, zeker!!!
Groeten!
Amilia
di, 06/19/2007 - 17:10 Permalink
Amilia

Hi!

Deze morgend geweest naar de tandarts voor het laatste deel vd behandeling. Omdat ik 4 kanalen had heeft het terug een tijdje geduurd, maar ik ben er vanaf. Ik heb toch gevraagd om een verdoving omdat de kies wel best nog gevoelig was. Ze heeft mij een verdoving gegeven en tijdens de behandeling bijna niks gevoeld, nu en dan was de kies gevoelig (meestal toen ze op de kies druk gaf), maar dat viel wel best mee.
De napijn valt heel goed mee en daar ben ik ook wel heel gelukkig mee, ik blijf wel nog pijnstillers nemen want ik heb ook last van mijn kaakgewricht door zo lang mijn mond te moeten openhouden. Mijn kaakgewricht doet soms meer pijn dan de kies zelf.

Al bij al voor mij valt een wkb toch redelijk mee, het enige wat tegenvalt en lastig is, is de duur van de behandeling.

Na een 1.5 jaar met problemen rond gelopen te hebben met die kies, hoop ik dat het nu eindelijk gedaan is. We leven op goed hoop zullen we maar zeggen!! :D

Groeten!!
vr, 06/22/2007 - 14:55 Permalink
Sjoerd2

Fijn dat je er af bent, Amalia. Nou nooit meer bang zijn. Daar heb je alleen jezelf maar mee.

Het zal een hele opluchting zijn, en dat gun ik je van harte. Ik wens je een goed weekeind.
vr, 06/22/2007 - 15:06 Permalink
Mignon

Ik ben blij dat het goed is afgelopen Amilia. Een wortelkanaalbehandeling is inderdaad een lange zit. Ik hoop dat je snel het stijve gevoel in je kaken kwijt bent. Succes en bedankt voor je reactie.

Gr, Mignon
vr, 06/22/2007 - 16:49 Permalink
Amilia

Hallo Iedereen!

Ondertussen tot nu toe alles redelijk goed verlopen met de kies waar ik over een paar maand een wkb gehad heb, maar...

Sinds een week of 3 terug heb ik terug heel lichtjes pijn aan die kies als ik mijn tanden poets. De eerste paar contacten met de tandenborstel op de kies geeft een hele lichte pijn, kort daarna (ong. 5 sec) verdwijnt de pijn als ik hem blijf poetsen. Ik had dit in het begin na de wkb ook wel, dan is het verdwenen, maar nu is het er terug. De pijn is te vergelijken met toen ik mijn blokbeugel droeg en mijn beugel werd aangespannen en op al mijn tanden een soort van druk lag. Ik weet niet echt hoe ik de pijn moet uitleggen. Ik kan er mee eten met die kies, geen enkel probleem, doet geen pijn. Anders ook niet, totaal geen pijn. Het rare eraan is als ik op mijn tand tik (zeker langs de buitenkant) hij wel terug die lichte pijn heeft. Als ik hem zou 5 minuten blijven tikken, dan doet hem terwijl ik tik, 5 minuten pijn en zodra ik stop is de pijn onmiddellijk gedaan en ook dit had ik na de wkb. Bij koude of warme dranken voel ik totaal niks van die kies.
Ik denk niet dat het zenuwpijn is, kan eigenlijk ook niet meer omdat alle zenuwen weg zijn. En ik denk wel mocht er een restant zijn van een zenuw, dan zou ik waarschijnlijk meer pijn ervaren?
De pijn zelf geeft geen uitraling, ik bedoel zoals je zenuwpijn zou ervaren (very freaky :smt017) en ook niet naar mijn omliggende tanden . Mijn tandvlees heeft rond die kies een mooi rozige kleur, dus zeker geen tekenen van een ontsteking van buitenaf gezien. Na de wkb heb ik ook nooit geen ontsteking gekregen.
Wel te vermelden dat mijn verstandskies nu bijna helemaal is doorgebroken waar die kies (eerste grote maler onderaan) met wkb zit. Kan dit pijn-druk-gevoel geven op de tand?

Mijn tandarts zei me wel dat het enige tijd kan duren vooraleer alle pijn uit die kies kan verdwijnen (nog napijn?). Dit klopt waarschijnlijk wel? (van 6 maand tot zelfs 2 jaar ofzo na een wkb zei ze me)

Ervaart iemand hier ook net hetzelfde? Zou er meer aan de hand zijn met die kies? Toch een ontsteking?

En misschien de meest belangrijkste vraag; hoe voelt dan die doodgewone napijn aan van een kies na een wkb zonder dat men er meer moet van denken dan zoals bv een ontsteking?

Graag had ik graag enige reacties hierop gekregen!
Op voorhand bedankt!!
Groeten!!
do, 09/20/2007 - 20:52 Permalink
Spiegeltje

Mijn tandarts zei me wel dat het enige tijd kan duren vooraleer alle pijn uit die kies kan verdwijnen (nog napijn?). Dit klopt waarschijnlijk wel? (van 6 maand tot zelfs 2 jaar ofzo na een wkb zei ze me)

Ik denk dat de tandarts hiermee bedoelt dat de wortelpuntontsteking een half tot 2 jaar tijd nodig heeft om helemaal te verdwijnen. De wortelkanalen mogen dan bij wkb goed zijn schoongemaakt en opgevuld, de ontsteking van het bot rond de wortelpunt, daar kan de tandarts niet makkelijk bij. Het lichaam ruimt die vanzelf wel op maar dat kost behoorlijk wat tijd. Gedurende die periode kun je nog af en toe (lichte) klachten hebben.

Het is helaas wel zo dat lang niet iedere wkb succesvol is. De klachten die je voor de behandeling had kunnen dan zelfs in volle omvang terugkomen. In de meeste gevallen zal de behandeling dan moeten worden overgedaan. Desnoods kunnen de wortelpunten operatief worden verwijderd.

De tandarts kan aan de hand van een fotootje vrij goed zien of het met de resterende ontsteking aan de wortelpunt - zichtbaar als een zwarting - de goede kant uitgaat.

Voor zover ik kan beoordelen is er niets in je verhaal dat er op wijst dat er iets bijzonders aan de hand is dus ik zou me zeker geen zorgen maken.
do, 09/20/2007 - 22:37 Permalink
Amilia

Bedankt Spiegeltje om zo vlug een reactie te geven!!
Ik ben nu veel meer op mijn gemak. Ik kon mss wel denken dat er niets was, maar die kies speelt me nu al zo lang parten dat ik denk dat er altijd wel iets mis is met die kies. Hopelijk blijft hij nu enkele jaren van de baan.
Groeten!!
Amilia
ma, 09/24/2007 - 08:38 Permalink