Pijnlijk tandvlees

Author:
marjolyn
Posted:
zo, 06/26/2005 - 12:05
Hoi...

Ik heb al een tijdje last van pijnlijk tandvlees... wat kan ik het beste doen om er vanaf te komen?
Ik wil iig niet naar de tandarts.

Groetjes Marjolijn
vV

waarom wil je niet naar de tandarts?? het zou een voorbode kunnen zijn van grotere problemen, met wellicht zelfs verlies van tanden/kiezen tot gevolg.....Het lichaam waarschuwt o.h.a. niet voor niets met pijn!
ma, 06/27/2005 - 07:34 Permalink
marjolyn

Ik wil niet naar de tandarts omdat ik bang ben. ik heb dit jaar al genoeg voor me kiezen gehad.
Het is ook niet zo pijnlijk.. het betreft ook maar bij 1 kleine kies.

Ik bel pas als ik verga van de pijn.. ik probeer er eerst zelf vanaf te komen.
ma, 06/27/2005 - 11:29 Permalink
vV

nu is het probleem nog beperkt. Met de wijze waarop je er nu mee omgaat moet je met meer stress naar de tandarts. Die moet het werk doen in beperkte tijd want je belt met spoed.. en wordt dus tussendoor gepland. En in deze tijd is het nog maar afwachten of je bij je eigen tandarts terecht kunt, en wellicht naar een vervanger toe moet (vakantieperiode tenslotte..).
Tevens kan het zijn dat je tandarts ook pas 1 of een paar dagen later tijd voor je heeft, eigenlijk heb je namelijk geen acute klacht, wat als spoed behandeld moet worden, maar een probleem wat al langer bekend is...

Ik vind dit niet de wijze om er mee om te gaan, juist vanwege je angst! die wordt zo alleen maar erger.
ma, 06/27/2005 - 12:47 Permalink
marjolyn

Ik ga altijd naar de tandarts.. maar in de afgelopen tijd zijn er een aantal dingetjes mis gegaan waaronder een verdoving die niet goed werkte.. waardoor mijn angst groter is geworden.
Ik ben haast 22 en heb al veel dingen meegemaakt bij de tandarts.

Maar dat stukje tandvlees wat een beetje pijnlijk is lijkt me zo onschuldig.
Mijn angst is dan te groot om te bellen.. dalijk ga ik voor jan met de korte achternaam naar de tandarts die zullen dan ook wel denken zij weer?
ma, 06/27/2005 - 17:09 Permalink
Lieneke

Sinds wanneer kan jij weten wat een ander denkt? Je moet geen dingen van te voren gaan invullen, want het hoeft helemaal niet zo te zijn!! Misschien denk je hun gedachtes op te maken uit hun houding, maar het kan heeel goed zijn dat dit een mis-interpretatie is!
Dus...gooi die angst overboord en ga naar de tandarts. Je kan beter nu gaan met iets onschuldigs dan wachten en dan gaan met iets wat vreselijk is.
ma, 06/27/2005 - 17:27 Permalink
marjolyn

Misschien is het een mis interpretatie maar ik ben in 2 jaar tijd zeker 15 keer naar de tandarts geweest.. afgelopen donderdag was het de laatste keer. Ik ben dit nou echt zo ontiegelijk zat elke keer maar naar de tandarts moeten elke keer weer dat gestress.. ik kan wel wat leukere dingen bedenken.

Ik ga gewoon eerst zelf aan de slag.. en later zie ik het wel verder voor hetzelfde geldt gaat het gewoon over.
ma, 06/27/2005 - 18:09 Permalink
minique

Nog even voor de goede orde: als je naar de hoofdsite gaat, daar klikt op 'informatie' kun daar je zowel een poetsinstructie als floss-instructie vinden. Misschien heb je daar nog iets aan. Overigens is het zo dat als een ragertje of een tandenstoker past, je die beter kunt gebruiken dan flossdraad. En het een sluit het ander niet uit: sommige plekken zullen beter gaan met floss, anderen met stokers of ragers...

Ik begrijp je angst heel goed, maar ik moet zeggen dat ik het ook wel eens ben met vV en Braces. Je moet er eigenlijk helemaal niet bij stil staan 'wat zullen zij er wel niet van denken.' Jij zit met een probleem en zij kunnen je adviseren wat je het beste kunt doen en ze worden er nog voor betaald ook...

:smt006 Monique
ma, 06/27/2005 - 19:13 Permalink
femm

maar weer aan de andere kant.. hoeveel mensen wachten er niet even af als ze een gevoelig/ pijnlijk stukje tandvlees hebben? Ik denk dat heel veel mensen eerst even kijken of ze het zelf kunnen oplossen. Is toch met de huisarts ook zo.. Dus wat dat betreft snap ik het wel en vind ik het ergens ook wel logisch dat ze even wil wachten..Je gaat toch ook niet voor elke keer koorts naar de huisarts?
di, 06/28/2005 - 06:39 Permalink
vV

de kosten in de zorg lopen o.a. hoog op door mensen die te lang wachten met bezoek aan de arts/tandarts etc. Tegen de tijd dat blijkt dat ze het niet zelf onder controle krijgen of het probleem (vaak voorspelbaar voor de medicus..) niet vanzelf overgaat en dus veel erger is geworden zijn extra ingrepen, medicijnen etc nodig om het bij aanvang simpele probleem onder controle te krijgen...

En vervolgens krijgt de medicus te horen dat de zorg zo duur is....en de tandarts dat er weer zo`n hoge rekening komt....

Sorry voor deze weer eens wellicht negatieve bijdrage van mijn kant, maar ik heb er de laatste weken weer veel te veel gezien die aan bovenstaande voldoen...

Overigens moeten werkgevers ook eens leren dat ze verstandig aan doen wat soepeler om te gaan met werknemers die een medicus moeten bezoeken, wij werken nu eenmaal niet alleen vroeg in de ochtend en laat in de middag.. En ze hebben er ook meer aan dat een probleem tijdig onder controle komt.
di, 06/28/2005 - 07:32 Permalink
minique

Ik begrijp jullie gedachtengang best en ja, kan er tot op een bepaalde hoogte ook wel achter staan, maar toch wil ik even kwijt dat ik óók Marjolyn heel goed kan begrijpen. Ik weet natuurlijk niet precies hoeveel last zij heeft, maar als ik voor mezelf naga als ik wat last heb van 1 plekje, dan wacht ik het ook liever even af en probeer ik het eerst zelf op te lossen. Zie ik met enkele weken geen verbetering, dan kan ik altijd nog een afspraak maken en ik weet van mezelf dat ik dat dan ook doe.
Ik vind dan ook dat jullie op dit moment haar gevoelens zouden moeten respecteren en beter enkele tips kunnen geven over hoe de mondhygiëne te verbeteren dan met z'n allen te blijven roepen dat ze toch naar de tandarts moet gaan, ook al hebben jullie in de basis wel gelijk.

:smt006 Monique
di, 06/28/2005 - 07:45 Permalink
vV

mijn laatste bijdrage was algemeen, maar je hebt gelijk. Anderzijds staat er zoals ook al in een ander antwoord hier op het forum en op internet (eventueel via sites van tandartsen) heel veel info over mondhygiene en daarmee gerelateerde zaken. Alleen is een simpel tandvlees ontstekinkje vaak snel en bijna vanzelf over met maar een klein beetje extra aandacht.
Als er gesproken wordt over een tijd aanzien, en er zijn dan nog steeds klachten is het naar mijn ervaring dus niets kleins, maar kan ermee door blijven lopen tot het nog erger wordt grote gevolgen hebben op korte en wellicht ook lange termijn....

ik zie liver mensen 10 x, waarvan 9 x voor niets. maar die ene keer ben je er dan wel op tijd bij.

En doorlopen betekent vaak dat het escaleert in weekenden, tijdens vakanties etc, en dan is oplossen ook veel lastiger, want de spoedtandarts kent de voorgeschiedenis niet. Zeker omdat het nu vakantieperiode is......is mijn advies denk ik duidelijk.
di, 06/28/2005 - 09:21 Permalink
femm

ze heeft het idd over een tijdje. maar in dat tijdje heeft ze er volgens mij geen extra aandacht aan besteed.. wat ze moet doen vraagt ze immers nu pas. misschien dat het dan zo over is.. maar goed ik kan niet voor een ander praten..
di, 06/28/2005 - 12:05 Permalink
marjolyn

Ik heb wel degelijk extra aandacht aan besteedt... ik heb daar extra goed gepoetst geflost en gespoeld.
Ik heb van kleins af ook meegekregen dat ik niet voor ieder pijntje naar de tandarts/huisarts ga. Je hebt mensen die voor ieder kwaaltje maar naar de tandarts/huisarts gaan en daardoor kunnen de kosten ook de pan uitschieten omdat de tandarts/huisarts meer tijd moet maken en tijd is geld.
di, 06/28/2005 - 14:46 Permalink
Lieneke

In principe niet. Maar het kan zijn dat de vulling overhangt (te groot is) en dat kan een verzamelplek voor tandplak worden en dus een tandvleesontsteking geven.
ma, 08/01/2005 - 08:43 Permalink
egypte

Beste Marjolyn,

Ik snap best dat je niet staat te springen om weer naar de tandarts te gaan. Vooral omdat je al zo vaak bent geweest. Ik heb zelf altijd last van terugtrekkend tandvlees en blootliggende tandhalzen en zit ook zeker om de 2 weken bij de tandarts met diverse klachten. :-?

Vorig jaar had ik ook een fikse tandvleesonsteking op de plek waar mijn plaatje heeft gezeten. Het deed zeer en het bloedde. Toen de mondhygieniste ernaar keek zei ze: ja, daar zit oud bloed dit moet z.s.m. genezen. :cry: Ik moest spoelen met een blauw water dat je ook bij de apotheek en tandarts kunt kopen (ben even de naam kwijt). Met een bepaalde percentage aan chloorhexidine (of zoiets). De ontsteking is genezen maar ik heb ruim 2 weken een dood gevoel in mijn tong gehad, deze was ook verkleurd en mijn tanden waren verkleurd (bruin). De tandarts en mondhygiensite hadden hiervoor wel gewaarschuwd. :o

Op dit moment flos ik na het poetsen met sensodyne en spoel met sensodyne mondwater. Daarna doe ik langs de tandhalzen/tandvlees een beetje sensodyne. Dit werkt voor mij uitstekend!!!! Ik hoop dat je wat hebt aan deze info. :smt040

Groetjes Cynthia :smt006
ma, 08/01/2005 - 19:32 Permalink
marjolyn

Ja ik heb er zeker wat aan, maar dat flossen moet ik wel wat vaker doen.. maar ik heb er zo`n hekel aan.. want ik heb best veel vullingen en ik blijf er elke keer achter hangen... sorry dat ik niet wat eerder heb gereageerd.. want ik zit nu in corfu(griekenland), dus ik zit in het internetcafe... maar dat stukje wat ontstoken was is niet meer pijnlijk dus ik ga ervan uit dat het niet meer ontstoken is.

Groetjes Marjolijn
vr, 08/12/2005 - 14:10 Permalink