pijn na vullingen, hoe lang wachten

Author:
astridh
Posted:
di, 08/20/2013 - 19:32
Dit jaar ben ik bij een nieuwe tandarts terecht gekomen en bleek dat er veel mis was met mijn gebit. Inmiddels 1 wkb, 1 verstandskies verwijderd en 4 gaatjes gevuld. De laatste 2 gaatjes zijn nu 2 maanden geleden uitgevoerd in 2 naastgelegen kiezen rechtsonder. In eerste instantie niets geen last maar na een week of zo begon er een zeurende pijn rechtsonder in mijn kaak die afgewisseld wordt met pijn in de bovenkaak (ook rechts). Doordat de pijn bleef aanhouden ben ik terug gegaan naar de tandarts. Bij het aantippen met koud reageerden beide gevulde kiezen maar niet overduidelijk (pijn vloeit ook weer redelijk snel weg). Na een controle foto kreeg ik te horen dat de 2 kiezen die gevuld zijn grote, hoge wortels hebben die ver de kies inlopen en die, ook al zijn de vullingen klein, de reden kunnen zijn van deze pijn. De TA gaf aan dat het lichaam hier over het algemeen een aanpassing in de tand maakt waardoor de pijn afneemt maar dat dat wel een jaar kan duren :o .

Inmiddels ben ik weer een maand verder en de pijn wordt niet minder, eerder erger. Het is geen continue pijn, soms speelt het op en wordt het erg maar verdwijnt het daarna weer. Er is geen relatie met eten of drinken of inspanning. De laatste dagen wordt ik regelmatig s nachts wakker. Soms verdwijnt de pijn dan na een tijdje vanzelf, soms moet ik aspirine nemen om verder te kunnen slapen. Ook overdag moet ik regelmatig pijnstiller nemen die op dit moment nog heel goed werkt. Na het innemen duurt het 15 a 20 minuten en dan is de pijn echt weg. Ik het vroeger ervaren dat bij een echte ontsteking aspirine niet meer werkt.

Mijn vraag is hoe dat zit met het feit dat er iets in de tand gebeurt om de gevoeligheid te verminderen, zou ik dan nu al een vermindering moeten merken van de pijn. Ik zit er niet op te wachten om een jaar lang pijn te lijden (bij de zeurende pijn ben ik niet zo aangenaam gezelschap voor mijn medegezinsleden :oops: ) als achteraf blijkt dat het helemaal voor niets is geweest en ik alsnog een behandeling moet ondergaan. Wat is een redelijke termijn om te wachten tot er wellicht toch een verbetering optreedt.

Wellicht voor het geheel goed te vermelden dat bij de kiezen waar ik 'vroeger' (ca 10 jaar geleden) witte vullingen heb gekregen ik uiteindelijk allemaal kanaalbehandelingen heb gekregen als gevolg van pijn en ontstekingen, 2x bij een kaakchirurg terecht gekomen in verband met kaakontsteking. Ik neem aan dat het materiaal waar de vullingen nu van gemaakt wordt een andere is dan 10 jaar geleden.

Alvast dank voor het meedenken.