pijn na brug behandeling (tijdelijke brug)

Author:
mwoe
Posted:
ma, 07/07/2008 - 21:46
Hallo,

Heb vorige week maandag (30 juni) de 1e brugbehandeling ondergaan.
Het gaat om de 3 kiezen voor de verstandskies links onderin.
Nu miste ik de middelste kies al na een eerdere misluke wortelkanaalbehandeling.
De kies bleek te zwak en brokkelde af. Heb jaren gelopen met een gat, maar had er geen last van.
Nu waren de kies ervoor en erachter zo goed als op. In overleg met de tandarts besloten om hier een brug op te zetten.

Nu zit er een week een noodbrug in en krijg volgende week maandag de definitieve.
Nu heb ik al sinds de behandeling tot nu (8 dagen) last van kiespijn aan de behandelde zijde. De pijn straalt door tm de 2 kiezen voor de brug.
Voel het s'ochtends even, maar komt echt goed opzetten aan het begin van de avond. Kan er in principe wel gewoon mee slapen, maar als ik 1 paracetamol slik, is het gevoel binnen 20 minuten weg.

Nu was vooral de eerste dagen de achterste kies zeer gevoellig aan de zijkant (tongzijde). Paar keer goed zitten poetsen, maar bloedde gelijk aardig en was ook zeer pijnlijk. Ben daar nu een paar dagen mee gestopt en blijf er verder gewoon af. Warm doet niet echt zeer, maar koud voel ik wel (niet pijnlijk). Kan er verder gewoon prima op kauwen zonder enige vorm van pijn.

Is er nu iets mis met bijv. de zenuwen in 1 van beide kiezen of is dit gewoon een "gebruikelijk' bij effect?

Alvast bedankt voor de reactie! :smt001
Mignon

Er zijn tenminste 2 logische verklaringen voor jouw probleem.

Ten eerste kan de zenuw van de geprepareerde kiezen geirriteerd zijn geraakt door het beslijpen. Daardoor kan hij reageren met een ontstekingsreactie. Deze reacie kan zelflimiterend zijn en vanzelf overgaan. Soms is de ontsteking echter niet reversibel en moet er een wortelkanaalbehandeling worden gedaan.

Ook is het mogelijk dat de noodbrug niet helemaal goed aansluit op de preparatie. Daardoor ligt tandbeen bloot wat gevoelig kan eageren bij warm of koude.

Op dit moment is er weinig te doen aan de situatie. Ik zou afwachten hoe het gaat als de brug erop zit. Uit voorzorg zou ik de brug wel tijdelijk cementeren. Mocht er iets mis zijn, dan is deze makkelijk te verwijderen.

Beterschap!

Grts, Mignon
di, 07/08/2008 - 17:16 Permalink
mwoe

bedankt voor de snelle reactie.
Zal het a.s. maandag voorstellen.
Voelde tijdens het afslijpen van 1 van de 2 kiezen al redelijk wat irritatie.
Gaf dit aan en de tandarts dacht dat dit kwam door het feit dat de verdoving nog niet geheel was ingewerkt.
Pijn bleef gewoon verder aanwezig tijdens het slijpen.
di, 07/08/2008 - 18:30 Permalink
tineke de wal

Ik heb (na twee weken een tijdelijke brug) nu een difinitieve brug gekregen links onderaan, en dat is nu vijf weken geleden. Toen ik zeven weken geleden mjin tijdelijke brug kreeg, werd ik verdoofd, en die verdovingsprik deed mij meer pijn dan ik ooit heb gehad, maar dat trok snel weer weg. Nu ik vijf weken die nieuwe brug inheb, heb ik nog steeds pijn. Ik kan niet kauwen aan de linker kant, al is de pijn als ik niet kauw minimaal, maar b.v. een boterham eten, gaat alleen aan de rechter kant. Dat is toch niet normaal, ik zou mijn linkerkant nu toch moeten kunnen gebruiken? En wat is er aan te doen?
ma, 07/21/2008 - 14:54 Permalink
Mignon

Beste Tineke,

een brug moet je meestal eerst een aantal dagen tot weken indragen voordat hij perfect op zijn plaats komt en lekker zit. De tandarts cementeert de brug dan vaak tijdelijk. Mochten er problemen zijn dan kan de brug makkelijk verwijderd worden. De pijn die jij bij kauwen ervaart kan komen doordat de brug te hoog is. Er staat dan teveel druk op de kiezen. Dit is in te slijpen. Ook kan het zijn dat er een ontsteking aanwezig is. Om duideijkheid te krijgen zul je bij je tandarts moeten zijn voor een kort onderzoek.

Veel succes, grts Mignon
ma, 07/21/2008 - 15:33 Permalink
Doortjedapper

Als antwoord op door tineke de wal

Hallo,
Ik heb tien jaar geleden n brug laten plaatsen voortanden,en n implantaat rechts kies.Nu kreeg ik links pijn en na 3 wortelpuntbehandelingen eindelijk de goede kies te pakken .Nu brak me n kies af,en de tandarts raadde me aan n brug.Ook werd er gekeken naar mn overige kiezen.Achterste kies was ook diep..10 meting.Maar de tandarts raadde me toch n brug aan,daar t zonde was voor die andere brug.Ik heb dus in december n brug laten plaatsen 1500 euro.Heb ik moeten lenen,anders had ik nu geen verzekering meer,zou er iets gebeuren.Nu zit mn brug er dus in,en is mn wortel ontstoken. Ik heb antibiotica gekregen,en hij hoopte dat de ontsteking rustig werd, niet dus.Maar nu weet ik geen raad.N kaakchirurg de wortelpunt laten verwijderen kost rond de 700,maar de implantaat rechts,zit ook niet meer heel vast meting 11.Wat zou u me aanraden?Alles eruit,of toch de behandelingen laten doen,alhoewel ik daar eigenlijk geen geld meer voor heb,maar is ook zonde van de 1500 euro,de brug zit net een maand
Attach
za, 01/23/2021 - 12:48 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Doortjedapper

Je bedoelt met die 10 en die 11 de pocketdiepte? Dus die sukkel heeft een brug geplaatst terwijl er een actieve ontsteking zit? Ik zou er een zaak van maken. Heb het idee dat hier meerdere fouten zijn gemaakt. Die brug is ook erg wit...er klopt iets niet. Vraag een second opinion aan.
za, 01/23/2021 - 14:59 Permalink