pijn, maar geen gaatjes-gevoelige tandhalzen

Author:
Zenne
Posted:
do, 11/29/2001 - 12:46
Ik heb al ongeveer een jaar last van pijn bij het eten van zoet voedsel. ik kan maar 1 blokje chocola eten en meer niet, anders verga ik van de pijn. De tandarts kan echter niets vinden en zegt dat het mini gaatjes kunnen zijn die de moeite van het vullen niet waard zijn. Ik heb het idee dat mijn tandvlees bij de plaatsen die pijn doen, iets geirriteerd en teruggetrokken is. Ik heb het gevoel dat de zoetigheid in de spleetjes tussen mijn kiezen gaat en zo bij de zenuw komt. De tandarts doet niets, maar ik heb er wel veel last van. Wat kan er aan de hand zijn en wat kan ik eraan doen?

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-20 18:32 ]
de digitale tandarts

Deze pijn bij zoet wordt waarschijnlijk veroorzaakt door gevoelige tandhalzen.

De tanden en kiezen zijn bedekt met glazuur, het hardste materiaal dat het lichaam kan maken. Dit glazuur beschermt het tandbeen, ook wel dentine genoemd. Het dentine is minder hard en kwetsbaarder dan glazuur. Het bevat zeer veel kleine kanaaltjes die in de richting van het levende deel (de pulpa) lopen.

Mocht dit tandbeen bloot komen te liggen, doordat bijv. het glazuur is afgesleten of het tandvlees is teruggetrokken, dan kunnen tanden gevoelig worden.

Zoet, maar zeker ook koude en warmte zorgen ervoor dat via de kleine kanaaltjes in het dentine de zenuw geprikkeld wordt.

Een vermindering van de klachten is te bereiken door deze kanaaltjes dicht(er) te maken. Dit kan bij de tandarts door applicatie van speciale lakjes op de tandhalzen en door zelf dagelijks te poetsen met een tandpasta voor gevoelige tandhalzen.

Probeer ook op de juiste manier te poetsen, vooral niet te hard en met een zachte tandenborstel. Houdt het tandvlees gezond o.a. met stokers en floss, zodat het niet verder terugtrekt.

Wat ik ook weleens gehoord heb is dat mensen de tandpasta voor gevoeilige tanden na het poetsen met een wattenstaafje op de gevoelige halzen aanbrengt, zodat het daar lang blijft zitten en dus beter werkt.

Hieronder een plaatje van sensodyne een tandpastamerk voor gevoelige tanden.
Links is de kies aangetast door tandvleesontsteking en afslijting waardoor er dentine is bloot komen te liggen.
Rechts is de gezonde situatie waarbij het dentine goed bedekt is met glazuur en tandvlees.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/sensodyne.jpg
vr, 11/30/2001 - 18:19 Permalink