Pijn in kiezen met vulling na/tijdens alcohol

Author:
TomONeill
Posted:
zo, 02/05/2012 - 19:16
Hoi,

Na of zelfs tijdens het nuttigen van alcoholische dranken krijg ik pijn in mijn kiezen.
Dit voel ik als ik niets doe of iets drink niet, maar als ik iets wil eten of er op duw met mijn vinger.

De pijn is altijd op dezelfde plekken:
Linksboven en rechtsonder. De andere plekken waar vullingen zitten voel ik niet. Sinds een jaar geleden heb ik een nieuwe tandarts die de hele boel verbouwd heeft.
Onder de vullingen die ik had, zat wat troep, wat volgens mijn nieuwe tandarts de oude niet had schoongemaakt.
Deze had hij er dus uitgehaald, kiezen schoongemaakt en nieuwe geplaatst.
Hij had het over verschillende lagen of zo die hij er in ging doen.

Heeft mijn tandarts iets niet goed gedaan?

Ik gebruik macleans tandpasta. Ik gebruikte eerst een harde borstel, maar nu sinds een maand een zachte. Ik poets wel nogal ruw.
TomONeill

Toevoeging:
Ik drink niet zo vaak alcohol. Gisteravond wel wat met vrienden gedronken, nu weer last.
Daarom dacht ik: laat ik eens vragen.
Net tanden gepoetst, deed ongelofelijk veel pijn op die 2 plekken (ene erger dan de ander). Echt veel zie ik er niet aan, al ben ik er geen expert in.
Als de tandenborstel er al licht overheen gaat doet het al heel veel pijn.
zo, 02/05/2012 - 19:52 Permalink
TomONeill

Wijn drink ik niet, maar wel mixdrankjes.
Afgelopen zaterdagavond dronk ik wat shotjes van Jägermeister, Passie en Apfelkorn. Ik kreeg er toen last van. Moet ik wel zeggen dat ik ook 2/3 van die goekope energiedranken had gedronken voordat ik pijn kreeg.

Heb ook één keer pijn gehad zonder dat ik alcohol had gedronken.

Ik heb ook niet altijd last er van, zoals een paar maanden terug toen ik Jägermeister, DropShot en Bacardi cola had (geen energie).

Als de pijn over een paar dagen verdwenen is zal ik eens wat energie drinken, kijken of het niet daaraan ligt.

Bedankt voor je antwoord :)
ma, 02/06/2012 - 08:53 Permalink
TomONeill

zijn microbarstjes, heb ook wel eens een patient met zoiets gehad, we hebben ons suf gezocht. Ergo is de pijn heel heftig vulling vervangen kan helpen, maar groot risico op noodzaak endo. tandarts heeft overigens niets verkeerd gedaan denk ik. Gebeurt soms. pech dus.


Aii. Dus als de pijn heftig is kan de vulling worden vervangen?
Als ik er last van heb, duurt dit een paar dagen tot het over is.
Wat bedoel je met groot risico op noodzaak?
Aha, gewoon pech gehad dus :(

Ps. Ik drink niet vaak alcohol, wel elk weekend Cola.
ma, 02/06/2012 - 11:22 Permalink
vV

al met de tandarts overlegd? groot risico op noodzaak endo gezien tijd dat de pijn aanhoudt. dan kan je beter met als uitgangspunt een nog levende zenuw een wortelkanaalbehandeling doen dan wachten tot die dood is en er een abcteriele infectie aan te pas komt, dan neemt de kans op succes van die wortelkanaalbehandeling wel af (groter risico op complicaties ).
vr, 02/10/2012 - 09:24 Permalink
TomONeill

Nu een paar dagen verder: De pijn is verdwenen.
Dit heb ik eerder zo gehad, het kan zo weer terug komen.


Okee, dat het zo weer kan terug komen is een beetje overdreven, er kan maanden tussen zitten.
@vV nog niet, volgens mij moet ik binnenkort op controle, dan kan hij het meteen even zien.
Ja, de pijn is het ergst op de avond zelf+volgende dag als ik iets eet, de dagen er na wordt de pijn steeds minder.
Een wortelkanaalbehandeling dus.. Wordt er niet vrolijk van, de kosten daarvan zijn rond de 300 euro lees ik ergens, dan moet de vulling er nog bij. Ik vraag me af hoe dat met mijn verzekering zit..
Ik hoop dat de tandarts bij de controle iets vindt wat zo herstelbaar is waar geen wortelkanaalbehandeling voor nodig is.
vr, 02/10/2012 - 13:11 Permalink
Image88

Dit is precies waar ik nu al zo goed als een jaar mee bezig ben. Blij te lezen dat het een naam heeft 'micro-barstjes' want de omschreven klacht: na drinken alcohol de kiespijn krijgen en met een tandenborstel poetsen al pijnscheuten krijgen is exact waar ik last van heb nog steeds.
Kreeg ook te horen dat ik teveel zure alcohol dronk maar nergens kunnen vinden wat wel 'safe' is tijdens een avondje uitgaan. Bier zou ok zijn maar daar dat is 1 van de dingen die ik helemaal niet drink. Welke alcoholisch dranken zijn minder zuur?

Wat is een endo?
zo, 02/12/2012 - 09:09 Permalink
TomONeill

Dit is precies waar ik nu al zo goed als een jaar mee bezig ben. Blij te lezen dat het een naam heeft 'micro-barstjes' want de omschreven klacht: na drinken alcohol de kiespijn krijgen en met een tandenborstel poetsen al pijnscheuten krijgen is exact waar ik last van heb nog steeds.
Kreeg ook te horen dat ik teveel zure alcohol dronk maar nergens kunnen vinden wat wel 'safe' is tijdens een avondje uitgaan. Bier zou ok zijn maar daar dat is 1 van de dingen die ik helemaal niet drink. Welke alcoholisch dranken zijn minder zuur?

Wat is een endo?


en- do: Afweer van ziektekiemen en bacteriën.
Ik heb je een PM gestuurd.

Ik stuur dit bericht even als een bump naar boven zodat andere mensen misschien nog een ervaring hierover hebben.
wo, 02/29/2012 - 23:35 Permalink
TomONeill

Het is alweer enige tijd geleden, maar hierbij stuur ik even een update.

Het betreft niet alleen alcoholische dranken, maar ook energiedrank. Het gaat denk ik dus om zure dranken.
Het is niet alleen het drinken ervan, maar het is in combinatie met drinken en een tijdje daarna niets eten (zodat het niet "in" je kiezen gaat zitten).

Donderdag naar de tandarts voor controle. Dan zeg ik het meteen en ga het er even met hem over hebben (ook de term microbarstjes opnoemen).


Indien ik een wortelkanaal behandeling moet (wil wel een snelle oplossing. Wil niet van de zomer als ik op vakantie ga dan met dat probleem zitten), doet dit veel pijn?
Ik ben momenteel verzekerd bij Univé en vraag me af of ik ook voor zulke kosten verzekerd ben. Ik betaal elke maand iets meer dan 120 euro en ben 19 jaar. Op de site van Univé staan zoveel dingen dat ik nou niet meteen kan vinden waarvoor ik ben verzekerd.. Kan iemand mij daarmee helpen?

Edit:
Als ik het goed heb is dit 80 %. Toch nog wel een prijsje aangezien een wortelkanaalbehandeling € 288,95 per kanaal per element kost. Al heb ik geen idee wat 1 kanaal en 1 element is.. :oops:
ma, 04/23/2012 - 16:37 Permalink
TomONeill

Net terug van de tandarts, toen ik het een en ander had uitgelegd wist hij meteen wat het was (zonder dat ik microbarstjes had opgenoemd).
Hij maakte wat foto's en net toen ik microbartjes wilde opnoemen liep de tandarts weg (ik gok dat hij mij niet hoorde ofzo) en kwam even later terug met een flyer over zure dranken en een uitleg + tandpasta.
Er is iets met de tandhalzen/zenuwen die bloot komen te liggen, wist de tandarts zeker te melden.

Heb nu Sensodyne tandpasta meegekregen met een klein boekje met uitleg over het gebruik.
Deze tandpasta moet het probleem verhelpen. Over 2 weken moet ik verschil merken, moet ook er op letten dat ik het drinken van zure dranken beperkt houd..
do, 04/26/2012 - 08:52 Permalink
TomONeill

Op zich valt het best wel mee met energiedrank. Vind ik dan. 1 á 2 keer in de maand ongeveer (en dan 2 blikjes van 200 ml).
Ik drink vooral veel cola, ik weet niet of daar zuur in zit? Zo ja, dan zal dat het wel zijn.

Sinaasappelsap gaat er ook wel goed door. Voor de rest drink ik appelsap en yoki.
Sowieso ga ik er wel goed op letten nu. Energiedrank sla ik af, ga minderen met sinaasappelsap en drink wel yoki daarvoor in de plaats.

Dan drink ik nog 1x in de 2 maanden wat alcoholische dranken (voornamelijk Bacardi(rum) en Malibu(cocktailmix) (soms wat "shots" van het een en ander)).
do, 04/26/2012 - 13:22 Permalink
vV

hoeveel cola? staat na energiedrankjes zo ongeveer op nr 2...
Wat telt is naast hoeveelheid en de manier van drinken, en het aantal keren op de dag. Heel globaal maakt het niet zo heel veel uit of je een liter jus of een liter cola per dag drinkt, als het in 1 keer op gaat. Maar meestal voegt het een zoet/zuurmoment of 5-6 toe aan de max van 5-6 die je al haalt met gewone maaltijden en een tussendoortje in d eochtend en middag.. een verdubbeling in aantal dus, en daarnaast extra belastend door samenstelling. Gebruik zoekfunctie maar eens op erosie
do, 04/26/2012 - 13:55 Permalink
TomONeill

In het weekend (vrijdag, zaterdag en zondag) elke avond toch wel een liter.
Ik zocht op tanderosie en kwam op deze site uit: http://www.tandartsplein.nl/dossiers/aandoeningen/tanderosie.html .
Er staan op die website ook dranken met het aantal pH. Dat is wel interessant om te zien. Zo zie je dat er maar weinig dranken zijn die niet slecht zijn voor je tanden/kiezen..
do, 04/26/2012 - 14:08 Permalink