23 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 3
#1
Pijn in kies, een maand na vulling
door Edwins do, 05/17/2007 - 14:42

Hallo,

Ongeveer 3 of 4 weken geleden is er bij mij een gaatje in een bovenkies gevuld. De tandarts zei na afloop dat de vulling erg dicht bij de zenuw zat en dat ik er misschien last van zou krijgen. Als ik last zou krijgen zou dat binnen een aantal dagen komen, en erg hevig zijn.

Ik heb na het vullen geen pijn gehad, alleen een klein beetje gevoeligheid voor warm en koud. Sinds anderhalve week is deze gevoeligheid echter wat erger geworden, en heb ik wat meer last met het eten en drinken van enigzins koude of warme producten.

Sinds gisteren heb ik ook een beetje pijn in het gebied rond de kies als ik niet eet of drink. Vanochtend had ik er geen last meer van, maar vanmiddag is de pijn weer komen opzetten en is nu erger. Het is geen schreeuwende pijn, eerder zeurend. Het is geen extreme pijn maar ik maak me zorgen dat ik een wortelkanaalbehandeling zal moeten krijgen.

Nu vraag ik me af of er kans is dat deze klachten vanzelf over gaan, of dat ik direct naar de tandarts moet? Advies wordt zeer gewaardeerd...

Groeten,
Edwin.

Edwins
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 05/17/2007 - 14:35
door Irfan do, 05/17/2007 - 16:41

Beste Edwins,

Na een diepe vulling, krijgt de zenuw een flinke opdoffer en kan deze ontstoken raken, een pulpitis. Dan voel je pijn spontaan of bij het nuttigen van warm of koud. Deze kan dan genezen en dan gaat de situatie terug als het ervoor was of de zenuw kan afsterven. In het laatste geval heb je geen last van warm of koud, maar kun je een zeurende pijn beleven en wilt de kies weleens wat hoog aanvoelen. In deze situatie is een wortelkanaalbehandeling nodig, omdat een afgestorven zenuw een wortelpunt ontsteking geeft.

Ik zou het nog even aankijken en als het vervelend blijft doen een afspraak maken bij de tandarts. Deze kan met verschillende methoden testen of de zenuw nog leeft en zo niet kan er een wortelkanaalbehandeling gestart worden. Houd dan met het kostenplaatje ook rekening dat je dan misschien een kroon nodig hebt.

Succes en groet Irfan

Irfan
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 02/22/2007 - 23:47
door Edwins do, 05/17/2007 - 17:15

Dag Irfan,

Erg bedankt voor de reactie. Ik heb nog wel last tijdens het nuttigen van warm en koud, als ik het goed begrijp kan ik hieruit afleiden dat de zenuw (nog?) niet afgestorven is. Als dat zou betekenen dat de zenuw ontstoken is, is er dan iets wat ik kan doen om deze te helpen genezen? is de kans uberhaupt groot dat deze nog geneest?

Nogmaals bedankt voor de reactie,
Edwin.

Edwins
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 05/17/2007 - 14:35
door Newtan za, 05/19/2007 - 09:19

Goede pijnstillers verminderen ook de onsteking. Dat zou ik zelf proberen als ik jou was. Maar als het erger wordt, dan gaat dat erg snel (binnen een dag!). Dus hou ook rekening met een wortelkanaalbehandeling.
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?p=58167#58167

Newtan
Offline
Laatst gezien: 2 maanden 3 weken geleden
Geregistreerd: 11/05/2006 - 11:00
door Edwins za, 05/19/2007 - 10:56

Dag Newtan,

Bedankt voor de reactie. Ik twijfel nog steeds over wat het beste is om te doen, daarom hoop ik dat jullie mijn situatie willen overwegen:

Ik heb dus sinds donderdag soms wat kiespijn: donderdag middag kreeg ik enigzins kiespijn, na het innemen van een ibuprofen was dat direct weg, en is dat weggebleven tot donderdagmiddag. Toen heb ik opnieuw een ibuprofen genomen en is de kiespijn weer de hele dag zo goed als weg. Vanochtend ben ik wakker geworden met héle lichte kiespijn.

Ik begrijp nu dat pijnstillers ontstekingsremmend kunnen werken, dus zal er nu 3 per dag nemen sowieso. Het punt is echter dat ik aanstaande woensdag voor 5 dagen naar Duitsland ga. Ik twijfel dus of ik daarvoor voor de tandarts moet en een behandeling moet ondergaan, of dat ik het sowieso beter kan afwachten. Ik wil natuurlijk niet dat ik in duitsland plotseling verga van de pijn, maar aan de andere kant wil ik ook zeker geen wortelkanaalbehandeling 'voor de zekerheid'. Het liefste heb ik natuurlijk dat dat niet nodig is en dat mijn lichaam het zelf op lost. (bovendien zou ik sowieso geen geld hebben voor een kroon)

Bedankt overigens voor de link, dat het pijnloos kan klinkt bemoedigend, ook al lees ik daar ook in dat het pijnlijker is wanneer je een ontsteking hebt..

Edwins
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 05/17/2007 - 14:35
door Spiegeltje za, 05/19/2007 - 11:18

Ik zou het, zoals Irfan schrijft, gewoon blijven aanzien en Ibuprofen meenemen voor die paar dagen Duitsland.

Zelf heb ik soortgelijke klachten gehad toen ik een maand naar een land moest met matige tandheelkundige voorzieningen. Toen heb ik, na overleg met de tandarts, een kuurtje Amoxilline/(clavulaanzuur?) (= antibiotica) meegekregen voor het geval dat ik ernstige kiespijn kreeg. Ik weet echter niet of dat nog strookt met de huidige inzichten. Dat werkt i.i.g. wel snel (binnen 1 dag verlichting, eigen ervaring). De oorzaak wordt niet weggenomen, dus mocht je het kuurtje echt nodig hebben, dan zal het wel later, in Nederland, uitdraaien op een wkb. Maar je kunt maandenlang klachtenvrij blijven.

Dus ik zou zeggen: gewoon naar Duitsland en Ibuprofen (mits geen hartpatient, bijsluiter goed lezen) mee en alleen als je het echt niet vertrouwd (telefonisch) overleggen met de tandarts over antibiotica.

N.B. Ook in Duitsland hebben ze goede tandartsen hoor, voor het geval dat Biggrin

Spiegeltje
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 01/22/2006 - 20:30
door Edwins za, 05/19/2007 - 20:43

Hoi Spiegeltje,

Erg bedankt voor de tips! Als het zo blijft als dat het nu is, zal ik gewoon bewapend met ibuprofen naar duitsland gaan.. Ik hoop niet dat het de komende dagen nog (veel) erg wordt, als ik ibuprofen inneem heb ik tot op heden niet veel pijn.

Mag ik vragen hoe het uiteindelijk met de kiespijn is afgelopen in jouw geval?

Groeten,
Edwin.

Edwins
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 05/17/2007 - 14:35
door Spiegeltje za, 05/19/2007 - 22:08

De kies waar ik regelmatig wat last van had (een zeurende pijn, meestal als ik ook verkouden was) is pas lang nadat ik weer terug was in Nederland echt pijn gaan doen. Toen herinnerde ik dat ik dat antibioticakuurtje nog had liggen (het was vrijdagavond, beetje lastig voor de tandarts, dus ik dacht: ik probeer dat eerst even (*). De dag daarop was de pijn al weg en bleef zeker drie maanden weg. Toen de kiespijn weer terugkwam is alsnog een wkb uitgevoerd.

(*) Zo'n kuurtje is dus eigenlijk alleen voor noodgevallen, want je krijgt de ontsteking er nooit helemaal definitief mee weg maar hij kan dus best wel lang wegblijven. Dus als je de mogelijkheid hebt gewoon een tandarts te raadplegen zou ik dat wel doen.

Spiegeltje
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 01/22/2006 - 20:30
door Newtan za, 05/19/2007 - 22:45

Wij hebben vroeger van de professor geleerd dat antibiotica niet hét middel zijn tegen ontstoken zenuwen.
Maar iedere hulpvaardige tandarts kent die truc. En als de professor niet kijkt doen we het bijna allemaal tóch :roll:

Momenteel wordt, dacht ik, nog steeds geleerd dat je geen AB hoeft te geven tegen ontstoken kiezen. Dat weet ik 2 juni pas zeker, want dan hebben we weer nascholing.

Newtan
Offline
Laatst gezien: 2 maanden 3 weken geleden
Geregistreerd: 11/05/2006 - 11:00
door Irfan zo, 05/20/2007 - 08:03

Professor Wesselink, hoofd CEP en endodontologie:

AB horen niet thuis in de endodontologie! Tender, love and care hoort de tandarts te geven bij pijn...

Irfan
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 02/22/2007 - 23:47
door Newtan zo, 05/20/2007 - 09:51

We horen het wel weer 1 en 2 juni. Het zou niet de eerste keer zijn dat wijsheden achterhaald worden.

Bedankt voor de aanvulling, Irfan.

Newtan
Offline
Laatst gezien: 2 maanden 3 weken geleden
Geregistreerd: 11/05/2006 - 11:00
Pagina 1 van 3