pijn door klemmen??? Slik AB en diclofenac

Author:
barbara1983
Posted:
za, 02/28/2009 - 12:12
Heb nu al 2 maanden erge pijn na vullen van 2 gaatjes. Al 7 keer terug naar TA geweest. Heb inmiddels ook splint onder gehad. Ta en kaakchirurg denken toch dat ik klem.
Nu ook clindamicyne kuur gehad, ben nu 3 dagen daar mee bezig. Slik ook diclofenac.

Mijn vragen kan klemmen echt zo'n pijn doen?
En is er wat aan te doen??
barbara1983

Gisteren weer naar tandarts geweest. Hij en de kaakchirurg staan met de rug tegen de muur, kiezen reageren extreem van binnen uit. Om van pijn af te komen kan alleen trekken een optie zijn.

Kent iemand dit? Maak me grote zorgen als ik nu al op 25 jarige leeftijd 4 kiezen kwijt ben, hoe dan verder??
di, 03/03/2009 - 12:16 Permalink
barbara1983

Aan de rechterkant (onder) is ook getracht wkb's te doen, deze kiezen zijn uiteindelijk (1 na 1.5 jaar en apex en 1 een dag later) alsnog getrokken. De kiezen voelden toen aan alsof ze uit elkaar zouden knappen, kon er niet eens met een tandenborstel over.
TA wilde me dit niet nog eens aandoen. (Wkb's waren ook niet te verdoven)

Tja, ik weet het ook niet meer hoor, moet nu zelf aangeven wanneer ik ze "wil"laten trekken.

Klinkt haast alsof er een ziekte in mijn tanden zit....

Wat zou u dan doen als ik vragen mag??
di, 03/03/2009 - 19:12 Permalink
barbara1983

Dat zal ik doen dan.

Nog even een vraag; wat kan knarsen en klemmen precies veroorzaken voor klachten (ook soort zenuwpijnen???) zeurende pijn en steken heb ik regelmatig, vanmorgen naar de HA geweest en die denkt toch ook dat het klemmen en knarsen er wel mee te maken (moeten) hebben... ben benieuwd!
di, 03/10/2009 - 12:17 Permalink
barbara1983

Dat zal ik doen dan.

Nog even een vraag; wat kan knarsen en klemmen precies veroorzaken voor klachten (ook soort zenuwpijnen???) zeurende pijn en steken heb ik regelmatig, vanmorgen naar de HA geweest en die denkt toch ook dat het klemmen en knarsen er wel mee te maken (moeten) hebben... ben benieuwd!
di, 03/10/2009 - 12:17 Permalink
Lieneke

Het klachtenpatroon is normaliter een zeurende pijn bij het ontwaken (als er 's nachts geklemd/knarst wordt), niet uitgerust voelen. Knarsers/klemmers hebben vaak hoofdpijn en oorpijn. De spieren (musculus masseter) bij de onderkaak zijn verdikt (alla Johan Cruijf). Die zijn vaak gevoelig bij aanraking.
Soms is het klachtenpatroon echter heel anders!
di, 03/10/2009 - 12:25 Permalink
barbara1983

~Ben niet heel veel wijzer geworden. Deze kaakchirurg zou erom wedden dat het toch pijn door het knarsen en klemmen is.
Kneep wat in kaakspieren ed.. Nu krijg ik ipv een harde, een zachte splint en heb daar gelijk voor moeten happen.
Over 7 weken moet ik dan terugkomen om te kijken hoe het gaat.

Ik moet ook geen harde dingen eten en ook op de andere kant "kauwen"hij zegt dat dat kan. (ik krijg het niet fijn zonder kiezen hoor).

Ik baal wel, want hij gaat nu ook 8 april geen implantaten zetten, eerst moet dit rustig zijn zegt hij.

WAt denken jullie nu? Zou je toch ook erge klachten (kiespijn ed) kunnen krijgen van knarsen?? :smt017 :smt017
do, 03/12/2009 - 14:29 Permalink
studente_b

WAt denken jullie nu? Zou je toch ook erge klachten (kiespijn ed) kunnen krijgen van knarsen?? :smt017 :smt017

Heel kort: ja! :smt002

Ik klem en tandenknars zelf ook erg veel, wat regelmatig de nodige klachten opleverd. In piekperioden zorgt het voor heftige kiespijn en pijn aan één kant van de kaak. Zelfs zoveel dat eten/kauwen niet meer mogelijk is. Ik wil je hiermee geen angst aanjagen, maar de klachten die kunnen ontstaan door tandenknarsen en klemmen moet je niet onderschatten. Succes ermee!
do, 03/12/2009 - 20:38 Permalink
poesiemauw

Ik klem vooral 's nachts. Wat bij mij helpt is 's avonds voor ik ga slapen warmtecompressen op mijn kaakgewricht en -spieren aanbrengen (hiervoor gebruik is zo van die handenwarmers waar je een metalen plaatje moet klikken en dan ontstaat er een chemische reactie waardoor het compres warmte afgeeft).
Verder masseer ik de spieren zowel langs buiten al in mijn mond. Je kaken heel bol blazen helpt ook om de spieren te ontspannen. Ook neem ik hoogedoseerd magnesium (promagnor- werkt spierontspannend) en een halve dosis spierontspanner (temesta).
Je moet ook proberen bewust je kaken te ontspannen, je mond een beetje open te laten en tegen jezelf zeggen: ik ga vannacht mijn spieren ontspannen houden, als een mantra (ik weet het, het klinkt belachelijk maar het helpt!)
De combinatie van dit alles houdt de pijn voor 80% tegen!
zo, 03/15/2009 - 14:16 Permalink
barbara1983

Ik wilde graag nog vragen hoe lang kan het duren eer je gebit rustig is met een splint?
En wat is het verschil tussen een harde en een zachte.

Bedankt voor de tip voor magnesium. Deze variant vind ik alleen op belgische sites klopt dat. En Lineke, ken jij het effect van magnesium bij klemmen en knarsen??
di, 03/17/2009 - 10:13 Permalink
barbara1983

Ik heb mijn (harde) splint al 2 maanden, en de ene keer voel ik me beter en weinig last en de andere keer weer minder, kan dat? Ik heb ook het idee dat ik met mijn bovenkiezen hard kan bijten of schuiven op de splint sáchts wat naar mijn idee ook klachten geeft.

Moet er wel bij zeggen dat ik misschien een voorhoofdsontsteking heb, heb pijn aan wang onder oog. Kan niet op mijn hoofd staan (niks van de grond afpakken) dan ervaar ik erge druk. Ook heb ik nu in de bovenkaak een soort druk en voel ik soms wat wisselende kiespijn. Of komt dit toch door verkeerde splint?
Onderkaak is wel rustiger sinds splint, nog niet klachtenvrij, maar toch

Ben zo bang dat splint niet helpt......
di, 03/17/2009 - 16:05 Permalink
barbara1983

Beste Lineke/digitale tandarts graag nog eenmaal een vraag aan jullie.
Welke pijn/gevoeligheden zijn gebruikelijk bij sinusitis.

Heb dat nu, en gisteren hiervoor een kaakspoeling ondergaan. Links deed dit erg zeer. Hier zeuren en steken mijn kies (zen) ook licht. En steken in mijn kaak, bij het bot zeg maar. Wisselend op de dag.

Kan dit? Of moet ik aan beginnende ontsteking denken? Op foto van kaakchirurg (maand geleden) niets op foto te zien.

Verder bedankt voor alle adviezen/berichten. Mocht ik weer wat weten mail ik het.
do, 03/19/2009 - 12:40 Permalink
implantje

Op mijn 25e ging er ook de ene kies na de andere uit omdat ik vaak pijn had.
Op foto was niks te zien, allerlei onderzoeken gehad en de tandarts stond voor een raadsel, uiteindelijk werd de ene na de andere getrokken omdat ik zoveel pijn had.
Toen naar een andere tandarts gegaan omdat mijn tandarts geen brug wou maken omdat ik vaak onverklaarbare pijn had bij het minste geringste wat ie deed.
Nieuwe tandarts blijkt later lekke bruggen gemaakt te hebben en hij heeft overal op de goede kiezen eronder een WK gedaan zodat ik niet kon voelen dat die bruggen niet goed zaten en mijn kiezen aan het rotten waren.
Weer andere tandarts gezocht (deze vertelde mij dat)en schrok zo erg dat ie alles heeft geprobeerd te redden.
Nieuwe bruggen maar een lang leven zouden die kiezen waar de bruggen op zitten niet meer hebben.
Mijn kaakkop is helemaal versleten omdat de vorige tandarts de bruggen scheef heeft gemaakt waardoor je een gedwongen beet hebt en ook daar heb ik veel last van nu.
Ook vaak weer veel pijn en wat bleek....mijn tandarts (die ik nog steeds heb) zei dat ik snacht's erg klem dus ik heb ook nu een split voor de nacht.
Dus het klopt dat je van klemmen of knarsen heel veel pijn kan hebben.
Vooral als bij mij een nieuwe vulling maar heel iets te hoog is heb ik al mega veel pijn als ik mijn split niet in heb gehad.
Ik heb nog steeds soms veel kiespijn wat ook zo ineens na een paar dagen weer is verdwenen. mijn tandarts snapt er soms ook niks van maar is tegen het trekken van een kies hij probeerd eerst alles te redden.
Mijn advies een GOEDE tandarts is zoooooooooo belangrijk
Nu heb ik doordat die andere tandartsen prutsers waren implantaten en dat eigenlijk alleen omdat de ene alles maar eruit trok en de andere verkeerde lekke bruggen heeft geplaatst.

Al met al kan je dus door prutsers ook de boel kapot laten maken dus misschien moet je eens naar een ander gaan en een WK moet je ook niet te snel laten doen want je kiezen worden daar broos van en gaan uiteindelijk daardoor kapot.(hebben ze mij toen ook noit verteld)
Ik ben blij dat ik toen eindelijk een goede tandarts heb gevonden die niet zomaar trekt en WK doet.
do, 03/19/2009 - 15:14 Permalink
Tandarts Verstand

Bijholteontsteking en kiespijn: jazeker, dit is heel normaal. vooral bij de grote kiezen boven (de wortels hiervan liggen tegen de bijholtes aan), maar zelfs pijn aan de onderkiezen (uitstralend) komt voor. Vooral als dit ineens opkomende pijn is aan kiezen waar de bijholte duidelijk vol zit: niets aan doen, eerst de sinusitis oplossen.

Wat betreft splits: in mijn ervaring zijn knars-splints vaak hard, klem-splints zacht. Klemmen kan zeer ernstige klachten veroorzaken, van irritatie en overbelasting tot zenuwontsteking en afsterven van de zenuw.
Er is een aanwijzing dat sommige pijnstillers juist klemmen aanmoedigen, dus ik zou hier niet direct naar grijpen.
Een aantal adviezen:
1. zorg voor een kussen waarbij je 's nachts je nekspieren voldoende strekt, met een "bolle" nek kan je bijna niet klemmen.
2. probeer bij het in slaap vallen op te letten dat je je kaak, tong en mondbodem ontspant. Spanning die je vasthoudt bij het in slaap vallen blijft soms de hele nacht bij je.
3. zorg voor voldoende ontspanning in je dag, stress is nummer 1 oorzaak van knarsen en klemmen.

Helpt dit allemaal niet, informeer dan ook naar http://www.bruxstop.nl/ op de site vind je ook veel informatie.

succes!
wo, 03/25/2009 - 09:33 Permalink
barbara1983

Super bedankt voor uw antwoord, hier kan ik echt wat mee!
Ik klem inderdaad, en knars ws niet, nu snap ik ook waarom ik een zachte splint kreeg, van de harde kreeg ik alleen maar meer last.

Morgen begin ik met speciale fysiotherapie.
Over die slaapadviezen, daar ga ik naar kijken!

Sinusitis wordt behandeld, dus hoop dat het snel minder wordt.
Jammer dat klemmen zoveel ellende geeft. Klopt het ook dat dit een wat langdurigere kwestie is??
Ik bedoel ik heb nu pijn door al dat klemmen, wannneer mag ik verwachten dat het minder gaat worden (de pijn en gevoeligheid)>

Nogmaals dank! :D
wo, 03/25/2009 - 17:05 Permalink
MariekeG

4 Weken geleden mijn laatste kies linksonder laten trekken. :cry:
Een week erna beet ik de achterste kies rechtsonder doormidden. Ik had toen veel last bij koude en warmte.
Aan die kant heb ik nog 2 kiezen. Mijn nieuwe tandarts heeft beide kiezen opnieuw gevuld.
Daarna kreeg ik heel veel last. Ik ben inmiddels 2x terug geweest en de oorzaak lijkt lastig te vinden.
De tandarts heeft 2x de hoogte aangepast. Hij heeft daarbij niet alleen de nieuwe vullingen onderin bijgeslepen, maar ook de vullingen boven.
De pijn is inmiddels wel minder, maar vooral 's nachts is het niet te harden. Ik moet dan echt een Ibuprofen 400 slikken om te kunnen slapen.
Inmiddels krijg ik ook last van hoofd- en nekpijn en soms zelfs keelpijn.
Het vermoeden bestaat dat ik knars/klem, maar daar is nooit wat aangedaan.

Ik vraag mij af:
1. Waarom wordt er, bij te hoge vullingen onder, aan de bovenkant wat van de kiezen geslepen?
2. Zou het zo kunnen zijn dat, doordat mijn hele gebit aan het schuiven is, mijn tanden en kiezen niet zo lekker meer op elkaar passen waardoor de gevolgen van het klemmen worden versterkt en ik dus hoofd- en nekpijn krijg?
3. Ik heb nog een hockeybitje liggen (bovenkaak). Kan ik daar niet eens een weekje mee gaan slapen om te kijken of dit helpt?
ma, 05/11/2009 - 10:58 Permalink
barbara1983

Wie weet raad?

Boven in mijn kaak, 2e kies van achter heb ik een probleem.
Ik heb een kies die gevoelig is op een punt bij het bijten van harde dingen.
Echt pijnscheut zeg maar. Verder met tikken en koude niet gevoelig.
Tandarts heeft foto gemaakt en kies nagekeken, sloot ook een scheur uit.
Hij is er heilig van overtuigd dat dit van het klemmen dus overbelasting komt... kan dat??
Nu is er stuk van kies afgeslepen en moet ik het even aankijken.....
Wie herkent dit, en hoelang nog last gehad bij het bijten?
ma, 05/25/2009 - 13:07 Permalink
Chris888

Ik heb een kies die gevoelig is op een punt bij het bijten van harde dingen.Echt pijnscheut zeg maar. Verder met tikken en koude niet gevoelig.

Wie herkent dit


Ik herken dit. Tweemaal gehad, tweemaal vermoedelijk een barst:
- eerste keer brak er een stukje van de kies af (daarna direct geen pijn meer :-) )
- tweede keer ging ik op tijd naar de tandarts. Het lukte niet om een barst te lokaliseren (ik moest met steeds een ander deel van de kies ergens op bijten maar toen geen pijn), maar het probleem was wel verholpen nadat de vulling in de kies was vervangen door een witte vulling. Composiet hecht aan tandweefsel en kan een kies op die manier "bij elkaar houden".
ma, 05/25/2009 - 18:25 Permalink
barbara1983

Wie weet raad?

Ik heb een kies die gevoelig is op een punt bij het bijten van harde dingen.
Verder met tikken en koude niet gevoelig.
Tandarts heeft foto gemaakt en kies nagekeken, sloot ook een scheur uit.
Hij is er heilig van overtuigd dat dit van het klemmen dus overbelasting komt... kan dat??
Nu is er stuk van kies afgeslepen en moet ik het even aankijken..... kies moet rustig worden.
Wie herkent dit, en hoelang nog last gehad bij het bijten?
za, 06/13/2009 - 19:47 Permalink