pijn in de kaak

Author:
karinb
Posted:
ma, 09/22/2008 - 17:04
Ik heb al sinds een tijdje last van mijn kaak; de ene keer meer dan de andere maar vandaag is het weer bal. De pijn zit vnl helemaal bovenin de kaak. (linkerkant)(bij het gewricht) Soms lager. Heb al een paar pijnstillers geslikt maar het helpt niet. Vorige week al bij de tandarts geweest voor een vulling die er uit was maar toen ging het wel met die kaak. Het is dus alleen links en erg pijnlijk! Wie kan me helpen????
karinb

Bedankt voor je tip! Heb veel herkenbare dingen gezien.
Afgelopen nacht en avond er voor was het weer helemaal mis! Waarom het dan opeens weer komt opzetten???? Heb 4 pijnstillers gehad ben begonnen met paracetamol en als laatste 's nachts maar een advil genomen en die werkte vrij snel, gelukkig. Kon ik tenminste toch nog even slapen. Ik werd gek van de pijn ben toch echt niet kleinzerig. Mijn hele kaak -onder- deed zeer, voor m'n oren; als ik er zachtjes over heen wreef werd het nog erger, later weer meer achter m'n oren en onder m'n kin aan de l-kant. Dan deed het onder m'n hoektanden; boven en onder weer zo zeer. Bahbah bah, Het is nou gelukkig niet meer zo erg als vannacht en zo maar het is nog steeds gevoelig achter m'n oren en er voor en dan zo de hals inlopend???
Mijn tandarts geeft de schuld aan die kies waar een stukje vulling was uitgegaan. (Die kies bestaat haast allen maar uit vulling)Hij adviseerde mij als de pijn niet over ging een wortelkanaalbehandeling te laten doen omdat die wortels nog wel goed zijn of om hem er uit te trekken maar dat was niet zijn keuze??? Ik kan me haast niet voorstellen dat het daar aan ligt???
ma, 09/29/2008 - 13:55 Permalink
Newtan

Ik ook niet, Karin.
De oorzaak zit in het sterk op elkaar zetten van de kiezen. Klemmen of knarsen, dat maakt niet zoveel uit. Op zich is dat een heel natuurlijke manier van afreageren. Beter dan een maagzweer of rugpijn, zeg ik altijd maar.

Maar dat afreageren kan ook ontregeld raken, dan wordt het een nare gewoonte. Dan doen al je spieren zeer dat het een lieve lust is. Helemaal verkrampt. Knappe jongen (of meid) die dat weer even uit de knoop krijgt.

Er kan nog heel veel meer over verteld worden. Maar in essentie: je houdt er niks aan over, behalve getrainde spieren. Het eerste station om er wat aan te doen is een in nek en kaak gespecialiseerde fysiotherapeut of een manueel therapeut. Eventueel kan schade aan je gebit verhinderd worden met een anti-knarsplaat. Maar als je geen stukken tand opeet en er alleen nu en dan een stukje vulling uit ligt (die toch al zwak waren meestal) zou ik me die moeite besparen, want het doet niks aan de oorzaak. Sommige fysio's hebben een speciale cursus gevolgd in kaakklachten. En die zou je moeten hebben.

Tip van zo'n therapeut: blaas eerst je linkerwang bol, 5-10 seconden en daarna je rechterwang 5-10 seconden. Net als je voet naar je toe trekken als je kuit verkrampt is. Na een paar keer voel je de spieren losser komen. Kun je op elk moment doen, behalve bij een sollicitatiegesprek :roll: :wink:
ma, 09/29/2008 - 19:33 Permalink
karinb

Bedankt voor je snelle antwoorden. Vandaag ben ik weer behoorlijk pijnvrij; alleen pijn bij m'n slaap(links) Hoort dat er ook bij?
Fysiotherapeuten die hier in gespecialiseerd zijn staat dat ook vermeld bij hun naam of zo?
wo, 10/01/2008 - 14:39 Permalink
Newtan

Bedankt voor je snelle antwoorden. Vandaag ben ik weer behoorlijk pijnvrij; alleen pijn bij m'n slaap(links) Hoort dat er ook bij?
Fysiotherapeuten die hier in gespecialiseerd zijn staat dat ook vermeld bij hun naam of zo?

Ja, dat hoort er ook bij. Daar zit de slaapspier.

Dat van die fisio's wist ik nog niet. Handig.
wo, 10/01/2008 - 19:06 Permalink
karinb

Ik word gek van die pijn; vannacht alweer bal. Weer een paar pijnstillers gehad maar het hielp niet lang. Het hele stuk vanaf mijn slapen tot aan de punt van mijn kaak doet zelfs aan de buitenkant al zeer, m'n nek is aan die kant ook gewoon stijf. M'n (onder) hoektand -links en de tanden er om heen daar doet ook het tandvlees gewoon echt zeer?Moet ik nou contact opnemen met een kaakchirurg of met zo'n fysio die hierin gespecialiseerd is of zo'ncursus heeft gehad? Moet ik daar ook een verwijsbrief voor hebben?
do, 10/02/2008 - 06:34 Permalink
Newtan

Wie heeft het hier over een kaakchirurg?

Ik heb zelf de ervaring dat mensen het best geholpen worden bij de fysiotherapeut die gespecialiseerd is, of bij een manueel therapeut.
Daar mag je zonder verwijsbrief heen, vandaag nog.

En tot slot: twijfel veroorzaakt altijd de meeste stress, niet het oplossen van problemen.
do, 10/02/2008 - 07:40 Permalink
karinb

Gisteren een pijnloze dag gehad maar heb een afspraak gemaakt bij zo'n therapeut van die lijst; kan er volgende week donderdag terecht! In de vroege ochtend begon het weer zelfs de buitenkant van m'n hoofd(links) doet gewoon zeer als je het aan raakt; ook in m'n keel voelt het stijf en dik!
za, 10/04/2008 - 13:17 Permalink
Newtan

Ok, dan de volgende truc: Duw 5 paracetamols per dag in je keel, verdeeld over de dag. Of je nou last hebt of niet. Hou dat maximaal een maand vol (op verslaving zit je ook niet te wachten). Of zo lang als dat de fysio je vertelt.

Dat is een moderne 'anti-pijn kuur'. Even de boel onder de duim houden, tijdelijk maar wel constant.
zo, 10/05/2008 - 09:04 Permalink
karinb

Helaas te vroeg gejuicht; ik ben al vanaf 02.45 uur in de weer. De pijn is in de loop der uren steeds erger geworden. Heb net al m'n 3e pijnstiller genomen!
Ik zou gisteren naar die therapeut maar ze heeft afgebeld; het wordt nou volgende week donderdag!
vr, 10/10/2008 - 06:42 Permalink
karinb

De pijn werd vanmorgen steeds erger; stond op m'n kop. Pijnstillers hielpen niet. Tandarts gebeld kon snel komen. Foto gemaakt vd hele kaak rondom. Toen kreeg ik een verdoving; hij zei als de verdoving wat doet met je pijn, weet ik wat we moeten doen. Na 5 min. wat een zaligheid; geen pijn meer. Bij een kies linksboven zat een dikke ontsteking in/ onder en dat had alles geinfecteerd. Ik had de keuze of een wortelkanaalbehandeling of de kies er uit. Ik was die pijn zo zat dat ik heb gekozen voor eruit halen. Het was nog wel even een werk; maar hij is er uit! Heerlijk, ik hoop dat dit het dan was.
Het was trouwens niet die kies van wie de tandarts eerst dacht dat die het was.
vr, 10/10/2008 - 15:12 Permalink