pijn in blootliggende tandhals

Author:
Manja
Posted:
di, 09/06/2011 - 19:12
Dag allemaal,

Ik heb (volgens mijn tandarts) een blootliggende tandhals. Als hij lucht tegen de kies blaast is dit pijnlijk. Wel heb ik constant (24 uur per dag) een branderig, licht zurende pijn in dat gebied. Niet alleen bij koud / warm voedsel of dranken. Vandaag naar de tandarts geweest en hij heeft er een fluorlaagje opgebracht. Ik merk geen verschil het brand nog steeds. Ik verzorg mijn gebit goed, poets met een Sensodine tandpasta en smeer dit 's nachts ook op mijn tandvlees. Meer kan de tandarts niet doen. Hij herkent het brandigerige gevoel niet als symptoon van de tandhals. Daarbij heb ik dit branderige gevoel soms ook bij andere kiesen. Dit duurt dan een paar dagen en is het weg (tandvlees ziet er goed uit, volgens tandarts).
Begin dit jaar heb ik wel een fikse kiesontsteking gehad (andere kies) en daardoor veel andere ontstekingen in mijn lichaam (zie mijn bevindingen op deze site). Daarbij ook nog feiffer gehad en mijn lichaam is nu behoorlijk uitgeput en heeft een lage weerstand.

Mijn vraag is of de symptonen die ik heb wel bij een blootliggende tandhals horen. Vaak hoor je dat men alleen last heeft met warm of koud voedsel / dranken. En zou de uitputting en verminderde weerstand kunnen meespelen?

Graag reacties en alvast bedankt
Timelord

Ik denk niet dat het aan de blootliggende tandhals ligt, maar eerder aan gevoelige tanden, want je zegt dat je het soms ook aan andere tanden en kiezen hebt.
Sensodyne heeft tandpasta voor gevoelige tanden, maar dan moet je het na gebruik niet van de tanden spoelen. Na het tanden poetsen dus 1x het overtillige aan pasta uitspugen en niet meer drinken.

Eet/drink je veel zure dingen of heb je last van maagzuur, want dat kan het glazuur aantasten en wat (zeurende) pijn veroorzaken; zo'n gevoel alsof er iets aan je tanden vreet.

Verder zou ik het ook niet weten als je tandarts het ook niet weet.
vr, 09/09/2011 - 02:56 Permalink
Manja

Het branderige gevoel is inderdaad ontstoken tandvlees. merkte dit gisteren bij mijn tandvlees rondom mijn kroon. Deze is wat rood.
Alleen zou dit betekenen dat mijn tandvlees rondom de bloodliggende tandhals ontstoken moet zijn. Ik zie niets en mijn tandarts zei al dat dit niet geval is. Waar het ontstoken tandvlees vandaan komt weet ik niet want ik verzorg mijn gebit zeer goed, zou in ieder geval niet meer weten wat ik nog meer kan doen. Mijn tandvlees bloedde altijd als de tandarts een behandeling had uitgevoerd en de laatste keer bij de controle totaal niet meer.

Er is in juni een kies getrokken, na een kiesonsteking, wkb etc. etc. Daar is pas een stukje botsplinter weggehaald door de tandarts. Nu zit er weer een stukje onder het tandvlees en op die plek brandt het ook iets, niet zoveel als op de tandhals. Ook hierbij zegt de tandarts dat het niet is ontstoken

Ik blijf alles maar goed verzorgen en hopelijk gaat de pijn dan over. Na ruim een 3 kwart jaar al last te hebben van mijn gebit ben ik het nu wel een beetje zat.
vr, 09/09/2011 - 17:20 Permalink
Manja

ik denk dat het toch geen blootliggende tandhals is. Dit weekend wordt pijn in kies erger. Kan niet goed de locatie bepalen; het is de 2de of 3de kies rechtboven. Het branderige gevoel is nu overgegaan in een zeurderig gevoel (constant) en steken de kaak in. Heb een waterijsje tegen mijn blootliggende tandhals gehouden en voelde bijna niets.
Ik ben bang dat er toch een beginnende ontsteking zit (begin dit jaar in andere kies gehad) en ik zit niet te wachten tot de pijn erger wordt. Vorige keer was er nl. niets te zien op foto en tandtikken voelde ik niets van en had geen kloppend gevoel. Nadat de pijn ondragelijk werd is de kies opengemaakt en bleek een fikse ontsteking te zitten. Nu nog niet van de ellende af want de kies is getrokken maar er zitten botsplinter onder mijn tandvlees en die haalt de tandarts eruit als ze door het tandvlees steken. (is 1 botsplinter ondertussen al verwijderd).

Morgen maar mijn tandarts weer bellen en hopelijk kan ik snel terecht. Hij maar ook ik gaan vrijdag op vakantie :smt010
zo, 09/11/2011 - 21:14 Permalink
Timelord

Heb een waterijsje tegen mijn blootliggende tandhals gehouden en voelde bijna niets.

Typisch iets voor een pulpitis.

Vorige keer was er nl. niets te zien op foto en tandtikken voelde ik niets van en had geen kloppend gevoel. Nadat de pijn ondragelijk werd is de kies opengemaakt en bleek een fikse ontsteking te zitten.

Heb ik toevallig ook vandaag gehad.

Brufen 600mg werkte niet, en als zoiets nog steeds een vreselijke pijn geeft zit er niets anders op dan de spoeddienst te bellen!! Dan krijg je vanavond/vannacht nog een initiele endo en is de pijn zo heerlijk weg.
zo, 09/11/2011 - 21:27 Permalink
Manja

wat is pulpitis?

Vanmorgen eigen tandarts gebeld, bleek al op vakantie en andere tandartsen zaten hele week vol. spoedtandarts gebeld. Telefonisch met hem overlegt.
Botsplinter (de plek brand en volgens mij is dit aan het ontsteken): als deze nog onder het tandvlees zit dan gaat hij niet snijden, dit moet een kaakchirurg doen.
Pijn in kies (vanmorgen viel het weer mee en nu (11.00 uur) begint het weer wat te branden maar geen heftige pijn. Tandarts zei dat het toch wel de blootliggende tandhals kan zijn maar dat kan hij niet bepalen zonder het te zien. Bij een ontsteking zou ik nu ook heftige pijn moeten hebben. Ik kijk het tot woensdag aan (vanmiddag en morgen zakelijke afspraken) en anders kan ik bij hem langs komen. Ik ga in ieder geval deze week lang want ik wil een second opion. Al is mijn eigen tandarts een goede tandarts het kan nooit geen kwaad, denk ik.
ma, 09/12/2011 - 11:04 Permalink
Timelord

Pulpitis is een aandoening waarbij het weefsel (zenuw + bloedvaatjes) in de pulpakamer is ontstoken. Door de zwelling komt er een grote druk te staan op het omringende tandbeen (dentine) wat een harde en uitstralende pijn geeft. Dit kun je voelen door heel de kaakhelft, zowel boven als beneden, zelfs tot in de nek/schouder en tot neus en oog. In feite betekent dit een wortelkanaalbehandeling, tenzij er sprake is van een omkeerbare ontsteking (eigenlijk pulpitis in een beginnend stadium). Dan volstaat een vulling waarna de pulpa weer herstelt.

Ik heb het meegemaakt en de pijn kan tijdelijk verdwijnen en komt later weer terug. Sommige mensen merken het niet eens. En kijk, als "600 mg bruis" niet werkt, dan zou ik eerlijk waar zsm nog naar die 2nd opinion gaan.
ma, 09/12/2011 - 11:27 Permalink
Manja

Vanmiddag naar andere tandarts geweest. Pijn in rechterbovenkant waarschijnlijk toch tandhals. Kan heel erg pijn doen. zijn foto's gemaakt en hier was niets vreemd op te zien. FIJN :smt013 Diverse speciale tandpasta's uitproberen voor gevoelige tanden was het advies. Maar proberen dan waar weer. Als mijn eigen tandarts en ik weer terug zijn vakantie (over 2 weken) en de pijn is nog zo erg dan eis ik dat de zenuw eruit wordt gehaald. Ik kan toch niet de rest van mijn leven met deze pijn blijven lopen? en ik wil niet de hele dag aan de pijnstillers die trouwens niet veel doen. Hopelijk werkt er een andere tandpasta die ik nu al geprobeerd hebt. (Sensodine en Proglazure). Iemand nog andere tips dan poetsen, flossen, stokeren en spoelen?

Botsplinter ook meteen naar laten kijken. Is ook een foto gemaakt en daar is wel een vreemd stukje in de kaak te zien. Waarschijnlijk een rest van het bot. Moet ik toch mee naar de kaakchirurg. Ook dit weer vragen aan mijn tandarts.

Of te wel: voorlopig pijn lijden :smt010
di, 09/13/2011 - 19:38 Permalink
Timelord

zijn foto's gemaakt en hier was niets vreemd op te zien.

Where have I heard that one before???
Een zenuwontsteking is niet altijd op een foto waar te nemen en bovendien is niet iedere tandarts in staat de foto goed te interpreteren. Bij mij was het zelfde verhaal. Nadat de kies open was gemaakt kwam er allemaal pus uit, terwijl de foto niets liet zien. Niet dat het bij u ook per se zo hoort te zijn, maar het is een ervaring.

Iemand nog andere tips dan poetsen, flossen, stokeren en spoelen?

Ik zou niet flossen, daarmee heb je grote kans het tandvlees te beschadigen. Flossen wordt pas aangeraden als er maar heel weinig ruimte tussen de tanden is. En met stokeren oppassen niet te diep in het tandvlees te gaan zitten, maar het zodanig te doen dat je het tandvlees slechts masseert.

Succes verder
di, 09/13/2011 - 20:21 Permalink
Manja

Ben terug van vakantie en met andere pijnmedicatie was het iets te doen (paracetamol met codeine op doktersrecept), maar ja geen fijne vakantie gehad. Ik heb het gevoel dat er tussen en in mijn kies iemand steeds met een naaldje zit te prikken. In de middag gaat het prikken en branden over in een zeurende pijn die in de avond heviger wordt. Morgenmiddag heb ik een afspraak met de tandarts staan en dan wil ik dat hij de vulling van de kies eruit haalt en gaat kijken of er iets zit. Denk niet dat er een onsteking zit want daar is de pijn niet te heftig voor (gezien mijn ervaring met een onsteking). Hopelijk gaat de tandarts nu echt verder kijken want anders wordt ik gek.
Ben ook benieuwd wat hij van verhaal van de andere tandarts vindt over de botsplinter. Daar heb ik gelukkig niet veel last meer van. Zo af en toe.

Even over het niet flossen. Mijn tandarts raad juist aan om te flossen, ook tussen de tanden waar veel ruimte tussen zit. En bij de kroon die ik heb juist ook (al blijft hier wel het tandvlees maar geirriteerd). Dus is weet het nu even niet niet meer maar morgen vraag ik het nog een keer.
zo, 09/25/2011 - 19:35 Permalink
Timelord

Door te flossen is het risico groot dat het tandvlees beschadigt, doe het dus voorzichtig. Misschien dat juist daardoor het tandvlees geirriteerd blijft. Ga niet met het flosdraadje in het tandvlees zitten, maar tot net erboven. Wanneer er ruimte is voor een tandenstoker, gebruik die dan liever dan flosdraad.
Dit is in ieder geval mijn mening, maar heb ik ook gehoord van een aantal mondhygienisten.

Vergeet niet dat een zenuwontsteking niet altijd heel veel pijn doet, soms is de pijn er nauwelijks. Soms sterft een zenuw zelfs af zonder dat een patient het merkt.
zo, 09/25/2011 - 19:45 Permalink
Manja

BijtTandarts op bezoek geweest en hij weet echt niet wat er aan de hand is. Hij heeft wat van de vullingen van 2 kiezen afgeslepen. Pijn lijkt op een ontstekingspijn maar is hiervoor is de piijn niet te erg. Hij kan een kies openmaken en een zenuwbehandeling doen maar ik kan niet precies aangeven welke kies het is. Een kies geeft in de avond een lichte pijn bij het aantikken (in de middag niet) en de andere kies waarvan ik denk dat er iets onder de grote vulling zit geeft meer pijn aan de beide zijkanten van de kies.Tandarts geeft aan dat je niet de zekerheid heeft of hij de juiste kies te pakken heeft en moet je dan door gaan tot je alle kiezen hebt gehad? Dit is niet echt goed voor je gebit en heb je kans dat je deze kiezen kwijt raakt. En nu zit ik natuurlijk niet echt te wachten op diverse wkbehandeling van 3 x 1,5 uur. Maar heb het er wel voor over.
Nu een antibiotica kuur gekregen en aankijken of dit werkt. Zo niet dan is het aan mij om een kies open te laten maken met het risico dat dit dus de verkeerde kies is of dat er helemaal geen ontsteking zit. Ik vind het erg lastig want ik weet niet want nu verstandig is.
Help :cry:
ma, 09/26/2011 - 18:50 Permalink
Basset

uiteindelijk zit er ergens een flinke pulpitis of een peri=apikale parodontitis. Een rontgen foto maakt dit niet zichtbaar zolang een gedeelte van de buitenste botplaten niet opgelost en verdwenen is.

mocht iedereen in plaats van vitten over kosten even gaan roepen dat ze wel een dure 3D opname willen betalen dan zouden deze toestellen wel aangekocht worden. Daarop kan je de kaak bekijken vanuit de zijkant en wordt een botaantasting van het sponsbeen rond de wortelpunt wel zichtbaar.

Anderzijds zijn er nog een aantal andere taesten naast koude en warmte testen, electronische testen bijvoorbeeld waarbij een toenemende stroom door de tand gejaagd wordt tot er een reactie is of helemaal niet. Ook zijn er een beperkt aantal toestellen op de internationale markt waarmede de bloodflow in de pulpa gemeten kan worden , maar dit is ook weer een heel duur toestel.

Wat mij betreft heb je ergens een wortelkanaalbehandeling nodig. Is de oorzaak niet bekend dan testanesthesie eventueel geproberd worden. hierbij wordt 1 tand intraligamentair verdoofd en kijk je of de pijn weg is, is nog altijd een beetje natte vinger werk want d verdoving kan zo ook nog op de buurtand komen. Een bijttoets op een houtje waarbij slechts op 1 tand gebeten wordt kan ook een hulpmiddel zijn ...

tenzij er sparake zou zijn van ee niet gediagnostiseerde sinusitis die geen echte symptomen veroorzaakt maar blijft sluimeren
za, 10/22/2011 - 12:33 Permalink
Manja

Dag Dirickx,

Dank je voor je verhaal al snap ik er niet veel van, sorry.
Na laatste bezoek aan de tandarts was pijn minder; af en toe iets erger. Maar sinds afgelopen donderdag wordt de pijn weer erger en ben weer aan de pijnstillers :smt011
Ik kan nog steeds niet de juiste plek aanwijzen, het zijn 2 kiezen waar als ik tegenaan tik gevoelig zijn, maar ook weer niet altijd. Ik voel de pijn nu contsant en het brand en steekt. vooral in de avond pijnsteken. maandag toch maar naar de tandarts. Ik ben van plan om de 2 kiezen eruit te laten trekken ipv wortelkanaalbehandelingen. Bij de vorige behandeling 3 x 1,5 uur moeten liggen (als dit moet is dit oke) maar hierna een paar maanden met een wortelpunt ontsteking rondgelopen (teminste volgens de kaakchirurg) en dit moest het lichaam maar zelf oplossen. Uiteindelijk moest de kies er toch uit omdat er niets meer mee te doen was (had er te lang mee rondgelopen :o ).
Wat vindt de tandarts op dit forum ervan. De kiezen eruit laten halen of toch wkb? Mijn weerstand is op dit moment nog erg slecht en ben aan het herstellen van pheiffer.

Graag jullie reactie
za, 10/29/2011 - 12:25 Permalink
Manja

Vorige week dinsdag een zenuwbehadeling laten uitvoeren, niet de kies die met aantikken gevoelig was maar de gevulde kies ernaast want de tandarts zei dat een goede kies geen ontsteking kan hebben en hij dacht eerder aan de gevulde kies. Nadat ik de zenuwbehandeling had laten doen kreeg ik heftige pijn waarbij Tramadol 100mg niet meer hielp. Na 2 dagen (vorige week donderdag) met zeer heftige pijn te hebben rondgelopen is er weer een wkb gedaan maar in de middag is de kies getrokken omdat de heftige pijn bleef. Mijn tandarts heeft dit in zijn 23e jarige praktijk nog nooit meegemaakt. De wond is nog wel pijnlijk. Vandaag heeft de tandarts het gecontroleerd en het geneest goed, niets onstoken maar de wond heeft langere tijd nodig om te genezen.
De kies naast de getrokken kies is met aantikken nog wel gevoelig maar dat kan door de wond komen. Het tandvlees is daar door de wond wat opgetrokken door een botrandje. Die heeft hij er vanmiddag eruit gehaald. Het is dus nog even afwachten maar jeetje wat een martelgang is dit. Ik hoop dat het nu goed blijft gaan met mijn gebit. Dirickx en Timelord bedankt voor jullie reacties en hopelijk hoef ik dit forum voor mijzelf niet meer nodig te hebben.
wo, 11/09/2011 - 20:02 Permalink