Pijn bij het bijten na witte vulling

Author:
LaraSophie
Posted:
vr, 07/08/2005 - 09:38
Gisteren heb ik een nieuwe vulling gekregen, nadat er een gaatje tegen de wortel van een tand was geconstateerd. Helemaal bang dat het een wortelkanaalbehandeling zou worden, maar ik had geen pijn, dus gewoon gevuld, niets aan de hand. Nu de verdoving is uitgewerkt, merk ik dat ik een vreemde - naar de wortel - trekkende pijn heb bij het bijten. Met warmte en kou heb ik geen last, ik heb verder ook totaal geen pijn. Net alsof er zilverpapier tussen zit. Het is een grote vulling. Is dit normaal na zo'n gevoelige vulling? Ik heb wel meer vullingen gehad, maar dit is toch nieuw! Ik ben eigenlijk bang dat ik weer terug moet ... Misschien iemand vaker meegemaakt?
carabelli

Gevoeligheid bij het kauwen na een witte vulling is normaal, en het zal wel even duren voor dit helemaal weg is. Dit heeft te maken met het feit dat composiet krimpt en na uitharding vocht opneemt.

Dit krimpen en vochtopnemen kan voor gevoeligheid zorgen wanneer een gedeelte van de vochtopname onttrokken wordt uit de dentinekanaaltjes. Over het algemeen stelt hier zich snel een evenwicht in, maar als je gaat kauwen wordt er extra druk op de kanaaltjes gezet, met meer vochtverplaatsing in deze kanaaltjes en daardoor gevoeligheid.

Kijk ook even bij dit draadje: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=5378

Succes
vr, 07/08/2005 - 10:25 Permalink
LaraSophie

bedankt voor de snelle reaktie.
De link heb ik doorgelezen. Klinkt normaal maar toch:
maar als ik er zachtjes tegenaan tik of met de tandenborstel er langs ga, oel ik het nog (stroomstoten). Echt, heel normaal? Ik heb dit nl. nog nooit eerder gehad en ben er ook niet door gewaarschuwd.
vr, 07/08/2005 - 10:45 Permalink
Michiel

Beste LaraSophie,

Wat ook kan volgens mij (heb namelijk iets soort gelijks gehad) is dat je vulling iets teveel uitsteekt waardoor je bij het kauwen meer de tand in kwestie belast.

Ik had dus hetzelfde probleem, en ben nog even langs de tandarts gegaan, deze heeft de vulling iets meer afgevlakt, en een dag later waren de problemen weg!

Iig veel succes ermee!
vr, 07/08/2005 - 11:34 Permalink
carabelli

Als de vulling tegen de wortel aan ligt kan het heel goed zijn dat bij het afwerken van de vulling ook van de wortel iets is afgeslepen, dit kan heel goed het gevoel verklaren, zeker in combinatie met een nieuwe witte vulling.

Ik zou me er voorlopig geen zorgen om maken en even een tijdje afwachten.
vr, 07/08/2005 - 12:25 Permalink
LaraSophie

Ben dankbaar dat ik het advies heb gekregen het gewoon even de tijd te gunnen: het was immers een diepe vulling tegen de wortel aan. Nu - na ca. 2 weken - kan ik er weer mee kauwen zonder pijn te voelen. De stroomstootjes waren al na 3 dagen verdwenen. Helemaal top!
di, 07/19/2005 - 10:11 Permalink
LaraSophie

Ai, ik dacht dat het goed ging maar nu voel ik toch - als ik lucht opzuig - dat vage gevoel bij de wortel van die tand. Het doet geen pijn. Wat wel gevoelig is: eten, ineens! Zodra ik verkeerd bijt, voel ik een doffe pijn in de wortel (dat heb ik ook al 13 jaar bij een andere kies maar al 3 tandartsen hebben er niets aan kunnen ontdekken!) Ik heb er nu geen pijn aan, maar dit is toch vreemd? Of komt het door de verandering van het weer?????
do, 09/22/2005 - 07:18 Permalink
Hellen

Hoi
ik had precies hetzelfde probleem.
Mijn tandarts is mijn vullingen aan het vervangen door witte vullingen.
Na de eerst kreeg ineens last ervan. het voelde precies zoals jij zegt.
net als zilverpapier, en met bijten pijn met warm en koud niet echt.
Dus ik tandarts gebeld, was op vakantie, naar vervangtandarts gegaan. Die zegt hte lijkt erop dat er een scheur in de kies zit.Het kon zijn dat die er al zat hij maar door het boren groter was geworden en dat dat die pijn veroorzaakte.
Bij mij was het ook een hele diepe vulling.
(dit wist ik trouwens niet van te voren)

En toen ben ik naar mn eigen tandarts gegaan later nog. Die kon niets op de foto zien. Ze zei het kan komen omdat de vulling heel dicht tegen de wortel aanzit ofzo. Ik moest afwachten of dat het erger of minder zou worden. Naja een week later in het weekend brak die kies af! dus ik had al bijna 400 euro bij elkaar betaald voor die kies en dan breekt ie! dus de vervangtandarts had toch gelijk dat er een scheur inzat blijkbaar.

Wel vervelend het kost een hele hoop geld en achteraf had ze me wel mogen zeggen van te voren dat het mis zou kunnen gaan. ik had geen idee..

ik hoop dat het bij jou inmiddels minder is en anders zou dit het misschien kunnen zijn aangezien het ook een diepe vulling is!

groetjes, Hellen
vr, 10/07/2005 - 09:23 Permalink
Roxanne

Hoi hoi,

Heb je misschien ook het gevoel dat de vulling te hoog is? Of is het alleen gevoellig als je dichtbijt...

Ik hoop dat het is opgehouden, want ik ken het vervelende gevoel ;-)

Groetjes Roxanne :smt006
vr, 10/14/2005 - 18:18 Permalink
Geke

Heb je bij deze kies ook wel eens gevoeligheid bij warm/koud en reageert deze kies altijd als je erop bijt, of is het echt een enkele keer bij bijvoorbeeld iets hards. Als het altijd zo is, is het verstandig om een tandarts er even naar te laten kijken en eventueel een foto van de tand/kies te laten maken. Het kan zijn dat de vulling te diep was en de zenuw dit uiteindelijk niet heeft aangekund, dan zou er nu een ontsteking onder aan de wortel kunnen zitten. Verder als het niet altijd is als je ergens op bijt en het geeft een beetje een scherp pijnlijk gevoel, kan het ook zo zijn dat ergens in de tand of kies een klein haarscheurtje zit, die veroorzaakt is door overbelasting van de tand/kies of door krimp van de vulling. Dit kan bij kauwen soms ook pijnlijk zijn en is vaak erg moeilijk te ontdekken. Als je er echt heel erg veel last van hebt zou je je tandarts er nog een keer naar kunnen laten kijken. Ik had het ook bij een kies, waarbij de vulling sowieso vervangen moest worden, toen de vulling eruit was brak meteen het stukje met de breuk af en sindsdien heb ik dat gevoel niet meer.

Ik hoop dat bij jou snel de oorzaak gevonden wordt, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
za, 10/15/2005 - 20:12 Permalink
LaraSophie

Geke, bedankt voor je antwoord. Ik heb er geen last van bij koud en warm en alleen als ik onder een bepaalde hoek iets bijt. Als ik de kiezen op elkaar zet en bijt heb ik geen last, dus alleen als er een hard stukje tussen zit bijv. een korrel van een boterham o.i.d. Als ik tegen de tand tik, heb ik er ook geen last van het. Het is echt enkel en alleen bij het kauwen dat blijkbaar tegen mijn vulling aandrukt onder een bepaalde hoek.
zo, 10/16/2005 - 15:19 Permalink
marjolyn

Ja dat heb ik ook, mijn kies is zo`n 10 maanden geleden gevuld.
Hij is ook gevoel voor kou en ik kreeg een stroomstootje als ik op iets hards bijt... en zeurt ook licht. Maandag ga ik naar de tandarts heb ik controle, en me moeder heeft al tegen de tandarts gezegd dat ik last heb van een kies, dus ik kan niet meer terug :cry:. Ze was namelijk bang dat ik het niet ging zeggen omdat ik bang ben, dus was ze mij even voor.
Ik laat maandag wel weten hoe het is gegaan, wat er aan de hand is en wat de volgende stappen zijn.

Groetjes marjolijn.
ma, 10/17/2005 - 16:01 Permalink