Pijn bij Bruxisme

Author:
Fol
Posted:
zo, 05/17/2020 - 12:39
Voor de lockdown heb ik de eerste behandeling van een WKB gehad, dat verliep goed. Beetje napijn, maar niets vreemds. Heb toen ook besproken met de tandarts dat ik erg met m’n kaken klem. Hij zag dit aan de slijtage aan mijn tanden en raadde een splint aan.
Het aanmeten van de splint en het tweede deel van de WKB werden, door de lockdown, uitgesteld.
Tijdens de lockdown brak een stuk van de behandelde kies af, bij de spoedtantarts kreeg ik een noodvulling. Vanaf die tijd heb ik erg veel pijn gehad.
Nu ruim 2 weken geleden heb ik de tweede behandeling van de WKB gehad. 1 van de wortelkanalen was nog gevoelig. Maar na dat de verdoving was uitgewerkt werd ik gek van de pijn en geen enkele pijnstiller hielp. Na 5 dagen een antibioticakuur gekregen, tandarts had geen tijd om me te zien.
Elke ochtend werd ik wakker met m’n kaken strak op elkaar. Bij het aanmeten van de splint kreeg ik van de tandtechnicus de tip om naar een speciale fysio te gaan. Via de huisarts kreeg ik uiteindelijk oxazepam en tramadol. Hierdoor kon ik eindelijk weer slapen en de klachten namen af.
Uiteraard heb ik mijn tanden ook opnieuw laten bekijken door de tandarts, afgelopen woensdag. Die heeft alles bekeken en met metaal er op getikt. Geen centje pijn.. volgens hem komt alle pijn van het klemmen.
Ik kan eten (niet dat ik trek heb), ik kan m’n tanden op elkaar zetten zonder dat ik pijnscheuten krijg, maar ik heb non stop last van m’n kiezen boven helemaal achterin. Dat is ook het klempunt voor m’n kaken zeg maar.
Ik vind het moeilijk om pijn te omschrijven maar het is iig geen kloppende pijn. Ook voel ik m’n tanden zitten, ‘s ochtends meer onder, ‘s avonds vooral boven.
Ik krijg dus binnenkort een splint, loop bij een speciale fysio, heb m’n gebit laten controleren en probeer m’n kaak te ontspannen.
Hoe lang zal ik deze pijn in m’n mond nog houden? Wat is reëel?

Ik ben superbang voor de tandarts. Ik ga trouw 2x per jaar, zorg goed voor m’n gebit. Maar die angst maakt wel dat ik niet weet wat ik moet doen?

Voor de angst ga ik overigens beginnen met EMDR.
Lieneke

Hoe lang, vraag je....dat is echt heel moeilijk te zeggen. Het hangt van veel omstandigheden af. Goed dat je EMDR laat doen, misschien is de angst een heel groot deel van de reden dat je klemt. Bij de fysio zal je ook leren hoe je spieren weer kunt ontspannen. Dat is gewoon niet simpel als je zo gewend bent om het aan te spannen...probeer je pijn dus niet te verbijten. Misschien is mediteren iets voor je? En lekker naar buiten...wandelen...ontspannen...genieten van het weer en de natuur.
ma, 05/18/2020 - 12:04 Permalink
Fol

Als antwoord op door Lieneke

Even een vervolgvraag. Het minder klemmen gaat de goede kant op. Ik kan inmiddels ook praten over de tandarts zonder te huilen.
Echter, sinds de pijn in m’n kiezen is weggegaan heb ik een doof gevoel in m’n voortanden. Het lijkt een beetje te zwerven, soms onder, soms boven, wisselt ook van kant.
Nog steeds geen problemen met eten etc.
Volgens de fysio kan dit ook komen door het klemmen, ik duw ‘s nachts m’n tong tegen m’n voortanden (Splint komt pas 1e week van juli helaas). Ook trilt m’n kaak ‘s nachts dermate dat m’n ondertanden ook tegen m’n voortanden aankloppen. Ik heb een lichte overbeet.
Is er iemand die de mening van de fysio kan ondersteunen? Of moet ik langs de tandarts (de assistente vond het allemaal nog niet zo nodig). M’n angst wordt niet echt minder omdat m’n tanden vrijwel non-stop gevoelig zijn nl....
vr, 06/05/2020 - 16:47 Permalink