pijn aan mijn kies

Author:
tina45
Posted:
wo, 08/15/2007 - 20:52
Hallo,
Ik heb een vraagje over mijn kies.
Ik ben vorige week maandag geboord in mijn kies,omdat ik zo ineens vanuit het niets pijn kreeg en binnen een half uur niet precies meer kon aanwijzen welke kies het was.
Nou hup op naar de tandarts(waar ik dus echt als de dood voor ben)en hij zag het al gauw ,ik had een gaatje in mijnkies.
Dus oude vulling eruit gehaald en nieuwe er in gezet.
Ik kon wel wat napijn voelen zei hij,maar dit moest binnen 1 a 2 dagen over zijn.
Nu zat ik dus sávonds alweer bij de tandarts omdat ik een vreselijke pijn kreeg toen de verdoving eruit was gegaan,echt hield het niet meer,en de pijn was nog erger als voorheen.
Foto's gemaakt en wat testjes gedaan,nee er was niets ontstoken,maar zij dacht omdat de vulling diep lag er misschien een zenuw was geraakt en dit de pijn kon veroorzaken,maar ook zeker weten deed ze dit niet.
Maar pijn moest echt na een paar dagen over zijn,anders dan toch een zenuwbehandeling.

Heel gek de volgende dag was de pijn weg,alleen het kwam weer na ongeveer twee dagen.
Het gekke is kan er warm en koud op verdragen,kan er ook gewoon mee eten en kan er ook gewoon tegen aantikken.

Toch maar afgelopen maandag weer tandarts gebeld en dit alles gezegd.
Moest weer langs komen,weer een foto gemaakt,en ook hij zag geen ontsteking of dat de wortelpunten ontstoken waren.
Hij heeft toen even met een tangetje tegen mijn tandvlees geprikt en dan tussen mijn kiezen in,mijn man die mee was zag dat er gelijk een straaltje bloed uitkwam,en ik wipte direkt omhoog.
Nu denkt hij dat het tandvlees ontstoken is en heb een kuur mee gekregen van 5 dagen.
Amoxicilline 500mg 3x daags en Corsodyl.

Gelijk mee begonnen,maar heb nu steeds weer pijn.
Het is wel draagelijk,maar het is net of de kies klopt.
Maar als ik er tegen aan tik of eet dan doet het geen pijn.
Alleen als ik met mijn vinger tegen het tandvlees aandruk onder aan de kies en dan binnen kant van mijn mond doet het wel pijn.
Kan ook gewoon warm en koud verdragen.
Als ik heb geslapen voel ik dus niks,alleen als ik dus ga eten,daarna begint dan vaak deze kloppende pijn weer.

Wat is het nu?
Dit omdat ik zo bang ben dat ik een zenuwbehandeling moet ondergaan,echt ben echt als de dood hiervoor,ook al weet ik dat hij dit gaat verdoven,en nog ben ik bang hiervoor.

Of is het toch mijn tandvlees?
Maar vind het zo vreemd omdat ik wel gewoon warm en koud kan verdragen,en er ook gewoon aan kan komen,en dat de tandarts ook niks op de foto zag.
Help aub....ben zo bang,misschien heel kinderachtig :oops: maar kan er echt niks aan doen.
tina45

Hoi nog even weer berichtje van mij.
Heb net ook even geflost,nou wil wel door de grond gaan zo'n pijn.
Maar echter ik zie echt helemaal niet iets rood,of opgezwollen tandvlees en ook kwam er geen bloed.
Krijg steeds meer pijn,en het klopt en trekt nu ook door mijn wang,en het is net of mijn andere kiezen en tanden ook zeer doen.
Als ik nu de bovenste kies erop druk(want het is aan de rechterkant onderkant)doet het wel pijn.

Toch dan een zenuw :cry: :cry: :cry:
wo, 08/15/2007 - 22:27 Permalink
hello jozefien

Hi Sixs, heel vervelend zoiets, ik wens je veel sterkte! zal even als voorbeeld mijn verhaal vertellen: ik had een paar weken geleden kiespijn, vooral bij warm drinken en eten. Ik ben naar de tandarts gegaan, inmiddels deed de hele rechteronderkant pijn, tikken tegen de kies deed geen pijn, koud watje ook niet, toch kiespijn, na een foto leek het of de wortelpunt nog een beetje ontstoken(kies had jaar ervoor een wkb gehad) was en ik kreeg een verwijzing voor de kaakchirurg. ik had het idee dat dat het probleem niet was. 's nachts werd ik wakker, nu deed ook de bovenkant pijn, meteen 's morgens vroeg n.d. tandarts, die dacht dat het uitstraling was, tikte boven tegen een tand en ik vloog omhoog au...was het mijn tand en toen een foto : ja hoor, een ontsteking aan mijn tand rechtsboven! er is meteen een endo(wkb) gestart. thuisgekomen dus boven en onder kiespijnpijn, met pijnstillers gaan slapen, de volgende dag was de kiespijn beneden bijna weg en deed alleen de tand nog zeer, dat heeft een paar dagen napijn gegeven.de kies beneden heb ik aan de kaakchirurg laten zijn, hij dacht ook dat een apex(wortelbehandeling) niet nodig was dus ik mocht gewoon afwachten. mijn tand voel ik steeds minder en in september wordt de wkb afgemaakt. Wat ik dus zeggen wil: laat ook van de tanden en kiezen boven een foto maken als het beneden pijn doet, maar de kies niet met aantikken of op warm of koud reageert . Wees niet bang voor een wkb, daar merk je helemaal niets van en het helpt je van de pijn af. je moet alleen wel zeker weten welke kies het is. AIs je met spoelen en pijnstillers het nog even vol kan houden zou ik even afwachten, als het erger wordt, of je voelt een kies boven, dan gewoon teruggaan. :smt006
wo, 08/15/2007 - 23:29 Permalink
heejil

Hoi Sixs,

Vervelend dat je zo'n pijn hebt. Weet er alles van helaas! Ik weet niet precies wat je hebt, want ik ben geen tandarts maar ik weet wel uit ervaring dat als je een zenuw-ontsteking hebt of een wortelpuntontsteking, dan heb je vooral s'nachts hele ernstige pijn die bijna niet te onderdrukken is met pijnstillers en aangezien jij aangeeft dat je als je geslapen hebt juist geen last hebt, lijkt me dit niet heel erg waarschijnlijk. Als je een ontsteking hebt, dan slaap je niet is mijn ervaring! Misschien dus toch 'gewoon' je tandvlees? Ik hoop het voor je!

Bij een wortelpuntontsteking is je kies(of tand) meestal behoorlijk tik-gevoelig. Een kop warme thee drinken bijvoorbeeld is dan ook echt niet fijn! Koude dranken of ijsklontjes verzachten de pijn juist weer. Je voelt de pijn ook dikwijls doorstralen naar je neus of wang. Een zenuw-ontsteking heb ik nog nooit gehad, dus dat weet ik zo niet. Maar ik geloof dat je dan juist voor koude heel gevoelig bent.

Maar je hebt antibiotica gekregen zei je toch? Die zal vermoedelijk wel aanslaan en ik zou als ik jou was gewoon maar een flinke pijnstiller nemen voor de nacht. Je hebt de juiste weg bewandeld door naar je tandarts te gaan. Meer kun je niet doen lijkt me. Wacht de nacht nog even af zou ik zeggen en als je morgenochtend nog steeds zoveel pijn hebt(die niet te onderdrukken is met pijnstillers), gewoon weer bellen naar je tandarts.

Mocht je onverhoopt toch een zenuw-behandeling moeten ondergaan, wees gerust. Dat valt reuze mee. Ik heb er toevallig afgelopen maandag nog eentje ondergaan. Je wordt gewoon goed verdoofd en ook daar hoef je echt niet bang voor te zijn. En geloof me...ik ben ook geen held. Ja...een held op sokken! :smt003

Heel veel sterkte ermee!
wo, 08/15/2007 - 23:38 Permalink
tina45

Dank jullie wel voor jullie reacties terug.
Nou dus echt heel slecht geslapen ,veel pijn gehad,nu op het moment weer iets rustiger.
Maar mijn man heeft de tandarts vanochtend toch maar weer opgebeld,moet er straks om 12 uur zijn.
Dus duimen aub voor mij,en ja ben echt heeeeeeel bang.
Maar jullie horen nog van me.
do, 08/16/2007 - 09:12 Permalink
tina45

@Heejil,

Had jij dan ook zo'n kloppend gevoel in je kies?
Dat heb ik dus wel steeds,nu op het moment is het wel uit te houden maar vaak als ik gegeeten heb,en ookal gebruik ik die kant niet eens,dan krijg ik weer die pijn.Heb jij dat ook?
do, 08/16/2007 - 09:21 Permalink
heejil

Ik had/heb het in mijn tand. Ook een kloppend gevoel wat doorstraalt tot bovenaan mijn neus. De pijn is eigenlijk wel continu. S'nachts alleen veel heviger dan overdag. Eten heeft bij mij geen invloed op de pijn. Die is er toch wel. Alleen als ik er tegenaan tik ga ik door de grond! De tandartsen weten niet wat het is helaas en op de foto's is ook niks te zien. Ik heb al een wortelkanaalbehandeling gehad afgelopen maandag, maar de pijn is niet weg! Ik hoop nog steeds dat het op een dag vanzelf over gaat.
do, 08/16/2007 - 09:32 Permalink
tina45

Weet je wat zo raar is ik kan er wel tegen aan tikken,maar zoals vannacht en gisteravond kon ik er ook niet met mijn tong aan komen,ja dan onder de kies tegen het tandvlees aan.
Maar ik heb nu een zeurende pijn zeg maar,en het voelt alsof mijn wang en richting oor dik is,is niet zo maar het voelt wel zo.
Het is nu ook net of mijn andere kiezen en tanden rechts onderin zeer doen.
Ik vrees toch voor een zenuw behandeling.

Maar ben echt zo bang ben echt zo nerveus.
Gaan ze je dan heel goed verdoven,en voel je dan echt niks?
do, 08/16/2007 - 09:37 Permalink
tina45

Trouwens bij mij was ook niks te zien op de foto.
Raar hé?

Sorry hoor als ik zo kinderachtig over kom,maar ben gewoon weg zo bang voor een tandarts terwijl hij mij eigenlijk nog nooit pijn heeft gedaaan,en ik heb dit in mijn hele 40jaar nog nooit gehad.
do, 08/16/2007 - 09:41 Permalink
heejil

Dat vind ik zelf ook heel raar ja. Vandaar ook mijn topic-start hieronder; 'Wat is wel en niet zichtbaar op een foto'. Ik hoop daar nog wat antwoorden op te krijgen.

En je bent helemaal niet kinderachtig hoor! Pijn aan je gebit is gewoon de ergste pijn die er is. Mijn tandarts zei laatst nog dat je maar beter een bevalling kunt doen. Nu heb ik daar zelf geen ervaring mee, maar ik geloof best dat er wat in zit.

Heel veel succes straks en laat nog even weten hoe het gegaan is!
do, 08/16/2007 - 09:43 Permalink
tina45

Hoi hier ben ik dan weer.

Nou ik moet je zeggen toen ik daar binnen kwam ik spontaan in huilen uit barstte :oops:

Echt de tandarts deed heel erg lief en heel rustig met me,ging me ook stap voor stap uit leggen wat hij ging doen.
Ik werd verdoofd en hij heeft mij gewoon voor mijn eigen zekerheid een extra verdoving gegeven.

Nou echt hoor ik heb dus echt NIKS gevoeld,pfffff,alleen als hij even met die vijltjes (of hoe het ook mag heten)naar binnen ging,maar echt niets noemenswaardig ofzo.
Echt het zweet liep me overal weg.

Maar toen!!!!!!
Ja na zo'n drie uur ging mijn verdoving eruit,nou je wilt dus niet weten,heb echt hier op mijn kop gestaan wat een pijn.
Mijn man is weer terug naar de tandarts gegaan en ik heb dus brufen 600mg gekregen.
Heb deze direkt ingenomen en ben op bed gegaan met een warme kruik tegen mijn wang.
Ben gelukkig wel in slaap gevallen,denk van alle spanningen die dag,en werd na zo'n 2 uurtjes wakker,en mijn pijn is weg.
Nu weet ik niet of dit door de pijnstillers komt,want op het moment voel ik mijn kies niet echt meer,alleen achterin mijn mond nog wel wat,en soms denk ik dat ik de kies nog wat voel.
Hij heeft ook gezegd als ik de pijn weer op voel komen dat ik wel gewoon direkt weer moet komen,nou ik hoop het dus niet!

Over drie maand gaat hij mijn noodvulling eruit halen,en doet hij het tweede gedeelte,ook dan gaat hij mij weer verdoven,en moet zeggen zie daar dus nu niet tegen op.

Hoop zo dat die pijn weg blijft hé,want anders is er misschien wel wat anders aan de hand.
Hoop het niet,want dit was echt niet leuk meer hoor zoveel pijn.

Maar echt de behandeling viel echt 100% mee,en als ik dat zeg dan is het ook echt zo,want ben als de dood voor een tandarts.
do, 08/16/2007 - 22:39 Permalink
heejil

Dus toch een zenuw-behandeling joh? Had je nu wel een ontsteking dan volgens de tandarts? En hoe kon het dan dat er op de foto niks zichtbaar was. Heb je dat nog gevraagd?

Fijn dat het je zo meegevallen is allemaal. Als je nu al bijna geen pijn meer voelt is dat een goed teken hoor! Dan zal het wel loslopen allemaal.
do, 08/16/2007 - 22:51 Permalink
tina45

De tandarts vind het op zich ook heel raar dat hij niks op de foto's kon zien.
Maar ik kan duidelijk de kies aanwijzen die mij pijn deed,hij klopte telkens.
Het was ook de kies die hij twee weken geleden heeft gevuld,en waarschijnlijk lag mijn vulling ook erg diep,en heeft de zenuw waarschijnlijk een opdonder gehad.

Ja weet het ook niet precies,en hij vertelde vanmiddag ook tegen mijn man,dat mocht ik pijn houden,ja dan zal er toch waarschijnlijk iets anders aan de hand zijn.En dat hij dan verder ging kijken,maar hij vind het ook onwaarschijnlijk,en erg vreemd.

Maar echt op het moment voel ik bijna niets meer,hoop echt dat het zo blijft,zoniet hoe dan ook zit ik volgende week weer op zijn stoel....brrrr,maar moet wel zeggen ondanks dit,en wat ik heb overwonnen,mijn angst word volgens mij minder voor de tandarts.
do, 08/16/2007 - 23:11 Permalink
heejil

Goh wat een apart verhaal ook zeg! Hoop maar voor je dat dit het was dan en dat je de nacht zonder al teveel pijn bent doorgekomen.

Wel een hele geruststelling dat je tandarts zei dat mocht blijken dat dit het toch niet was en je pijn blijft houden hij dan verder gaat zoeken naar een oorzaak. Ik word al weken van het kastje naar de muur gestuurd en ik blijf maar pijn houden. Daar word je echt niet vrolijk van!
vr, 08/17/2007 - 08:38 Permalink
tina45

Nou dus nog niet beter,nu heb ik dus geen pijn meer in mijn kaak,wang en richting oor.
Maar nu de kies zelf en dan bovenop de kies,kan er nu ook niet aankomen terwijl dit voorheen nog wel kon.
Durf niet te eten,trouwens al een paar dagen niet.
Snap er niets meer van,maar wordt wel moedeloos ervan.

Ja heb jou verhaal ook eens gelezen,wat een drama joh!!!
Hoop dat bij jou de pijn nu ook snel weg is,dit is geen leven zo!
vr, 08/17/2007 - 12:21 Permalink
heejil

Tja...het is wat allemaal. Ben het ook helemaal zat inmiddels. Op zich is napijn wel normaal hoor na een WKB. Er is natuurlijk behoorlijk in die kies geboord en gefijld dus het is op zch wel te verklaren dat die kies nu pijnlijk is bij aanraken e.d.

Als je het kunt onderdrukken met een pijnstiller(paracetamol of ibuprofen) kun je het wel even een dag of drie afwachten maar mocht je nu ernstig kloppende pijn voelen bovenaan de kies die je niet meer kunt onderdrukken met een pijnstiller, dan zou je je tandarts voor het weekend misschien toch het beste even kunnen bellen voor advies.

Sterkte!
vr, 08/17/2007 - 12:37 Permalink