Paniek...heb even wat professionele ondersteuning nodig

Author:
Jeska33
Posted:
di, 05/14/2013 - 20:19
Hallo,
Zojuist terug van mijn werk gekomen, ik had trek dus een boterham gegeten. En ja hoor, breekt een flink deel van mijn kies af. Het betreft de achterste kies boven, het breukvlak is geheel schoon en wit. Nu is dit vaker bij andere kiezen gebeurt, en een slecht gebit komt in de familie veel voor. Probleem is dat ik er altijd volledig van in paniek raak. Ik heb de spoeddienst al gebeld, maar dan moet een tandarts van thuis komen en ik weet dat dit niet nodig is. Toch zit ik hier nu met hartslag 100, ondanks het innemen van valium, diclofenac en paracetamol. Ik weet niet hoe ik de nacht doorkom en weet niet eens of ik morgen geholpen kan worden. Mijn grootste angst: dat ik binnen enkele seconden ineens de meest verschrikkelijke pijn te verduren krijg (terwijl ik pijn in andere delen van mijn lijf goed kan verdragen). Tijdens een eerdere breuk van een kies trad er eens zoveel pijn op dat ik letterlijk flauw gevallen ben van de pijn. Wat meestal helpt bij mij is het goed snappen van het probleem, dus hoe ziet de fysiologie van een kies eruit, wat kan er gebeuren? Ik ben niet bang voor injecties of trekken van elementen maar ben als de dood voor boren of een wkb. Boren vind ik eng omdat ik niet goed weet hoe ver de tandarts kan gaan tot zij mijn zenuw raakt en ik verschrikkelijke pijn krijg. Dat is dus iets wat ik verwacht, net als dat ik nu ineens een verschrikkelijke pijn verwacht.
Van de dame aan de noodlijn kreeg ik het advies de kies goed schoon te houden en te spoelen met lauwe zoutoplossing of kamillethee. Ik ben bang om dit te doen, dat ik dan juist veel pijn oproep die vervolgens niet meer weggaat. Ik hoop dat iemand iets kalmerende weet op te merken want ik ben echt in paniek, ontzettend in paniek. Hou kom ik de avond en nacht door? Spelfouten maak ik normaal niet veel maar er zullen er nu wel veel inzitten, waarvoor excuus.
E.M.R.

Er is een stuk van je kies afgebroken en dat deed toen niet pijn en daarna ook niet begrijp ik. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het dan vannacht ook geen pijn doen vannacht. Spoelen is niet nodig. Ik neem aan dat je vannacht niet op kauwgum gaat kauwen of andere dingen gaat eten die eventueel hard zijn en als je dat wel van plan was zou ik dat dus niet doen. Morgenochtend gewoon even je tandarts bellen en vragen of er in ieder geval even naar gekeken kan worden wat er precies aan de hand is en eventueel indien nodig wat "EHBO"aan gedaan kan worden. Gewoon proberen lekker te gaan slapen vannacht!
di, 05/14/2013 - 21:54 Permalink
Jeska33

bedankt voor uw reactie. Ik ben niet van plan iets te eten, noch te drinken. Ik stond zojuist al huilend medicatie in te nemen, uit angst dat een beetje water pijn zou opleveren. Ik weet dat dit erg zot klinkt, maar dat zal de paniek en angst zijn (stom genoeg ben ik zelf ook nog eens therapeut..). Ik ga zo een klein beetje zout water innemen om zachtjes te spoelen, gelukkig had ik nog een hoop kalmeringsmiddelen liggen waardoor ik enige moed heb.

Nogmaals bedankt, ik voel me gesteund door u.
di, 05/14/2013 - 22:02 Permalink
Jeska33

De angst voor pijn komt vooral in beelden. Ik zie voor me dat een zenuw die bijv toch nog net niet helemaal goed verdoofd is geraakt wordt
. Ook heb ik een beeld van een wegrottend gebit met grote gaten in mijn hoofd. Het geluid van een boor vind ik trouwens ook heel beangstigend. Ik heb vannacht, kon er echt niet van slapen, YouTube tandarts filmpjes zitten kijken, als soort van exposure. Onvoorstelbaar hoe groot sommige gaten zijn, en dat een element niet gewoon opgegeven wordt maar toch netjes uigeboord en gevuld wordt. Het grijpt me dan vooral aan dat ik gaten in delen van mijn lichaam heb, dat een deel van mijn lijf dus kennelijk wegrot. Ik heb nu goede voornemens om helemaal te stoppen met eten van suiker (deed ik al minimaal) en te vragen of ik nog vaker op controle mag komen. Ik durf nu even geen sonische tandenborstel meer te gebruiken.
wo, 05/15/2013 - 09:39 Permalink
vV

het breukvlak is geheel schoon en wit.

nu ga ik even trachten te rationaliseren..
dit is namelijk wat je zelf schrijft.
Je ziet dus zelf als je kijkt geen groot zwart gat.
Misschien even proberen er op die manier tegenaan te kijken, ook geen pijn begrijp ik.
Hoe gaat het meestal bij de tandarts, ga je regelmatig, zo nee wat is daar de reden van...(eigen woorden).
wo, 05/15/2013 - 10:41 Permalink
Jeska33

mijn liefste wens met dat zwarte gat is om de kies geheel te verwijderen, en er een implantaat voor terug te plaatsen. zodat dit niet weer kan gebeuren. nu weet ik dat het duur is, en irreëel want de tandarts zal de kies willen redden. ik zou het zwarte gat dan, als alternatief, helemaal schoon willen hebben en opgevuld.

wat betreft de vraag van de op de achtergrond getreden tandarts: ik zit in de vermijding. ik durf er niet met mijn tong aan te zitten, kan de plek niet zien dus denk dan nog: misschien doet het geen pijn omdat ik er niet aan zit. ik zie echter ook de incongruentie in mn denken en ervaren, ik kan er alleen niets constructiefs mee doen.
wo, 05/15/2013 - 12:31 Permalink