Opkomende verstandskiezen duwen voortanden scheef

Author:
moesje79
Posted:
do, 01/28/2010 - 20:51
Dag Allemaal,

Ik ben hier nieuw dus hoop dat ik deze vraag op de goede plek heb geplaatst.
Ik ben 30 jaar en eindelijk komen dan mijn verstandskiezen door.
Maar ik heb sinds mijn jeugd al last van 2 voortanden die elkaar overlappen en een hoektand in dezelfde rij die net buiten de lijn staat. (dus ook teveel naar voren)
Kortom ik heb teveel tanden en te weinig ruimte op dit moment.
Als puber kreeg ik een buitenboordbeugel, wat ik afschuwelijk vond en na 6 maanden al opgaf. (was mijn moeder maar strenger geweest!!!!)
Inmiddels zijn mijn voortanden aardig overlapt en lijkt het door de groei van de verstandskiezen erger te worden.
Ik ben het nu zat en heb begrepen dat mijn enige opties zijn om toch weer een beugel te nemen (wil ik totaal niet) of facings te nemen. (lijkt me erg duur)

Maar, aangezien mijn gebit zichzelf nu aardig in de nesten aan het werken is, met die verstandskiezen nu, zou ik hopelijk een vergoeding van mijn verzekering hiervoor kunnen krijgen?
Oftewel zou dit onder medische noodzaak kunnen vallen? Is er een andere mogelijkheid om meer ruimte te creeeren in mijn mond om de tanden wat rechter te krijgen? Is het mogelijk de hele boel open te snijden en te herindelen?
Of is dat een hele domme onnozele gedachte?

Ik ben echt hulpeloos, en mijn tandarts lijkt altijd te druk om echt mee in discussie te gaan hierover.
(hoewel het een hele goede man is en ik erg blij met hem ben)

Ik zou heeeeeel graag reacties willen van mensen die hier kennis over hebben of mij wegwijs kunnen maken op deze site om zo tot een aantal antwoorden te komen.

Groeten, Moesje
USA

Hi,

ik denk dat je eerst de verstandskiezen kan laten verwijderen, en ik denk dat de verzekering daar ook wel voor betaald.

Indien je daarna de rest van je gebit wil verbeteren denk ik dat de kosten volledig voor jezelf gaan zijn, omdat het een cosmetische ingreep is.
Waarom wil je niet voor een beugel gaan ?
Je kan altijd voor Invisalign gaan gezien dat onzichtbaar is..
do, 01/28/2010 - 21:10 Permalink
moesje79

Tja, onzichtbare beugel dat is een idee.
Alleen ben ik er niet voor.
Ik ben erg gevoelig wat betreft mijn tanden en als puber had ik er al hevige last van als de draadjes weer aangedraaid waren en dat ging echt door merg en been bij mij.
Natuurlijk ben ik inmiddels volwassen en zal ik om de pijn niet meer zo zeuren als vroeger maar het hele idee van een beugel staat me geheel tegen.

Daar komt bij dat de verstandskiezen nog maar een heel klein stukje door zijn, en het nu al heftig effect lijkt te hebben op de voortanden. Overigens geven ze ook irritatie vaak, al is het links nog maar een klein puntje en rechts maar de helft van het tandoppervlak.
Maar je denkt dat het toch echt onder cosmetische ingreep gaat vallen... hmm dat zou balen zijn.
Ik hoop eigenlijk een tandarts te vinden die het op de medische noodzaak-lijst af kan schrijven....

Of hoop ik echt op teveel medelijden hier? :P
do, 01/28/2010 - 21:23 Permalink
mecánico para …

doorbreken verstandskiezen heeft niets met de stand van je voortanden te maken. niets. ruimtegebrek of niet, er is geen relatie aantoonbaar tussen beide fenomenen.
Wat mensen ook beweren, de stand van je snijtanden wordt bepaald door lip en tongdruk gecombineerd met de stevigheid van de contactpunten onderling (zeg maar, hoe ze schouder aan schouder staan die snijtanden).
do, 01/28/2010 - 21:45 Permalink
moesje79

Dus jij zegt dat tanden niet meer kunnen verschuiven nadat ze eenmaal volgroeid zijn?
Dat zou betekenen dat het voor mijn idee alleen maar erger is geworden maar het dus niet mogelijk is dat ze echt schever zijn gaan groeien..?

Ben je overigens een tandarts of een tandtechnicus of iets in die branche?
En dank je overigens voor je reacties tot dusver!
do, 01/28/2010 - 22:03 Permalink
mecánico para …

Dus jij zegt dat tanden niet meer kunnen verschuiven nadat ze eenmaal volgroeid zijn?
Dat zou betekenen dat het voor mijn idee alleen maar erger is geworden maar het dus niet mogelijk is dat ze echt schever zijn gaan groeien..?

Ben je overigens een tandarts of een tandtechnicus of iets in die branche?
En dank je overigens voor je reacties tot dusver!



Ik zeg niet dat tanden niet meer verschuiven. Want die lipdruk neemt toe en de tongdruk af wat voor bijv ondersnijtanden de boog verkleint = over elkaar heenschuiven. En dan is er nog de mesiale drift, een mechanisme waarbij tanden vanhuis uit de neiging hebben naar het midden ( kiezen door hun plaats in de boog naar voren) van de tandboog te willen verschuiven.
Als je het over scheef groeien hebt, dan wordt dat dus steeds meer als je niet iets aan de stabiliteit of scheefstand doet.
Als je de verstandskiezen eruit haalt gebeurt dat net zo hard, dus de oplossing ligt op een ander vlak.

En ja, ik ben tandarts
vr, 01/29/2010 - 08:11 Permalink
moesje79

Hahha!
Ja ik heb een afspraak bij mijn reguliere tandarts en ik ga voor een second opinion nog naar de tandarts van mijn vriend. (beiden in februari)
Kijken wat er uitkomt uiteindelijk.
Maar het was fijn al wat informatie van jou te mogen ontvangen, dan kom ik niet totaal onbekend daar binnen lopen in ieder geval.

Heel erg bedankt voor je reacties en je hulp! :smt006

Groeten, Marloes
vr, 01/29/2010 - 14:05 Permalink
USA

als het je wel wat zou zeggen was je tandarts.....en zelfs die kakelen soms over druk van uit de verstandskiezen.
En of een beugel de beste optie is.........? bespreek het eens met je tandarts


Klopt, dat is ook de reden dat mijn verstandskiezen verwijdert werden.
Ik heb net na mijn les de opinie van mijn prof gevraagd hierover, en die zei dat ze meestal verwijdert worden "voor de zekerheid" als je een beugel gehad hebt. Hij zegt dat er gevallen zijn waarbij de druk voor verschuivingen zorgt. Meer kennis zal ik wellicht in de komende jaren van mijn studie verwerven.
vr, 01/29/2010 - 17:32 Permalink
BJN

We zijn benieuwd wat je tandarts gaat zeggen. Dit zegt de 'literatuur':
Do wisdom teeth cause crowding?

The relationship between wisdom teeth and crowding of the lower front teeth has been debated for many years, and it is still debated to this day.
Most of the debate stems from observations former patients have of shifting following braces. While it seems to make logical sense that a wisdom tooth angled towards the other teeth would have a pushing and crowding tendency, there is evidence that this may not in fact be completely true (J Am Dent Assoc 123;8:75-79).
The study showed no difference in the amount of pressure exerted when wisdom teeth were present or extracted. They also showed that there was no less crowding on the lower front teeth in patients that had their wisdom teeth out compared to those that had not. The author stated that removal of the wisdom teeth may be needed in certain situations, but that extracting for the sole purpose of preventing shifting is unjustifiable.
What is the bottom line in this debate? There are better reasons to extract the wisdom teeth than to prevent crowding. Most patients do not have enough room for their wisdom teeth, so they may stay in the jaw (impacted), or if they do erupt, they may be in a poor position or difficult to keep clean.

Whether or not the wisdom teeth have been removed, all patients have the possibility of movement and shifting of their teeth as they get older. Therefore, long-term wear of a retainer would be recommended to help prevent shifting. If the retainers are worn regularly, the debate about wisdom teeth causing shifting or not is mostly irrelevant.
Removal of the wisdom teeth may give some patients a false sense of security. As was just mentioned, changes in the teeth can happen as a person ages even if the wisdom teeth have been removed.


Ander linkje
ma, 02/01/2010 - 21:31 Permalink
moesje79

Ik richtte mijn laatste bericht meer op USA !

Yes indeed what our new "orthodontist" is saying is pretty much what has been said allready.
But all information is welcome, and I highly appreciate all your comments.
I had no idea there would be so many people giving me their responses, thanks and keep them coming!
I will post whatever comes out of my visits to my dentist this month, as to keep you all informed.
ma, 02/01/2010 - 21:57 Permalink
mecánico para …

je moest eens weten, ik ben misschien wat duidelijker dan veel mensen appreciëren, maar ongenuanceerd kan je me niet noemen. kan wel, maar doet geen recht aan de inhoud van menig antwoord.
(me moedah zei het al, hij is niet op deze wereld om iedereen een plezier te doen . Als ik weer eens niet lachte naar een willekeurig familielid of een andere, toevallige passant)
di, 02/02/2010 - 19:13 Permalink