Ook problemen na gaatjes

Author:
suave
Posted:
wo, 12/05/2001 - 15:23
Dag digitale Tandarts, ik weet dat dit fenomeen al meerdere malen besproken is maar toch graag nog een keer uw advies.

Ik heb 6 weken geleden mijn kies (linksboven) laten vullen. Dit was een vrij diep gat en een pijnlijke behandeling. De zenuw zit er nog in. Ik heb ruim 2 weken niet kunnen eten aan die kant omdat dat extreem pijnlijk was. Dit is nu iets afgezakt maar harde dingen kauwen kan nog steeds niet, zelfs na 6 weken. Koud / warm is tevens een vreselijk probleem (maar daar zit ik zelf niet zo mee) Probleem is alleen dat ik regelmatig zakelijk uit eten ga en nu wel erg lang met mijn eten bezig ben. Mijn vraag aan u: is het normaal dat het wel een paar maanden duurt voordat e.e.a is afgezakt? Zo ja, wanneer zou het weer in orde moeten zijn?

Ter info: ik heb al vaker witte vullingen gekregen maar dit is de eerste keer dat ik er flinke napijn van heb ondervonden.

alvast bedankt voor de informatie.

Rico
de digitale tandarts

Vervelend dat je last van napijn hebt. Wat betreft je vraag, hoe lang dat nog zal kunnen duren, is het moeilijk antwoord te geven.

Hoe dieper de vulling is, des te langer de kies gevoelig zal zijn, dit kan wel enkele maanden in beslag nemen. Het is helaas natuurlijk ook mogelijk dat de irritatie van de zenuw steeds groter wordt en deze uiteindelijk verwijderd moet worden, d.m.v. een wortelkanaalbehandeling. Dit is dan een niet-reversibele ontsteking van de zenuw, mochten de klachten langzaam minder worden dan was de ontsteking gelukkig nog wel reversibel.

Als de tandarts de vulling over de zenuw heen gelegd heeft is bij een kies en bij een volwassene de prognose niet goed. Waarschijnlijk draait het dan uit op een wortelkanaalbehandeling. In de tandartsrekening wordt het leggen van een vulling op de zenuw gedeclareerd onder E40 (directe pulpa-overkapping), misschien vind je deze code terug in de factuur.

Als de kies je echt belemmerd in je dagelijks leven en er zit geen enkele vooruitgang in het klachtenpatroon, dan is het laten weghalen van de zenuw een goede effectieve therapie. De keus is eigenlijk aan jou; heb je het gevoel dat er een stijgende lijn in zit, de kies hindert je dagelijks leven niet extreem, wacht dan af.
Maar voel je weinig vooruitgang en heb je veel hinder van de kies, laat dan de zenuw weghalen.

Hieronder een algemeen verhaal over napijn:

Een verhoogde gevoeligheid betekend dat het binnenste levende deel van een tand of kies (de pulpa) geirriteerd is. Deze irritatie kan op verschillende manieren ontstaan o.a:

- schade door het boren o.a. door de warmteontwikkeling (mn. bij diepe vullingen)

- bacterien, achtergebleven in niet weggehaald tandbederf of via lekkage, zijn instaat de zenuw te irriteren

- de krimp van kunststof witte vullingen kan voor een spanning in een tand of kies zorgen, wat weer irritatie veroorzaakt (daarom moet de tandarts niet teveel witte vulling in een keer gebruiken)

- de kunststof moleculen (monomeren) van witte vullingen kunnen zolang ze niet uitgereageerd zijn, voor irritatie en allergie zorgen. Zelfs als de witte vulling volgens de voorschriften wordt gebruikt en uitgehard dan zullen er nog monomeren vrijkomen.

Vaak is de zenuw van een tand of kies instaat om zich te herstellen van deze irritatie. Zij trekt zich dan ook wat terug door extra tandbeen aan te maken. De gevoeligheid zal dan ook langzaam af nemen, dit kan echter wel enkele maanden in beslag nemen.

Mocht de gevoeligheid erger worden of dermate hoog blijven dat er niet goed mee te leven valt, dan zal over het algemeen de tand en kies opnieuw opengeboord moeten worden, waarna de zenuw verwijderd moet worden (wortelkanaalbehandeling).



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-12-07 19:58 ]
vr, 12/07/2001 - 19:57 Permalink