Ontzenuwen?

Author:
marieke19
Posted:
wo, 12/06/2006 - 20:15
Hoi, ik weer!
Ik had een vraag i.v.m. mn cyste, en die tand waar die cyste onder zit..dus eigenlijk onder de kaak, deze tand is nooit ontzenuwd geweest...zou ik dat niet beter laten doen voor ik er meer last van ga krijgen? want ik had hier eens gelezen dat iemand zijn cyste vermindert/verdwenen was doordat hij zijn/haar tand, waar die cyste onder zat, heeft laten ontzenuwen...zou ik dit ook laten doen? of mss wkb?

greetzzz
Chris888

Ha, jij weer!
Begin bij het begin: afspraak maken met een tandarts voor een consult. Vragen wat die bult is, óf er wat aan gedaan moet worden en zo ja wat.
wo, 12/06/2006 - 20:20 Permalink
sweetgirl

misschien stom wat ik nu zeg maar is ontzenuwen niet hetzelfde als een WKB?
Want WKB is toch ook de zenuwen doodmaken?
Lijkt me vervelend zo'n cyste, zeker even naar laten kijken door je tand/huisarts.
Sterkte!
wo, 12/06/2006 - 20:58 Permalink
Paul

In een tand of kies lopen wortelkanalen. Door die wortelkanalen lopen zenuwen en bloedvaatjes die uit de kaak komen. Deze zenuwen zorgen voor gevoel in je tanden en dus ook voor kiespijn. Als de zenuw gaat ontsteken moet deze verwijderd worden uit de tand. Dit noemen we een WortelKanaalBehandeling. Hierbij wordt na verwijdering van de zenuw, het wortelkanaal ontdaan van alle bacterien en ontstekingsweefsel met vijltjes en een chlooroplossing. Ten slotte wordt het wortelkanaal hermetisch afgesloten met een soort kunststof genaamd gutta percha en komt er een vulling op.
Als een ontstoken zenuw niet op tijd behandeld wordt (dit kan doordat je het namelijk niet altijd voelt), sterft de zenuw af en verplaatst de onsteking zich onder de wortelpunt, in het kaakbot. Dit kan leiden tot de vorming van een cyste.
Voor meer info met illustraties zie elders op deze website. Hopelijk heb ik jullie enigzins op weg geholpen in de wondere wereld van het "ontzenuwen"!

Met vriendelijke groet,
Paul.
do, 12/07/2006 - 12:18 Permalink
marieke19

Dank u wel voor jullie reacties, en paul je hebt me wel gerust gesteld!
Ik heb ergens gelezen dat een tandcyste een holte in de kaak zou zijn enz...door een tand die ontstoken ofzo zou zijn..wat bij mij dus het geval is... dus mss een wkb laten uitvoeren (hoelang duurt dit & is dat pijnlijk?)om die cyste weg te krijgen? of de tand laten trekken...?

groetjes
za, 12/09/2006 - 12:31 Permalink
Paul

Een van de redenen waarom een zenuw ontsteekt is een gaatje dat steeds groter wordt. Dit proces gaat zeer geleidelijk en daarom sterft de zenuw heel langzaam, zonder pijnklachten af.
Een cyste is inderdaad een holte in het kaakbot gevuld met ontstekingsweefsel. Een wortelkanaalbehandeling is inderdaad noodzakelijk bij een cyste. Hierdoor sluit je de bron van de ontsteking, het met bacterien gevulde wortelkanaal, af. Soms is echter ook een ingreep bij de kaakchirurg noodzakelijk. Zo'n behandeling duurt vaak behoorlijk lang (2-3 uur), maar hoeft door goede verdoving niet pijnlijk te zijn.
Succes met je behandeling!
za, 12/09/2006 - 21:57 Permalink
marieke19

Welke ingreep is dat dan bij de kaakchirurg ? Maar ik heb geen last van die tand, is het dan toch noodzakelijk een wkb? kan de tand gewoon niet getrokken worden? zodat die cyste daardoor weggaat in mijn kaak, ik kan hem zo voelen als ik onder mn kaak druk. maar hij is niet echt groot...
alvast bedankt voor je tijd paul, stelt mij gerust!!

groetjes
za, 12/09/2006 - 22:36 Permalink
kaatje98

Hoi Marieke,

Ik heb in februari 2005 ook een wkb gehad ivm en een cyste /granuloom ... in sommige gevallen verdwijnt de cyste dan ook maar in mijn geval zat het al in het kaakbot bleek later en moest het via de kaakchirurg geflapt worden!

Ze maken dan je tandvlees los van de kaak en kunnen er op deze manier dan ook heel goed bij om alles goed te kunnen schoonmaken. ( wel nodig ook )

De cyste of granuloom wordt dan opgestuurd voor onderzoek maar meestal is het gewoon een gevulde ruimte en niets bijzonders ... Na het flappen hechten ze de boel weer netjes. Persoonlijk heb ik deze behandeling helemaal niet als erg of pijnlijk ervaren ...

Je bent zoals Paul al aangeeft wel even zoet bij de kaakchirurg, dat wel ja, ...maar ja dan heb je ook wat :wink:

De garantie dat de ontsteking verdwijnt heb je overigens niet ... Ik kwam afgelopen vrijdag voor een ander geval bij de kaakchirurg en op de overzichtsfoto was nog duidelijk te zien dat er activiteit plaatsvond op de plek waar er geflapt is !

Maar ik ben gewoon een geval apart heb ik het idee, ... ipv dat ik met een "normaal" gaatje begin, begint er een ontsteking aan de wortelpunt :roll:

Succes meid !

Groetjes, Karin
za, 12/09/2006 - 22:40 Permalink
marieke19

Hey, dank je voor je reactie!!
Waar zat jou cyste dan precies...,in het kaakbot zeg je?
hoe had je deze cyste dan opgemerkt?
ik voel die zo onderaan mn kaak, keel (ook niet maar, zo bovenaan mn keel of hoe je dat ook moet zeggen ....-> aan de onderkant van mn linkerkaak dus), deze is ook erg beweegbaar, ik weet nie hoe ik dat hier moet beschrijven :o ingewikkeld 8) haha, alvast bedankt! en dit gebeurt toch onder plaatselijke verdoving eh? want in slaap gedaan worden laat ik niet doen :) groetjes
zo, 12/10/2006 - 21:04 Permalink
marieke19

Ik heb mijn 'geval' besproken en blijkbaar kan mijn 'geval' een speekselsteen zijn?
Kan dit komen door die ene tand met dat diepe gaatje?
Ik heb er geen last van, ook geen pijn; een speekselsteen hoeft niet altijd pijn te doen zegt men mij...dus gewoon laten zitten als ik er geen verdere last van krijg...?

Groetjes :smt006
wo, 12/13/2006 - 19:18 Permalink
kaatje98

Hoi Marieke,

Sorry voor de late reactie maar daar ben ik weer even :wink:

Bij mij zat de cyste op mijn tandvlees net boven mijn eerste kies rechts boven ... door er een stokje in te steken en daarna een röntgenfoto te maken zagen ze dat de haard of bron onder de wortels en op het kaakbot
zat ....

Ik hoop dat het gewoon erg meevalt voor je allemaal .... het is vervelend, ik weet het :roll:

Sterkte !!

Kaatje .... :D
wo, 12/13/2006 - 19:56 Permalink