Ontstoken wortelpunten

Author:
J. Jonge
Posted:
vr, 07/11/2014 - 16:53
Beste mevrouw, heer,

Lang geleden kreeg ik een keer een wortelkanaalbehandeling aan een dode kies linksboven in mijn gebit (de twee na laatste kies). Hier heb ik later een ontsteking aan gekregen die door de kaakchirurg werd verwijderd. Weer jaren later ontstond een nieuwe fistel aan de buitenzijde op het tandvlees en ook toen werd een Apex resectie uitgevoerd, maar na een maand zat er opnieuw een fistel. De tandarts besloot om over te gaan op het trekken van de kies. Op die plaats is nu een driedelige brug. Dat gaat op zich prima. Nu en dan voel ik weleens een pijnscheut wanneer ik te warme dranken nuttig. Is dit iets om zorgen over te maken? Kan er mogelijk weer een nieuwe tand aan het afsterven zijn? Dat is 1 vraag!

Daarnaast heb ik een paar jaar geleden rechtsboven (aan de 1 na laatste kies) erg veel pijn gekregen. De tandarts kon telkens niets zien en besloot uiteindelijk over te gaan op een zenuwbehandeling, die wel hielp maar nog wel flinke napijn gaf. Weer later ontstond een ontsteking aan de wortelpunten aan de buitenkant van de kaak waarvoor ik weer naar de kaakchirurg moest. Nu twee jaar later, bestond de kies meer uit vullingen dan uit tand en er brak nogal eens een stukje van af. De tandarts maakte meerdere malen een foto om te kijken of het allemaal rustig bleef. Dat leek zo te zijn waarna hij besloot over te gaan op het plaatsen van een kroon. Dit echter veroorzaakte na een maand nog weer eens een nieuwe fistel aan de derde wortelpunt aan de binnenzijde van mijn mond bij het gehemelte. Ook hiervoor kreeg ik een verwijzing naar de kaakchirurg. Deze was een assistent chirurg en nam alle tijd om de foto goed te bekijken. Ze gaf echter aan dat de ontsteking al een groot gat veroorzaakt had en er zeker al langer moet hebben gezeten dan dat de kroon werd geplaatst. Wel is zo dat op de kleinere foto’s van de tandarts het wellicht minder goed te zien is dan op de grote foto’s in het ziekenhuis waarop je ook de neusholte en oogkas ziet. Nu voel ik me ergens toch wat teleurgesteld in mijn tandarts dat hij na al die foto’s het niet heeft gezien? Kan dat wel kloppen? Ik vind dat een beetje vreemd? De kaakchirurg gaf aan dat de kans van slagen 50% is dus daardoor begon ik wel te balen van mijn dure kroon. Als ik dat eerder had geweten had ik het natuurlijk niet hoeven laten doen. Dan was de kies gewoon getrokken geweest en zou ik misschien beter een implantaat kunnen krijgen maar dan moet er natuurlijk wel voldoende kaakbot zijn. Nu heb ik dus weer een Apex resectie gehad die akeliger is dan aan de buitenzijde van de kaak. In augustus kan ik nog een keer terug komen op controle bij de kaakchirurg. Hopelijk is het nu goed geslaagd maar ik vraag me dus een paar dingen af:
1. Had mijn tandarts het al eerder moeten kunnen zien die ontsteking op de foto’s?
2. Waarom stuurt hij me niet door naar een endodontoloog maar telkens naar een kaakchirurg? Bij een kroon begrijp ik dat wel maar bij een gewone kies niet? Komt dat omdat er dan een langere wachttijd is en dat de kosten erg duur zijn van een endodontoloog? Zou dat in mijn geval zin hebben om naar een endodontoloog te gaan?
3. Wat adviseren jullie als het weer mis gaat met deze kies? De laatste kies heeft ook al een kroon dus een driedelige brug lijkt me niet zo verstandig. De kies ervoor is nog gezond.

Een broer van mij die als analist in het Academisch ziekenhuis in Amsterdam werkt had een lezing bijgewoond van een biologische tandarts die ook al vertelde dat zenuwbehandelde tanden einde verhaal zijn en dat je deze beter kunt laten trekken. Er zouden bij het afsluiten van de wortelkanaal bacteriën blijven bestaan in de smalle kanaaltjes in de kies zelf die ontaarden in slechte bacteriën. Deze zouden gifstoffen in het lichaam sturen. Schijnbaar heeft 97% van de kankerpatiënten al eens ooit een wortelkanaalbehandeling gehad. Dus hiermee willen ze aantonen dat het dus ook nog eens giftig zou zijn.

Nu begin ik zelf wel steeds meer te twijfelen aan wortelkanaalbehandeling of dit zin heeft omdat ik telkens toch ontstekingen krijg? Kan ik dan beter direct naar een endondontoloog? Doet mijn tandarts het dan niet goed? Of wat is dat dan?

Een boel vragen en ik hoop dat jullie er wijs uit kunnen uit mijn verhaal?

Hartelijke groeten,

J. Jonge
Chris888

Hoeveel procent van de niet-kankerpatienten van dezelfde leeftijd heeft ook ooit een wkb gekregen? Geeft voeding die het risico op tandbederf vergroot niet ook een groter risico op kanker? Komt tandbederf niet meer voor bij rokers, mensen die veel vet eten, enz enz
vr, 07/11/2014 - 19:48 Permalink
vV

het specifieke deel mbt reden om bepaalde zaken door kc of endodontoloog ter doen is te specifiek om zonder beeld , foto en zo diep op in te gaan, sorry. Wat zegt de tandarts zelf over de afweging?

Een broer van mij die als analist in het Academisch ziekenhuis in Amsterdam werkt had een lezing bijgewoond van een biologische tandarts die ook al vertelde dat zenuwbehandelde tanden einde verhaal zijn en dat je deze beter kunt laten trekken. Er zouden bij het afsluiten van de wortelkanaal bacteriën blijven bestaan in de smalle kanaaltjes in de kies zelf die ontaarden in slechte bacteriën. Deze zouden gifstoffen in het lichaam sturen. Schijnbaar heeft 97% van de kankerpatiënten al eens ooit een wortelkanaalbehandeling gehad. Dus hiermee willen ze aantonen dat het dus ook nog eens giftig zou zijn.


van een analist verwacht ik toch even een wat scherpere en kritische visie op dingen die gezegd worden.

Roepen dat een x percentage van mensen met kanker een wkb heeft ondergaan zegt helemaal nada niets over een causaal verband.
hetzelfde percentage heeft waarschijnlijk wel eens kaas gegeten...sterker nog ik denk dat een zelfde percentage van de mensen die wel eens te hard rijdt wel eens thee gedronken heeft. is dat dan de reden dat ze te hard rijden? als u begrijpt wat ik bedoek...
Erg onwetenschappelijke uitspraak van die biologisch tandarts.... slechte zaak dat die de kans krijgt een praatje met dergelijke onwetenschappelijke basis te houden in een ziekenhuis..

er is gewoon een zeer hoog percentage gewoon wel geslaagde wortelkanaalbehandelingen. en dat ligt echt veel hoger dan het aantal mislukte. punt. (de uitspraak van de biologisch tandarts raakt dan ook kant noch wal , hij doet uitspraken die hij niet cijfermatig aan kan tonen, of waarvan onderzoek juist het tegendeel aantoont) ja het gaat af en toe mis, maar dat geldt voor elke medische ingreep , en soms weet je niet waar het aan ligt, en dat is erg vervelend.
vr, 07/11/2014 - 20:01 Permalink
J. Jonge

Beste tandarts,

Dank voor uw antwoord. Ik zal het dan nog eens nader met mijn tandarts bespreken en voorleggen.

Betreffende het verhaal van mijn broer. Hij stuurde me nog veel meer info behalve over kanker. Het was maar een greep uit het geheel.

Hieronder volgen alle e-mail berichten onder elkaar:

Tanden en kiezen bestaan uit ongelooflijk veel dunne kanaaltjes. Het is net als met botten. In die kanaaltjes veranderd de toestand als in de omgeving 'gerommeld' wordt.

Met implantaten heb ik geen ervaring. Maar dan zit er in de kaak, waar het gat zit (van de getrokken kies) ook ontsteking. Dat moet eerst professioneel uitgefreesd worden. En daarna duurt het heel lang voordat het rustig wordt.
De meeste tandartsen willen snel werken, veel geld verdienen, dus zullen ook te snel een implantaat willen plaatsen. Volg dus je gevoel. En een implantaat plaatsen op een plek waar het nog broeit heeft geen zin. Je moet het hele lichaam als 1 geheel zien. Dus als er daar in de mond iets zit te rotten, dan heeft dat gevolgen voor je hele systeem.
Feitelijk moet je zo'n behandelde tandwortel zien als een lijkkist, zoals sommige tandartsen het wel eens noemen. Die mag ook niet te lang blijven staan, zeker niet als die begint te ruiken.

ik laat zelf alleen de amalgaam vervangen door een reguliere tandarts (die ik al sinds 1989 heb), alleen als die echt aan vervanging toe zijn. Nu heb ik nog zo'n 5 kiezen met amalgaam. Ik denk dat dit wel kan.

Maar dit staat los van de wortelkanaalbehandelingen. Als die eenmaal aan het rotten zijn is er eigenlijk maar weinig aan te doen. Ik wilde het eerst ook niet geloven. Maar 3 jaar na de wortelkanaalbehandeling met daarop een kroon geplaatst, moest ik al een apexresectie laten doen. En 3 jaar later begon die weer. Samen met de kaakchirurg heb ik dezelfde conclusie getrokken: helemaal eruit met dat ding. Overigens heb ik ook een andere kroon met daaronder een wortelkanaalbehandeling. Die doet al die 10 jaren niets verkeerds. Dus die laat ik dus mooi zitten.

En orthomoleculair arts heeft het deels bij het rechte eind, maar volgens mij ook deels niet. We hebben ook zelf een gezond verstand en beoordeel zelf wat meer naar je eigen gevoel. Laat je niet te veel leiden door cosmetische (tand)artsen. Vaak willen ze alleen veel geld aan je verdienen. Aan een kunstgebit verdienen ze niets, daarom wordt dat zelden ge-adviseerd.

De groep van de anti-kwakzalverij heeft ook niet altijd gelijk en laat zich dan weer vaak leiden door de machtige geneesmiddelenfabrikanten. (trek hier ook weer je eigen conclusie).

Misschien kan deze tip een hoop gezondheids- en tand-ellende voorkomen: http://www.allbasic.nl/wat-is-chlorofyl/

Het gaat er vooral om, dat chlorofyl de zware metalen bindt. Die komen vaak uit de amalgaamvullingen.

Chlorofyl haal ikzelf uit gratis groenten: brandnetels, weegbree (voor de smalle) en paardebloembladeren. Je kunt ze ook drogen, zodat je er in de winter ook beschikking over hebt. Zelf maak ik er sap van. En de pulp kan ik dan kort koken.

http://www.westonprice.nl/topic/wo-7-nov-2012-woerden-lezing-biologisch…

misschien wel interessant om geheel door te lezen.
vr, 07/11/2014 - 21:02 Permalink
Dutchdevil

En implantaat plaatsen in een ontstekingshaard, zal vaak niet geaccepteerd worden, dus falen en garantie.
Op een enkeling na zal niemand dit dus doen.

Daarnaast berust uw uitleg, en de theorie veelal op beschuldiging van commercieel gewin met een korte termijn visie.
Slechte producten/diensten houden niet lang stand, dus weinig toekomst.

Bent u zelf niet gewoon een aanhanger van de WP theorie?
vr, 07/11/2014 - 21:22 Permalink
vV

Zijn die teksten nu uw teksten of wat u door gekregen heeft van uw broer? Sorry maar wat een berg onzin.....
Het is u vrij het allemaal te geloven hoor, is uw lijf.
Maar graag geen ongefundeerde en totaal onjuiste beschuldigen van malpraxis voor een complete beroepsgroep, als het van uw broer komt wilt u zo vriendelijk zijn dat door te geven, indien het van eigen hand is verzoek ik u vriendelijk doch dringend de insteek van de discussie te veranderen naar een met goed fatsoen.
vr, 07/11/2014 - 21:36 Permalink
J. Jonge

Beste Dutchdevil,

Nee sorry, ik ben beslist geen aanhanger van de WP theorie. Ik geloof nl. absoluut niet in chakra's en al wat ze er nog meer over zeggen.

Echter krijg ik wel bedenkingen de wortelkanaalbehandelingen omdat ik van velen hoor dat dit gewoon dode tanden zijn en dus niet goed voor het lichaam zouden zijn, zoals mijn broer beschrijft dat het dan een lijkkist zou zijn in je mond. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen, maar vind het ook lastig. Het lichaam reageert natuurlijk verschillend bij mensen. En lichaamsvreemd materiaal daar wil het denk ik vanaf? Ik vind het zelf lastig te bepalen wat wijsheid is. Overal zit wel iets goeds en iets slechts in. Dat tandartsen uit zouden zijn op gewin geloof ik niet. Ik heb er overigens wel eentje meegemaakt die dat wel was. Die wilde het dubbele rekenen voor een driedelige brug. Ben toen naar mijn oude tandarts gegaan en hij gaf aan dat het naar fraude riekte, hij vroeg er de helft minder voor zonder allerlei rare extra handelingen die niet nodig waren. Hij heeft het keurig gedaan. Hij is overigens altijd wat gematigder in zijn kosten geweest en rekent ook niet ieder bezoekje.
vr, 07/11/2014 - 22:07 Permalink
J. Jonge

Beste tandarts,

Nee, die tekst is niet van mijn hand maar van mijn broer inderdaad! Ik zou zoiets nooit schrijven. Het is alleen maar om aan te geven hoe hij erover denkt. Ik heb vertrouwen in de tandarts en kaakchirurg en zou hen nooit kunnen veroordelen vanwege het geld. Ik kom om geholpen te worden en heb daar het vertrouwen in. Als een tandarts of chirurg vanuit een ander standpunt ermee om zou gaan dan hoef ik daar geen verantwoording over af te leggen. Dat is een gewetenskwestie en daar moet mijn broer inderdaad niet zo over oordelen. Overigens hoor ik dat wel vaker van veel mensen en dan kan ik dat wel rechtzetten omdat ik i.d.d. een keer zo'n ervaring heb meegemaakt maar mijn oude en weer nieuwe tandarts is absoluut niet zo. Hij is een eerlijk man.
vr, 07/11/2014 - 22:11 Permalink
J. Jonge

Afijn, maar terugkomende op die ene kies waar het dus om gaat... Ik wacht de operatie nu eerst maar af en overleg met mijn tandarts waarom hij me telkens naar de kaakchirurg laat gaan en niet naar een endodontoloog. En zal hem ook nog eens navragen hoe het komt dat hij die ontsteking niet heeft waargenomen op de foto.

Omdat de kans van slagen 50% is denk ik wel na over wat ik dan zou doen als het toch weer terugkomt wat iedere keer nog is gebeurd helaas. Dan toch maar eerst weer trekken. Een implantaat lijkt me ook best heftig en als dat dan weer mis gaat ben ik wel met een dure investering bezig geweest. Blijft lastig. Hadden we maar een gebit dat gewoon automatisch voor een nieuwe tand zorgt als de oude versleten is. Of zoals bij kleine kinderen die na de melktanden de volwassen tanden krijgen. Zou toch wel een mooi ideaal zijn. Maar ja, dat is helaas niet zo, dus moeten we ook accepteren. Vroeger liepen velen (waaronder mijn ouders) met 30 jaar al rond met een kunstgebit.
En ik vraag me af wat het met je lichaam doet als je geen tanden meer hebt want dat is dan weer echt definitief?

groetjes :smt006
vr, 07/11/2014 - 22:22 Permalink
Dutchdevil

Uw broer heeft een beetje last van het tandarts/porsche syndroom.
Dat hebben idd wel meer mensen.

Gezien VV nog steeds niet gemeld heeft dat er ook al een dergelijke bolide aangeschaft is, zit het met de serieuze tandartsen gelukkig wel goed. ;-)
za, 07/12/2014 - 14:29 Permalink
J. Jonge

Beste tandarts,

Ik heb inmiddels eens contact opgenomen met mijn eigen tandarts en een aantal vragen voorgelegd die me dwarszitten:

1. Waarom ben ik nooit naar een endodontoloog gestuurd?
Antwoord tandarts: In mijn geval bleek dat nooit nodig te zijn omdat ik niet zo'n geïmpliceerde tandwortels heb. Bovendien is dat erg duur.

2. Ik heb in het afgelopen jaar maar liefst vier röntgenfoto's gehad. Was de ontsteking niet eerder al waarneembaar aan de wortelpunt?
Antwoord tandarts: Het zat er wel maar niet noemenswaardig of niet ernstig genoeg. Hij gaf aan dat hij het niet over 1 nacht ijs heeft laten gaan nadat de zenuwbehandeling en eerdere Apex resectie waren uitgevoerd en heeft lang genoeg gewacht om te kijken of alles rustig zou blijven alvorens een kroon te plaatsen. Omdat de kies diverse malen afbrak moest er wel een kroon op gezet worden. Deze komt echter om de tand heen en zou geen gevolgen moeten hebben voor de wortelpunten.

3. Een ontsteking gaat toch nooit weg?
Antwoord tandarts: Het is nooit duidelijk wat een ontsteking gaat doen en kan wel degelijk vanzelf weggaan.

Volgens mijn kaakchirurg kon een ontsteking niet vanzelf weggaan? Wie moet ik nu geloven?????

Onlangs ben ik eerst vanwege het bultje naar de tandarts gekomen en kreeg toen te horen dat ik het in de gaten moest houden, dat het ook een uitwerking kan zijn van de nieuwe kroon en dat het mogelijk vanzelf weg kan gaan.
Een week later teruggekomen en toen werd besloten om een foto te maken en mij door te sturen naar de kaakchirurg.

4. Van deze beide afspraken kreeg ik nu een factuur voor probleemgericht consult. Is die eerste dan niet overbodig voor probleemgericht consult? Ik zat er maar een minuut of een paar minuutjes binnen.

De tandarts gaf als antwoord hierop dat dit afspraken zijn die gemaakt zijn met de tandartsorganisatie waarbij ze zijn aangesloten.

Echter gaf hij wel aan dat hij de volgende keer een gratis foto kan maken en dat ik me geen zorgen moest maken in het geval de kies eruit zou moeten want dan zou hij wel een gratis element plaatsen.

Dat kan ik dan weer niet met elkaar rijmen. Voor het een wordt twee keer een consult gerekend en vervolgens bij een volgende afspraak krijg ik wel een gratis foto en evt. nog in de toekomst een gratis element? Maar afwachten of hij dat dan nog weet??

Ik vind het wel lastig. Is het werkelijk waar dat een ontsteking aan de wortelpunt weg kan gaan? En waarom mag zomaar telkens een consult in rekening worden gebracht? Dat doe ik toch ook niet voor ieder klein dingetje naar klanten? Zo wordt de zorgverzekering wel duur ja.... Ben een beetje teleurgesteld. :cry:
do, 07/17/2014 - 18:28 Permalink
FennaJansen

Ik kan alleen maar antwoorden op uw consultvraag: als u langsgaat bij een arts, betaalt u voor zijn/haar tijd. Dat heet een consult en is een vastgesteld bedrag (althans, dat was het bij huisartsen).
Die consulten gingen altijd via de verzekering en telden niet mee voor het eigen risico.
Ikzelf vind het prima dat mijn verzekering betaalt voor de tijd van een arts, dus ik snap die kosten wel.

Ik woon nu echter niet meer in Nederland, dus ik weet niet of er iets in de regels veranderd is.
do, 07/17/2014 - 19:07 Permalink
J. Jonge

Ik krijg het niet meer vergoed nu omdat ik inmiddels al de 500 euro overschreden ben bij de verzekering vanwege de kroon. De probleem gerichte consulten en extra foto moet ik nu dus zelf betalen. Echter ben ik van mening dat de eerste afspraak overbodig is geweest om in rekening te brengen. Het was naar mijn eer en weten gewoon al duidelijk zichtbaar dat het een ontsteking was maar de tandarts dacht dat het mogelijk nog weg zou gaan. De week erna stuurde hij me wel door naar de kaakchirurg.
do, 07/17/2014 - 19:23 Permalink
Edwinleonard

Ik vind het wel erg kort door de bocht om zo'n beetje alles naast de reguliere 'evidence based' tandheelkunde zomaar af te schieten. Er zijn wel degelijk verbanden tussen infecties in de mond en infecties in de rest van het lichaam. Naar mijn mening veroorzaakt een wortelkanaal behandeling wel degelijk risico's elders in het lichaam. Het is vaak maar net wat er wordt onderzocht en in welke context. Google eens op focal infection theory.
zo, 02/08/2015 - 22:59 Permalink
gebruikerspaul

:D Beste J.Jonge

Ik zou heel graag willen weten wie die biologische tandarts is die uw broer heeft ontmoet. Zou u mij de naam van deze tandarts kunnen vertellen. Ik ben namelijk op zoek naar een biologische tandarts die achter dit verhaal staat.

Met vriendelijke groeten,

Paul Verhagen
wo, 09/16/2015 - 14:10 Permalink