ontstoken wortelpunt na wortelkanaalbehandeling

Author:
Manja
Posted:
zo, 05/15/2011 - 16:26
Hallo,

Ik heb 2 vragen:
Ik heb in feb/mrt een wortelkanaalbehandeling gehad (3 behandelingen) i.v.m een onsteking in de kies. Half maart kreeg ik weer pijnklachten. Van de tandarts een anti biotica kuur van een week gehad wat niets hielp. En ik slikte 3 x 600mg brufen en 3 x 2 paracetamol tegen de pijn. 10 mei ben ik naar de kaakchirurg in Erasmus ziekenhuis in R''dam geweest. Daar vertelde men dat ik eerst mijn lichaam de kans moet geven om de ontsteking te genezen en over een half jaar maar terug moet komen. Wel nogmaals een zwaardere antibiotica kuur gehad. vandaag de laaste geslikt maar pijklachten zijn nog hetzelfde. Ik ben gestopt met de brufen want die heb ik telang geslikt (vanaf feb) en qua pijn merk ik geen verschil. Nu alleen nog maar paracetamol. Mijn vraag is of dit normaal is dat je eerst een half jaar moet wachten? De brandige pijn wordt langzamerhand erger dus ben ik bang dat ik dit half jaar niet ga redden en de erge pijn die ik toen had bij de ontsteking hoeft van mij echt niet meer :(

In een andere kies zit al een jaar een barstje. De tandarts heeft dit 2x weggevijld maar het barstje blijft. sinds bezoek aan de kaakchirurg een tandvleesontsteking bij deze kies (kan toeval zijn). Tenminste ik denk dat het tanvlees is ontstoken. Aan de kies voel ik niets maar het geeft een zeurende, brandige pijn. Ik gebruik nu Pardontax en spoel regelmatig. Helpt nog niet erg veel. Kan ik nog iets ander doen en hoelang mag zoiets duren.

Alvast bedankt voor de reacties.
lindadevries

Hoi,

Ik heb twee jaar geleden een ontstoken wortelpunt gehad. Een paar jaar daarvoor had ik daar een wortelkanaalbehandeling gehad, maar ik kreeg er een paar jaar later dus weer last van, omdat er een klein stukje achtergebleven was. Ik kreeg een antibiotica om de ontsteking te stoppen en de pijn werd meteen minder. Helaas bij jou dus niet.. Die wortelpunt moest er nog wel uit en ik ben toen naar het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam geweest. Ik kon daar heel snel terecht. Ik heb niets gehoord over moeten wachten tot mijn lichaam het zelf oploste. Ik betwijfel ook of dat wel kan met zo'n stukje wortelpunt, want volgens mij is dat namelijk net een klein stukje wortel wat is blijven zitten/niet weg is kunnen halen bij de wortelkanaalbehandeling.

Mocht je een wortelpunt moeten laten verwijderen, wees niet bang, het is een ingreep van niets! Ze maken een klein sneetje in je tandvlees en boren het uiteinde van de punt eraf. Hechting er in en klaar. Ik heb toen geen enkele pijn meer gehad.

Ik hoop dat je inmiddels geholpen bent!
za, 05/21/2011 - 19:26 Permalink
Manja

Hoi,
Dank je voor je antwoord. Ik ben helaas nog niet geholpen want ik moet wachten tot september :smt009
Bij mij konden ze 1 wortel niet helemaal uitboren omdat er een kromming in zit. Gebeurt wel vaker hoorde ik van de kaakchirurg. Maandag a.s. ga ik bij mijn tandarts navragen waarom het zo lang moet duren. Het vervelende is dat ik door deze ontsteking diverse andere ontstekingen in mijn lichaam krijg (in enkel (deze had ik al), paar x flink verkouden, lichte longontsteking, deze week weer een keelangina. Mijn weerstand is te laag en mijn lichaam is op dit moment letterlijk uitgeput. Mijn huisarts vertelde dat ik maar een tijdje thuis moet blijven om uit te rusten. En doordat ik diverse andere ontstekingen krijg, krijgt mijn lichaam geen kans om de wortelpuntontsteking weg te halen. Maar probeer dat maar eens uit te leggen aan de kaakchirurg. Afwachten nog maar en anders toch weer proberen de kaakchirug te overtuigen :(
zo, 05/22/2011 - 13:05 Permalink
lindadevries

Goh, wat waardeloos, zeg! Je zou toch denken dat dit redenen genoeg zijn om gewoon die punt eraf te halen, of wat ze dan ook van plan zijn..

Nou, sterkte ermee! Ik hoop voor je dat je snel ergens terecht kunt. Misschien bij een andere kaakchirurg, in een ander ziekenhuis? Een tandarts werkt altijd samen met wat bekende ziekenhuizen in de buurt. Ik woon zelf in Arnhem, dus ik moest eigenlijk naar het ziekenhuis in Arnhem. Maar omdat mijn ouders in Rotterdam wonen, en ik daar goede ervaringen heb en snel terecht kan, mocht ik zonder problemen daar naartoe..

Sterkte!
zo, 05/22/2011 - 16:42 Permalink
Manja

Hoi, dank je voor je steun. Ik ben naar het Erasmus ziekenhuis geweest in Rotterdam omdat mijn tandarts dit adviseerde. Zelf woon ik in Delft en daar heb je maar 2 kaakchirurgen. Ik kijk het nog wel even aan. Eerst mijn gezondheid wat beter worden.
Vandaag naar tandarts voor scheurtje kies en daar moet een kroon op. volgens mij ga je echt aftakelen als je ouder (46) wordt :P
ma, 05/23/2011 - 12:35 Permalink
lindadevries

Ghehe, een foute/frauduleuze tandarts in combinatie met zwakke kiezen zorgt ervoor dat ik op m'n 16e (?) al een kroon had, en een of twee jaar later nog een... Al mijn kiezen bestaan zowat uit vullingen, omdat veel van mijn kiezen wortelkanaalbehandelingen hebben gehad (vanaf m'n 15e of zo, en op die leeftijd denk je nog niet genoeg na over 'of het allemaal wel klopt'.. ik weet het niet, mijn gebit is nu in ieder geval zwak.. misschien een combinatie van een tandarts die een enorme praktijk had gekocht én een duur huis in Wassenaar, en een zwak gebit..)

Ik ben nu inmiddels bijna 22, hoor..

In mijn ene kies zat ook een scheurtje, en omdat die kies ook allemaal vulling was, vond ik het onzin om het te laten repareren. Die beslissing komt ook deels omdat ik al door mijn (aanvullende) tandartsbudget ben.. Mijn huidige tandarts heeft alles netjes opgeknapt aan het begin van dit jaar, mja, dat heeft financiële gevolgen :-P

Daarom besloot ik om die kies eruit te halen bij mij, en meteen die verstandskies ernaast ook maar.. en toen brak tot overmaat van ramp een klein hoekje af van een andere verstandskies, die er dus ook maar meteen uit moest.. En op aanraden van de kaakchirurg de andere verstandskies ook.... Het was me het weekje wel, afgelopen week :-P Mja, eenmaal eruit, is eruit..

Sterkte met je gescheurde kies. Ik hoop dat je snel weer beter bent en dat je andere kies minder pijn gaat doen!
di, 05/24/2011 - 22:05 Permalink
Manja

Hoi,

Ik kon (na nog een keer bellen) vanmorgen bij de kaakchirug terecht omdat er iemand was uitgevallen. Dit keer had ik een zeer vriendelijke assistent en kaakchirurg (die zich wel netjes voorstelde) en na een goed onderzoek bleek dat mijn zeurende kies niet te behandelen was en de kies moest getrokken worden. Dit had ik al vanaf het begin gevraagd :smt017 . Hij heeft de kies er meteen uitgetrokken. Ik kon ze wel zoenen. Want nu kan hopelijk mijn lichaam gaan starten met genezen. Ondertussen ben ik nl halve dagen aan het werk omdat mijn lichaam volgens mijn huisarts en bedrijfsarts is uitgeput van alle ontstekingen.

Scheurtje in mijn kies heb ik wel wat last van maar nog 1,5 week en dan komt daar een kroon op en is dit ook weer verholpen.

Enkele dagen geleden begon ook de rechterbovenkant van mijn kaak een zeurende pijn te geven en ik hoop dat dit geen andere ontsteking is. De kaakchirug vertelde (na goed onderzoek) dat dit waarschijnlijk pijn is wat van de andere kies afkomt (die er nu uit is) en dat ik het goed in de gaten moet houden maar toch even af moet wachten.

Ik ga er nu vanuit dat alles toch nog goed komt :D
wo, 06/15/2011 - 15:41 Permalink