Ontstoken? voel ik mijn stift?

Author:
sjaakpolak
Posted:
do, 05/01/2008 - 11:12
Hallo, ik heb een half jaar geleden een behandeling gehad. Ik weet zo niet hoe deze behandeling heet, maar er werd een glasvezelstift door mijn voortand in mijn wortelkanaal geplaatst en daarna werd er een kroon over deze tand geplaatst.

1.Nu heb ik als ik op het wortelkanaal druk (Ik weet niet of dit het wortelkanaal is, maar het zijn die buisjes die je op je tandvlees voelt boven de tand *zie foto) het gevoel alsof ik die stift aan druk. Het doet niet echt heel zeer, maar je voelt wel een bepaalde druk. Is dit normaal, en is dit erg?

2. op dat tandvlees tussen die kanalen (aan de buitenkant dus *zie foto) zit een soort rood blaasje (je kan er bloedvaatjes op zien) is dit erg en zou dit met de glasvezel stift te maken kunnen hebben?

http://img89.imageshack.us/img89/240/gebitmijih6.th.jpg
marvcin22222

Zoiets heet een wortelkanaalbehandeling, die heb ik ook gehad en er is ook een stift in mijn tand geplaatst(geen kroon gehad). Wat het precies is weet ik niet, ik zou daarom wel zo snel als mogelijk contact opnemen met de tandarts. Je weet tenslotte nooit!
di, 05/06/2008 - 17:50 Permalink
sjaakpolak

het gaat niet zozeer om die wortelkanaal behandeling... maar om die stift want als ik op dat gebied druk voel ik een bepaalde druk... nu is daar ook een soort blaasje ontstaan...

Ik dacht eerst dat ik tegen die stift aandrukte is dat uberhaupt mogelijk?????????????????????

nu is er op die plek zo'n blaasje, misschien zat dat blaasje er toen ook wel en voel ik daarom die druk als ik er op druk
di, 05/06/2008 - 19:49 Permalink
marvcin22222

Tegen de sift aanduwen is onmogelijk die zit namelijk in het wortelkanaal en is niet te zien. Het kan een beginnende ontsteking zijn. Wat het precies is weet ik niet, als het een ontsteking is moet je naar de tandarts die zal waarschijnlijk het blaasje openprikken. :roll:
di, 05/06/2008 - 19:53 Permalink
Mignon

Beste Dida,

Bij dit verhaal moet je bedacht zijn op een ontsteking aan de wortelpunt die via een fistel draineert. De ontsteking is drukgevoelig. Als je op de tandwortel drukt kan dit dus een zeurend gevoel geven. Het ontstekingsvocht zoekt een weg naar buiten en dan kan zich een blaasje op het tandvlees vormen waarlangs het vocht ontsnapt. Dit geeft een vieze smaak. De fisteluitgang zelf is niet pijnlijk. Als het gaat om een pijnlijk blaasje denk ik eerder aan een afte (soort stressblaasje).

Aangezien er een verdenking bestaat op een wortelpuntontsteking zou ik contact opnemen met je tandarts. Hij kan de fistel tracen en evt een foto maken om te zien waar de oorzaak ligt.

Hoe lang na het doen van de wortelkanaalbehandeling en de stiftopbouw is de kroon vervaardigd als ik vragen mag?

Grts, Mignon
wo, 05/07/2008 - 00:33 Permalink
sjaakpolak

De wortelkanaal behandeling is toch al wel meer dan een jaar geleden denk ik, maar de stift is er in januari ingezet en de kroon 2 weken later

overigens bij wortelpunt denk ik aan de punt van een wortel dus zou het blaasje zo hoog mogelijk zitten?

hij is overigens nog niet geknapt en heeft ook nooit pijn gedaan, alleen een lichte druk als ik zelf op het blaasje druk.
ik moet 21 mei naar de tandarts voor controle, dit kan ik toch wel afwachten?

Hier is een foto van MIJN gebid
http://img507.imageshack.us/img507/7821/mijngebidqd9.th.jpg
http://img171.imageshack.us/img171/8416/mijngebidkd9.th.jpg
wo, 05/07/2008 - 16:46 Permalink
Mignon

Beste Dida,

Zolang je zelf geen klachten hebt, kun je het wel even aanzien tot 21 mei. Misschien is het wel verstandig om de tandarts even te informeren over je ontdekking zodat hij wat meer tijd voor je kan inplannen die dag. Hij kan aan de hand van een paar simpele testjes waarschijnlijk wel uitvinden wat er aan de hand is.

Veel succes!

Grts, Mignon
do, 05/08/2008 - 01:14 Permalink
sjaakpolak

ik ben 3,5 jaar geleden gevallen... en de tandarts heeft talloze foto's gemaakt en dat nooit gezien.

overigens kon ik die tand na die val altijd al iets meer bewegen (misschien ervoor ook wel maar was ik er minder op verdacht). het is niet veel of zo maar de uitwijking is iets groter maar dan ook echt heeeel iets.
vr, 05/09/2008 - 11:31 Permalink
Mignon

Een tand die een trauma heeft gehad blijft altijd een zwakke plek. Ook jaren na dato kunnen de gevolgen nog zichtbaar worden. Ik denk dus dat het tijd is om een nieuwe foto te maken en om uit te zoeken of er inderdaad geen sprake is van een fractuur.

Grts, Mignon
za, 05/10/2008 - 04:46 Permalink
Mignon

Hoi Dida,

zoals ik al eerder aangaf zou ik me niet al te druk maken. Je hebt op dit moment immers geen klachten. Je vraagt ons alleen wel wat er aan de hand kan zijn en dit is een van de mogelijkheden. Wie weet valt het allemaal wel mee. Ga er gewoon vanuit dat het allemaal wel goed komt. Als er een fractuur in de tand zit ligt het ook weer aan de situatie wat er zal moeten gebeuren. Op dit moment blijft het dus een beetje gissen. Ik zou het maar even naast je neerleggen en wachten tot de tandarts er zelf naar kan kijken. In de tussentijd wens ik je heel veel succes met je examens!

Grts, Mignon
za, 05/10/2008 - 14:01 Permalink
sjaakpolak

hallo mignon,
Vandaag ben ik naar de tandarts geweest, hij heeft een foto van mijn kroontand gemaakt en daar was geen ontsteking te zien, hoewel hij wel dacht dat het een begin kon zijn. Daarom heeft ie me nu amoxicilline trihydraat meegegeven waarvan ik er 3 per dag moet slikken.
Hij hoopt hiermee een wortelpuntontsteking te voorkomen, als dit er een zou zijn.
di, 05/13/2008 - 10:21 Permalink
sjaakpolak

Hee, op de plaats waar de tandarts het blaasje heeft lekgeprikt ontstaat nu een geel kopje met weer een ietwat rood blaasje er omheen... Als ik een wortelpunt ontsteking zou hebben zou je die dan altijd kunnen zien op de foto? want bij de eerste foto was geen verschil te zien met de oude foto

En moet ik het blaasje gewoon weer lek prikken?
za, 05/24/2008 - 09:38 Permalink
Mignon

Ik zou het even de tijd geven om uit zichzelf te helen. Als het blaasje na een dag of 10 nog niet is verdwenen is het verstandig om nogmaals contact op te nemen met de tandarts. Misschien dat er tegen die tijd toch wat te zien is op de rontgenfoto.

Grts, Mignon
di, 05/27/2008 - 18:01 Permalink