(ontstekings?)pijn 5 weken na apexresectie

Author:
femked
Posted:
vr, 02/22/2008 - 23:25
Hallo!

5 weken gelden is bij mij een apexresectie aan de 16 uitgevoerd. Volgens de kaakchirurg zat de ontsteking aan 3 wortelpunten, maar hij heeft er 2 ingekort. Nu, 5 weken later heb ik al een aantal dagen last van een zeurend gevoel boven de kies. Is dit een teken dat de ontsteking terugkomt of komt dit wel vaker voor? Ik denk zelf dat de kies eruit moet.

Groetjes Femke
Spiegeltje

Een apexresectie heeft niet altijd resultaat met als gevolg dat de ontsteking terugkomt. Dat zou bij u het geval kunnen zijn. Als de behandeling is mislukt kan deze in overleg met de kaakchirurg worden overgedaan. Als dat geen zin heeft zijn er niet veel behandelmogelijkheden meer, dan wordt het inderdaad extractie. Als de klachten aanhouden of verergeren kunt u het beste een afspraak maken met de tandarts om vavst te stellen wat de oorzaak van de klacht is.
za, 02/23/2008 - 19:34 Permalink
Mignon

Meestal is de oorzaak van de ontsteking bij een bovenkies gelegen in 1 van de 2 wortels aan de wangzijde. Met name in de voorste wortel komt nogal eens een extra kanaaltje voor dat moeilijk te vinden en te vullen is door de tandarts. In enkele gevallen is echter de wortel die aan de kant van het verhemelte zit de boosdoener. De kaakchirurg pakt veelal eerst de 2 buitenste wortels aan. Bij persisterende klachten kan worden overwogen om ook de palatinale wortel in te korten en opnieuw af te sluiten.

Hartelijke groet, Mignon
zo, 02/24/2008 - 13:19 Permalink
mrl

Hallo,

Ik heb een soortgelijk geval. Bij mij de 2-6.
Ik had een fistel(ontsteking) op mijn kaak. Er is een apexresectie uitgevoerd.
Deze had helaas niet het gewenste effect. De fistel is eigelijk nooit weggegweest. Ik kreeg het advies mee het een maand of drie aan te kijken. Het is bij mij niet pijnlijk, wel irritant.
Nu is geadviseerd tot extractie over te gaan, wat volgende maand gaat gebeuren.

Ben ik na extractie meteen van deze fistel verlost? Of duurt het enige tijd voor dat deze weggetrokken is?
Ook ben ik er nog niet uit wat hierna te doen. Brug of implantaat.

Mart
zo, 02/24/2008 - 17:28 Permalink
Mignon

Het bindweefselstrengetje waaruit de fistelgang is opgebouwd kan nog wel een maand of 2 passsief aanwezig blijven. In een enlkel geval verdwijnt het ook niet meer. Wacht dus even rustig af is mijn advies en laat je in de tussentijd goed voorlichten over de voor- en nadelen van een brug of implantaat als tandvervangende oplossing.

Grts, Mignon
di, 02/26/2008 - 14:26 Permalink
mrl

Bedankt voor de reactie,

Ik had het voornemen om na de extractie een maand of drie de tandartsstoel te mijden om de boel te laten herstellen.

Wellicht of topic,
Is de oorzaak van een wortelontsteking vast te stellen?
Ontstaat deze via de tand- of kies of zijn er ook andere mogelijke oorzaken?

Groeten,

Mart
wo, 02/27/2008 - 22:12 Permalink