Ontsteking bij wortelpunt

Author:
Michiel
Posted:
wo, 07/06/2005 - 08:21
Ik heb acht maanden geleden een wortelkanaal behandeling gehad.
Sinds een paar dagen (sinds maandag) begint deze kies echter weer pijn te doen (enkel pijn als er druk op wordt uitgeoefent; kauwen, etc)

Nou ben ik gister bij de tandarts geweest voor een foto, hierop was
volgens hem slechts een hele kleine ontsteking te zien.

Het advies was om het nog een week aan te kijken, aangezien de kans
volgens hem redelijk groot was dat het uit zichzelf genas. Mocht dit niet het geval zijn dan wordt ik alsnog doorgestuurt voor Apexresectie bij de kaakchirurg (wortelpunt operatie)

Wel heeft de tandarts de vulling iets afgevlakt aangezien deze teveel uitstak waardoor de tand onnodig veel werd belast in verhouding tot de andere tanden.

Nou heb ik een paar vragen;
Gebeurt het vaak dat een ontstoken wortel uitzichzelf geneest?
Is er iets wat ik kan doen om dit proces te bevorderen?
Als de wortel inderdaad uitzichzelf geneest, hoeveel tijd gaat hier dan overheen? is dit inderdaad binnen een week merkbaar?
En als laatste; wat kan het beste doen tegen de pijn?

Ik hoop snel iets te horen! alvast bedankt!

Groetjes,
Michiel
Vdo28

Ik heb precies hetzelfde...

Bij een kies heb ik een paar maanden geleden een wortelkanaalbehandeling gehad....

Nu als ik boven de kies (Het is de bovenste kant van mijn gebit) op het tandvlees druk voel ik wat pijn (heel licht)...
En als ik kauw voel ik pijn (ook heel licht), is dat nou nog die ontsteking?

(Om hier nou een nieuw topic voor te openen)
wo, 07/06/2005 - 10:03 Permalink
Michiel

Heb zelf geen last van het tandvlees, het is echt puur alleen als ik druk op het kauwvlak uitvoer. (bij mij is het overigens ook in de bovenkaak)

(Las trouwens ook dat verkoudheid, verstopte neus e.d., ook pijn in het gebit kunnen veroorzaken...ik weet niet of dit bij jou, Vdo28, ook van toepassing is? )
wo, 07/06/2005 - 10:12 Permalink
Vdo28

Heb zelf geen last van het tandvlees, het is echt puur alleen als ik druk op het kauwvlak uitvoer. (bij mij is het overigens ook in de bovenkaak)

(Las trouwens ook dat verkoudheid, verstopte neus e.d., ook pijn in het gebit kunnen veroorzaken...ik weet niet of dit bij jou, Vdo28, ook van toepassing is? )


Nee niets van dit alles, ik bedoelde ook niet mijn tandvlees maar meer onder mijn tandvlees, dus waar de wortelzit. Als ik daar op druk voelt het een beetje als een blauwe plek, min of meer.
Heb je dat niet?
wo, 07/06/2005 - 12:14 Permalink
Michiel

Oké, ik snap het, ik heb inderdaad hetzelfde, het voelt inderdaad aan alsof het 'beurs' is. Maar moet wel zeggen dat he langzamerhand steeds gevoeliger word...
wo, 07/06/2005 - 12:38 Permalink
de digitale tandarts

Indien de ontsteking wordt veroorzaakt door bacterien in het wortelkanaal, is de kans klein dat deze vanzelf verdwijnen en zal de ontsteking aanwezig blijven.
Het is echter ook mogelijk dat die ontsteking er tijdens de kanaalbehandeling 8 maanden geleden al zat en dat deze nu langzaam aan het genezen/ kleiner worden is; hiervoor zou je dus de uitgangspositie moeten weten.
Over het algemeen moet het slagen van een kanaalbehandeling binnen 6 tot max 12 maanden wel te diagnosticeren zijn.

Met vriendelijke groet.
wo, 07/06/2005 - 12:42 Permalink
Michiel

Beste 'digitale tandarts',

bedankt voor je reactie!, toch nog een vraagje...

Mocht die ontsteking er al die tijd inderdaad al gezeten hebben, is het dan inderdaad mogelijk dat ik het nu pas merk? Zou ik dan niet al al die tijd last moeten hebben gehad?

ps. Wat bedoelt u precies met de uitgangspositie?

Mvgr,
Michiel
wo, 07/06/2005 - 13:26 Permalink
dennisj

ik heb nu een wortelpunt ontsteking heb hier eerst antibiotica voor gekregen en pijn stillers volgendeweek krijg ik een wortelkanaal behandeling nu is aleen mijn gezicht op gezwollen is dit normaal ??? nu 2 dagen bezig met antibiotica .....of moet ik toch even contact opnemen met mijn tandarts ...... :(
wo, 07/06/2005 - 16:20 Permalink
Geke

Ik denk dat het beste is om toch contact op te nemen met de tandarts, want dit is niet echt de bedoeling en hij of zij kan het beste beoordelen of er ingegrepen moet worden en zo ja hoe. Het kan zijn dat de ontsteking zich heeft uitgebreid naar de wang etc. Door het ontstekingsvocht zwelt het dan op. Maar wij kunnen dat moeilijk beoordelen op afstand, dus je moet er echt je tandarts even naar laten kijken en niet wachten tot de afspraak. Heb je geen last van koorts, misselijkheid etc?

Veel sterkte ermee, en niet te lang wachten met langs de tandarts gaan.

:smt006 Geke
wo, 07/06/2005 - 17:41 Permalink
dennisj

Geke bedankt voor jou antwoord.... geweldig !!!

nee heb geen koorts ben niet misselijk en pijn is er ook niet zoveel meer tis alleen nu zo gek dik ik denk dat inderdaad wat ontsteking naar mijn wang/bovenkaak zit ....wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd in mijn voortand (de tand naast de hoektand) boven deze tand is het dus opgezwollen en heeft een soort druk pijn wacht nog 1 nacht af is het niet minder bel ik mijn tandarts even op
wo, 07/06/2005 - 17:56 Permalink
Michiel

Om jullie even op de hoogte te houden van het geheel:

Het is nu drie dagen nadat ik bij de tandarts ben geweest voor een foto (hij adviseerde me om het nog een weekje aan te kijken, zie eerste bericht)

Heb de afgelopen dagen heel rustig aan gedaan, en met kauwen de kies vermeden. Momenteel heb ik er geen last meer van. En als ik licht op de kies druk voelt het aan alsof het geheel verdooft is (gebruik geen asperine's oid dus dat kan het niet zijn)

Ik denk dat het allemaal dus toch aan het genezen is, en hoop dat het na het weekend heleamaal over is....scheelt weer een bezoek aan de kaakchirurg... :P
vr, 07/08/2005 - 11:30 Permalink
dj

Dat afvlakken van die te vulling, "te hoog" wordt dat uitsteken genoemd, kan ook een goede verklaring zijn voor het verwijnen van de pijn. Een te hoge vulling geeft vaak pijn.
vr, 07/08/2005 - 13:00 Permalink
Michiel

Hier nog even het laatste nieuws voorlopig over de originele post:

Het is nu precies een week geleden dat ik last begon te krijgen van de tand. Zoals ik al eerde vermelde is het steed sminder geworden, en dit heeft zich zo voort gezet de agfelopen dagen.

Heb daarom net met de tandarts gebelt en volgens hem is het geheel bijna of al helemaal genezen. dus ik hoef niet meer terug te komen! :-)

Dus ik kan nu met een gerust art op vakantie!

Bij deze iedereen bedankt voor hun reacties e.d.!

Mvgr,
Michiel
di, 07/12/2005 - 15:53 Permalink