ontbrekende kies

Author:
marcel
Posted:
di, 11/06/2001 - 22:03
onze zoon heeft twee kiezen die ontbreken in het volwassen gebit, is er een "kliksysteem" om een kies tussen de gezonde kiezen te plaatsen, als dit bestaat
Wie en waar?
marcel

Het probleem is inderdaad door een tandarts geconstateer. Het "klik"systeem zou inhouden dat er zonder schade aan omliggende elementen een soort brug geplaatst kon worden.
Aangezien dat deze techniek volgens zeggen nog in de kinderschoenen staat en onze tandarts na ruim een jaar nog niets weet willen wij in een ruimere kring zoeken naar ervaringen met dit systeem omdat de tijd gaat dringen en er wat moet gaan gebeuren
wo, 11/07/2001 - 18:35 Permalink
de digitale tandarts

Even het antwoord van de andere digitale tandarts:

Uw tandarts doelt waarschijnlijk met het kliksysteem op het UDA-systeem of een ander systeem met hetzelfde principe.

Het vervangen van de ontbrekende kiezen bij een jong individu door middel van 'normale' bruggen, zou niet verstandig zijn. Voor het maken van een brug moet redelijk wat tandweefsel van de gezonde buurelementen worden afgenomen. Tevens bestaat de kans dat het levende binnenste deel van de buurelementen dan ontstoken raakt.

Er moet dus gezocht worden naar een oplossing waarbij zo min mogelijk aan de buurelementen geslepen moet worden!

Bij het UDA-systeem (er zijn er meer) worden kleine gaatjes geboord in de aangrenzende vlakken van de naburige tand/kies. Met behulp van witte vulling worden hierin metalen pinnen gecementeerd. Op deze pinnen kan van boven af de ontbrekende kroon worden geschoven.
http://www.tandarts.nl/imagesforum/udapinnen.jpg hier zijn de metalen 'pinnen' in de buurelementen te zien.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/udametkroon.jpgde kroon is over de 'pinnen' heen geschoven.

Deze constructie is niet zo stevig als een normale brug. Maar het grote voordeel is dat de schade wanneer deze kapot gaat beperkt is, in tegenstelling tot de uitgebreide schade die bij het falen van een 'normale' brug kan ontstaan. voor meer informatie zie http://www.cbwdental.com
Verstandig van je tandarts om aan weefselvriendelijke oplossingen te denken.

Momenteel is de universiteit van Nijmegen bezig met een onderzoek naar een dergelijk systeem. Uit de wetenschappelijke literatuur weten we, dat ongeveer 60-70% van de bruggen die 'vastgeplakt' zitten aan de buurtanden, na 10 jaar nog goed zit. Eigenlijk een prima resultaat.

Een behandeling welke nog succesvoller is en waarbij helemaal niet aan de buurelementen geslepen hoeft te worden, is een kroon op een implantaat. Een implantaat wordt in de regel pas gezet als iemand uitgegroeid is. Dat betekend dat dit bij uw zoon waarschijnlijk nog niet kan. De ruimte moet wel worden open gehouden totdat deze leeftijd is bereikt. Bijvoorbeeld door een ets-brug of UDA-brug.

Indien een orthodontische behandeling noodzakelijk is, kan daarmee ook de ruimte worden gemaakt/vastgehouden. Na de beugel kunnen de implantaten dan geplaatst worden. Soms als het profiel en de stand van de tanden het toe laat, kunnen de open ruimtes ook met de beugel worden dichtgetrokken, waardoor helemaal geen vervanging noodzakelijk is.

Ik hoop dat u wat meer heeft geleerd over de verschillende oplossingen en dat u kiest voor een oplossing waarbij zo min mogelijk schade wordt aangebracht aan de buurelementen.

Met vriendelijke groet.
wo, 11/07/2001 - 20:34 Permalink