onsteking in kaak of toch de kies

Author:
nadesche
Posted:
di, 01/08/2002 - 19:55
Al enkele jaren heb ik een fistel in mijn kaak volgens mijn vorige tandarts.
De kies die haar bovenligt is dit jaar al drie keer gevuld maar breekt elke keer er weer uit zou dit door de fistel kunnen komen?
.
Vandaag voor de 4de keer bijgevuld ,ik zelf heb het idee dat de pijn die ik nu heb niet voortkomt uit de kies want daar heb ik al eens een zenuwbehandeling voor gehad de pijn zit aan de zijkant onder de kies en er zit duidelijk een onsteking ,want ik kreeg een kuurtje ammocicline mee .

mijn vraag is kan de pijn door deze fistel veroorzaakt worden en is deze fistel schadelijk ,moet deze verwijderd worden????

en wat kan ik het beste innemen tegen de pijn ik heb diclofenac in huis , ibibrufen en paracetamol werken niet echt

want pijn is niet alles

groetjes nadesche:-?
de digitale tandarts

Een fistel t.p.v. een kies waar zich reeds enige tijd een wortelkanaalbehandeling in bevind, kan een teken zijn dat er nog een ontsteking aan de wortelpunt aanwezig is.

Het doel van de wortelkanaalbehandeling was om het (ontstoken) binnenste deel van de kies, schoon te maken en te ontsmetten en daarna op te vullen om her-infectie te voorkomen.

Het lijkt erop dat er (weer) bacterien aanwezig zijn in de kanalen. Dit is o.a. mogelijk doordat het niet gelukt is om ze genoeg te verwijderen of omdat ze later vanuit de mondholte weer hebben kunnen binnendringen (bijv. via de randspleet van de vulling of toen de vulling los was gekomen).

Deze bacterien komen via de wortelpunt in het kaakbot, waar ze opgemerkt worden door je afweercellen. Hierdoor ontstaat er een ontsteking t.p.v. de wortelpunten en het kaakbot. Dit hoeft echter niet altijd pijn te doen.

De bij de ontsteking ontstane afvalproducten banen zich soms een weg naar buiten om te draineren. Dit kan bijv. door een kanaaltje wat uitkomt bij het tandvlees, vaak te herkennen als een klein bobbeltje. Dit wordt een fistel genoemd.

Omdat de oorzaak niet wordt weggenomen, nl. de bacterien in het wortelkanaal, heeft antibiotica vaak maar een tijdelijk effect. Bij voorkeur zou de wortelkanaalbehandeling overgedaan moeten worden, waarbij de kanalen opnieuw goed ontsmet moeten worden. Daarna zal er ook een goed afsluitende restauratie (bijv. kroon) op de kies moeten worden gezet om herinfectie te voorkomen.

De pijnstillers welke u noemt zouden sterk genoeg moeten zijn om om kiespijn te kunnen bestrijden, het is echter beter om de oorzaak aan te pakken dan om pijnstillers te nemen.

Met vriendelijke groet.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-12 13:47 ]
vr, 01/11/2002 - 20:04 Permalink