Ongerust om kies en behandeling ervan.

Author:
Kcr8419
Posted:
vr, 08/07/2015 - 23:29
Hallo allemaal,

Ik loop hier al jaren op dit forum rond te neuzen maar heb eigenlijk nooit de noodzaak of moeite genomen om daadwerkelijk een account aan te maken. Alvorens ik begin met het schetsen van mijn situatie wil ik allereerst even zeggen dat dit een geweldig forum is waar ik ( en vele met mij ) ontzettend veel informatie hebt vergaard. Werkelijk iedere keer als er iets mis is met mijn gebid kom ik hier even neuzen voor informatie, top!

Ik loop al een poosje rond met een afgebroken kies, door hevige angst voor de tandarts heb ik een behandeling hiervan eigenlijk als maar uitgesteld, "ik heb toch geen pijn, dus...". Wel was de kies al die tijd gevoelig voor erg koude drank/voedsel of lucht. Ongeveer een week geleden begon deze kies in kwestie een wat zeurende pijn te vertonen, de pijn is constant licht aanwezig en prima te onderdrukken met pijnstillers. Ondanks de angst voor de tandarts ben ik afgelopen dinsdag toch gegaan.

De tandarts keek even met het spiegeltje en kwam eigenlijk vrijwel meteen tot de conclusie dat het "makkelijk" opbouwen met composiet niet zou gaan lukken, daarvoor was de cariës helaas te ver gevorderd. Om het zeker te weten heeft ie even een röntgenfoto gemaakt, waaruit inderdaad bleek dat de cariës wat te diep zat om deze eenvoudig te vullen/op te bouwen. Ik had twee opties: Trekken of een wortelkanaalbehandeling. De makkelijke optie zou natuurlijk trekken zijn geweest, dan ben ik ervan af en dan hoef ik die ellendige WKB niet te doen, echter wil ik (ondanks m'n angst) m'n eigen tanden zo lang mogelijk behouden. De tandarts zelf stond hier uiteraard volledig achter. Ik moest me melden bij de balie voor een afspraak want ik denk dat ze dezelfde dag geen tijd meer hadden voor een WKB (was laat in de middag).

Donderdag de 13de was de eerstvolgende beschikbare dag waarop ik deze WKB zou kunnen ondergaan. Waarschijnlijk door nerveusiteit heb ik er verder niet bij nagedacht en ermee ingestemd. Echter, toen ik thuis kwam besefte ik me pas dat dat dus nog een dikke week zou gaan duren..

Nu maak ik me dus ongerust, al helemaal nu in het weekend. Wat als de klachten zometeen een stuk erger worden? Ga ik het sowieso wel uithouden tot volgende week? Of zou ik met deze klachten eerder terecht moeten? Nogmaals, de pijn is van zeurende aard en goed te onderdrukken. Ik heb geen kloppende of stekende pijn, althans nog niet. Ook maak ik me zorgen om die WKB, ik heb weleens een WKB gehad die ontzettend veel pijn deed door een ontsteking, de symptomen die ik omschrijf horen die bij een ontsteking, of geeft de cariës deze klachten?

Sorry voor de lap tekst maar ik weet het allemaal even niet meer...

Met vriendelijke groet.
Romy32

Goed dat je gegaan bent!

Als de pijn met pijnstillers goed is uit te houden, kun je wachten tot donderdag.
Wat je zou kunnen doen, is maandag bellen om te vragen of ze je op willen roepen als er iemand uitvalt.
Als je dat ziet zitten natuurlijk, niet iedereen kan tegen dat onverwachte.

Als de pijn dit weekend plotseling onhoudbaar wordt (waar we natuurlijk niet vanuit gaan), moet je de spoeddienst bellen. Als je je eigen tandarts belt, krijg je waarschijnlijk een bandje met het nummer.
Als de pijn na het weekend plotseling onhoudbaar wordt: je eigen tandarts bellen.
Als het blijft zoals het nu is: gewoon donderdag naar je afspraak gaan.

Wat betreft je angst: ik heb niet de illusie dat ik die hier even weg kan nemen.
Ik kan wel proberen je een beetje gerust te stellen.
Meestal is een wortelkanaalbehandeling gewoon goed te verdoven.
Soms moet er worden bijverdoofd. Spreek van tevoren goed af dat je het aangeeft als je nog niets voelt.

Het komt goed.
Succes.
za, 08/08/2015 - 10:41 Permalink
Kcr8419

Hallo Romy,

Hartstikke bedankt voor je reactie!
De pijn is met pijnstillers inderdaad goed uit te houden, ik kan gewoon prima slapen. Het gekke is dat ik de kies zelf vaak helemaal niet voel maar dat ik er hoofdpijn van heb, een soort van constante druk op de neus en ogen.

Die onverwachte afspraak is inderdaad wel wat vervelend, zeker omdat ik af en toe weleens een Oxazepam neem als ik echt stijf sta van de zenuwen. Die moet ik twee uur van te voren innemen. Je raad het al, dat gaat dus niet werken als ik ineens kan komen opdraven.

Wat betreft die WKB, ik ga er maar vanuit dat ik die keer dat ik veel pijn had bij de behandeling, ik gewoon pech had en bij de kleine groep hoorde die wel alles voelde. Er zat toen wel een acute ontsteking in waar ik verder geen antibiotica voor heb gekregen. Verdoven ging lastig zei de arts toentertijd en heeft de behandeling volgens mij met nagenoeg geen verdoving uitgevoerd. Dat was geen pretje en dan druk ik me zacht uit. Inmiddels zit ik bij een tandarts die het allemaal wat soepeler aanpakt, godzijdank.

Maar deze zeurende pijn die doorstraalt naar neus/ogen is dat puur de cariës wat dat veroorzaakt? Last van (extreme) pijn bij koud/warm en kauwen heb ik totaal niet. Ook geen stekende of kloppende pijn (afkloppen!) Het is eigenlijk een constante zeurende pijn die (vooralsnog) goed uit te houden is maar wel één om goed gek van te worden. Oh ja, de arts zei ook dat ik een uur voor de afspraak twee Ibuprofen 400mg moest slikken, ik weet eigenlijk alleen niet precies waarom. Is dat om de Nawijn al meteen wat op te vangen ofzo?

Wederom bedankt voor de moeite.
za, 08/08/2015 - 12:35 Permalink
Romy32

Maar deze zeurende pijn die doorstraalt naar neus/ogen is dat puur de cariës wat dat veroorzaakt?

De pijn wordt veroorzaakt door de cariës die tot in de zenuw is gekomen.
Dat is ook de indicatie voor een wortelkanaalbehandeling.

Ik weet eerlijk gezegd niet waarom je tandarts je die twee Ibuprofen voor de behandeling aanraadt.
800 mg is ook best fors.
Zou kunnen, dat hij het doet met het oog op napijn.
za, 08/08/2015 - 19:45 Permalink
Kcr8419

Hallo Romy,

Die WKB was volgens mij nodig omdat de kies was afgebroken en er (mede door de caries) te weinig over was om met composiet op te bouwen. Zo legde de tandarts het in ieder geval ongeveer uit. Maar jij hebt er meer verstand van dus waarschijnlijk heb je gelijk.

Als ik het goed begrijp heb ik dus (nog) geen ontsteking? Welke herkenbaar is aan kloppende/stekende pijn die ook fel reageerd op koud/warm of op druk? Ik heb te maken met een geïrriteerde zenuw?
za, 08/08/2015 - 20:19 Permalink
Romy32

Een afgebroken kies hoeft niet sowieso een wortelkanaalbehandeling te hebben. Het ligt er maar net aan hoe de zenuwen precies lopen, en of die geraakt zijn of niet. Je tandarts heeft gezegd dat er te weinig van de kies over is om deze met composiet op te bouwen. Misschien wil je tandarts een van de kanalen gebruiken om een stift in te zetten, zodat daar later een stevige opbouw op gemaakt kan worden. Zo'n stift kan alleen als er een WK-behandeling gedaan is.

Maar nu ga ik dingen in zitten vullen die ik niet zeker weet.
Dat is niet handig. Je tandarts is de enige die jou duidelijkheid kan geven over het hoe en waarom van behandelingen.

Of je wel of geen ontsteking hebt is niet te zeggen.
Niet van elke ontsteking heb je heel veel last, en ook niet elke ontsteking is te zien op een foto.
za, 08/08/2015 - 20:36 Permalink
Kcr8419

Dat zou best kunnen inderdaad, dat ie één van de kanalen gaat gebruiken om een sterkere opbouw te creëeren.

Ik ben me enorm nerveus het maken om die behandeling aanstaande donderdag, waarschijnlijk omdat de laatste WKB ontzettend pijnlijk was. Ik ben er gewoon niet gerust op of het deze keer wel pijnloos zal verlopen. Het verschil met toen is wel dat er een flinke ontsteking in zat die stekende/kloppende pijn veroorzaakte, alsof ik door de grond ging. De pijn die ik nu heb is niets vergeleken met toen.

Dat is het beetje moed dat ik mezelf probeer te geven denk ik dan, hopelijk is het deze keer niet of stukken minder ontstoken waardoor het wel te verdoven is.
zo, 08/09/2015 - 01:31 Permalink
Romy32

De pijn die ik nu heb is niets vergeleken met toen

En dat ís ook positief.

Het is logisch dat je terugdenkt aan de vorige keer, omdat je daar een slecht gevoel aan hebt overgehouden.
Dit is echter een andere kies, een ander soort pijn én een andere tandarts.
Probeer het zo te bekijken.
zo, 08/09/2015 - 10:21 Permalink
Kcr8419

Wel zo netjes om even te laten weten hoe het ging..

Ik heb geen centje pijn gehad, het enige vervelende van de behandeling is dat je een uur met je mond open moet liggen en die vieze chlooroplossing die je de keel in loopt, bah. Ook op een beetje zeurende pijn na in de avond, totaal geen napijn gehad.

Over anderhalve week moet ik terug voor het tweede gedeelte, als ik het goed begrijp kan ik die behandeling zonder verdoving laten doen omdat de zenuw verwijderd is en ik daardoor geen pijn meer kan hebben?
za, 08/15/2015 - 23:17 Permalink
Kcr8419

Inmiddels al 2x een nabehandeling (3 in totaal dus) gehad. Volgens de tandarts had ik extreem lange wortelkanalen en om helemaal zeker van de zaak te zijn heeft ie inmiddels dus al 2x schoongemaakt en een medicijn geplaatst. Vorige week was de laatste keer dat ie schoon gemaakt heeft, woensdag a.s. wordt de kies voor goed gevuld en zou de behandeling afgerond kunnen worden.

Echter heb ik sinds afgelopen week (sinds de laatste behandeling) wat last van een licht zeurende kiespijn in die kies, niet echt iets dat me wakker houd maar wel licht aanwezig. Ook brokkelt er continu wat van de tijdelijke vulling af en ben ik inmiddels al 2x teruggegaan om wat extra Cavit te laten plaatsen, ook nu is er weer een stukje afgebroken maar ben ik er vrij zeker van dat de kanalen nog afgesloten zijn.

Kan het zijn dat de kies nog altijd erg gevoelig voor kou is (warm is geen enkel probleem) en dan ik nu, na een 3de behandeling nog altijd iets van een zeurende pijn voel? Ik vind het vervelend om weer naar de tandarts te bellen/gaan. Die denken "daar komt hij weer".
vr, 09/18/2015 - 01:38 Permalink