NTI Spalk

Author:
scandalous
Posted:
vr, 06/27/2008 - 15:13
na lange tijd onverklaarbare pijnen(CMD) gehad te hebben heb ik nu een NTI spalk gekregen van mijn tandarts. ik heb gister 2 uur voordat ik ging slapen hem ingedaan zodat ik even kon wennen en er daarna mee kon gaan slapen. na 2 uur werden mijn klachten (hoofdpijn, erg veel last van mijn rechter onderkaak en oorpijn) vele malen erger dan het al was. is dit normaal in het begin? ik kan mijn kaak totaal niet ontspannen met zo een verhoging in mijn mond. als ik me tanden op elkaar hou dan zet ik spanning (klemmen) en als ik mijn mond open hou (met het bitje in) hou ik hem geforceerd open en worden mijn klachten vele malen erger. moet ik door gaan met het dragen van deze spalk en worden deze klachten minder? moet ik er meteen mee stoppen of moet ik hem bij laten slijpen door de tandarts?
Lieneke

Ja, dit is normaal, dat komt vaker voor. Misschien ken je wel het gevoel van spierpijn dat pas een tijdje later na het sporten komt? Spierpijn krijg je pas als je tot rust komt: Als de spieren zich herstellen.
Die hoofdpijn is ook spierpijn. Door de spalk komen de spieren tot rust.
Na een tijdje de spalk netjes te dragen, worden de klachten minder. Dus gewoon zo doorgaan, zou ik zeggen.
vr, 06/27/2008 - 15:16 Permalink
scandalous

moet ik mijn gebit laten rusten op het bitje? of moet ik me mond net iets openhouden dat ik het bitje niet aanraak. lijkt me het laatste. maar als ik dat doe heb ik mijn kaak constant gespannen om hem (voor me gevoel) onnatuurlijk groter open te houden dan ik normaal in "rust" positie doe.
vr, 06/27/2008 - 16:48 Permalink
vV

Volgens de laatste meningen van de CMD professoren van het ACTA (Lobbezoo, van der Zaag)is er geen indicatie voor een NTI spalk. Sterker nog, bij veel onderzochte personen was er aantoonbaar intrisie van het front na enige tijd.

De enige goede splint derhalve naar hun (en nu dus ook mijn) mening is een ""gewone"" spalk, vlak, met goede hoektandgeleiding erin aangebracht.

Naar mijn mening is het dus wijs hem niet meer te dragen, en degeen die hem gemaakt heeft te vragen een gewone te maken.

http://beheer.ntvt.nl/UserFiles/PDF/NV_0106_014.pdf
za, 06/28/2008 - 12:06 Permalink
scandalous

Bedankt voor het antwoord. heb de spalk 2 uur ingehad en heb nu al 2 dagen ergere klachten. Ik had nog een vraagje: ik ben nu bezig met een gebits restauratie in het ACTA (amsterdam) dus ik kan nog even niet zo een andere splint aan laten meten aangezien mijn beet gaat veranderen. daarna wil ik zsm naar een goede Gnatoloog toe (is het niet beter door hun een splint te laten maken?) weet u nog een goede? ik woon zelf in Almere (in het flevozoekenhuis CBT hebben ze pas ergens in oktober tijd) en die afdeling in het ACTA begint pas weer in September ivm school vakantie :smt017 . het maakt me eigenlijk niet zo veel uit als het niet heel dichtbij is. als ze maar goed zijn en niet een al TE lange wachttijd hebben. Daarnaast ben ik ook heel benieuwd of de Bruxstop een goede oplossing zou zijn in de tussen tijd.
za, 06/28/2008 - 13:41 Permalink
vV

bruxstop is vanuit dezelfde grope ook veel kritiek op, met name ook omdat het zeer prijzig is... Waarom dan niet gewoon een goede splint nu?? wie doet de renovatie? studenten? lijkt mij met ernstige klachten niet zo op de plaats, enw ellicht zijn er diverse mogelijkehden in relatie tot de klachten. Meot de beet omhoog?? wat is het plan?? allemaal zaken die van belang zijn! Klinkt alsof er even tussendoor een NTi in gestopt is. Waarom geen gewone splint?
za, 06/28/2008 - 15:07 Permalink
scandalous

De renovatie wordt gedaan door de hoofd tandarts bij de medewekers praktijk. en er zijn inderdaad (zover ik dat kan inschatten) meerdere relaties van de klachten (veeel tandarts behandelingen in korte tijd) stress, een overbeet (zou niet weten hoe ik mijn kaken nu op elkaar moet doen om een ruststand te vinden) een slechte houding. het plan is om nog wat gaatjes en vullingen te herstellen. waardoor mijn beet weer anders wordt. de NTI spalk is door mijn oude tandarts er zomaar even tussen door geduwd ja(had eigenlijk afspraak met hem om een afdruk te laten maken voor de Bruxstop maar hij zei dat ik eerst een splint moest proberen en kwam dus met de NTI). een gewone splint adviseer jij dus? (een MORA ofzo?) die kan ik laten maken als mijn vullingen/gaatjes hersteld zijn. verder als de Bruxstop zou werken zou ik het geld er wel voor over hebben aangezien ik echt gek word van de klachten; loop er al sinds januari mee.
za, 06/28/2008 - 19:45 Permalink
vV

nu ja, de bruxstop doet bij de meerderheid dus niet wat de bedoeling is. Zoals ik het begrepen heb: ja het knarsen word minder, maar dat gebeurt doordat je uit de slaapfase word gehouden waarin je het heftigste knarst. en dus slaap je niet goed uit/door, en dan heb je dus patienten die misschien niet meer of minder knarsen maar doodmoe zijn en overdag niet meer goed kunnen functioneren..

Wie heeft u hierop gewezen?? dezelfde tandarts die ook die NTI gemaakt heeft??
za, 06/28/2008 - 19:48 Permalink
scandalous

ik heb het zelf op het internet gevonden (bruxstop). wat adviseert u mij om te doen? bij de afdeling gnatologie van het ACTA kan ik waarschijnlijk pas in september/oktober terecht i.v.m. vakantie, maar ik wil en kan eigenlijk niet tot die tijd wachten. een splint laten aanmaken? (een MORA ofzo?) door de tandartsen van de medewerkerspraktijk daar (denk alleen dat die ook gaan zeggen ' wacht maar op advies van afdeling gnatologie')?
za, 06/28/2008 - 20:08 Permalink
vV

maar ik wil en kan eigenlijk niet tot die tijd wachten


wat niet willen wachten betreft: dit is een redelijk normale wachttijd, zeker in de buurt van de zomervakanties. Wat niet kunnen wachten betreft: knarsen en het ontwikkelen van klachten is meestal een langdurig proces wat je ook niet met een knip van de vinger onder controle krijgt, helaas. Dus daarvoor kan de tijd ook niet echt kwaad. overigens zou ik dus gewoon degeen die de NTI gemaakt heeft een gewone spalk laten maken (gewoon, een occlusale opbeetplaat dus) voor de tussenliggende tijd. Omdat hij de NTI gemaakt heeft is hij ook aanspreekbaar voor de nazorg, kan hij gelijk even de theorie bijspijkeren..
En wanneer u eenmaal bij de afdeling ganthologie onder behandeling bent zou ik dus hen het plan laten maken.
zo, 06/29/2008 - 09:52 Permalink
scandalous

Pijn stillers heb ik al genoeg gehad denk ik (3 pakjes Ibuprofen 30x600ml)....
ik denk dat ik de restoratie moet afwachten en flink wat aan mijn moet laten beet verbeteren. in dat mailtje van vV zie ik dat hij zegt dat je ten opzichte van je hoektanden moet kijken. als ik die wat rechter op elkaar zit voel ik dat mijn gebit heel anders staat dan ik nu heb. (zeker 3 a 5 MM) kan het ook aan de zijkanten van mijn kiezen voelen. aan de linker kant valt mijn boven kaak een stukje over mijn onderkaak heen. en aan de rechterkant staat het gelijk. (ik heb lichte overbeet) lijkt me dus niet heel raar dat ik last van CMD heb gekregen aangezien ik 5 maanden geen rechte beet heb gehad (tandarts had 2 vullingen linksboven gevuld en zei dat ze echt goed stonden dat het aan mij lag dat ik ff moest wennen ofzo) ik heb ook lange tijd met de rechterkant (waar mijn vullingen een stukje lager zijn) heb gekauwd omdat ik last van gaatjes etc had linksboven. Bruxeren valt volgens mij bij mij wel mee. ik heb aan het eind van de dag meer last van me kauwspieren+temporalis dan als ik wakker wordt.

bedankt in iedergeval voor de tips en ik hoop dat als alles wat bijgeschaaft is het allemaal beter gaat!
p.s kan het ook zijn dat je kaakspieren getraumatiseerd raken van VEEL tandarts bezoeken(lange tijd met mond open liggen in 3 maanden tijds bestek)?
ma, 06/30/2008 - 12:55 Permalink
frankswart

ik heb vandaag in overleg met mijn tandarts en mijn fisotherapeut ook een nti tss spalk gehad
echter lees ik hier dat dit niet echt de goede oplossing is...
ik heb vooral sochtends last van mijn kauwspieren en soms zelfs pijn in mijn tanden
wo, 10/01/2008 - 15:14 Permalink
base

na 2 uur werden mijn klachten (hoofdpijn, erg veel last van mijn rechter onderkaak en oorpijn) vele malen erger dan het al was.


Als gebruiker van de NTI-spalk herken ik dit ook (behalve oorpijn).
Naarmate je meer last hebt van een occlusieprobleem (CMD/TMJ) wordt het gebruik van de NTI-spalk 's-nachts een stuk lastiger.
Het toeval wil dat ik de NTI-spalk een paar dagen heb gedragen terwijl er niets aan de hand was. Ik had toen geen enkele moeite met het gebruik 's-nachts van de NTI-spalk.
Nu heb ik wel veel last van een occlusieprobleem. Ik kan zelfs zonder spalk niet meer diep in slaap komen. Echter de pijnklachten in de kaak en hoofdpijn worden van de NTI nu zoveel malen erger binnen een uur dat het gebruik van deze spalk haast niet te doen is. Bij direct uit doen merk je tevens dat de beet verandert is. Dit trekt na een paar uur wel weer bij.

Het enige waarvoor mij het gebruik van de NTI-spalk juist lijkt is om de juiste beet(hoogte) te houden of te bepalen. Maar bij heftige CMD/TMJ klachten krijg je van de NTI absoluut geen rust. Het voordeel is dat het ding nooit hoeft te worden afgesteld. Past altijd. Je krijgt wel rust cq verlichting van de pijn van een klassieke platte spalk waarvan de hoogte goed staat afgesteld.

Na lang gebruik met TMJ klacht weet ik nog steeds niet wat te denken over de NTI. Love it or Hate it?
wo, 10/29/2008 - 13:22 Permalink