nonstop pijn diepe vulling

Author:
victor
Posted:
za, 02/21/2009 - 07:47
Hallo,

na wat rondlezen en opzoeken op dit forum over diepe vullingen ben ik nog niet helemaal gerustgesteld of mijn aanhoudende pijn nu wel of niet duidt op een probleem of normale gang van zaken is.

Na een nogal lakse houding van mijzelf heb ik in een van mijn kiezen een diepe vulling gekregen; tegen de wortel aan. (erop of eronder; net wel of net niet een wortelbehandeling, was de boodschap van de tandarts). Deze is afgelopen donderdag gevuld. Ik moest in de gaten houden of de zenuw wel of niet zou reageren en indien wel moest ik contact opnemen. Bijkomend probleem is dat vlak voor de behandeling (week) een stuk van de kies afbrak bij het poetsen, dit omdat de kies van binnenuit al dusdanig beschadigd was. Bij het vullen had ik 2 of 3 keer nog een pijnreactie, vermoedelijk als er rotte tand dicht bij de wortel werd verwijderd, waardoor de verdoving niet alles kon verdoezelen; dit was echter incidenteel, en alleen tijdens het schrapen dus heb het niet gemeld. Leek me een normale reactie zo dicht bij de wortel.

Ik heb nu al, sinds de verdoving is uitgewerkt, non-stop pijn, in golven van bijna ondraaglijk tot zeurend. Ik heb geen verschil wanneer ik kauw; en ik heb nog niet durven proberen hoe het reageert op warm of koud aangezien ik nog geen moment rust heb gehad. Finimal (tot 2 tabletten per keer, ongeveer 1x in de 3 uur) lijken volkomen geen effect te hebben. De eerste nacht heb ik nog redelijk geslapen, maar afgelopen nacht bleef het bij ongeveer 1 uur waarna de pijn mij wakker maakte.

Nu vraag ik mij af of de zenuw geraakt is, is gaan ontsteken of dat dit alles nog steeds een natuurlijke reactie is van het lichaam. Mede omdat de tandarts zei dat de zenuw alsnog voor problemen kan zorgen, en ik het idee heb dat de pijn erger (nu de tweede dag) dan gister (1e dag na behandeling) is, weet ik niet zeker of ik wel of niet contact moet opnemen. Ik lees immers dat veel mensen een paar dagen tot weken last hebben; echter is mij niet duidelijk of dat incidenteel (warm, koud, kauwen) is, of continue.
Ik wilde wachten tot de volgende behandeling, die over 6 dagen is (andere gaatjes vullen), maar ik zou graag ook nog slapen voor die tijd.
Wat te doen?

-addendum1: ik weet niet zeker of het een witte of andersoort vulling is; als ik met een spiegeltje kijk zie ik een donkere plek; dus ik vermoed niet een witte vulling, wat een verklaring had kunnen zijn voor de pijn indien het wel een witte was geweest.

-addendum 2: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=1&t=5664&p=27613&a… dat verhaal lijkt (inclusief de kies-keuze, mooie woordspeling :)) een kopie van de mijne. Ik heb naar ik weet geen verdoving in mijn gehemelte gekregen, en door de uitzaaiing van de pijn weet ik niet zeker waar nu precies de pijn vandaan komt. Het is nog niet tot aan mijn oren, maar wel alsof mijn hoektand, eerste kies en de achterste kies (de behandelde) alledrie pijn doen. Echter heb ik geen extra pijn als ik op het tandvlees druk (althans, ben nog geen plekje tegengekomen).

tot slot;
Ik lees veel over ibuprofen ipv 'standaard' pijnstillers. Deze ga ik sowieso zometeen halen om het weekend door te komen. Ik probeer wel, als ik merk dat de pijnstiller uitgewerkt is, zo lang mogelijk uit te stellen voor ik een nieuwe neem. Zo hoop ik er achter te komen of de pijn van zichzelf minder is geworden.

Is nogal een verhaal, en een hoop vragen tegelijk; maar wil 100% zeker zijn voor ik iets doe.
victor

Nog geen verandering, morgen even met ta bellen. Ibuprofen hebben de pijn ietwat verlicht, maar weg is het niet geweest. Heb inmiddels ook (denk ik) de oorsprong van de pijn gevonden; grens van tandvlees/kies bij de behandelde kies. Aan de buitenkant, tegen de mondwand aan. Als ik daar overheen wrijf heb ik sterkere prikkels, die ik ook voel als ik bijv drink en er komt water in de buurt.

Ga er dus van uit dat er iets niet goed is.
zo, 02/22/2009 - 16:50 Permalink
Tineke38

misschien een blootliggende tandhals???

heb ik ook ooit eens gehad..poetsen met tandpasta voor gevoelige tandhalzen en spoelen met corsodyl heeft bij mij er toe geleid dat de pijn weg ging...wie weet?? ..maar goed kan het verder ook niet beoordelen...dat kan alleen je tandarts....ik zou niet lang met pijn blijven lopen als ik jou was
zo, 02/22/2009 - 18:54 Permalink
victor

Overigens lijk ik vanavond een lichte doorbraak te hebben; weet niet of de ibuprofen opeens werken in tegenstelling tot voorheen, maar heb zowaar 2x een 5 minuutjes gehad zonder pijn, en de pijn is over het algemeen draaglijker. Dit was pas lang na het innemen van een ibuprofen-poeder, waardoor ik iets meer hoop heb dat de pijn aan het wegtrekken is.
Ik ben ook sinds donderdag begonnen met poetsen met Elmex. Over het algemeen doet poetsen geen pijn.

Tenzij ik tot morgen vroeg in de middag zonder ibuprofen met zo goed als geen pijn doorkom laat ik toch de tandarts er even naar kijken indien mogelijk; heb vrijdag sowieso een afspraak staan.
zo, 02/22/2009 - 21:50 Permalink
victor

Pijn kwam toch, redelijk heftig, terug en even gebeld. Aanhoudende pijn, met name bij een diepe vulling zou voorlopig nog wel even duren, ivm ....zuur (ik dacht fosfor te verstaan), wat gebruikt is bij het etsen. En anders zouden ze vrijdag wel even kijken.

Doorbijten dus :S :S (maar niet te hard, krijg je kiespijn van ;)).
ma, 02/23/2009 - 10:30 Permalink
victor

Okee, dat zou niet zo mooi zijn dan. Ik dacht zelf dat het niet zo erg zou zijn; met name omdat ik los van af en toe erge pijn ook wel eens (zoals nu) bijna pijnloos ben, en dat ver na het innemen van een pijnstiller (waardoor ik in eerste instantie niet geneigd ben te denken dat de pijnstiller pas zo laat werkt). Ik denk dat het, als het in deze golven verder gaat wel uit te houden is tot vrijdag. Voorlopig heb ik in ieder geval kunnen slapen, en zolang ik niet vastgenageld aan het bed lig van de pijn hou ik het wel uit.

Iig bedankt voor het meedenken/uitleg geven.
ma, 02/23/2009 - 16:16 Permalink
victor

Ha goed nieuws. Heb al sinds het begin van de middag geen pijn meer. Ik voel wel dat er nog een beetje druk op zit; maar heb zonder verdere pijnstillers geen pijn meer gehad (tot ik net ijsthee dronk, dat was even niet zo slim, maar de pijn trekt gelukkig alweer langzaam weg). Op de grens van tandvlees/tand druk ik ook nog even niet; dat geeft nog wel prikkels.
Enige wat ik af en toe heb is een lichte tinteling, maar nooit storend of pijnlijk. Nu hopen dat het zo blijft. *afkloppen*
di, 02/24/2009 - 01:45 Permalink
pinguin

Hoi Victor,
Ik heb 5 maanden geleden iets dergelijks gehad. Een kies achterin was getrokken en er bleek in de achterkant van de naastgelegen kies een diep gat te zitten. Na het vullen had ik flink napijn en heel erg gevoelig voor koud en warm. Zelfs ademen in de buitenlucht was gevoelig. Tandarts zei het aan te kijken, de enige remedie was een WKB.
5 weken geleden hield de pijn op. Achteraf blijkt door het doodgaan van 2 van de 3 zenuwen.
3 weken geleden weer flinke kiespijn en dus uiteindelijk toch een wkb die as donderdagmiddag afgemaakt gaat worden.
Ik hoop dat het voor jou niet geld, maar op dit forum gelezen dat uiteindelijk 50 procent van de diepe vullingen uiteindelijk tot een wkb leidt.
di, 02/24/2009 - 09:23 Permalink
victor

Update: vandaag tweede (diepe, yay) gat laten vullen, kom net terug. Omdat ik gisteravond en vanochtend zonder pijn opstond denk ik dat de pijn echt aan het minderen is (los van af en toe een 'aanval'). Wel bij het wroeten en stoeien in mijn mond daarnet van de ta nog wat pijn gehad rechts, en ik vermoed dat het naspoelen met dat heerlijke koele water ook niet zo'n goed idee was, maar de pijn trekt weg. Nu kan ik me opmaken voor de andere bovenkant de komende week :).

Ik moest het uiteraard in de gaten houden maar als de pijn niet heviger wordt gaat het goed, dus ik heb in ieder geval voor mijn rechtsbovenkies goede hoop.
vr, 02/27/2009 - 15:20 Permalink
victor

Was ik weer. Inmiddels zijn er 3/5 vullingen gedaan, en alles gaat voorspoedig. Heb geen last van de kiezen (tenzij ik iets hards er op kauw, maar dat lijkt me logisch in het begin).

Echter, heb ik nu een ander probleem, iets wat kan duiden op een onsteking dacht ik. Aan de linker kant (vulling, nooit napijn gehad) is er 4 tanden verderop (ipv bij me boven me hoektand) een wit bobbeltje verschenen. Het lijkt een blaasje of blaar, ik heb het idee dat ik er op kan drukken, (ook al doet dat pijn) dat er een spanning op zit door vocht.
Ik dacht te begrijpen dat dit kan duiden op een onsteking bij de wortel; echter is het niet de wortel waarvan de kies behandeld is.
Volgens mij heb ik dit in het verleden wel eens vaker gehad, en dat ging na een dagje ofzo weer over, maar ik heb het nu toch een paar dagen. (ik zat te denken aan wellicht een verstopte porie of iets in die richting).
Ik kan me niet voorstellen dat 'opeens' de wortel van mijn hoektand is gaan ontsteken. (er zijn ook net een maand geleden foto's gemaakt, waarna die kiezen behandeld zijn, ik neem aan dat problemen bij mijn hoektand ook gezien zouden zijn, los van dat ik er nooit last van gehad heb).

Kort samengevat; een (waarschijnlijk met vocht gevuld) blaasje/bobbeltje. Doet geen zeer normaal, maar door de druk is het gevoelig als je er tegen aan komt.
Andere reden waarom ik dit vraag is omdat ik ooit hele lang geleden (10 jaar terug) een Ranulla heb gehad, en ik eerder aan iets wat daar op lijkt denk (maar dan in het klein).


Ook heb ik bij een van mijn onder gevulde kiezen, in mijn mond 2 gaatjes zitten, vermoedelijk waar de verdoving in ging. Ik ga er vanuit dat dat vanzelf weer dichtgroeit en dat het op een onhandige plek zit wat de genezing een beetje stremt. Het prikt wel bij veel bewegingen.
vr, 03/06/2009 - 20:51 Permalink
Tandarts_Richa…

De tand os ontzenuwd. Maar is dat bij de vulling gedaan?? En is de wortelkanaal behandeling dan gestart of ook definitief af gemaakt. Was er al een wortelkanaal behandeling eerder gedaan ?? Afhankelijk v hoe/ wat kan de tand natuurlijk voor ongemak/pijn zorgen. En soms ook voor langere tijd.
di, 03/05/2024 - 21:20 Permalink