Nog een vraag ivm tandvleesontsteking

Author:
Leen
Posted:
do, 10/13/2005 - 18:30
De tandarts heeft vorige maandag vrij veel tandplak moeten verwijderen aan mijn tand rechtsboven, hij zei me dat die tandplak oorzaak kan zijn van tandvleesontsteking toen ik hem zei dat ik soms last had van pijn aan mijn tandvees aan mijn gehemelte maar dan echt op het tandvlees dat tegen die tand zit, en soms is heel de rechterkant van het tandvlees langs mijn gehemelte ontstoken. Nu hij het tandplak had weggehaald, zei hij dat dit opgelost zou moeten zijn. Hij heeft me ook aangeraden om met van die hele fijne borsteltjes tussen de tanden te gaan om tandplak weg te nemen. Maar nu zit ik sinds gisteren opnieuw met een ontsteking aan mijn tandvlees op dezelfde plaats. :roll: Zou dit kunnen komen doordat de tandarts daar nogal wat heeft zitten koteren (onder verdoving) om het tandplak weg te nemen?? Heb toevallig ook een verkoudheid en wat keelpijn, kunnen deze bacterien voor tandvleesontsteking zorgen, misschien omdat er wat wondjes waren op die plaats door het verwijderen van de tandplak?
Nu durf ik echt niet met die fijne borsteltjes tussen mijn tanden reinigen, mijn tandvlees doet nu al zoveel pijn, kan bijna niet eten. Of moet ik doorbijten en het toch doen?? :roll: Ik ben bang van de ontsteking nog erger te maken door die borsteltjes te gebruiken op mijn ontstoken tandvlees.
dj

Neenee, wel interdentaal reinigen ook al doet het pijn! Een beetje bloeden mag het ook. Als er plak 24 uur blijft zitten wordt het tandsteen (dwz dan is het niet meer door jou weg te halen) dat geeft dan al snel een permanente ontsteking (to het volgende mh bezoek in ieder geval).

Hele fijne borsteltjes = ragers? Haal gewoon van alles wat voor het interdentaal reinigen: floss, stokers (en ook wat dunne zoals bv die in het groene doosje van jordan of de superdunne van parodontax). Door elkaar gebruiken, niks mis mee. Minstens 1x per dag maar 2x is beter.

Dat de ontsteking echt ontstaat door tandsteenverwijdereing is niet waarschijnlijk. Hij zat er zeer waarschijnlijk al, en is daarna niet echt helemaal weggeweest. Op zich is het niet onjuist dat wondjes eerder ontstoken raken dan onbeschadigd weefsel, maar als er tandsteen zat heb je geen keus: het moet weg of je kunt op de problemen wachten.
do, 10/13/2005 - 18:49 Permalink
Funky

Bij weerstandvermindering kan inderdaad het tandvlees wat gevoeliger zijn, maar probeer het toch goed bij te houden.

Bacterien in tandplaque irriteren het tandvlees en zorgen voor een ontsteking.

Omdat je met de haren van een tandenborstel niet tussen je tanden kunt komen ( en de tandplaque blijft zitten)heb je daar een ander middel voor nodig bijvoorbeeld zo'n borsteltje waar je het over hebt. Gebruik dit dagelijks! en bij bloeden niet stoppen, want als je dit dagelijks gebruikt houdt het vanzelf een keer op.
do, 10/13/2005 - 18:56 Permalink
Leen

Met zo een heel dun borsteltje bedoel ik denk ik een rager, je kan het kopen in ee pakje waar er verschillende in zitten, is heel klein en heel fijn, maar toch dik genoeg om zeer pijnlijk te zijn op dit moment. Ik moet nog maar met mijn tanden borstel even over mijn tandvlees gaan en het doet echt enorm veel pijn, ook nadien. Echt niet even wachten tot het beter is voor ik met dat borsteltje begin??? :roll: :roll: :roll:
vr, 10/14/2005 - 07:29 Permalink
Funky

een ontsteking ontstaat juist doordat tandplaque blijft zitten, dus als je het borsteltje niet gebruikt dan blijft daar tandplaque zitten.
vr, 10/14/2005 - 08:59 Permalink
Leen

Ja ok, maar de tandarts heeft net alle tandplak verwijderd?? :roll: En ik kom buiten, 2 dagen later ontsteking? :roll: Op 2 dagen kan er toch niet zoveel tandplak zitten dat ik een ontsteking krijg? :roll:
Het weefsel is inderdaad wat beschadigd, zo voelt het aan, en ben bang het nog meer te beschadigen met die scherpe borsteltjes. :roll:
vr, 10/14/2005 - 12:33 Permalink
Funky

Het is altijd moeilijk om te beoordelen zonder het zelf te zien. Misschien is het daarom verstandig om toch even langs te gaan bij je tandarts.
vr, 10/14/2005 - 13:29 Permalink
Leen

Ik denk niet dat er veel te zien is.
Kijk, ik moet dat borsteltje gebruiken om de zijkanten van mijn derde kies te reinigen, bovenaan links en rechts, als je begint te tellen achterin. Dus de 1st is de verstandskies, dan heb je de 2de tand(iets kleiner bij mij), en dan de 3de kies, weer een grote, het is deze die ik op de zijkanten moet reinigen met zo een borsteltje omdat er te veel opening is op de zijkant waardoor daar snel tandplak kan ontstaan omdat er voedselresten blijven zitten. En mijn tandvlees is duidelijk het meest ontstoken en het meest pijnlijk juist opzij van die 3de kies, waar de tandarts onder verdoving veel tandplak heeft weggehaald,dus heb ik een voorgevoel dat het is omdat het weefsel wat beschadigd is door de behandeling.
Ik spoel nu met Isobetadine mondwater en doe er Borostirol aan (tegen aften en tandvleesaandoeningen), kent er soms nog iemand een goed middel om de ontsteking snel weg te krijgen?? :roll:
Ik denk ook dat ik gewoon in de lucht ga springen van de pijn als ik met zo een borsteltje in deze toestand zou flossen. :roll:
vr, 10/14/2005 - 15:29 Permalink
Leen

Ik heb net het fijne borsteltje gebruikt na het poetsen van mijn tanden, aan beide zijden van de kies, die ik in mijn vorig berichtje vernoemt heb, het bloedt inderdaad als ik langs 1 kant tussen de opening ga met het borsteltje en heb nu meer pijn. Moet ik nu gewoon blijven voortdoen, ook al blijft het bloeden? De tanplak is weg, zoals reeds verteld, werd weggenomen vorige maandag,dus zal dat bloeden te maken hebben met de behandeling van het wegnemen van de tandplak, geschonden weefsel of zo? Vandaar dat ik me afvraag of ik er goed blijf aan doen om verder het ragertje te gebruiken zolang het bloedt en pijn doet?
Graag reactie van de digitale tandarts. :roll:
vr, 10/14/2005 - 18:10 Permalink
dj

Tja de DT ben ik niet. Die is ook superdruk.

Neenee, de TA of MH verwijdert tandsteen. Dit is verharde (verkalkte) tandplak. Tandsteen is hard en kun je zelf niet weghalen. Tandsteen ontstaat als plak langer dan 24 uur blijft zitten. Tandsteen veroorzaakt (hardnekkige) ontstekingen. Tandplak en tandsteen zijn dus niet hetzelfde.

Dat bloeden is juist goed, hierdoor worden schadelijke steffen en bacterien afgevoerd en dingen die je nodig hebt bij de natuurlijke afweer aangevoerd.
vr, 10/14/2005 - 18:18 Permalink
Leen

Ik heb jullie raad opgevolgd, heb gisterenavond dus het fijne borsteltje (rager?) gebruikt tussen de zijkanten van mijn tanden, daar waar mijn tandvlees zo ontstoken en pijnlijk is, het ragertje zat helemaal onder het bloed en het voelde nog meer gevoelig aan nadien. Gevolg : het is nog slechter, ik heb de hele nacht niet geslapen van de pijn. :( Heb uiteindelijk een paracetamol genomen, dat heeft de pijn aan mijn tandvlees toch iets geminderd waardoor ik een beetje heb kunnen slapen. Het is nu weekend, ik kan mijn tandarts niet bereiken, maar ik kom er tot maandag niet meer aan met dat borstetje want dat doet blijkbaar echt geen deugd! :( Als ik met mijn tong langs het tandvlees aan die tand ga, dan is het precies of er een stukje (heel klein hoor)tandvlees is losgekomen. :roll:
Ik heb zoiets van, als je ergens een wondje hebt, dan moet je daar toch ook afblijven om het te laten genezen en er niet in gaan vroeten met iets? :roll:
za, 10/15/2005 - 09:04 Permalink
Roxanne

Wat je zegt dat klopt.. van het wondje en er niet aanzitten...

Maar stel je hebt een schaafwond op je been, en er zit vuil op/in.... En het ontsteekt... Dan haal je dat toch ook weg met een doekje voorzichtig?

Nou kan je niet met een katoenen zakdoek tussen je tanden en kiezen komen, maar wel met een ragertje. Misschien dat je het met een kleine tandenstoker het kan proberen, want door het bloeden spoelt het ook een beetje de bacterien weg, en je haalt zo ook de tandplak ook weg.

Wat betreft de pijn, als je 4 daagjes zo doorgaat zal je merken dat de pijn langzaam aan minder wordt....

Groetjes en succes,
Roxanne :smt006
za, 10/15/2005 - 10:16 Permalink
Leen

Dus wat jij bedoelt, verder doen met het borsteltje of ragertje? Ook al doet het volgende nacht weer zo pijn? Gaat het dan toch stoppen?? :roll: Ook al is het een wondje door de behandeling bij de tandarts?(tandsteen weghalen)
za, 10/15/2005 - 10:24 Permalink
Roxanne

Jah inderdaad..

Ga nou niet lopen raggen met dat ragertje... ;-) maar hoe heel voorzichtig aan. Wat je misschien ook kan proberen is 's morgens ragen, zodat het de hele dag kan gaan uitzeuren, en je 's nacht niet zo hoeft lijden...

En ik hoop dat het dan ophoudt....

Groetjes en nog steeds succes,
Roxanne :smt006
za, 10/15/2005 - 10:28 Permalink
dj

Goed uitgelegd Roxanne..

Belangrijk is, ook nu, interdentaal reinigen. Zoek maar eens op interdentaal op het forum. Stokers en floss zijn buiten ragers ook middelen hiervoor.
za, 10/15/2005 - 10:54 Permalink
Leen

Nou jullie hebben me overtuigd om toch weer te ragen. Toch liever voor het slapen gaan. Heb het daarnet gedaan omdat ik mijn tanden liefst onmiddellijk poets na mijn avondeten. De andere, niet ontstoken kant, was het nu ook wat aan het bloeden... :roll: , en dan de ontstoken kant, heb ik dus heel voorzichtig gedaan, zoals je zei, weer bloed natuurlijk, maar heb het zo voorzichtig gedaan (was zo bang) dat het ragertje er deze keer misschien niet aan de andere kant uitkwam (aan mijn gehemelte, waar de pijn zo erg is). :roll: Omdat ik daar langs die kant gisteren duidelijk onmiddellijk heel veel pijn had, nu niet, nu voel ik het langs het tandvlees aan de buitenkant van de kies (onder mijn wang dus).
Ik hou jullie op de hoogte en laat jullie morgen weten hoe ik vannacht geslapen heb. :wink: Ik hoop echt dat het snel betert want het gaat bijna niet om te eten, zo pijnlijk, vreselijk vind ik dat... :(
Wat flos of tandenstoker betreft, mijn tandarts zei me dat ik echt wel zo een ragertje moest gebruiken, dat dat beter was voor mij, gezien de grote holtes tussen mijn tanden en de vorm van mijn tanden, of zoiets.
za, 10/15/2005 - 18:34 Permalink
Leen

Nog een klein vraagje, het feit dat de andere kant nu ook wat bloedt, wil dat zeggen dat die kant ook ontstoken is? Dus als je tandvlees echt gezond is, dan kan het niet gaan bloeden? :roll:
za, 10/15/2005 - 18:39 Permalink
Geke

Als het nog bloedt is het sowieso een teken dat het nog wat ontstoken is. Dit is dus een teken, dat daar nog wat meer aandacht moet geven aan je mondhygiene. Dan zal als je het goed doet na een tijdje stoppen met bloeden. Ik las in de oudere berichten dat je tandart tandplak verwijderd had, maar ik neem aan dat hij ook tandsteen verwijderd heeft. Tandplak ontstaat na het verwijderen binnen een dag alweer op je tanden als je niet goed poetst of tussen je tanden reinigt en kan dat ook alweer ontsteking veroorzaken of onderhouden. Dus het is echt belangrijk dat je deze tandplak goed onder controle houdt, door 2 xpd te poetsen en ook het liefst elke dag ragertjes te gebruiken. Het tandvlees is nu nog wat gezwollen en door het ontstekingsweefsel meer doorbloed. Als echt elke dag overal de plaque goed weggehaald wordt, zal de zwelling en roodheid van het tandvlees verminderen en zal het weer strakker tegen de tanden aan gaan liggen. Dus goed volhouden, dan moet het op een gegeven moment ophouden met bloeden. Als het op een bepaalde plek echt niet wil stoppen, is het een idee om je tandarts er nog een keer naar te laten kijken, het kan zijn dat er nog wat tandsteen net onder het randje van je tandvlees zit, dan kan de tandarts dan nog voor je weghalen.

Heel veel sterkte ermee en goed je best doen, het komt vast goed. Mochten er nog onduidelijkheden zijn kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
za, 10/15/2005 - 20:04 Permalink
Leen

Bedankt Geke, ik hou nog vol en hou je op de hoogte! :smt006
Ik bedoelde natuurlijk dat de tandarts vorige maandag tandsteen heeft verwijderd, geen tandplak, ben niet zo vertrouwd met die termen. En er zat vrij veel tandsteen. Vandaar dat ik moet ragen van hem.
Hoe lang mag de pijn en het bloeden eigenlijk aanhouden? Een week of langer?
za, 10/15/2005 - 20:15 Permalink
Geke

Als het echt ernstig ontstoken was kan het na een week ook nog wel bloeden. Maar als het goed is merk je wel dat het minder wordt en dat je tandvlees er gezonder uit gaat zien. Ook de pijn bij het rageren moet minder worden, als het erg ontstoken is kan dat inderdaad erg gevoelig zijn. Je moet niet alleen rageren trouwens omdat daar veel tandsteen zat, maar ook om het goed plaquevrij te houden. Dus het is niet echt iets tijdelijks, je moet eigenlijk altijd ook tussen je tanden goed schoon houden. En als je dus ruimte tussen je tanden hebt voor ragers, is dat ook de beste oplossing. Als je erg gevoelig bent voor tandvleesontsteking, kun je ook gevoelig zijn voor de ontwikkeling van parodontitis, dat is een tandvleesaandoening, waarbij door langdurige ontsteking ook botafbraak plaatsvindt, waardoor uiteindelijk tanden en kiezen los kunnen komen te staan. Het is dus erg belangrijk om de situatie gezond en stabiel te houden.

Heel veel succes met het rageren!!

:smt006 Geke
za, 10/15/2005 - 21:42 Permalink
Leen

Kijk, vorige maandag (morgen dus een week geleden) heeft de tandarts langs de kant die nu ontstoken is tandsteen verwijderd onder verdoving (de vorige kant had hij de week voordien al gedaan), toen heeft hij me uitgelegd dat ik moest ragen op de zijkanten van die kies (ook dezelfde kies maar langs de andere, niet ontstoken kant). Wat ik nog niet gezegd had, de week voor de arts het tandsteen verwijderd heeft, heb ik ook een aantal dagen last gehad van ontstoken tandvlees langs die kant die nu weer ontstoken is.
Ben niet onmiddellijk beginnen rageren omdat mijn kies nog wat gevoelig was van het tandsteen verwijderen, verkeerd van mij wellicht :roll: ...woensdag, 2 dagen later, sta ik op met ontstoken tandvlees langs de kant waar tandsteen werd verwijderd, ook met een pijnlijke keel en verkoudheid, weet niet of het één met het ander te maken heeft. Ik heb vrij veel vertrouwen in mijn tandarts en denk dat hij het tandsteen wel goed verwijderd heeft, dus kan tandsteen toch niet echt de oorzaak zijn van mijn tandvleesontsteking, of toch? Een pijnlijke keel veroorzaakt toch ook veel bacterien in de mond? En misschien had ik wat beschadigd weefsel door het wegnemen van het tandsteen en is dat tandvlees nu ontstoken door bacterien in mijn mond door de verkoudheid? Ben maar luidop aan het denken? :roll:
Nu ja, ben woensdag direct mijn mond beginnen spoelen, en met rageren ben ik vrijdagavond pas begonnen. Ik heb dus nog maar 2 dagen geragerd, weet ook niet of ik het goed doe, ik doe het nl heel voorzichtig door die ontsteking, het is al zo pijnlijk, heb gelezen dat j 10 maal over en weer moet gaan met de rager om het goed te doen, dat lijkt me nu toch te veel van het goede. :roll: Soms heb ik ook de indruk dat het ragertje wat te dik is, maar heb het fijnste dat er is en mijn tandarts heeft ze me gegeven en ze uitgetest, dus hij zal het wel weten.
Gisterenavond heb ik bij het slapen gaan toch weer een paracetamol genomen omdat het weer zo een pijn deed tussen mijn kiezen na het rageren.
Laat ons zeggen dat het tegen woensdag opmerkelijk beter moet zijn en indien niet, dat ik dan de tandarts contacteer??
zo, 10/16/2005 - 10:04 Permalink
Geke

Omdat je aangeeft keelpijn etc te hebben, zou het ook kunnen dat door de verminderde weerstand de genezing van je tandvlees wat langzamer gaat. Het is wel belangrijk goed te rageren, vaak heb je het idee dat je wel goed ragert, maar dan moet het vaak nog net even wat harder. Ik kan me voorstellen dat het nu nog erg pijnlijk is, maar probeer inderdaad 10x heen en weer te gaan. Het beste was geweest om meteen te beginnen met rageren na het schoonmaken door de tandarts, want in die twee dagen kunnen er weer nieuwe bacterien gaan zitten. Maar door goed te rageren hoeft dat niet echt een probleem te zijn, het kan dat daardoor het tandvlees niet zo snel reageert en geneest. Verder zal het ragertje niet te dik zijn, als je tandarts het je heeft gegeven. Het ragertje moet altijd zo dik mogelijk zijn, zodat hij er nog net tussendoor past, dan heeft hij ook het meeste effect en kunnen de haartjes op de meeste plaatsen komen. Als je woensdag echt nog geen verbetering merkt kun je contact opnemen met je tandarts, dat is inderdaad dan een goed idee. Maar hou het elke dag goed rageren goed vol.

Veel succes en laat maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
zo, 10/16/2005 - 16:59 Permalink
Leen

Het is beter met de tandvleesontsteking maar telkens ik 's avonds raag, toch weer pijn. En het is heel vervelend, ik heb de tanden beschreven die ik moet ragen langs voor en langs achter, de voorkant is goed te doen, maar de achterkant daar kan ik bijna niet bij, moet mijn mond helemaal opentrekken en dan lukt het me nog niet te goed (het is bovenaan helemaal achteraan), daardoor zit ik met een scheurtje aan mijn mond, ben daar heel gevoelig voor, dus zie het niet goed zitten om hiermee door te gaan, misschien de achterkant flossen ipv ragen? Ook heb ik weinig grip op wat ik doe omdat ik er zo moeilijk bijkan en denk dat ik daardoor makkelijk het ragertje in een verkeerde richting duw waardoor ik in mijn tandvlees zit, en het uiteinde van dat ragertje is best heel scherp hoor! Wat raad je me aan? Zo voort doen zie ik niet zitten, het is altijd een geknoei omdat ik er niet bijkan, de achterkant dan, voorkant van de beide kiezen ragen is geen probleem, zoals reeds gezegd.
di, 10/18/2005 - 07:24 Permalink
Leen

Je hebt de verstandskies, dan ééntje daarvoor (maar die is het niet), en dan een grotere, die is het, ken het nr niet. Dus de derde als je langs achter begint te tellen.
di, 10/18/2005 - 11:19 Permalink
dj

Sjit ik had het natuurlijk weer eens fout, verstandskies is nr 8 :oops:. Heb ik af en toe :roll:. Via de hoofdpagina van tandarts.nl of via het deel "algemene informatie" van het forum kun je deze nummers vinden.

De telling is vanaf de centrale voortand, je hebt 8 tanden en kiezen, verstandskies is dus nummer 8: Twee voortanden, één hoektand, twee kleine kiezen, drie grote kiezen. Jij hebt het dus over het interdentaal reinigen van de 16 en/of 26.

Een volgende m.i nuttige vraag is: heb je de verstandskiezen nog, nrs 8 , en die daarvoor, nrs 7?
di, 10/18/2005 - 18:47 Permalink
dj

Ok, inderdaad is de achterkant van de 6 in de praktijk moeilijk schoon te houden. De 7 is nog moeilijker maar dan wordt de 8 er gewoon uit gehaald, zodat je er beter bij kunt. De achterkant van de 7 is daarna toch nog een soort van te poetsen namelijk.

De achterkant van de 6 flossen dat is zeker wel een mogelijkheid. Floss maakt minder goed schoon dan ragers maar heeft niet de problemen die jij ervaart. Stokers zouden ook kunnen helpen.. Ik breek ze wel eens doormidden, dan kun je ook van binnen uit stokeren.

Gewoon ook floss en stokers proberen, er is echt niets op tegen stokers floss en ragers dioor elkaar te gebruiiken voor verschjillende plekken en te kijken wat waar het beste werkt, in overleg met je tandarts dat wel altijd natuurlijk. Bedenkt oko, wat nu niet werkt kan over een paar weken helemaal anders zijn.
di, 10/18/2005 - 20:53 Permalink
Leen

Kom dus net van de tandarts, zoals gezegd in het andere topic, en heb het over mijn raagprobleem gehad, hij heeft zelf ook nog eens het fijnste ragertje uitgeprobeerd aan de voor-en achterzijde van beide tanden die ik moet ragen, en hij zei zelf dat de voorkant inderdaad heel makkelijk ging en de achterkant moeilijker, niet alleen omdat ik er niet makkelijk bij kan maar ook omdat de opening daar nauwer is, hij zei ook dat het tandvlees aan mijn gehemelte iets lager komt, waardoor ik wellicht met mijn ragertje tegen dat tandvlees duw als ik erin ga langs buiten, toen hij het zelf uitteste deed het flink pijn, de pijn die ik ook voelde, omdat hij tegen mijn tandvlees aanduwde. Hij zei dat ik het ragertje wat schuin zou moeten houden, maar ja, dat is niet evident, flossen dan maar zei hij , maar met een knoopje in de flos, zodat de flos iets dikker is. :smt006
Heb gesproken over mijn tandvleesontsteking, dat kon nog even duren, zei hij, het is al veel beter hoor, maar nog niet helemaal over. :smt006
wo, 10/19/2005 - 16:00 Permalink
dj

Probeer ook stokers! Die zijn om plak weg te halen beter dan floss maar minder goed dan ragers. Neem eerste een pakje dunnere, zoals de Jordans in het groene doosje, of superdunne van Parodontax.

Stokers zijn wat flexibel, zeker als je ze wat vochtig maakt. Met een beetje mazzel hoef je je mond minder ver open te doen als met ragers (waar ik nauwelijks ervaring mee heb).
wo, 10/19/2005 - 16:20 Permalink
Leen

Ik raag vanuit de buitenkant van de mond, zo naar binnen toe, anders is het helemaal niet te doen. Maar ik ga eens met die tandenstokers proberen.
do, 10/20/2005 - 17:05 Permalink
dj

Dat is een goed idee, of het iets voor je is dat is afwachten maar proberen kan geen kwaad he.. Wel een leuk idee van je tadnars van dat knoopje, had ik nog nooit van gehoord in ieder geval, dat is best knap van je tandarts, iets verzinnen met floss wat nog nooit op dit forum heeft gestaan!
do, 10/20/2005 - 17:14 Permalink
Roxanne

Dit (Knoopje in floss) wordt ook gebruikt om een kroon te zetten, en dan om het overtollige cement te verwijderen ;-)

Groetjes!
do, 10/20/2005 - 17:33 Permalink