Napijn na kroon op kies met wortelkanaalbehandeling

Author:
Dwars
Posted:
za, 07/14/2007 - 19:57
In maart kreeg ik in een pijnlijke kies een wortelkanaalbehandeling. Er werd een stift bijgeplaatst omdat de kies in slechte conditie was. Nadat de stift was gesetteld, na 4 à 4 maanden, zou er een kroon worden geplaatst.
Het duurde toen tien dagen voordat de pijn was verdwenen.
Acht dagen geleden kreeg ik pijn in dezelfde kies. Er werden foto's gemaakt waarop geen ontsteking te zien was.
De tandarts veronderstelde dat de pijn was onstaan omdat de overblijfselen van de kies onbeschermd waren en te lijden hadden. Hij zei dat een kroon (die er toch op moest) de klachten kon verhelpen.
Als het erger werd met de pijn moest ik bellen. In de weekend daarop deed de boel zo'n pijn dat ik naar de noodtandarts ben geweest. Die nam een foto, en kon ook geen ontsteking zien. Hij schreef me een anti-biotocum voor- en dat hielp niet.
Afgelopen dinsdag heeft mijn tandarts een noodkroon geplaatst.
Diezelfde avond was ik zo stom om te flossen, em ik had het idee dat de noodkroon toen enigszins los kwam, waarop ik hem heb teruggeduwd.
Nou ja, hij zit er nog, en lijkt me goed vast te zitten.
Helaas is de pijn na vijf dagen nog niet voorbij. Vooral de kies/noodkroon doet pijn tot in mijn oor/oog, ondanks de paracetamol.
Maar mijn hele gebit lijkt wel pijn te doen. Dat kan een gevolg van de behandeling zijn.
Ik maak me natuurlijk ongerust. Is zo'n lange napijn normaal,en/of ligt dat aan mijn leeftijd (61)?
robinson

Misschien een breuk/fractuur tgv. de wortelstift??
Zou maandag even contact opnemen,
lijkt mij geen normaal verschijnsel.
zo, 07/15/2007 - 11:36 Permalink
Mignon

Ik ben erg benieuwd naar de uitslag Dwars. Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat een kies na een geslaagde wortelkanaalbehandeling (waarbij het zenuwweefsel is verwijderd) nog dergelijke gevoeligheidsklachten geeft. Laat je even horen hoe het is gegaan?

Gr, Mignon
zo, 07/15/2007 - 20:17 Permalink
Dwars

Mijn tandarts bleek voor zes weken met vakantie, maar belde vanuit Spanje op om te zeggen dat ik naar de noodtandarts moest gaan.
Hij opperde ook de kaakchirurg om de kies te laten trekken.
De noodtandarts nam een foto en ontdekte een niet behandeld wortelkanaal. Ik zag een vage kronkel.
Het lag volgens hem niet aan de wortelstift.
Zijn praktijk leek me regelrecht uit de jaren zeventig te stammen, en dat boezemde weinig vertrouwen in.
Morgenmiddag gaat hij aan de slag, en ik hoop dat het helpt. Als dat zo is vraag ik hem ondanks zijn dikke buik meteen ten huwelijk, zo wanhopig ben ik inmiddels.
ma, 07/16/2007 - 13:54 Permalink
Mignon

Met name in kiezen in de bovenkaak komen nog wel eens extra kanaaltjes voor die voor problemen kunnen zorgen. Goed van de tandarts dat hij dit op de foto kon zien. Ik hoop dat je de behandeling ondanks alles met vertrouwen tegemoet ziet en dat je klachten ermee verholpen zijn.

Veel sterkte vanmiddag!

Gr, Mignon
di, 07/17/2007 - 12:15 Permalink
Dwars

Helaas, het huwelijk gaat niet door. Het vierde wortelkanaal, dat de tandarts gisteren ontdekt op de foto, bleek niet aanwezig te zijn.
Daar kwam hij pas achter toen de boel al weer open lag- en hij voor de zekerheid nog een foto nam.
Over een dag of twee, als de pijn bleef aanhouden, moest ik volgens hem maar naar een kaakchirurg.
Is dat een goed idee? Ik twijfel nu aan alles...
di, 07/17/2007 - 16:19 Permalink
Dwars

Mijn tandarts heeft nu (hij is met vakantie maar per mobiel aanspreekbaar) een afspraak gemaakt voor donderdag met een endotomoloog.
Hij begrijpt niet wat er aan de hand kan zijn.
Na de verdoving van de behandeling vanmiddag komt de pijn weer flink opzetten.
di, 07/17/2007 - 18:51 Permalink
Dwars

Ik bedoel een endodontoloog. Door de kiespijn kan ik ook niet meer spellen.
Ik heb een vraag: de tandarts denkt aan een breuk. Is het dan niet verstandiger meteen naar een kaakchirurg te gaan?

Dwars (ziet het niet meer zitten na een slapeloze angstnacht)
wo, 07/18/2007 - 08:55 Permalink
robinson

Misschien een breuk/fractuur tgv. de wortelstift??
Zou maandag even contact opnemen,
lijkt mij geen normaal verschijnsel.


Breuk betekent heel vaak extractie,zeker als in zo'n tand nog eens naar een 4e kanaal gezocht is.( extra verzwakking)
wo, 07/18/2007 - 09:54 Permalink
Mignon

Een breuk ofwel wortelfractuur is zowel in de mond als op de foto helaas zeer moeilijk vast te stellen. Om zekerheid te krijgen zou de tandarts eerst het tandvlees kunnen opklappen. Blijkt er een breuk aanwezig dan is extrctie zoals Robinson al zei vrijwel onvermijdelijk. Als de tandarts zelf geen kiezen trekt kom je bij de kaakchirurg terecht. De afweging die je moet maken is of je de kies per se wilt behouden. Het is een erg verzwakte kies en als hij zoveel problemen geeft kun je hem misschien maar beter kwijt zijn. Als de kies behouden dient te blijven is een diagnostische flap gevolgd door een consult bij de endodontoloog (igv afwezigheid breuk) de meest reele stap lijkt me. Deze afweging moet je samen met je tandarts maken. Heel veel succes ermee.

Gr, Mignon
wo, 07/18/2007 - 12:12 Permalink
Dwars

Beste Robinson en Mignon,

Ik wil jullie heel erg bedanken voor de informatie. Die heeft zeker geholpen bij het doorhakken van de knoop om de kies morgenmiddag door de kaakchirurg te laten verwijderen. De tandarts raadde me het aan, al wilde hij me eerst naar dezelfde noodtandarts verwijzen die gisteren mijn kies heeft omgespit. Dat heb ik geweigerd.
Na veel gesmeek lukte het me om een een afspraak te maken in het ziekenhuis.
Het is aardig van mijn tandarts dat hij in de vakantie (deze week) mobiel bereikbaar is, maar aan de andere kant is de communicatie minimaal, en wordt me niets uitgelegd.
Wat had ik zonder deze site moeten beginnen?
wo, 07/18/2007 - 15:12 Permalink
Dwars

De kaakchirurg besloot na het bekijken van de foto tot apexresectie.
Er was geen breuk te zien en alles zag er verder goed uit.
Over drie weken terugkomen;-)
do, 07/19/2007 - 19:31 Permalink
Dwars

Ik voel me beroerd, en heb nauwelijks geslapen. De codeïne in de paracetamol/codeïne tabetten zorgde voor ademhalingsproblemen.
Ik stap over op Ibuprofen.
De pijn is tamelijk heftig, maar dat had ik wel verwacht. Wang is gezwollen.
Het tandvlees was gisteren al ontstoken (voor de behandeling) op de plek waar de noodtandarts met zijn injectienaald had toegslagen- en nu zit er ook een plekje aan de binnenkant van de wang. Wat kan ik daar aan doen?
Volgens de brochure van het ziekenhuis moet je je mond schoonhouden (met een gewone tandenborstel)- en dat is een hele toer.
Kan ik tandpasta gebruiken? Spoelen met Listerine?
vr, 07/20/2007 - 09:27 Permalink
omaatje lief

ach arme dwars, ik voel met je mee. zit zelf ook te stuiteren van de kiespijn. ook mijn kies speelt een jaar na de endo op, hele rechteronderkaak doet zeer, kaakchirurg kon eerst in september pas, daarna na bellen augustus en nu de tandarts heeft gebeld mag ik vlg week vrijdag. 1 weekje maar zul je denken, 1 weekje deze pijn is niet te doen, paracetamol helpt niet. vanmorgen zat ik om 8 uur bij de tandarts omdat ook mijn tanden erboven pijn deden, tandarts dacht aan uitstraling van de kiespijn, maar ontdekte na een foto een gaatje onder de vulling, zenuwpijn en ontsteking, dus er is een endo gestart, nu heb ik dus tand en kiespijn. wat een ellende. ik heb een paar vraagjes gesteld bij kaakoperaties, maar heb nog geen antwoord. maar heb nog geen antwoord. Sterkte!
vr, 07/20/2007 - 12:11 Permalink
hello jozefien

ach arme dwars ben je de kies met nieuwe kroon toch kwijt geraakt?( ik ben omaatje lief maar kon opeens niet meer inloggen, heet nu dus hello Jozefien) mijn endo kies leek op te spelen, zie bericht hier ook boven, maar het bleek toch de tand erboven te zijn, nadat een endo in de tand was gestart verdween mijn kiespijn : - ) ook in de VU vond de kaakchirurg geen aanwijzing om een apex te doen. ben natuurlijk blij, maar hoop natuurlijk wel dat het goed blijft gaan. wat ga je aan de lege plek doen? groetjes :wink: :smt006
di, 08/14/2007 - 22:17 Permalink