Napijn bij vullen en wortelkanaalbehandeling

Author:
held_op_sokken
Posted:
zo, 09/11/2011 - 01:27
Na een paar jaar tandartsloos door het leven te zijn gegaan (door angst voor pijn en gebrek aan vertrouwen in mijn tandarts), heb ik pas geleden de moed bijeen geraapt en een afspraak gemaakt bij mijn (nieuwe) tandarts.

Bij controle bleek dat een aantal vullingen aan vervanging toe was. In een 'marathonbehandeling' zijn vervolgens vier kiezen - allen rechts achterin: twee onder en twee boven - voorzien van witte vullingen. Omdat bij een van de kiezen onder de vulling een nieuw gaatje was ontstaan heeft de tandarts hier behoorlijk diep door moeten boren. Bij het naar huis gaan kreeg ik mee dat de zenuw van deze tand mogelijk zou gaan 'vervelen'. Na het uitwerken van de verdoving deed alles rechts achterin behoorlijk pijn. Het was lastig te duiden waar de pijn exact vandaan kwam. De pijn bleef aanhouden, maar was met paracetamol redelijk te onderdrukken. De kies die aangemerkt was als mogelijk probleemgeval gaf meer last. Een 'kloppende' pijn die door leek te werken tot aan het kaakbeen.

Begin deze week ben ik opnieuw bij de tandarts geweest. Deze heeft de probleemkies opengemaakt en is een wortelkanaalbehandeling begonnen. Voor zover ik begreep, is de zenuw eruit geveild, de boel gereinigd en afgedicht met een (behoorlijk diep liggende) noodvulling. Toen na thuiskomst de verdoving was uitgewerkt, kwam de pijn in de achterste kiezen weer langzaam terug; zowel onder als boven. In eerste instantie leek het minder heftig dan voor de behandeling. Ik zit nu inmiddels met een pijn die nagenoeg hetzelfde aanvoelt als voor de zenuwbehandeling. Het kloppende karakter is echter verdwenen. De pijn manifesteert zich wederom rechts achterin (onder en boven) rond de kiezen die gevuld zijn. E.e.a. lijkt uit te stralen naar de kaakspier en kaakbeen. Ook nu is de pijn overigens met paracetamol behoorlijk te onderdrukken.

Op de verschillende fora en sites lees ik dat behoorlijke napijn soms tot vier à zes weken kan aanhouden. Vaak is er dan sprake van stroomstootjes of last bij koude of warme. Sinds mijn eerste behandeling (het vullen) zijn ruim twee weken verstreken. Het eerste deel van de wortelkanaalbehandeling is nu bijna een week geleden. Ik vroeg me af of mijn verhaal herkenbaar en 'normaal' is en dat ik even geduld moet hebben. Of dat het verontrustend is en ik beter weer z.s.m. bij mijn tandarts aan de bel kan trekken.
Ik vroeg me ook af of de pijnklachten normaliter geleidelijk afnemen of dat ze redelijk plotseling kunnen verdwijnen.