(na-)pijn

Author:
Henriëtte
Posted:
ma, 02/06/2006 - 12:17
Er zijn al veel vragen over napijn maar ik breng toch ff mijn
'unieke' geval in.
Ik heb een WKB gehad in december / januari. Bij het laatste consult zijn ook 2 behoorlijk diepe gaten in andere kiezen gevuld. Verder zijn in januari (nu 1 en halve week geleden) 2 verstandskiezen getrokken.
Nu heb ik een bepaald pijnpatroon dat elke dag terugkeert. 's Ochtends is er niets aan de hand maar het wordt gedurende de dag steeds erger, vooral nadat ik gegeten heb. 's Avonds is de pijn niet te harden en zonder pijnstiller val ik niet in slaap. 's Ochtends alles weer over.
Ik heb geen pijn bij de verstandskies-gaten maar in de 3 vullingen die er de afgelopen maanden in zijn gegaan. Die 2 vullingen van gaten en die ene van de WKB.
Het is een stekende pijn, alsof er naaldjes in je kaak worden gestoken. De pijn wordt erger bij koud / warm.
Bij het eten heb ik er geen last van, ik kan normaal eten.
De kies van de WKB doet ook zeer als ik mijn tanden 'stook'. Er tegenaan tikken is ook licht pijnlijk.
Iemand een idee?
Geke

Het zou veroorzaakt kunnen worden door de krimp van de vullingen. Ik neem aan dat het met composiet, dus witte vulling gevuld is. Bij composiet is het altijd zo dat het hecht aan de tand of kies. Bij het uitharden krimpt het ook altijd een beetje. Het gevolg hiervan is dat er wat spanning op de kies komt te staan, die vaak voor wat napijn zorgt vooral bij warm of koud en soms wat bij kauwen. Dit wordt vaak wel geleidelijk minder, want de tand of kies past zich vaak goed aan de nieuwe situatie. Mocht dit niet het geval zijn, kan het zo zijn dat de zenuw geirriteerd is door het boren in de buurt van de zenuw (dit is niet het geval bij de kies met een zenuwbehandeling, want deze leeft niet meer), of doordat de kies overbelast wordt, doordat bijvoorbeeld de vulling te hoog is. Het is belangrijk om erop te letten of de pijn niet erger wordt, want dan zou het iets anders kunnen zijn dan gewoon napijn en kun je het beste even langs de tandarts gaan, want als de vulling te hoog is kan hier makkelijk wat aan gedaan worden.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het laten weten, sterkte ermee.

:smt006 Geke
di, 02/07/2006 - 21:22 Permalink
Henriëtte

Veel dank voor je antwoord!
Ik heb er nog wel wat vragen over. Hoelang kan 'gewone' napijn duren na het vullen met witte vulling? Dan kan ik een beetje inschatten of het nog wel 'normaal' is.
Verder had de tandarts inderdaad ook verteld dat de zenuw van de WKB dood is. Waar zou de pijn bij deze kies dan vandaan kunnen komen?
wo, 02/08/2006 - 17:14 Permalink
Geke

Napijn van een vulling kan soms best een tijdje duren, je kunt het na een maand ook nog wel voelen. Wel is het belangrijk dat het geleidelijk minder wordt, als de pijn toeneemt kan de zenuw geirriteerd zijn. Als de pijn na bijvoorbeeld koud niet na een paar seconden verdwijnt kan soms een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Verder wordt pijn aan een kies met een wortelkanaalbehandeling in de meeste gevallen veroorzaakt door een ontsteking onder aan de wortelpunten. Dit kan komen doordat er lekkage heeft opgetreden en er bacterien bij de wortelkanaalvulling zijn gekomen, door bijvoorbeeld een uitgevallen vulling, diep gaatje. Soms kan het ook zo zijn dat door kleine lastige kanaaltje de tandarts de kies niet helemaal goed heeft kunnen vullen en daardoor nog bacterien onder in de wortel zijn achtergebleven, deze kunnen ook de ontsteking veroorzaken. Verder in zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een breuk in de wortel, wat pijn veroorzaakt.

Maak je niet teveel zorgen, als je het gevoel hebt dat het napijn van de vullingen is, wacht het dan af, de pijn zal geleidelijk minder moeten worden. Als dat niet zo is, neem dan contact op met je tandarts.

:smt006 Geke
zo, 02/12/2006 - 20:19 Permalink