Morgen kiezen trekken....

Author:
desperado
Posted:
ma, 12/30/2002 - 00:27
Hallo,

Morgen worden bij mij eerst foto's gemaakt en vervolgens 2 of misschien zelfs 4 verstandskiezen getrokken. Nu is mijn vraag of er bij iemand weleens 4 verstandskiezen tegelijk getrokken zijn. Ik ben professioneel sporter en heb dus maar een aantal dagen per jaar de tijd om zo'n soort behandeling te laten plaats vinden, vandaar dat ik ze alle 4 tegelijk wil laten doen.

Er is tevens erg veel haast bij het verwijderen, omdat ze al mijn tanden volledig tegen elkaar drukken, pijn dus...

Ik heb wel het geluk dat ik zelf een datum mag prikken om het te laten doen, geen wachttijd dus.

Waarschijnlijk komt een reactie toch te laat, morgen moet ik tenslotte al, maar ja.

Ik laat snel horen hoe het is gegaan!

R
nellie

Het is niet erg gebruikelijk dat er vier verstandskiezen tegelijk getrokken worden.

Het zal verdoofd moeten worden en alles verdoven is zeker voor jezelf niet zo prettig. Alles voelt dik aan en slikken gaat een stuk moeilijker. De kans op complicaties na het trekken van vier verstandskiezen is iets groter dan bij het trekken van twee kiezen. (Indien er twee getrokken worden zal dit waarchijnlijk of links of rechts gebeuren dus de 18 en 48 of de 28 en 38.)

Na de behandeling, tijdens eten en drinken is de kans dan groter dat je een of meerdere wondjes beschadigd. Na de extracties(=trekken) zul je dan ook wat voorzichtiger moeten zijn met je eetpatroon.
Het beste advies voor wondgenezing is: zorg dat de gestolde bloedpropjes in de holltejes waar je kiezen uitkomen of de plaats blijven. Niet spoelen dus!! Ik neem aan dat je als sporter niet rookt want dit geeft de grootste kans op complicaties na de behandeling.

Op je vraag, kunnen er vier tegelijk gedaan worden, kan ik antwoorden : "in principe wel". Of het verstandig is om te doen, heeft ook te maken met meerdere factoren zoals hoe liggen de wortels, is de kies goed gezond of al een beetje bedorven, zijn de kiezen goed ontwikkeld, hoeveel ruimte is er, hoe gaan je kiezen eruit en wat is de kans op nabezwaren etc.
Als je toch wilt dat alle keizen gelijk getrokken worden dan zul je dit expliciet moeten vragen aan je tandarts/kaakchirurg.

Heel veel sterkte ermee!
Laat ons even weten hoe het gegaan is





[ Dit Bericht is bewerkt door: nellie op 2002-12-30 09:08 ]
ma, 12/30/2002 - 08:56 Permalink
desperado

Heee, toch nog op tijd. Bedankt voor de info! Ben over klein uurtje aan de beurt.

En nee, ik rook inderdaad niet. Denk dat ik het wel even met de chirurg overleg. Maar inderdaad olliebollen eten zal er wel niet bij zijn voor mij!

Ik laat even weten hoe het gegaan is.

R
ma, 12/30/2002 - 09:08 Permalink
desperado

Het zit erop.

Een ware ramp dus:

De chirurg was een hele aardige man. Ik had ook het geluk dat hij en zijn 2 assistentes mij herkenden, dus de eerste minuten gingen slechts over sport...

Zo zegt ie we gaan eerst maar even paar prikjes doen. Nou dat vond ik dus een ramp,ik voelde mn hele tong vollopen heel raar. Toen kreeg ik het warmer.

Toen begon hij te trekken, ik had al tegen die helpster gezegt dat ik dacht dat ie hem er nooit uit zou krijgen omdat ie slecht was aan de randen door het gaatje.
Wij krijgen allees eruit zei ze. Jaja, dacht ik.

hij brak en trok maar kreeg hem er echt niet uit.... ik nog warmer zweet liep van mn hoofd werd licht in mn hoofd.

Hij was dus afgebroken....

Zegt ie, moet even een boor pakken want ik krijg em er niet uit.....toen mompelde ik met mn verdoofde bekkie, kunt u heel even wachten?

Bleek dat ik lijkbleek was en viel ik bijna flauw....

Na het kapot boren brak hij hem er in twee stukken uit...

De assistentes waren heel gek met mij, toen ik klaar was ging er een bij me zitten enzo, heel fijn.

De heer Walhof in Apeldoorn is echt een topper in mijn ogen! Vriendelijk en begripvol.

Mag binnenkort weer dus......

[ Dit Bericht is bewerkt door: desperado op 2002-12-30 14:34 ]
ma, 12/30/2002 - 14:33 Permalink
Moon

Over dr. Walhof kan ik inderdaad meepraten! Een geweldige kaakmeneer! Die alle tijd neemt en zijn best ook doet om je op je gemak te stellen!!!! (ik had een heel ander beeld van kaakchrirugen, maar ik vind het wel een grappig mannetje!) Ben je in het lukas of in het juliana geweest???

Wanneer moet je weer????

Groetjes Monique
ma, 12/30/2002 - 18:43 Permalink
nellie

Goed dat je geweest bent!!
Ik denk dat je nu ook wel begrijpt dat vier verstandskiezen tegelijk niet zo'n heel goed idee is. Lees de informatie die je hebt gekregen goed door dat scheelt enorm in de nabezwaren.:grin:


mvg niels
ma, 12/30/2002 - 19:11 Permalink
desperado

Ik ben in het Lukas geweest.

Hij zei zelfs dat de bovenste helemaal niet hoeven. Voor de volgend moet ik nog een afspraak maken.

Heb ik gelijk nog een vraagje: gisterenavond bloedde het nog steeds een beetje, en vanmorgen zat echt mijn hele mond onder het opgedroogde bloed. Is het erg als het nog een beetje nabloed of gaat dit met een dagje wel over?

Heb nu een mooi dikke wang, de wond lijkt prima in orde.

R
di, 12/31/2002 - 10:46 Permalink
nellie

Lijkt me prima in orde zo. Als het bloeden gestopt is kan de wond goed aan genezen. De wang/kaak zal nog wel een paar dagen gezwollen blijven maar de nabezwaren vallen meestal erg mee. Let goed op de voorschriften.

succes:)
di, 12/31/2002 - 11:51 Permalink
desperado

Wat zeggen jullie van spoelen? Wel of niet doen? En waar is het eigenlijk voor? Ontsmetten na het eten ofzo?

Alvast bedankt.

R
di, 12/31/2002 - 13:50 Permalink
nellie

Om het onderstaande te voorkomen is het belangrijk om na een extractie niet te spoelen. ALs je het bloed uit de wond spoelt loop je kans op alveolitits. Zie onder staand eerder antwoord.

mvg

Bij een klein percentage (2-5%) van de extracties, ontstaat er een ontsteking van de holte (alveole) waarin een tand of kies zat. Deze ontsteking wordt alveolitis of dry socket genoemd.

Bij alveolitis zal 1 of 2 dagen na het trekken, de wond steeds gevoeliger worden. De holte van de tand/kies is dan niet meer gevuld met een stolsel.

Bij een normale wondgenezing speelt het bloedstolsel in de holte een belangrijke rol. Vanuit de wanden van de holte zijn bindweefselcellen instaat om in het stolsel te migreren. Langzaam (ongeveer 1 maand) wordt dit dan omgezet in jong bot, met daaroverheen tandvlees. Van groot belang is dan ook dit stolsel te laten zitten. Bijt na het trekken een half uur op een gaasje en spoel de eerste dagen niet te hard.

Het werkingsmechanisme waarom soms dit stolsel verdwijnt en een ontsteking ontstaat is niet helemaal opgehelderd. Er zijn in ieder geval meerdere oorzaken in het spel. Wel is bekend dat sommige factoren de kans hierop groter maken: Roken, gebruik van de pil, een al aanwezige ontsteking en des te moeilijker het trekken gaat, des te groter de kans op alveolitis.

Als eenmaal alveolitis is geconstateerd, is er weinig aan te doen. Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan. Regelmatig uitspoelen van de holte met een waterstofperoxyde oplossing lijkt te helpen en voorkomt dat er voedselresten in blijven zitten.

Er zijn aanwijzingen dat het spoelen van de mond na het trekken met een chloorhexidine-oplossing (stolsel niet wegspoelen!) de kans op alveolitis verkleint. Dit spoelmiddel kan je tandarts voorschrijven (perio-aid, corsodyl).

Succes!



[ Dit Bericht is bewerkt door: nellie op 2003-01-01 21:05 ]
wo, 01/01/2003 - 21:04 Permalink