mond kan niet meer open

Author:
bertje
Posted:
za, 07/15/2006 - 16:47
Vraagje; ik heb een ontsteking onder een kies waar ik antibiotica voor heb gehad, en waar ik aanstaande donderdag een afspraak voor heb om hem te laten trekken.
Nu is gisteren ineens de pijn onder de kies verdwenen, (ik voelde het letterlijk wegzakken) en loop ik nu met een heel dikke kin/rechterwang. Mijn mond kan niet verder open dan ongeveer een vinger-dikte.
Ik ben bang dat het een abcess was dat nu verspreid is naar andere delen? Iemand een idee? De pijn valt heel erg mee, ik heb alleen wat koorts en krijg mijn mond dus niet meer open...
Geke

Ik denk dat het toch verstandig is om er eerder mee langs een tandarts te gaan, omdat dit probleem niet vanzelf verdwijnt, ook niet door het gebruiken van antibiotica, zolang de oorzaak niet weg is. Dat is dus de kies die eruit gehaald moet worden. Het is misschien verstandig om een tandarts te zoeken die weekenddienst heeft, helemaal omdat je ook wat koorts hebt. Soms kan een ontsteking zich snel uitbreiden en kan in zeldzame gevallen levensbedreigend zijn. Ik denk dat wachten tot donderdag met zo een dikke wang toch wel heel erg lang is. Als de oorzaak behandeld is, verdwijnen de problemen geleidelijk weer, als er echt een abces gevormd is, is er een holte waar pus in zit. Vaak kan dit pijnlijk worden, omdat er druk op komt te staan. Bij de behandeling wordt dit ook verholpen, waardoor de pijn die er dan is vaak meteen verdwenen is.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is en je toch dit weekend even een tandarts belt. Heel veel sterkte ermee en laat nog maar even weten hoe het afgelopen is...

:smt006 Geke
za, 07/15/2006 - 17:48 Permalink
bertje

Hoi Geke - dank voor je snelle antwoord.

Ik vraag me alleen af hoe ze nu iets zouden kunnen doen? ik begreep van de TA dat verdoving niet zou werken als het ontstoken is, dus dan lijkt het me zeker geen pretje?

Daarnaast gaat mijn mond niet ver genoeg open om een tangetje naar binnen te krijgen, laat staan de kies te trekken? :-?
za, 07/15/2006 - 18:36 Permalink
bertje

overigens, net ontdekt: als ik met mijn pink voorzichtig in mijn mond rondvoel, voel ik naast de zere kies een "ballonnetje" dat zo te voelen vol zit met vocht. Ik vermoed dat dit een pus-pocket is? Kan ik die beter met rust laten, of proberen te prikken en uitspoelen?
za, 07/15/2006 - 19:18 Permalink
Geke

Ik denk zelf dat je dat het beste aan de tandarts kunt overlaten. Die kan het beste diagnostiseren, of er echt pus in zit. Soms heb je bij een abces alleen nog infiltraat. In dat geval moet je soms nog even wachten voordat je het open maakt, omdat het anders geen effect heeft. Ook heeft het niet heel erg veel zin om het open te maken, als de oorzaak ervan nog niet verwijderd is. Dan kan het probleem zo weer ontstaan, misschien net op een andere plaats. Heb je al een afspraak gemaakt om er even naar te laten kijken, ik denk dat dat in jouw geval wel verstandig is, omdat het toch best een behoorlijk probleem is, zoals je het omschrijft. Voor dit soort dingen kun je gewoon een tandarts bellen die weekenddienst heeft, daar kun je zo mee langskomen dan.

Ik hoop dat het lukt om even een tandarts er naar te laten kijken, heel veel sterkte ermee en laat nog maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
zo, 07/16/2006 - 09:37 Permalink
bertje

eigenwijs als ik ben heb ik toch geprobeerd het over het weekend te tillen. Stomme move; vannacht is abcess gesprongen in mijn mond en ben dus de hele nacht aan het overgeven geweest. man, wat was ik beroerd... en dan met een mond die niet open kan... het is niet dat ik niet door de pijn de mond niet open krijg, maar eerder door de zwelling denk ik: het gaat gewoon niet verder open :(

Maar vanmorgen gebeld en ik mag na de lunch meteen langskomen. Ik ben alleen heel benieuwd; hoe kunnen ze in vredesnaam iets zien, laat staan iets doen, als de mond niet open kan? of is het mogelijk om van de buitenkant de abcessen te drainen??

Ik had er nog niet bij verteld dat ik 18 jaar lang niet bij een TA was geweest, en na het lezen van het "angst' gedeelte van deze fantastische site anderhalf jaar geleden weer bij een TA terecht ben gekomen. Meerdere behandelingen, en zelfs een kaak-chirurgie-ervring rijker, mag ik in ieder geval wel zeggen dat ik over de angst heen ben. Met dank aan jullie voor deze site, en de mensen die hier regelmatig komen :smt023 !
ma, 07/17/2006 - 10:07 Permalink
Traveller

He Bertje,

Wel goed dat je over je angst heen bent en nu gaat :smt038 . Jammer dat het abces gesprongen is, dat moet ontzettend rot voor je zijn. Heel veel succes straks en laat je nog even weten hoe het gegaan is?

Traveller
ma, 07/17/2006 - 13:11 Permalink
bertje

Hoi allemaal! (en hey Traveller; jij was 1 van de mensen die me toendertijd moed insprak om over mijn angst heen te komen... dank!)

Terug van de TA. Hij kon net genoeg naar binnen om verdoving aan te brengen en heeft toen geprobeerd om de kies te trekken. En wonder boven wonder floepte hij er vrijwel meteen uit!

Nou de na-pijn nog even uitzingen, maar hopelijk is het ergste achter de rug nu...

Ik heb nog gevraagd of het geen kwaad kon dat de pus nu zo de mond (en verder) in liep, maar dat was geen probleem zei hij....

even een diepe zucht....
ma, 07/17/2006 - 14:29 Permalink
bertje

Gisteren voor controle geweest. Van het trekken vrijwel geen last gehad en de ergste zwelling van mijn kaak en nek is weg, maar ik kan mijn mond nog steeds niet verder open doen... ik vind het zo gek dat ik over het algemeen geen pijn heb, alleen die stomme mond niet open krijg :-?

Ik heb een verwijsbrief gekregen om een röntgen-foto te laten maken in het ziekenhuis waar ze blijkbaar van buitenaf kunnen werken (de tandarts krijgt het reflectie-plaatje niet eens in mijn mond om zelf een foto te kunnen maken) en dan maar weer verder.... vervelend hoor... ik wil nou wel eens wat anders eten dan soep en vla....
vr, 07/21/2006 - 11:18 Permalink
Energy

En dat met dit warme weer... :smt004 Heel veel succes met alles!! Hoop dat ze snel een oplossing voor je niet te openen mond vinden.

Groetjes Energy
vr, 07/21/2006 - 14:49 Permalink
Annemiene11

Hoi Bertje

gelukkig dat de tand er meteen uitfloepte, je kan nog wel wat last krijgen omdat je kies zo enorm ontstoken was, de ontsteking in het bot trekt door de antibiotica langzaam weg en langzamerhand trekt dan ook de zwelling weg..

nog veel succes ermee!
zo, 07/23/2006 - 01:53 Permalink
bertje

Dank je!

Ik hoop dat het inderdaad wegtrekt, maar ik word er wel heel erg moe van.... ik kan mijn mond nog steeds niet verder openen dan zeg maar een vinger dik.... ik kan donderdagmorgen op zijn vroegst pas terecht in het ziekenhuis voor een röntgenfoto om te kijken wat er aan de hand is.... ik wil ondertussen wel weer eens wat anders eten dan soep en vla... :roll:

wordt vervolgd!
ma, 07/24/2006 - 12:22 Permalink
kristin.smets

hoi,

Heb verleden week een WKB laten doen , en heb ook een beetje zo'n probleem zoals jij .
Heb wel veel pijn, ook naar mijn kaaksbeen en oor toe, maar krijg mijn mond ook maar een paar cm open.
Als ik het toch forceer, wat ik eergisteren gedaan heb, doet het wel veel pijn.
Ik wacht nog even af, zie het ni zitten om nu terug naar de tandarts te gaan, heb verleden week anderhalf uur met mijn mond opengezeten.

Groetjes
En veel succes en laat eens weten hoe het afloopt, velen vertellen hier hun verhaal en als het beter gaat, zie je ze ni meer.
Zo heb je het idee dat alles slecht afloopt.

Groetjes
Krisje
ma, 07/24/2006 - 13:53 Permalink