Mogelijk tanderosie

Author:
Svenwiersma
Posted:
ma, 12/30/2019 - 12:28
Beste,

Ik ben sinds vandaag nieuw op dit forum en ik heb meteen een vraag omtrent de staat van mijn gebit. Op dit moment heb ik last van gevoelige tanden. Dit is sinds afgelopen zaterdag. Met name de voortanden, dus zowel de onder als bovenkaak, zijn erg gevoelig voor koude / warmte. Ook is het mij opgevallen dat mijn tanden alsmaar geler worden en aan de uiteinden doorzichtiger. Ik ben de laatste tijd ( in twee maanden tijd) bij de tandarts geweest voor mogelijke cariës in de kiezen. Deze kon toen niets vinden. Nu denk ik echter dat er iets anders in het spel is, namelijk tanderosie. Op dit moment heb ik al een afspraak staan, en wel op 13 januari. Dan kan ik bij de mondhygiënist terecht. Tzt zal ik dit gaan aankaarten.

Is het verstandig om naast deze tekst een foto bij te voegen? Waarbij mogelijkerwijs het probleem verduidelijkt wordt?

Alvast bedankt voor de genomen moeite.

Met vriendelijke groet,

Sven Wiersma
Lieneke

Hi Sven,

Wat goed dat je zelf al denkt aan erosie. Daar klinkt het inderdaad naar. Maar om het goed uit te zoeken, zal er inderdaad goed naar gekeken moeten worden en een boel vragen aan je gesteld moeten worden. Erosie komt vaak niet alleen maar door gebruik van zuur maar is er vaak ook een overbelasting in het spel.

groeten aan de mondhygienist
ma, 12/30/2019 - 15:44 Permalink
Svenwiersma

Als antwoord op door Lieneke

Beste Lieneke,

Bedankt voor uw snelle reactie. Ik heb inderdaad last (gehad) van een eetstoornis. Dit is ook niet bevorderlijk voor het gebit. Daarnaast eet ik vrijwel geen dierlijke producten; iets waar ook rekening mee gehouden dient te worden. Mocht het inderdaad erosie betreffen, is het wel interessant dat de twee verschillende tandartsen dit over het hoofd hebben gezien. Het laatste bezoek dateert van half december... Zo snel kan een gebit toch niet achteruit gaan?

Met vriendelijke groet,

Sven
ma, 12/30/2019 - 17:20 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Svenwiersma

Erosie wordt inderdaad regelmatig niet goed opgemerkt...er is ook niet een heel goed systeem om het te monitoren. Dus ik vraag mezelf ook vaak af...was het er al? Is het nu erger?
Als je geen dierlijke producten eet, eet je waarschijnlijk wel veel harde nootjes? Ook dat kan het glazuur schaden.
zo, 01/05/2020 - 13:14 Permalink
Thecorrs01

Ook belangrijk is dat er niet ten vroeg nà en zelfs vòòr voor het eten word gepoetst of te lang/hard poetsen. Misschien als je geen dierlijke producten eet eet je meer zure producten zoals fruit. M.n. teveel momenten zuur op een dag is ook niet goed. Lijkt me voor de MH belangrijk het voedingsschema voor te leggen.
za, 01/18/2020 - 23:01 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Thecorrs01

De gedachte achter flink tijd tussen poetsen en eten laten, berust op het idee dat de borstel extra slijtage zou geven omdat je dan glazuur eraf zou poetsen. Echter blijkt dat de tong zelf ook al 'slijpt' en dat het verschil niet significant ( dus verwaarloosbaar) is. Bovendien komen mensen niet uit met die tijd. We hebben liever dat er gepoetst wordt dan dat men dan maar niet meer poetst omdat de tijd niet ingepland kan worden. Dus het is niet praktisch. Zelfde geldt voor drinken met een rietje: men gaat kauwen op het rietje en veroorzaakt juist meer slijtage. Wil je er profijt van hebben zou je hem achter in je keel moeten plaatsen....
Het is dus handiger en beter om een ontbijt te consumeren dat niet zuur is....
ma, 01/27/2020 - 11:03 Permalink
Thecorrs01

Helemaal mee eens....! Maar hoeveel mensen ontbijten met traditionele fruit/sinaasappelsap en pap met aardbeien en bramen...het is lekker maar mijn havermout gaat erin zonder toevoeging en ook geen suiker. Op het rietje niet kauwen, heb je zelf in de hand en niet bijten op harde/taaie voeding zoals noten koekjes etc. na zuur te hebben gegeten/gedronken. Heb het nagevraagd bij mijn praktijk en zeiden dat de regels-uur na zuur- nog niet verouderd waren. Het vergt gewoon een verandering in de eetcultuur die heerst en het besef ervan -een goede taak voor mondhygiënisten-.
za, 02/01/2020 - 23:19 Permalink