mijn tanden worden slechter?

Author:
femm
Posted:
do, 04/21/2005 - 06:35
Ik zit al een tijdje met een vraag, maar omdat ik liever niet de tandarts vraag omdat ik zo gauw mogelijk weg wil uit die ruimte doe ik het even zo..
Ik heb voor mijn 16/17 nooit wat gehad echt niets, geen problemen, geen gaatjes etc..
Vanaf mijn 17de is het elk jaar goed raak en nu dik 4 jaar later heb ik ongeveer 11 vullingen met als kopstuk dit jaar 7 gaatjes.

Ik vraag me af hoe dit ineens kan zonder het poetsen, flosgedrag te veranderen. Ook mijn eet en drink gedrag is weinig verandert en het laatste jaar zelfs verbeterd wat tussendoortjes betreft.
Ik sta dus echt voor een raadsel. Die 7 gaatjes zijn overigens gevonden bij een nieuwe tandarts (die beloofde goed met de angst om te gaan, maar dat bleek weer niet het geval, maar vooruit dan maar).
Ook poetstechnieken zijn uitgelegd en ik doe in de ogen van de tandarts alles goed.
Nou is mijn vraag dus: hoe kan het dat mijn tanden in een jaar of 4 zo slecht zijn geworden.
Geke

Is er afgelopen tijd verder iets aan je gezondheid veranderd? Gebruik je sinds die tijd misschien medicijnen ergens voor, want dit kan ook invloed hebben op het ontstaan van gaatjes. Van sommige medicijnen kun je bijvoorbeeld een droge mond krijgen, waardoor de plaque minder goed van je tanden verwijderd wordt. Verder kun je natuurlijk ook door veel stress en spanning een drogere mond krijgen. Je zei ook dat je eetpatroon niet veel veranderd is, dus ik ga er vanuit dat je nog ongeveer hetzelfde eet als voor die vier jaar, maar heb je het goed over de dag verdeeld? Want als je hetzelfde eet, maar bijvoorbeeld elk uur of half uur iets (geld ook voor thee met suiker, fruit etc) en je deed dit voor die vier jaar niet, kan dat ook een oorzaak zijn. Het is het beste om niet te vaak iets te eten op een dag, op de universiteit hebben ze berekend dat ongeveer 7x per dag iets eten nog goed is. Als je daarboven gaat zitten neemt de kans op gaatjes aanzienelijk toe. En 7x pd zit je al redelijk snel op: ontbijt, kopje koffie + suiker, middageten, banaan, kopje thee met koekje, avondeten, sinaasappelsap. Als je wilt snoepen, kun je dan ook het beste in een keer alles opeten, dan steeds een snoepje tussendoor. Dat is tenminste voor je tanden het beste.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk altijd zeggen. :smt006
do, 04/21/2005 - 09:55 Permalink
femm

de tijd dat ik eet is niet verandert.. ik heb niet opvallend last van stress.. ja heel af en toe eens als je een verslag moet inleveren en je hebt nog te weinig gedaan, maar het is niet regelmatig. Ik gebruik geen medicijnen.

Ik drink weinig suikerhoudende producten..vooral water wat de klok slaat..pff..dan is er dus geen duidelijke reden.. jammer..
do, 04/21/2005 - 16:35 Permalink
femm

Nu ik er zo eens overna denk is er 1 ding wat echt verandert is.. ik ben rond die tijd gestopt met fluortabletjes...

Kan het daarvan komen? die dingen heb ik tot die tijd mijn hele leven geslikt.. zou het zin hebben om die weer te beginnen te slikken?
zo, 04/24/2005 - 10:44 Permalink
Geke

Ja, daar zou het door kunnen komen, want fluoride maakt je tanden sterken, doordat het in de bovenste laag glazuur gaat zitten. Hierdoor worden je tanden minder gevoelig voor het ontstaan van gaatjes. Ook in bijna alle tandpasta's zit fluoride, ik weet niet met wat voor tandpasta je poetst, maar waarschijnlijk wel met eentje met fluoride. Je kunt ook om wat meer fluoride op je tanden te krijgen, 2x per dag poetsen met fluoride tandpasta en vervolgens niet uitgebreid gaan spoelen, zodat je het fluoride niet wegspoeld. 1x spoelen of helemaal niet spoelen is het beste. Verder kun je het beste poetsen nadat je geflosst of gestokert hebt, omdat dan de fluoride uit de tandpasta ook een beetje tussen je tanden komt. Wat je ook zou kunnen doen is nadat je geflosst of gestokert en gepoetst hebt, spoelen met fluoride spoelmiddel. Maar je zou natuurlijk ook weer fluortabletje kunnen proberen en kijken of je weer minder gaatjes krijgt.

:smt006 Geke
zo, 04/24/2005 - 10:58 Permalink
femm

ik denk dat ik dan ook de fluortabletjes weer ga kopen en slikken, onder het mom van baat het niet, schaad het niet.. Ik spoel zelf al heel weinig inderdaad om die reden. misschien ook nog een extra spoelmiddel er nog bij om alles maar uit de kast te trekken..

Mijn flosdraad heeft ook een tandpastasmaak, maar wat het precies is weet ik niet. Ik flos altijd 's avonds voor het poetsen en extra als ik merk dat er iets tussen mijn tanden zit
zo, 04/24/2005 - 12:00 Permalink
Geke

Ok dat is inderdaad goed. Verder zou ik als ik jou was niet overdrijven met de hoeveelheid extra fluoride. Ik zou gaan voor of de fluortabletjes, of het spoelmiddel, dat is voldoende. Teveel fluoride is ook niet goed voor je. Voor jou heeft het niet veel effect meer op je tanden, maar vooral bij de tandontwikkeling bij kleine kinderen kan het zorgen voor fluorose. Als kleine kinderen teveel fluoride krijgen, kunnen er witte vlekken op de tanden ontstaan, die dan nog onder het tandvlees gevormd worden. Als het overschot aan fluoride nog groter wordt, kunnen deze vlekken zelfs bruinig worden en het verdwijnt niet, dus die hebben dan een ernstige afwijking aan de blijvende tanden en kiezen. Jij hebt alle blijvende tanden en kiezen al, maar toch denk ik dat je het beste niet teveel fluoride kunt gebruiken. Als ik jou was zou ik eerst een van beide proberen en kijken of het minder wordt, als het niet minder wordt zou ik advies aan de tandarts vragen over dit onderwerp, hij of zij weet beter hoe de situatie in jouw mond is.

Hopelijk heb je wat aan deze informatie, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk altijd laten weten.

:smt006 Geke
zo, 04/24/2005 - 12:44 Permalink
femm

ik kan niet met de tandarts praten omdat ik zo kort mogelijk wil blijven. daarom staan mijn vragen ook hier. Ook heb ik net een nieuwe tandarts, dus die zal er nog weinig over kunnen zeggen...

Ik kan niet rustig denken aan een eventuele vraag. Als ik bij de tandarts ben vergeet ik alles (ben ik al regelmatig achtergekomen) vermoedelijk van de angst.. ook briefjes meenemen lukt niet omdat ik dan weer vergeet erop te kijken.. ik kan alleen binnenkomen en nog net een hallo eruit wringen en verder sla ik volledig dicht. Ik ga liggen, doe mijn mond open, luister naar de tandarts en ren weer weg.

Heb er nog net uitgewurgd dat ik heel bang was, maar daar is verder niet op ingegaan, dus waarschijnlijk heeft hij geen tijd voor dat soort dingen (terwijl ze wel aangaven met angstpatienten om te gaan, zet ik nu mijn vraagtekens erg bij..)
zo, 04/24/2005 - 13:33 Permalink
femm

ps nog een vraag.. (jaja ik barst van de vragen, krijg je als je dichtslaat bij die $#&* van een tandartsen, ik heb nog nooit 1 gehad die enigszins begrip opbracht, kennelijk pech)

Kan je ook zelf erachter komen of je spanning op je kaken zet 's nachts?? of moet de tandarts dat zien door slijtage?? omdat ik dus een nieuwe heb zou deze dat niet kunnen zien. En aangezien ik helemaal in mijn uppie slaap kan ook niemand het horen..

en voor die mondspoeling wilde ik eigenlijk 1 nemen die vooral bacterien dood.. maar dan probeer ik dat eerst wel.. iemand een goed idee voor een bepaald merk?? ben daar niet zo in thuis.,.
zo, 04/24/2005 - 13:49 Permalink
Geke

Het is niet vreemd dat je dichtslaat bij de tandarts, ik heb vaker gehoord dat meer mensen daar last van hebben, dus je bent echt niet de enige. Zelfs ik als student tandheelkunde, ben nog wat gespannen als ik naar de tandarts moet. Verder is het wat lastiger om erachter te komen of je knarst of klemt als je alleen slaapt. Je kunt het bijvoorbeeld merken aan dat je tanden, vaak vooral je hoektanden afslijten. Verder wordt je dan 's ochtends wakker met een vermoeid gevoel in je kauwspieren. Als je dan je kiezen op elkaar zet voel je dat je je spieren 's nachts intensief gebruikt hebt. Verder kan je tandarts dat ook zien, want vaak kun je aan de slijtage zien of deze van een tijd geleden is, of dat deze van de laatste tijd is, doordat de slijtvlakken glimmend of dof zijn. Verder als je er erg veel last van hebt, kan er een soort plaatje gemaakt worden, die je 's nachts in kunt doen tijdens het slapen. Dit plaatje beschermt je tanden tegen de slijtage en verlaagd (doordat je wat hoger dichtbijt) de spierspanning in je spieren. Maar dit heeft alleen zin als je echt problemen hebt met slijtage of spierpijn in je kauwspieren. Deze kan de tandarts laten maken, dus mocht dat nodig zijn zal de tandarts hier ook vast iets over zeggen, maar dan is het wel belangrijk dat je zelf meld dat je pijn in je kauwspieren hebt bijvoorbeeld (dus best lastig).

Verder over het spoelmiddel zou ik niet eentje kopen met allemaal verschillende dingen erin, zoals antitandsteen etc. Gewoon eentje met fluoride van bijvoorbeeld het eigen merk van een drogist. Volgens mij mag je hier geen reclame maken, maar ik heb zelf eens die van Meridol gebruikt en volgens mij is die ook wel goed.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt, als je nog vragen hebt mag je het altijd zeggen natuurlijk.

:smt006 Geke
zo, 04/24/2005 - 14:00 Permalink
femm

thnxs..

wat fijn om eens alle vragen te kunnen spuwen.. er zit nog wel veel meer hoor..

Ik denk dan niet dat ik knars.. ik weet namelijk wel dat ik soms iets span ofzo in mijn slaap, want dat zijn de ochtenden dat alles verkrampt is en ik hoofdpijn heb.. ongeveer 1 keer in de week.. maar dat zal dan wel mijn nek zijn wat ook een optie was..

zelf heb ik nog wel last van kaken die wat blijven hangen en dan knakken.. maar die oplossing ken ik, is alleen heeeeel moeilijk om uit te voeren. ik moet stoppen met nagelbijten. dat is de enige oplossing..maar doe dat maar eens, makkelijker gezegd dan gedaan als zelfs bitex niet helpt..

in ieder geval bedankt en ik kom wel weer eens met nieuwe vragen.. eerst komende dinsdag maar weer doorkomen en dan zijn we er in ieder geval weer voor een jaar af (hopelijk,...)

ow nee wacht toch nog twee vragen.. als je last hebt van zoete dingen. stel je eet eens iets met poedersuiker en je gaat dan door de grond van de pijn (ook met kou en warmte), wat zou dat dan kunnen zijn?? mijn vorige tandarts kon nooit iets vinden (zei hij, maar ja deze tandarts vind 7 gaatjes..) maar toch heb ik het gevoel dat ik er nog steeds last van heb aan de rechterkant, terwijl al de tanden daar gevuld zijn.. wat zou het dan kunnen zijn??

en als laatste (ik heb hem elders ook bijgezet, maar daar reageerde niemand, dus hier nog maar een keertje).. 3 jaar geleden of misschien al 4 zei mijn tandarts na het maken van een foto, he, je verstandskiezen komen eraan.. (met zo'n grijns van, dan kan ik weer wat verdienen) ik heb ze nog steeds niet gezien en bemerk ook niets. dus groeien doen ze niet echt.. kan het zo zijn dat mochten ze niet doorkomen dat ze dan gewoon daar kunnen blijven zitten?? of moeten ze er dan hoe dan ook uit.. of ligt dat aan de stand. De tandarts zei toen dat ze gewoon er door moesten kunnen komen..
en kan ik als ze wel doorkomen en er dan uitmoeten eisen dat ik naar de kaakchirurg wil?? ook al zijn ze redelijk te trekken??
zo, 04/24/2005 - 14:11 Permalink
minique

Naast pijn in je kauwspieren, kun je ook hoofdpijn en/of oorpijn krijgen door knarsen en/of klemmen... Ik spreek uit ervaring. Heb er geen last meer van sinds ik een splint heb (dat is zo'n plaatje waar Geke het al over had...)

Pijn bij zoet/zuur/warm/koud kunnen te maken hebben met blootliggende tandhalzen. Poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden helpt meestal wel, maar bij de een helpt het ene merk beter dan het andere merk...

:smt006 Monique
zo, 04/24/2005 - 14:15 Permalink
femm

blootliggende tandhalzen, kan de tandarts dat zien???? want hij zei telkens dat er niets te zien was en ook niets aan te doen en dat ik ermee moest leven en me niet zo moest aanstellen omdat het wel zou meevallen
zo, 04/24/2005 - 14:20 Permalink
Geke

Gevoeligheid bij zoet kan ook duiden op een gaatje, ik heb het vaker bij een patient meegemaakt, die een gevoelige kies had bij zoet en daar blijkt dan vaak een gaatje in te zitten. Verder duidt gevoeligheid bij warm en koud op irritatie van de zenuw in je kies. Zoals Monique zei kan dat al je blootliggende tandhalzen hebt, dan ligt het tandbeen bloot en dat deel wordt minder goed beschermd door het glazuur, warm en koud worden door de kanaaltjes in het dentine doorgegeven aan de zenuw en deze kan daar op reageren. Verder kun je ook gevoeligheid bij warm en koud krijgen als je zenuw geirriteerd raakt door een diep gaatje. Als het goed is is deze oorzaak nu uitgesloten, doordat de gaatjes gevuld zijn. Verder kun je nadat de gaatjes gevuld zijn nog gevoeligheid krijgen bij warm en koud, doordat de tand of kies die gevuld is overbelast wordt. Dit kan zo zijn als de vulling bijvoorbeeld nog iets te hoog is. Het moet dus helemaal natuurlijk aanvoelen met dichtbijten en kauwen. Als dit het geval is, moet de vulling nog wat ingeslepen worden en verdwijnen de klachten vaak. Er zijn dus heel veel verschillende redenen, waardoor je deze gevoeligheid kunt hebben. Verder kun je blootliggende tandhalzen zelf zien, dat is als je tandvlees wat teruggetrokken is en je een stukje van de wortel van je tand ziet. Die blootliggende tandhalzen kunnen soms ook gevoelig zijn.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie, alle vragen zijn natuurlijk welkom.

:smt006 Geke
zo, 04/24/2005 - 14:56 Permalink
femm

de vullingen liggen volgens mij niet te hoog.. hij is erg lang aan het prutsen geweest vooral met een papiertje ertussen.. en weer wat doen en weer opnieuw..
Ik weet wel dat er ergens nog een klein haakje zit (een stukje vulling dat boven uitsteekt en scherp aanvoelt) dit moet bijgeslepen worden, dat weet ik../ is dat gevoelig?? of voel je dat niet.. want als het gevoelig is moet het maar even wachten.. ben nog aan het bijkomen (geestelijk, geen pijn verder) van die hel van afgelopen week.. vind het al erg zat dat ik dinsdag weer moet.. heb het hele scala aan nachtmerries al weer gehad.. pff.. wat een ramp tanden

ps ik heb niet echt het gevoel dat ik tandhalzen zie.. wel heb ik nog last met zoetigheid.. (er zal toch niet nog meer zitten??)

en hoe met die verstandskies?? of weet je dat niet
zo, 04/24/2005 - 15:18 Permalink
Geke

Het kan ook zijn dat dat wat je voelt nog een beginnend gaatje is, die door goed schoonhouden nog te stoppen is. Ik zou me er maar niet te druk om maken, de tandarts heeft het nodige vast gezien. Verder over je verstandskiezen, het doorbreken kan soms heel langzaam gaan. Ik weet niet precies hoe oud je bent, maar meestal breken ze door tussen de 18 en 22 jaar ongeveer. Het kan ook zijn dat ze in het bot blijven zitten, de wortel vergroeid dan als het ware met het bot en dan kan het zijn dat ze nooit doorbreken. Verder kan het ook zo zijn dat ze door de ligging niet goed door kunnen breken, maar dat kan de tandarts op foto's vaak in de gaten houden. Als ze doorbreken en de tandarts wil ze er uit halen, kun je aangeven dat je heel erg bang bent en ze het liefst door de kaakchirurg wil laten trekken, als je dat echt heel erg graag wilt zal de tandarts je vast wel doorverwijzen, ik weet niet of je het kunt eisen, maar tegen je wil in trekt de tandarts ze ook niet, je moet er sowieso eerst mee instemmen. Als ze trouwens in het bot blijven zitten en door een verkeerde doorbraakrichting niet andere tanden er naast bedreigen, kunnen ze vaak gewoon blijven zitten. Maar als het goed is kan de tandarts dat op de foto's in de gaten houden.

Ik hoop dat dit duidelijk voor je is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk altijd zeggen.

:smt006 Geke
zo, 04/24/2005 - 15:36 Permalink
femm

ik blijf aan het vragen...

nog een beginnend gaatje.. :o paniek.. ik zou niet weten waar, want ik heb onder geen tand meer die nu ongevuld is.. en de pijn van zoet is op bij de tanden die geboord zijn...

ik ben nu 22 1/2 en er gebeurt werkelijk niets..

Stel dat het wel tandhalzen zijn die blootliggen kan dit dan overgaan met tandpasta voor gevoelige tanden of is het een blijvend probleem?

aan mijn vragen kan je wel merken dat mijn tandartsen ook niet veel voorlichting geven zodra ik wel iets aangeef.. dat van dat zoet heb ik namelijk gemeld
zo, 04/24/2005 - 15:41 Permalink
Geke

Als die gevoeligheid bij zoet is bij de tanden die laatst geboord zijn, zou ik me er niet veel zorgen over maken. Het kan ook zo zijn dat er een beginnend gaatje onder een al oudere vulling is ontstaan, maar dat ziet de tandarts op de foto of met de controle, dus daar zou ik me ook niet teveel zorgen over maken, mocht het erger worden of mocht je echt pijn krijgen zou ik contact opnemen met de tandarts, maar volgens mij is daar nu nog niet echt veel reden voor.

Verder heb je speciale tandpasta voor gevoelige tanden: Sensodyne, dit heeft ook vooral effect als je niet veel spoelt, dus als er wat op je tanden achterblijft. Het sluit namelijk de kanaaltjes in je tandbeen af, die in verbinding staan met de zenuw in de tand. Als de gevoeligheid blijft, kun je op de gevoelige plaats (zoals bijvoorbeeld tandhalzen) voor het slapengaan nog wat van die tandpasta smeren en dan gaan slapen, zonder het er af te spoelen.

Ik hoop dat dit helpt en dat je je niet teveel zorgen :smt090 gaat maken over je tanden met al deze nieuwe informatie, want dat is helemaal niet nodig, als je bang bent kun je trots op jezelf zijn dat je toch de moed hebt om te gaan. :smt023

:smt006 Geke
zo, 04/24/2005 - 15:53 Permalink
femm

ik ben juist blij met informatie, heb ik tenminste enig idee waar ik aan toe ben en wat ik kan doen..

Mijn oude tandarts was van mening dat een elektische tandenborstel voor luie mensen was en niets hielp.. ik was het niet met hem eens en borstel dan ook elektrisch..want als dat slechter zou zijn dan met de hand dan waren ze toch al lang weer uit de handel gehaald denk ik dan...

Een oud gaatje eronder zou dan kunnen, maar er zijn er rechtsonder 3 gevuld en die oude die daar zitten zijn ook vrij diep gevuld dus dan moet het gaatje wel heel diep zitten.. de tandarts gaf aan dat deze ook erg diep zaten en bijna een wkb waren geworden.. gelukkig niet, maar ik vrees dus nog erg voor de andere kant..zijn dezelfde soort gaatjes en kunnen dus misschien wel te diep zitten.. ik tel de dagen en uren af totdat ik er tot volgend jaar maart vanaf ben (tenzij ik natuurlijk iets ernstigs krijg, maar tussendoor echt iets heb ik gelukkig nog nooit gehad..)

Ik blijf ondertussen doorzoeken naar een tandarts die wel tegen me wil praten en dingen wil uitleggen en de tijd voor me neemt.. maar ja het is een naald in een hooiberg.. ik kan niet naar een echte angsttandarts en ergens wil ik dat denk ik ook niet..
Desnoods ga ik elk jaar naar een nieuwe tandarts..
zo, 04/24/2005 - 16:09 Permalink
Geke

Het is helemaal niet zo dat een elektrische tandenborstel voor luie mensen is. Het is juist heel erg effectief, omdat het in dezelfde tijd dat je met een gewone tandenborstel poetst vaak meer plaque verwijderd, dus het wordt vaak schoner. Dat wil niet zeggen dat een gewone tandenborstel slecht is, als je daar goed mee poetst kun je het daarmee net zo schoon krijgen. Maar bij een elektrische tandenborstel gaat het over het algemeen makkelijker, omdat je die op juiste plaats stil kunt houden en dan doet hij daar zelf zijn werk. Bij een gewone tandenborstel is het erg afhankelijk van hoe je hem houdt en hoe je beweegt.

Verder bedoel ik niet een oud gaatje onder de vulling, maar oude vullingen kunnen gaan lekken, vullingen zijn nooit de eeuwige oplossing, zodat je geen gaatjes meer kunt krijgen. Als de situatie in de mond niet veranderd is, kun je langs de rand van de vulling en daardoor ook onder de vulling nieuwe gaatjes krijgen. Dus heel goed schoonhouden blijft belangrijk.

Ik weet niet uit welke buurt je komt, want bij bijvoorbeeld ACTA (academisch centrum tandheelkunde amsterdam) wordt je behandeld door studenten (3e, 4e en 5e jaars) onder controle van tandartsen. Hier wordt veel tijd voor je genomen en alles uitgelegd wat je wilt weten. Veel angstige patienten hebben hier baat bij, maar dan zou je in de buurt van Amsterdam, Almere, Den Haag en vanaf september Hoorn moeten zitten. Ik weet niet waar je uit de buurt komt, dus ik weet ook niet precies welke tandartsen daar in de buurt zitten.

Als je nog meer informatie wilt hebben, laat je het maar weten natuurlijk.

:smt006 Geke
zo, 04/24/2005 - 17:07 Permalink
femm

ik kom uit Friesland en ben dus zelf student.. dus het is echt een ramp.. ver reizen is te duur.. eigenlijk is de tandarts zelf al te duur.. ik had voor rechts al een rekening van 215 euro.. ik weet niet waar ik dat vandaan ga halen.. misschien lenen voor de tandarts.. en dan moet ik nog een keer
zo, 04/24/2005 - 17:15 Permalink
Geke

Dat is wel heel erg vervelend ja, in Friesland is het moeilijk om een tandarts te vinden, want heel veel tandartspraktijken zitten vol, ik kom zelf uit Lemmer oorspronkelijk en ze proberen mij ook al terug naar Friesland te krijgen, maar voor mij is dat lastig, omdat mijn vriend werk heeft in Amsterdam. Dus ik weet nog niet waar ik straks zelf aan het werk ga.

En ik begrijp dat het allemaal erg duur is :smt119 , vooral als je nog studeert, ik zou het zelf ook met moeite op kunnen brengen. Als je afgestudeerd bent wordt het hopelijk allemaal wat makkelijker.

:smt006 Geke
zo, 04/24/2005 - 17:51 Permalink
femm

laten we het hopen, maar de kosten zijn nu al hoger dan mijn studiefinanciering en een gedeelte krijg ik sowieso niet terug.. misschien een bepaald bedrag nog wel.. we zien het wel..

je hebt gelijk als je zegt dat er in friesland te weinig tandartsen zijn en dat is heeeeel jammer. Als er nou eens een paar goede zouden komen met echt begrip dan denk ik dat die binnen no time een grote praktijk hebben, want ik hoor weinig over tandartsen met begrip hier in Heerenveen. ja die ik nu heb zou er één zijn.. En anderen zeggen dat mijn vorige zo geweldig is.. dat snap ik echt niet.. ligt het dan aan mij?? stel ik dan veels te hoge eisen misschien aan een tandarts? of is iedereen maar wat blij dat ze er één hebben.. Het blijft dus lastig hier.. ik zal blij zijn als ik volgend jaar werk heb (dat hopen we tenminste, met het onderwijs weet je het nooit) en dan kan ik verhuizen en misschien dan echt eens geluk hebben met een tandarts.
ma, 04/25/2005 - 06:27 Permalink
Geke

Ja dat klopt inderdaad, volgens mij start die praktijk in september dit jaar. Ik heb het even precies nagezocht en dit staat op de pagina van ACTA:

ACTA opent in het studiejaar 2005-2006 een nieuwe nevenvestiging in Hoorn. De nevenvestiging wordt geopend met het oog op de jaarlijkse toename van studenten tandheelkunde en de behoefte aan nieuwe patiënten. ACTA komt op uitnodiging van de gemeente naar Hoorn.

http://www.vu.nl/images_upload/E33EDD80-9330-426B-92530C66B1435EEC.jpg
Voorgevel van het VOC-pand aan 'Onder de Boompjes'. foto: H. van den Hul

Er staat nu op de site van Acta nog een informatie voor mensen die patient willen worden in Hoorn, maar ik denk dat tegen die tijd het telefoonnummer dat je kunt bellen op de site van acta staat:

http://www.acta.nl/patienten en dan onder het kopje nieuwe patienten en dan vestigingen, mocht je geinteresseerd zijn.

Groetjes Geke :smt006
ma, 04/25/2005 - 08:57 Permalink
femm

ik geloof niet dat ik er voor zou kiezen behandeld te worden door een student ongeacht dat ze het nog moeten leren en dat er een tandarts bij zit.
ma, 04/25/2005 - 16:11 Permalink
femm

nog even over witte vullingen... die hebben langer napijn, dat weet ik. Maar kan het ook zijn dat je eerst 5 dagen nergens last van hebt gehad en nu ineens wel pijn krijgt?? of klopt er dan iets niet
ma, 04/25/2005 - 17:43 Permalink
Geke

Dat zijn meer mensen die liever niet door studenten behandeld willen worden, maar sommige mensen hebben er wel baat bij. Mijn moeder moet er zelf ook niet aan denken, die komt wel als ik klaar ben.

Verder over de napijn bij witte vullingen, het kan dat je wat later napijn krijgt. Je moet wel opletten of de pijn erger wordt, en bijvoorbeeld dat de pijn bij warm of koud langer aan gaat houden. Mocht het echt te lang aanhouden kun je het beste contact opnemen met je tandarts. Je zei zelf ook al dat de vullingen die de tandarts gemaakt behoorlijk diep waren. Dus er is een kleine kans dat de zenuw geirriteerd is geraakt. Als de pijn echt heel lang aanhoudt na bijvoorlbeeld warm of koud, kan het zijn dat door het maken van de vulling de zenuw onherstelbaar beschadigd wordt, dan zou er een wortelkanaalbehandeling gedaan moeten worden. Maar de zenuw hoeft niet perse blijvend beschadigd te zijn hoor. Dus maak je maar niet teveel zorgen en als de pijn erger wordt en lang aanhoudt bij warm en koud, kun je het best contact opnemen met de tandarts.

Groetjes Geke :smt006
ma, 04/25/2005 - 19:18 Permalink
femm

als er pijn is bij koud en warm houd ik mijn mond wel.. en wkb komt er bij mijn mond niet in.. dan wacht ik liever tot alles er uit mag.. de grens is bij mij vullen. ik heb genoeg horror verhalen gehoord over wkb's zenuwpijn of niet. dan kan ik ineens heel goed tegen pijn.. als ik het zelf maar controleer..

ik heb nu toch het idee dat er een verstandskies doorkomt, toevallig zeg..dus de nachtmerries zijn begonnen. het idee alleen al dat hij vermoedelijk een keer getrokken moet worden en ik met dat gekraak zit.. ik heb me geloof ik dan bedacht in ook geen kaakchirurg no way.. het idee alleen al maakt me misselijk en ziek
di, 04/26/2005 - 06:27 Permalink
minique

Jammer dat je zegt 'vullen en verder niet.' Ik begrijp je wel hoor, heb zelf ook altijd vreselijk tegen een wkb opgezien, maar inmiddels heb ik er 2 gehad waarvan er 1 zo ontstoken was dat het lastig te verdoven was (maar het kon wel!) en ik ben er nu niet bang meer voor. Die horrorverhalen die jij hoort komen gelukkig maar zelden voor!

Tja, en als je verstandskies getrokken moet worden, dan gaat dat idd met gekraak. Maar ja, daar kun je je overheen proberen te zetten. Ook v.w.b. het trekken van de verstandskiezen zijn mijn ervaringen goed, hoor...

Wat ik eigenlijk wil zeggen is: probeer je niet nu al zo druk te maken over allerlei dingen die zouden kunnen gebeuren. Over het algemeen maak je je veel meer zorgen dan werkelijk nodig zijn. Probeer wat vertrouwen in jezelf en in een tandarts te krijgen.
Ja, het lijkt alsof ik gemakkelijk erover praat, ik ben voor 95% over mijn angst voor de tandarts heen, maar ik weet ook hoe ik op dit punt ben gekomen en dat is gewoon hard werken en steeds een stapje verder doen (en ook weleens eentje terug).

:smt006 Monique
di, 04/26/2005 - 06:41 Permalink
femm

Waar ik nu zit, vind ik dat ze er niet goed mee omgaan. ze luisteren amper naar me (als ik al wat zeg) en leggen niks nada noppes uit. Ik had gezegd dat ik van tandarts verandert was omdat ik die andere niet vertrouwde en omdat ik een angstpatient was.. ik vertrouwde de andere zo erg niet dat ik niet eens durf te bellen om mijn dossier omdat ik bang ben om wat hij gaat zeggen.. maar ja de reactie was iets van: ow, ga maar liggen.. geen begrip dus, niet eens een redelijk reactie, geen vraag in waar ik bang voor was en wat we samen konden doen om er aan te werken.. dat laatste had ik gehoopt..
Zo hadden ze telefonisch ook aangegeven dat je iets kon krijgen als pre verdoving zodat je de naald niet erg voelt.. nou de tandarts wist van niets en had wel wat, maar dat was niet geweldig.. lekker gaan we weer.. kortom.. nee ik ben niet echt gelukkig nu bij deze praktijk

Een beetje gekraak kan ik helaas niet overeen zetten..was het maar zo makkelijk.. hoe erg ik verdoofd ben door het gekraak 'voel' ik het als het ware toch.. Dat heb ik ook met boren...

Inderdaad is vullen bij mij de grens. Het is alleen dan jammer dat als mijn mond minder wordt ik niet meer aan werk kan komen.. dat is voor het vullen altijd de drijfveer geweest..dat ik aan het werk wil.. Maar de afgelopen 'paniek' aanval en huilbui was voldoende voor mij.. dat was alleen voor het vullen al.. ik raak echt de weg kwijt als men een wkb zou willen doen..

Om de verstandskiezen te verwijderen zou de optie nog kunnen zijn dat als ik toch een keer geopereerd moet worden (wat er aan zit te komen) dat ze het dan even doen als ik knock out lig.. maar ja daar zijn ze hier niet zo happig op..combinatie operaties..

en die kiezen moeten er vermoedelijk wel uit..dat zei mijn tandarts al toen hij nog maar weinig op de foto kon zien drie jaar geleden.. hij had zo'n gemene grijns toen hij het vertelde.. zo van: he lekker geld verdienen....
di, 04/26/2005 - 06:48 Permalink
minique

Maar je moet ook niet nu als ijkpunt nemen, denk ik. Want zoals je er nu over denkt, kan je over een tijdje wel weer heel anders zijn.
Ik denk dat je toch moet proberen om een tandarts te vinden met wie het wel klikt, hoe moeilijk dat in jouw regio ook is. Dan pas kun je vertrouwen gaan opbouwen (maar eerlijk is eerlijk: je moet het ook de kans geven!)

Overigens, je kunt je vroegere tandarts ook een briefje schrijven om te vragen of hij de gegevens wil doorsturen.

:smt006 Monique
di, 04/26/2005 - 10:31 Permalink
femm

ik heb deze arts de kans gegeven.. vandaag weer.. als het zeer doet moet je je hand opsteken en dan stop ik.. blijkbaar niet dus.. als ik zwaai is het niet duidelijk..de verdoving werkte niet goed en ik verging van de pijn..

groot raadsel voor mij is nu even hoe ik aan een rekening kom van 119 euro voor 2 gaatjes en 215 voor 5.. klopt ergens ook niet..
di, 04/26/2005 - 16:22 Permalink
Geke

Dat is echt vervelend, dat je weer zo'n vervelende ervaring hebt gehad. Als je je hand op steekt, als dat afgesproken is, hoort de tandarts even te stoppen. Verder kunnen die bedragen voor het vullen van de gaatjes wel kloppen, tandartsen declareren namelijk verschillende typen gaatjes. Zoals eenvlaks, tweevlaks, drievlaks en kroon van composiet. Dat zijn ook allemaal verschillende codes en de eerste is veel goedkoper dan de laatste. Als ik het goed heb, zijn het de V11, V12, V13 of V14 code's op je rekening. Een eenvlaksvulling is als de vulling bijvoorbeeld alleen in het kauwvlak is gemaakt, dus niet tegen de kiezen naast die kies aan. Als de vulling wel tegen een kies ernaast aanligt, is het meteen veel meer werk met bandjes ertussen en vaak zijn ze groter. Daarom zijn deze vullingen duurder. Drievlaks vullingen liggen meestal op het kauwvlak en tegen de kiezen ernaast aan beide kanten aan. Deze zijn nog weer wat duurder. Volgens mij zijn drievlaksvullingen ongeveer 60 euro, dus het zou kunnen zijn dat je laatste 2 vullingen deze drievlaksvullingen waren. Verder zou het kunnen zijn dat de andere 5 vullingen alleen bijvoorbeeld in het kauwvlak lagen, dus goedkoper waren. Verder is bij beide behandelingen verdoving gegeven en dat wordt niet per gaatje gerekend, maar zit er ook elke keer een keer bij. Dat is dus bij 2 gaatjes niet goedkoper dan bij 5 gaatjes.

Ik hoop dat dit je een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben, kun je het altijd laten weten.

Groetjes Geke :smt006
di, 04/26/2005 - 16:53 Permalink
femm

Ik heb bij de 5 gaatjes 2 verdovingen gehad en hier maar 1..

Ook heb ik hele grote vullingen bij die 5.. Ik wacht wel even op de rekening en dan zal ik wel weer kijken...niet dat het uitmaakt, want ik moest er voor tekenen..

Maar goed.. weer op zoek naar een nieuwe tandarts die begrip heeft
di, 04/26/2005 - 19:10 Permalink
femm

he wat een pech.. vermoedelijk niet goed gevuld..houd het ooit op.. als ik mijn mond op elkaar doe dan raakt links wel (voornamelijk de vulling) en rechts niet zo goed... en dat zo vlak voor de vakantie..kan niet eens brood eten omdat en links en rechts nu pijn doet..na de mei maar weer zien, eerder kan ik toch niet terug.. maar dat is geen leuk vooruitzicht van de vakantie.. vakantie met pijn...
wo, 04/27/2005 - 06:26 Permalink
Geke

Is er geen mogelijkheid voor je om voor je vakantie nog langs te gaan? Want ik denk dat de vulling iets te hoog is, en als je daar te lang mee doorloopt kan de zenuw beschadigd raken en daar kun je veel last van krijgen, je hebt nu ook al pijn zei je. Het iets lager maken van de vulling is niet ingrijpend hoor. De tandarts kijkt nog even met zo'n blauw papiertje ertussen en dan slijpt hij nog een klein beetje weg, dat is niet pijnlijk en hoeft ook niet verdoofd te worden. Ik hoop dat je nog een mogelijkheid hebt om nog even snel langs te gaan, want de pijn kan erger worden als de vulling echt te hoog is en dat zou ook zonde zijn tijdens je vakantie.

Ik hoop dat je zoektocht naar een tandart met iets meer begrip slaagt.

:smt006 Geke
wo, 04/27/2005 - 08:04 Permalink
femm

weinig mogelijkheden hier..hij heeft met dat papiertje gekeken, heel vaak zelfs en veel weggeslepen. daar is hij meer dan 5 minuten haast mee bezig geweest (ik kon de klok zien). daarom denk ik ergens dat het daar niet aan ligt en het ook gewoon napijn kan zijn..ik heb te weinig tijd en het kost me te veel stress om te gaan met het idee owow daar komt de boor weer om te gaan en dan te horen van: het is napijn.. Dat wacht ik ergens dan liever af, vooral ook omdat ik ook nog last heb van de andere kant die vorige week woensdag gedaan is. wie weet valt het wel mee en ben ik er dan te veel mee bezig.. Want vanochtend heel druk geweest en niets gemerkt.. nu eventjes (kort) rust en ik merk het meteen.. misschien er teveel mee bezig
wo, 04/27/2005 - 13:50 Permalink
Geke

Ok, dat kan natuurlijk ook. Ik hoop voor je dat de pijn die je nog voelt snel minder wordt en natuurlijk een hele fijne vakantie!!

Groetjes Geke :smt006
wo, 04/27/2005 - 15:21 Permalink
femm

Dan komt nu echt mijn allerlaatste vraag en dan houd ik echt op..

Wat voor napijn is 'normaal' na het vullen.. en wanneer moet ik vraagtekens plaatsen en het goed in de gaten houden..

Ik heb nu regelmatig zeurende pijn bij rechts (vullingen van vorige week woensdag) ook 's nachts als ik op mijn rechterzij slaap..

Links heb ik alleen pijn bij het kauwen.

Alvast bedankt voor alle antwoorden en tot ziens
do, 04/28/2005 - 07:04 Permalink
Geke

Bij de napijn van je vullingen moet je vraagtekens gaan zetten als het bij warm en/of koud erg veel pijn doet (is moeilijk te omschrijven) en als deze pijn ook lang aanhoudt en lang is een minuut of misschien wel langer. Verder moet je ook opletten of de pijn nu niet erger wordt, want de vullingen zijn een tijdje geleden gemaakt en de pijn moet eigenlijk geleidelijk minder worden.

Ik hoop dat het goed gaat en je je niet teveel zorgen maakt. Ook is het belangrijk om niet teveel aan het gevoel of pijn te denken, want dan heb je soms het idee dat het erger kan worden, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Dus zoek een beetje afleiding en als het echt veel pijn doet merk je het vanzelf wel. Dus lekker op vakantie en niet teveel aan je gebit denken!! Als je ergens anders mee bezig bent, voel je het vaak niet. Heel veel plezier op vakantie!! :smt004

Groetjes Geke :smt006
do, 04/28/2005 - 17:30 Permalink
femm

Was ik weer, ik weet dat ik zei dat het de laatste vraag was, maar ja soms....

Mijn tanden reageren nog heel sterk op koud en warm.. de ene keer overigens sterker dan de andere keer.. mijn gebakje was net niet leuk, maar drinken is geen probleem het is meer een schok en dan is het over.... soms is kauwen wel vervelend en een andere keer niet.. het is ook een tijdje weggeweest.. week ofzo..
Wat moet ik nu denken.. ik weet het namelijk even niet..

zouden die klachten kunnen komen van ietwat terugtrekkend tandvlees (heb het idee dat het tandvlees bij sommige kiezen lager is dan bij andere al zegt dat helemaal niets..) Zo ja, wat zou ik daaraan kunnen doen behalve tandpasta veranderen? ik borstel niet te hard, want dat geeft mijn elektrische borstel aan met een ander geluid..

Of zou het extra gevoelig kunnen zijn omdat ik de afgelopen paar dagen veel zoete dingen heb gegeten of zou het kunnen komen doordat het appelcitroenvlaai is en het daardoor wat zuurder is en dat ik last heb van het zurige..
Zijn er mensen met ideeen?
di, 05/24/2005 - 15:43 Permalink
Geke

Als het blijft bij een korte schok zou ik nog niet naar de tandarts gaan. Je gaf al aan dat het ging om hele grote vullingen en bij de ene duurt de gevoeligheid wat langer dan de andere, als die gevoeligheid bij warm en koud langer aanhoudt zou ik er mee naar de tandarts gaan. Zelf heb ik het laatst ook gehad bij een vulling en die is ongeveer een maand wat gevoeliger geweest dan de rest, maar nu is het verdwenen.

Verder kan gevoeligheid bij warm en koud wat erger zijn bij blootliggende tandhalzen, omdat het tandbeen hier niet beschermd wordt door het glazuur. De kou of warmte wordt dan door kleine buisjes in het tandbeen geleidt naar de zenuw en die reageert hier dan kort op. Verder lost het dentine/glazuur een klein beetje op door zuur, waardoor die toegankelijkheid wat beter wordt en ook eerder gevoeligheid kan veroorzaken. Het beste voor je tanden ik dan ook gewoon water of thee zonder suiker drinken, omdat hier weinig zuur in zit. Met sensodyne tandpasta helpt het trouwens ook om voor het slapen gaan wat op je tandhalzen te smeren en dat niet weg te spoelen. Dan sluit je die buisjes in je tandbeen af en dat vermindert de gevoeligheid.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes Geke :smt006
do, 05/26/2005 - 16:27 Permalink
femm

sensodyne gaan we kopen zodra de andere 4 tubes colgate op zijn.. mijn moeder is van: eerst het oude opmaken, hoe dan ook..
do, 05/26/2005 - 16:54 Permalink