Mijn ervaring hoektand halen (vrijleggen)

Author:
Stresskipje99
Posted:
wo, 03/22/2017 - 23:39
Hallo allemaal,

Ik wil graag mijn ervaring delen over het halen van een verstopte hoektand in de verhemelte.
Ik ben een 18 jarig meisje en heb vorig jaar een hoektand laten halen. Ik had vorig jaar maart (2016) nog een melktand zitten, een hoektand. Mij werd door de tandarts verteld dat dat geen melktand meer was en dat het al een ''volwassen'' tand was. Maar dit bleek dus niet zo te zijn, fout van de arts!!
Maar goed op 17-jarig leeftijd werd dan de melk hoektand getrokken en moest ik wachten tot de andere hoektand zou doorkomen. De beugel hielp om plek vrij te maken voor de hoektand, want het is wel een joekel van een tand. Helaas kwam de tand niet, het was al helemaal genesteld in mijn verhemelte en wilde niet zelf naar beneden komen. Na 6 maanden gewacht te hebben besloot de tandarts mij een laserstraling behandeling te geven. Aan de hand van een laserstraal haalde hij het stugge tandvlees weg. Nou kan ik me goed voorstellen dat je denkt ''laser???''. Ja met de laser brandde hij als het ware mijn tandvlees weg. Ik had dan ook een hele branderige vieze smaak in mijn mond na de behandeling. Na de straling boorde hij door het bot van mijn kaak heen en zo bracht hij dan een slotje aan de nieuwe hoektand. Dit was vorig jaar september (2016). Mijn hoektand was eindelijk vrij gelegd maar ik kan je vertellen dat deze behandeling geen pretje was. Ik kreeg gewoon een plaatselijke verdoving die wel goed hielp, maar de na pijnen waren echt verschrikkelijk. Met paracetamol of ibuprofen goed te bestrijden! Na een maand was de wond eindelijk genezen en werd er een kettinkje verbonden aan mijn beugel (aan een veertje). Dus nu zit mijn hoektand vast aan mijn beugel en wordt het kettinkje elke maand kleiner en dus strakker gezet. Doet elke maand dus weer even pijn maar het is voor een goed doel, de garage nu in mijn gebit moet uiteindelijk weg zijn!
Ik heb mijn beugel nu precies een jaar (maart 2017). En de hoektand is al voor een kwart deel naar buiten gekomen. Erg blij dat er wel wat gebeurt in mijn kaak.
De arts heeft mij vertelt dat de hoektand er zeker rond augustus moet zijn. En dat mijn beugel er waarschijnlijk in oktober 2017 uit mag. Het is nu een kwestie van wachten en hopen dat wat de arts zegt ook waar is en ik in oktober weer een mooi stralend gebit heb!

Nou dit is zo'n beetje mijn verhaal. Mocht je meer willen weten, vraag het gerust!

Btw, de laserbehandeling klinkt heel eng maar het valt mee, je voelt in ieder geval geen pijn. En ik had liever de laserbehandeling dan hoe ze het anders doen. Op youtube kan je hier wel veel filmpjes van vinden, dan snijden ze namelijk in je hele verhemelte en is het een bloedbad (je bent wel onder narcose) zoek maar op youtube: canine exposure. Tijdens de laserbehandeling had ik dit niet gelukkig.
Mijn tandarts is gespecialiseerd in dit soort dingen dus die doet alles zelf, normaal wordt je door verwezen naar de kaakchirurg voor dit soort ingrepen!
Stresskipje99

Hoii allemaal,

Een update van hoe het nu gaat met mijn hoektand. Hij is bijna helemaal doorgekomen. Echt geweldig om te zien! Ik ben nu precies 1 jaar en 4 dagen bezig. Wat gaat de tijd snel! Morgen heb ik een nieuwe afspraak bij de ortho, eens zien wat ze dan zullen doen.

Groetjes!
ma, 04/03/2017 - 23:36 Permalink