Mangaam en dode tandbehandelingen

Author:
Gabbertje012
Posted:
za, 01/24/2009 - 14:10
Ik heb de laatste dagen veel gelezen over Mangaam als vulmiddel. Het probleem voor mij als leek hierbij is dat ik er geen eenduidig standpunt uit kan distilleren. Er zijn evenveel wetenschappers voor als tegen. Het kwik zou in gebonden toestand niet meer kwik aan het lichaam afgeven dan we dagelijks via ons voedsel, milieu etc binnenkrijgen en derhalve geheel binnen de veilige normen. Ik draag de mangaamvullingen al 30 jaar en heb niet de idee er iets nadeligs van te ondervinden en ze zijn dus proefondervindelijk beresterk en zeer duurzaam. Composiet zou ook giftigheid tijdens het plaatsen met zich meebrengen en het zou lang niet zo sterk en duurzaam zijn als mangaam (op de kauwvlakken) vanwege krimpeigenschap met als gevolg kieren en caries Dit is wat ik er van denk te hebben begrepen.

Echter ik heb wat vragen aan de professionel, de tandarts:

Wat wordt jullie tijdens de opleiding geleerd over het gebruik van Mangaam versus composiet, ofwel wat is het standpunt van jullie opleidingsdocenten? Of is het ook daar een discussie?

Zijn er wel of geen (officiele) gezondheidsbezwaren tegen gebruik van Mangaam? Is dit ook met nee of ja te beantwoorden?

Mijn tandarts wil geen mangaamvulling in het vooraanzicht vervangen voor een wiite composietvulling, zonder opgaaf van reden. Een andere tandarts wil deze alleen vervangen indien de vulling niet te diep zou zitten. Van enige enthousiasme kon ik niets bemerken. Is dit omdat het beter is goede vullingen, ook al zitten ze in het zicht, met rust te laten vanwege risico op geirriteerde zenuwen of is het louter omdat men het ''ongezonde'' klusje met ''kwikdampen'' liever niet uitvoert?


Vragen m.b.t. dode tanden/kiezen.

Ook hierover lees ik geen eenduidige berichten.

Een dode tand zou giftige stoffen afscheiden enz. Ik heb sedert 30 jaren 2 dode voortanden.
Ging allemaal goed totdat ik anderhalve maand geleden de voortand op advies van binnenuit liet bleken. Het oude wortelafsluitstiftje lekte bleekmiddel met een onsteking als gevolg, schoon laten maken, noodvulling, weer schoongemaakt, nieuwe rubbere stiftje erin en weer wat bleekmiddel want de tand was weer aan het verkleuren. Nu 2 dagen geleden definitieve vulling erin en de tand is zeer gevoelig, ik vrees dat ik hem kwijt ga raken. Toen ik op de stoel lag dacht ik al, man dit komt niet mee goed, want je sluit de boel weer af en dan gaat het weer fout. Ik hoop echt dat het niet erger wordt want dan zit er niets anders op dan trekken en dat zou ik vreselijk vinden! Er moet toch een middeltje zijn die je in die tand brengt en dat er dan ook echt geen enkele bacterie meer kan overleven? Penicilline?

Afijn 2 vragen hierover vormt een dode tand werkelijk een gezondheidsrisico? Ik bedoel het is toch gewoon een stuk uitgehard bot en als de wortelpunt goed afgesloten zit met zo'n stiftje dan kan er toch onmogelijk iets in de bloedbaan terechtkomen?
Is een dergelijke bleekbehandeling van binnenuit met een ontsteking als gevolg reeel gezien te genezen? En is het niet beter alvorens dit agressieve goedje in de tand te brengen uit voorzorg altijd eerst voor een extra afsluiting van de wortel te zorgen zodat je zeker weet dat het goedje er niet doorheen kan lekken, alhoewel het bij mij zelf ging irriteren toen het nieuwe stiftje erin zat en daarna weer opnieuw wat bleekmiddel erin ging?

Groeten,

Dik
Lieneke

Ten eerste: Het is van harte aan te bevelen om op PubMed onderzoeken te lezen maar dan is het wel zo slim om de juiste spelling te hanteren:
Amalgaam. Er zijn vele andere sites die van alles beweren over amalgaam en composiet. Velen hiervan deugen niet. PubMed.com is een database van onderzoeken die wel deugen. Maar ook deze moet je zeer naukeurig lezen, wil je de/een goede conclusie kunnen trekken.

Ten tweede: Is het op dit forum absoluut niet de bedoeling om te discussieren over amalgaam: Dit heeft in het verleden al tot grote conflicten geleid.

Ten derde: Een mens kan niet overleven zonder bacterien. Men wordt pas 'ziek' als de balans tussen slechte en goede bacterien uitslaat naar die van de slechte.
za, 01/24/2009 - 16:41 Permalink
Gabbertje012

Kortom dit is nu precies wat ik bedoel, je krijgt geen antwoord op de vragen en wordt weer doorverwezen om dan zelf je conclussies te mogen trekken uit bakkenvol met leeswerk, waar ik als leek dan maar mijn weg in moet zien te vinden. Een beetje laf vind ik uw antwoord waar ik immers niets mee kan, behalve dan weer verder te moeten zoeken enz.. Waar je wel een antwoord op krijgt hier, is op een spelfout (spelfouten, zo tevreden?) Het antwoord op de bacterien snijdt geen hout omdat het in mijn geval niets te maken heeft met onbelans. U zou mijn tandpijn wel even mogen overnemen voor eeen week of 5, net als ik, dan denkt u waarschijnlijk iets anders na over mijn bericht over bacterien.

Als klap op de vuurpijl wil ik hier nog even aan toevoegen dat ik vandaag voor het eerst op uw forum zit en ook meteen voor de laatste, want ik heb niet gevraagd om een discussie maar om een eenduidig antwoord. Afgezien daarvan is een forum ook niet juist bedoeld voor discussie? Omdat een discussie tot een conflict heeft geleid moet de rest dus maar zwijgen. Gelet op uw reactie kan ik wel begrijpen dat u niet de bindende factor bent geweest in een dergelijke discussie en het in goede banen leiden daarvan. Houdt u zich maar liever bezig met mondjes schoonmaken i.p.v. de uwe te roeren.

Gegroet!

Dik

P.s. ik zie zo gauw niet hoe ik me weer uit het forum kan uitschrijven, maar dat laat ik graag aan u over; waarvoor mijn dank!
za, 01/24/2009 - 19:55 Permalink
Lieneke

Oh sorry dat ik enige antwoorden heb gegeven. Ik dacht gek genoeg dat u een antwoord wilde. Stom van mij. Had gewoon niet moeten reageren. Als je bij de regels had gekeken en de zoekfunctie had gebruikt zoals aanbevolen, dan had je deze reactie kunnen verwachten.
Ik ben toch niet de enige hier die antwoorden geeft? U had ongetwijfeld meer reacties gekregen van mensen die er meer verstand van hebben dan ik. Het is enkel niet de bedoeling om een discussie te starten rondom amalgaam (waarmee ik tevens andere gebruikers probeer aan te spreken, aangezien meerdere mensen dit lezen). Dan word er door mij of door een andere moderator ingegrepen.
Dat u hier niet meer komt, heeft u mij niet mee. Maar enkel uzelf.
zo, 01/25/2009 - 09:53 Permalink
vV

jammer dat u zo reageert terwijl Lieneke u echt op weg probeert te helpen uw vragen beantwoord te krijgen. Met de juiste spelling van amalgaam kunt u en op dit forum de zoekfunctie gebruiken, en inderdaad op het aangeraden pubmed. Op dit forum is al zo veel geschreven hierover dat wij niet in herhaling gaan vallen. Een bedankje voor de goedbedoelde correctie was meer op zijn plaats geweest.

mbt de reactie op bleekmiddel door een lekkende kanaalvulling: te gebruiken zoekfunctie is endo, wortelkanaalbehandeling . Ook daar is legio over geschreven. Ook staat er een duidelijke uitleg op dit forum wat de behandeling inhoudt. Met alles wat er op dit forum te vinden is, moeten uw vragen gewoon beantwoord kunnen worden. Dat er wat misgaat ligt ben ik bang aan andere factoren ,wat zonder meer info zoals ook rontgenfoto`s niet beantwoord kan worden.

Om het makkelijker te maken:als amalgaam door een land verboden is voor gebruik is het meestal om milieuredenen. Ook zijn er landen waar het verbod meen ik al weer opgeheven is. Dat het verder niet verboden is als vulmiddel en nog steeds op zeer grote schaal in gebruik is, is eigenlijk al antwoord genoeg denk ik.
En het heeft nog steeds legio voordelen.
Overigens kan dezelfde discussie mbt gezondheid ook gevoerd worden over composiet, wat een kunsthars is. Waar ook legio nadelen aan kleven.

Gelet op uw reactie kan ik wel begrijpen dat u niet de bindende factor bent geweest in een dergelijke discussie en het in goede banen leiden daarvan. Houdt u zich maar liever bezig met mondjes schoonmaken i.p.v. de uwe te roeren.
waarom u nu beledigend moet gaan worden is mij onduidelijk. Als dit de wijze is waarop u met mensen omgaat die niet vragen in uw straatje beantwoorden heb ik liever dat u idd wegblijft, want dan gaat het met u en ons hier niet goedkomen...
zo, 01/25/2009 - 10:00 Permalink
Spiegeltje

@gabbertje12: U zoekt met betrekking tot gebruik van amalgaam een eenduidig antwoord maar de praktijk is dat dit onderwerp, zoals gezegd, vaak weer leidt tot zeer ongewenst verlopende discussies. Zonder dat dat uw bedoeling is natuurlijk. Bij wijze van grote uitzondering is in de forumregels (zie onder andere http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=17&t=4100 , onder punt 2) aangegeven dat het opstarten hiervan niet mag. Niet iedereen leest de forumregels altijd even goed van te voren door, heb ik begrip voor, maar het gaat dan inderdaad te ver moderatoren of beheer te verwijten als dan toch wordt ingegrepen.

Ik denk zelf ook dat u als geïnteresseerde veel meer hebt aan de tips om u verder te oriënteren op basis van de meer betrouwbare bronnen, zoals PubMed. Op internet staat ook veel goede informatie, maar het vereist wel de nodige ervaring om het kaf van het koren te kunnen scheiden.

Hopenlijk iets meer begrip van uw kant voor de medewerkers van dit forum.
zo, 01/25/2009 - 12:16 Permalink
Gabbertje012

Ik heb jullie reacties gelezen en wil daar graag nog even kort op reageren.
In vind de reactie van Lieneke kort door de bocht en geen echt antwoord op mijn vraag. In haar volgende bericht verontschuldigd ze zich voor haar ''antwoorden''. Ik heb haar reactie nogmaals doorgelezen maar een echt antwoord laat staan het meervoud daarvan kan ik er niet uit opmaken. Wat ze wel doet is mij doorverwijzen met de tip om wel zo slim te zijn de juiste spelling te hanteren. Mijn persoonlijke ervaringen over de wijze waarop er in de tandheelkunde informatie aan mij wordt verstrekt ergert mij al weken en ik kon me niet meer inhouden. Ik zal de programmamakers van Zembla en/of de keuringsdienst van waren eens over de kwestie amalgaam berichten, wellicht dat de consumentenleken daar wat wijzer van kunnen worden middels eenduidige en onafhankelijk informatie, zonder kennelijk hoogoplopende discussies. Want patienten hebben vanuit gezondheidsoogpunt recht op eenduidige wetenschappelijk verantwoorde en bovenal EERLIJKE informatie, gelijk ieder medicijn een verplichte bijsluiter heeft.

De wijze waarop ik mijn eerste bericht afsloot is bij nader inzien niet correct en daarvoor mijn welgemeende excuus, sorry!

Een forum die na verloop van tijd boordevol besproken onderwerpen zit louter gebruiken als een soort van Wikipedia door naar de zoekfunctie te verwijzen is niet bevorderlijk voor de levendigheid van een forum. Aan de andere kant kan ik ook wel begrijpen dat telkens hetzelfde antwoord ook niet echt stimulerend is. Neuwe onderwerpen worden logischerwijze na verloop van tijd minder.

Ik heb het verbod op vragen over amalgaam niet begrepen, alhoewel ik het een absurd verbod vind, zijn het wel de regels waarvoor ik mijn akkoord heb gegeven en derhalve is ook hier mijn excuus op zijn plaats.

Eindconclusie blijft wel: geen echt antwoord op mijn specifieke vragen (de zoekfunctie daargelaten)wel tips waar ik meer betrouwbare informatie kan vinden en alwaar ik zelf, zoals gezegd alszijnde leek, moet beoordelen welke informatie betrouwbaar is en welke niet. En juist daar zit (zoals ook gezegd)voor mij de bottleneck.

Ik zal uw forum in het vervolg danook gebruiken als tandbibliotheek c.q. informatiebron.

Met dank voor uw reacties en groetend, dik



P.s. het is niet mijn bedoeling mensen te beledigen, als dat alszodanig is overgekomen bij deze mijn excuus!
zo, 01/25/2009 - 22:10 Permalink
remcoh

Gabbertje, je bent onredelijk,

het is gewoon heel simpel, de meningen over de punten die je noemt zijn verdeeld, daar kunnen de deskundigen weinig aan doen lijkt me.

De tandartsen op dit forum hebben ook niet meer informatie dan jij: alle onderzoeken zijn gewoon toegankelijk. Ze kunnen ze hooguit beter interpreteren dan wij. Maar dit neemt niet weg dat de meningen verdeeld blijven.

Ik snap even niet waar je naar toe wilt met de keuringsdienst van waren, denk je dat die straks gaan roepen wat??? gebruiken jullie amalgaan??? foei!!!!!
zo, 01/25/2009 - 23:15 Permalink
Gabbertje012

Nee!

Met de keuringsdienst van waren bedoel ik niet alszijnde klacht tegen de naar mijn mening summier info doch juist om er eens kundige onderzoekers/journalisten naar te laten kijken om dan beter in staat te zijn te beoordelen of het ''spul'' (ik zal de naam hier niet meer noemen) op termijn wel of niet schadelijk is. Zodat ik een keuze kan maken. Ik ben niet in staat om dat aan de hand van al het materiaal een shifting te maken. Daar sta ik kennelijk niet alleen in.

Ik ga het hier bij laten, want ondertussen ben ik met een discussie bezig en daar ben ik geen liefhebber van. Ik zoek slechts naar antwoorden. Bovendien wil ik niet langer in strijd handelen met de forumregels. Sorry maar hier zal ik het bij laten, vanaf nu geen respons meer. Met mijn verzoek aan het moderatorteam de berichten beter te wissen. Klaar nu oke, dank je.
zo, 01/25/2009 - 23:32 Permalink
vV

even een paar korte opmerkingen: amalgaam wordt al vele tientallen jaren onderzocht!

in de tweede plaats is er nergens een verbod om vragen over amalgaam te stellen, wat wij hier niet meer willen is een discussie of het goed is of slecht, dat kan en mag ieder voor zich uitmaken. Ook in tandartsland zijn de meningen erover verdeeld.

Ik plaats zelf sinds zeg maar 2000 geen nieuwe amalagaamvullingen meer, doe alles met composiet of glasionomeer. In die jaren ben ik er wel achter gekomen dat ik af en toe toch graag even terug zou willen grijpen op amalgaam, maar ja heb ik niet meer...

En een oude amalgaamvulling die goed is?? lekker laten zitten, heb er zelf een aantal van meer dan 25 jaar oud, die nog even meekunnen. (ja heb het zelf ook in de mond dus).

En dit helpt u allemaal ook niet verder...

En een keuringsdienst van waren zal hier niets mee doen. Om de reden dat dit hun afdeling niet is, en als wel hebben ze het allang gedaan...

en journalisten... denkt u echt dat die hier iets mee doen?? die discussie hebben ook zij allang geleden gehad. Of er zouden nieuwe feiten naar voren moeten komen, en dan nog heb ik sterke twijfels of er sprake zal zijn van een objectief beeld. (ik spreek uit ervaring vanuit meerdere kontakten met de journalistiek uit het verleden, onder de streep blijft er alleen over waar men denkt mee te kunnen scoren, objectief of niet).
ma, 01/26/2009 - 08:16 Permalink
Gabbertje012

Dat journalisten niet altijd even objectief zijn tja, daar moet ik u helaas ook wel een beetje gelijk in geven. De goede natuurlijk daargelaten. Maar goed u hebt een punt. Ik bedoel eigenlijk dat het misschien fijn zou kunnen zijn om uit die bak met info en al die verdeelde meningen door een onafhankelijk, zo u wilt deskundig instituut, eens een conclusie te laten trekken. Waar gewone consumenten zonder acadamische graad in normaal eenvoudig Nederlands kunnen lezen wat er wel en wat er eventueel niet goed aan zou zijn. Laten we eerlijk en redelijk zijn erg duidelijk door gebrek aan eenduidigheid is het allemaal niet. Dat de meningen in tandartsland daarover ook verdeeld zijn vind ik interessant en opmerkelijk dan mag het redelijk te noemen zijn te concluderen dat de kwestie op enig moment weer aan de orde zal komen.

Wat ik er ook interessant aan vind is dat het vervangingsmateriaal niet de meest ideale materie is. (ik begrijp u toch goed?) Er ligt derhalve nog een uitdaging te wachten om betere en graag ook betaalbare materialen te ontwikkelen danwel door te ontwikkelen, want ik heb het idee dat de tijd voor vulmateriaal relatief gezien is blijven stilstaan. Daarmee niet onderschattend dat het klaarblijkelijk zeer moeilijk is om iets perfects te maken. Afijn mag ik het zo zeggen? De natuurlijke tand is niet te evenaren, hoe knap de mens ook is, hier ligt vooralsnog een van haar vele beperkingen. Hetgeen mij in ieder geval nog veel meer bewondering, bescheidenheid en respect voor de natuur bijbrengt.

Heb ik er toch nog iets van opgestoken. Maar met de zoekfunctie heb ik qua dode tanden en dat het met dat bleekmiddel ook mis kan gaan niets kunnen vinden. IK loop nog steeds met een zeer gevoelige voortand rond. Ik hoop dat het de komende weken wat tot rust kan gaan komen, want ik wil die voortand niet kwijt, want dan ben je mooi klaar als je begrijpt wat ik bedoel.
Ik ben er wel chagrijnig van geworden, constant dat zeurende gevoel in je mond. Mijn vakantie in spanje naar de ***** daar ook 2 weken rondgelopen met tandpijn en de tandarts daar dat is net een kapperszaak in een winkelstraat, een soort van klein winkeltje tussen andere winkeltjes waar je zo naar binnen kunt kijken heel grappig vond ik dat.

IK heb een vraag is het niet een idee om die tand weer open te boren en een paar dagen open te laten en te zuigen, zodat het lekker ''schoon'' wordt en dan daarna er absoluut niet meer in te gaan fijlen want ik heb het idee (corrigeer me) dat als er voorbij de wortelpunt (die bij mij open is) iets geraakt wordt met dat fijlen er bloed kan vrijkomen en als je de boel dan afsluit dan wordt het een infectiehaard. Kortom openmaken na 3 dagen terug en dan als de pijn weg is alleen nog naspoelen (dus niet meer er in gaan fijlen) met een goed bacteriedodend middeltje (joost mag weten wat) en dan dichtmaken. Dit ben ik van plan om als laatste redmiddel met mijn tandarts te gaan bespreken. Tja je moet toch wat proberen als de rest niet werkt. Kijk als ik zou weten dat er een gerede kans bestaat dat die zeurende pijn uiteindelijik over zal gaan dan heb ik het er voor over, al moet ik dan nog een paar maanden volhouden.
ma, 01/26/2009 - 10:29 Permalink
vV

door een onafhankelijk, zo u wilt deskundig instituut, eens een conclusie te laten trekken
o maar die onderzoekingen zijn er echt wel. Waarop door tegenstanders zo`n onderzoek of een instituut weer gepoogd wordt onderuit te halen. En daarom moet men van goede huize komen , en selectief zijn met lezen van onderzoeken. Bij dit soort materie is het niet zo zeer problematisch dat het onduidelijk is wat het materiaal al dan niet allemaal doet, maar eerder wie men bereid is (het meest) te geloven, en dan vooral op grond waarvan men dat doet...

Open wortelpunten zijn per definitie veel lasteiger te reinigen en af te sluiten. Denk ook met deze extra info dat het niet zozeer is dat er iets verkeerd gedaan is, meer dat er pech is met de anatomie. Een wortelpuntoperatie door de kaakchirurg is ook nog een optie, die benaderen van de andere kant.
ma, 01/26/2009 - 10:40 Permalink
Gabbertje012

Nu komen we ergens; ik citeer u:
En daarom moet men van goede huize komen , en selectief zijn met lezen van onderzoeken


Vandaar ook mijn vraag hierover aan een deskundige waartoe ik de tandarts toch mag rekenen? Eigenlijk zegt u, niets aan de hand met dat mangaam, onderzoeken bevestigen dit ook. Echter worden die onderzoeken weer ter duscussie gesteld en ja dan blijf je aan de gang.
Nou dat is wat ik wou weten bedankt. Dat scheelt mij als leek weer de nodige hoofdbrekens.


IK heb nog even een vraagje, kan z'on rubber stiftje, die er bij mij onlangs ingezet is ook weer gemakkelijk verwijderd worden. Het oude stiftje was heel moeilijk te verwijderen, maar wel gelukt met een pluim voor de behandelend tandarts.
ma, 01/26/2009 - 11:00 Permalink
Gabbertje012

Oke dank u, nog even dit, stel dat ik de tand toch laat trekken, want echt de kaakchirurg, nee dat heb ik al eens meegemaakt dat zie ik niet zitten. Dan wordt het vrees ik trekken, hoe erg ik dat ook zou vinden. Kan er een kunsttand tussen met een soort van gebitje? Zodat ik niet met een gat tussen mijn voortanden hoef rond te lopen :(
ma, 01/26/2009 - 11:29 Permalink
pcml

Mangaam in je tanden is vreselijk giftig. In sommige landen daarom al verboden. Bij mij heeft het tot jarenlange ziektes geleid. Hormoonhuishouding verstoort, baarmoeder verwijderd, cystes in borsten en nu mond. Ook al zijn alle tanden en kiezen getrokken ik heb nog steeds restant koperamalgaam in mond en heb mogelijk mede daardoor gangruneus tandbeen en de nodige kaakbotontstekingen. (restostitis genoemd) Dus.... lees goed hoe je amalgaam moet laten verwijderen en hoe om te gaan met klachten.... Er is veel te vinden gelukkig op internet, maar laat het wel bevestigen door een arts.
vr, 01/30/2009 - 11:54 Permalink
Gabbertje012

Dank je wel pcml, intussen was ik al een stuk wijzer geworden op skepsis.nl, staat een zeer gedetailleerd stuk. En alhoewel er wel wat gaten en kieren zitten (toepasselijk voor dit forum, :lol: ) in dat betoog heeft het mij wel wijzer gemaakt. Ik heb mijn vullingen al vanaf mijn 12 13e en ben nu 43, nog nooit heb ik er klachten van ondervonden (afkloppen). Ik heb alleen wat gedonder met mijn voortand, sind deze van binnenuit werd gebleekt. Gelukkig zakt de pijn en daarmee is de relatie met mijn tandarts :smt008 weer in een opgaande lijn, want de tand is mooi witter geworden en als het een beetje meeezit blijft hij behouden. Heb er een week of 4 wat pijn voor over moeten hebben plus diverse behandelingen. Ik ben in ieder geval tevreden. Alleen heb ik nog niet een antwoord gevonden/gekregen op mijn vraag over de vermeende gezondheidsrisico's van een dode tand vanwege de daarover rondcirculerende negatieve berichten. En dat baart mij toch wel wat zorgen.

Mijn vraag is, als die tand is afgesloten door zo'n rubberen stiftje ofwel dan ga ik ervan uit dat deze dan hermetisch dicht zit. Hoe kan er dan iets ''giftigs'' in de bloedbaan terechtkomen?
Het is toch gewoon een stukje ijzersterk bot (dat wat na het verottingsproces overblijft als we eenmaal onder de grondliggen) bij opgravingen zijn de tanden vaak nog in takt, dus hoe kan het dan in ons lichaam wel ontbinden en onder de grond niet?

Kortom mijn idee is dat het een onzinverhaal is, niettemin mijn vraag hierover.

Groeten, dik
vr, 01/30/2009 - 13:20 Permalink
vV

dus hoe kan het dan in ons lichaam wel ontbinden
omdat het geen ontbindingsproces is maar een afbraakproces door afweercellen. Als je eenmaal onder de grond ligt zijn deze cellen dood, en is er dus ook geen afbraak meer. Wel ontbinding maar dat is dus een heel ander proces!

@pcml: die amalgaamdiscussie gaan wij niet oprakelen. Maar als een land amalgaam verboden heeft is dat niet vanwege gezondheidsrisico bij de mensen waar de vulling wordt gelegd, maar vanwege de milieufactoren die een rol spelen bij leggen van de vulling en weer verwijderen ervan. niet voor niets zijn tandartsen verplicht gesteld actieve afscheiders voor deze stoffen in het afvoertraject te installeren. Graag verzoek ik je derhalve ervoor zorg te dragen dat je je aan de feiten houdt en geen zaken verdraaid gaat weergeven, dat is gewoon verstrekken van onjuiste informatie! Nogmaals hier hoef je niet verder op in te gaan, want de amalgaamdiscussie gaan wij hier niet voeren!

laat het wel bevestigen door een arts.
daar sluit ik mij volledig bij aan! slechts een zeer kleine minderheid heeft wellicht wel een reactie op het materiaal of delen ervan, maar die kan dan ook aangetoond worden. En als dat het bestanddeeel kwik betreft moeten die mensen dan ook geen vis eten bv . Kijk daarvoor maar eens op http://www.skepsis.nl
vr, 01/30/2009 - 18:08 Permalink
Gabbertje012

omdat het geen ontbindingsproces is maar een afbraakproces door afweercellen. Als je eenmaal onder de grond ligt zijn deze cellen dood, en is er dus ook geen afbraak meer. Wel ontbinding maar dat is dus een heel ander proces!


Dus de cellen in mijn lijf zijn bezig met afbraak van mijn 2 dode voortanden, die al 30 jaar morsdood zijn en pas sinds een jaar of 2 enigzins wat verkleuren? ( nu bijna weer zo wit als een a-4tje :smt003 ) Ze deden en doen nu weer perfect dienst en ik ben er om heel eerlijk te zijn sodeju blij mee, want er gaat natuurlijk niets boven eigen tanden. Maar goed ik dwaal af, de vraag is en blijft nu de tand is afgesloten met zo'n rubber stiftje is de wortel als hermetisch dicht te beschouwen Dus de binnenruimte zit dicht er kan niets in of uit? Indien dit inderdaad zo is, wat moet er dan afgebroken worden, het omhulsel/buitenkant dat in het tandvlees c.q. kaakbot zit. En als dat dan zo is, dan moet dat wel een zeer traag proces zijn aangezien ik op de foto's na 30 jaar geen enkel spoor van mogelijke afbraakprocessen kon ontwaren?

Toch wel wat vraagtekens?
za, 01/31/2009 - 00:17 Permalink
vV

dit gaat om een heel complex proces, waarbij u heel goed kennis moet hebben van de opbouw van tandmatriaal om het te begrijpen. Het begint ermee dat een wortel niet keihard is, maar dat er miniscule kanaaltjes nog open zijn, groot genoeg voor migratie van bacterien etc. De afbraak vanuit de botzijde is weer een heel ander proces. Wilt u hier echt alles van weten adviseer ik u vriend google ruimschoots te gebruiken, want dat is een veel te uitvoerig antwoord voor hier.
za, 01/31/2009 - 10:41 Permalink
Gabbertje012

Aha ik begin er iets van te begrijpen het organische tandweefsel is onder de microscoop bekeken poreus althans er zitten kanaaltje in waardoor bacterien gemakkelijk hun weg kunnen vinden. Maar wat is uw persoonlijke standpunt/bevinding in uw hoedanigheid als tandarts. Kleven er gezondheidsrisico's aan het behouden van dode tanden? Zijn er onder uw collega's ook op dit punt verschillende opvattingen?

Ik ga er ook nog even op googlen. Alvast bedankt.

Heb inmiddels wat gegoogled en ben toch wel geschrokken van de beweringen die er ogenschijnlijk goed onderbouwd uitzien (voor zover ik dat kan beoordelen) en derhalve gestaafd door nogal wat onderzoekingsuitkomsten.
za, 01/31/2009 - 18:58 Permalink
vV

googelen op de opbouw/anatomie van de tand. niet op onderzoeken of ""onderzoeken"", daarvoor is pubmed de enige juiste. De meeste onderzoeken die u via google zult vinden worden of verkeerd uitgelegd, of zijn niet goed van opzet, bv opgezet om een vooraf bepaalde uitslag te ondersteunen.
zo, 02/01/2009 - 10:27 Permalink
rozeveld

Ik dacht altijd, of denk nog steeds, dat het voor wat betreft de amalgaan vullingen niet gaat om een mening maar om wetenschappelijk onderzoek.

Whatever. Ik heb mijn tandarts er gewoon naar gevraagd, en hij heeft ze zelf ook. Kortgeleden heeft hij een oude amalgaan vulling vervangen door een nieuwe amalgaan vulling omdat hij dacht dat dit het beste was. De klachten zoals op het www beschreven worden heb ik niet. Bovendien heb ik het idee, maar dat geldt misschien alleen voor mijn situatie, dat amalgaan vullingen het wat langer uithouden dan de andere.
wo, 02/04/2009 - 03:09 Permalink
Gabbertje012

KUnt u me een beetje op weg helpen op welk zoekterm/woord ik in pubmed.com een goed concluderend onderzoek kan vinden over het behoudt van dode tanden c.q. over de positieve/negatieve gevolgen van zenuwbehandelingen. heb gezocht op cryotherapy dental, cryotherapy tooth, dead dental problems, dead dental, dead dental health, maar kan er niet echt iets op vinden dat mijn vragen beantwoord.
do, 02/05/2009 - 19:44 Permalink
Gabbertje012

M.b.t. opbouw/anatomie van de tand, kan ik geen microscopische afbeeldingen vinden van de dental. Wel vond ik op wikimedia met als zoektemr dental: Dentine heeft dan ook de structuur van een zeef.


Ofwel zeef, dat zou dan het verlossende anwtoord moeten zijn. Bacterien kunnen makkelijk door zo'n zeefstructuur heenkomen lijkt mij?
Dat maakt me nog nieuwsgieriger naar de mogelijke consequenties elders in het lichaam?

Ik zie uw reactie weer met belangstelling tegemoet.
do, 02/05/2009 - 20:08 Permalink