lossetanden

Author:
ellen1
Posted:
vr, 09/14/2007 - 13:34
Hallo

Ik ben er afgelopen week achter gekomen dat zijn voortanden ietwat los zitten.
DWZ als ik een tand tussen mijn nagels pak kan ik de tand iets heen en weer bewegen. In de spiegel nauwelijks zichtbaar, maar het voelt als een erg los zittende tand
Is dit normaal?
in hoeverre kan dit kwaad.
Bij het eten merk ik er eigenlijk niets van .
Moet ik nu bang zijn dat de tand er binnekort uit gaat vallen.
Kan er slecht vanaf blijven en ben er de hele dag mee bezig.
Irfan

Beste Ellen,

Het lijkt me overbodig om te zeggen dat het geen goed teken is als tanden los gaan staan. Het llangzaam losstaan van een aantal tanden, zonder dat je het ineens merkt, komt door langzame botafbraak. De tanden staan vast in het kaakbot en dat bot kan verdwijnen als gevolg van een tandvleesontsteking (parodontitis) of ontstekingen in het bot zelf. 9 van de 10 keer is het parodontitis. Veel informatie erover kun je op de site vinden bij algemene informatie.
Sowieso snel naar de tandarts voor diagnose en behandeling. Als de botafbraak niet te ver is gevorderd, dan kun je met een goede behandeling en vooral een zeer goede mondhygiene van jezelf vaak heel wat tanden en kiezen behouden.

Gr Irfan
vr, 09/14/2007 - 13:43 Permalink
ellen1

Bedanktvoor je anwoordt.
Heb eens even bij de algemene info gekeken.
de symptomen die ik daar lees over Paradontis heb ik niet,
Geen ontstoken tandvlees, verplaatsing van tanden oid.
Als ik dan het stuk over gezond tandvlees lees, staat daar dat je tanden wel iets bewegelijk mogen zijn.
Ik zal het bij mijn volgende tandartsbezoek eens aan de orde stellen.
Zo'n vaart zal het toch ook niet lopen??
vr, 09/14/2007 - 14:18 Permalink
Spiegeltje

Het klopt inderdaad dat de tanden niet muurvast zitten verankerd in het kaakbot maar op zijn plaats worden gehouden door speciaal steunweefsel bestaande uit kleine dicht op elkaar staande vezeltje (parodontaal ligament) dat als schokdemper fungeert. In het plaatje hieronder zie je die vezeltjes (*)

De tanden blijven dus altijd een beetje speling houden. Dat is volstrekt normaal, er is dus niks aan de hand. Als de tand/kies direct met het bot is vergroeid ontbreekt de speling, dat is juist een afwijking. Ook een implantaat heeft geen speling. Dankzij de speling kan de orthodontist de plaats van de elementen veranderen. Als ze worden gefixeerd met een beugel groeit nieuw bot in waardoor de verplaatsing definitief wordt

De tandarts plaats ook wel eens wiggen tussen kiezen om een beetje extra ruimte te maken als dat voor de behandeling nodig is. Na verwijdering keren de kiezen dan weer snel terug op de oorspronkelijke positie.

Zoals Irfan al aangaf is een loszittend element een heel ander verhaal.

(*) in werkelijkheid is het nog een stuk ingewikkelder. Dat geeft aan hoe gespecialiseerd het steunweefsel is. De huidige alternatieven, zoals implantaten, mogen dan vaak een mooie oplossing zijn, er gaat toch niets boven een eigen gezonde tand/kies. We zijn nog lang niet zo ver dat we een gelijkwaardig alternatief kunnen bieden.
Attach
vr, 09/14/2007 - 17:46 Permalink
Mignon

Wat hierboven staat klopt allemaal. Alleen zou ik in dit geval voorzichtigheid in acht willen nemen. Parodontitis is een sluipend proces en voor de patient niet altijd merkbaar aanwezig. Als er bepaalde bacterien in de pocket aanwezig zijn kan de botafbraak zeer snel gaan.

Ik heb nog twee vragen voor je: heb je het idee dat je voortanden de afgelopen tijd van stand zijn veranderd of dat de spleetjes tussen je tanden groter zijn geworden? En nog een brutale vraag: rook je toevallig?

Als je echt het idee hebt dat je tanden losser staan dan voorheen zou ik mijn controleafspraak bij de tandats wat naar voren zetten. In geval van een parodontale ontsteking kun je er namelijk niet vroeg genoeg bijzijn.

Hartelijke groet, Mignon
za, 09/15/2007 - 13:19 Permalink
Spiegeltje


Ik zal het bij mijn volgende tandartsbezoek eens aan de orde stellen.
Zo'n vaart zal het toch ook niet lopen??

Meestal niet, parodontitis doet langzaam (*) zijn verwoestende werk. Maar ik ben het uiteraard met Mignon eens als ze zegt dat ook bij geringe twijfel het van belang is snel zekerheid te zoeken. Eenmaal aangerichte schade is immers grotendeels definitief. Zelfs het ontbreken van bloedend tandvlees is, met name bij rokers, niet voldoende om parodontitis geheel uit te sluiten. Tandartsen zijn er ook niet allemaal even alert op weet ik uit ervaring, zodat het gezegde "geen bericht, goed bericht' helaas niet altijd opgaat.

(*) hierop zijn uitzonderingen.
za, 09/15/2007 - 23:47 Permalink
ellen1

Allemaal bedankt voor jullie antwoorden.
Om een aantal vragen te beantwoorden,
Nee mijn tanden zijn niet anders gaan staan en nee ik ben geen roker.
Ook heb ik dus geen last van bloedend tandvlees.
Vind het dus allemaal een beetje vreemd.
Het meest irratante is, is dat ik er constant mee bezig ben en bang ben dat mijn tanden eruit vallen binnen zeer korte tijd.
Kan er ook niet met mijn vingers van afblijven en zit constant te voelen.
Ga over 2 weken trouwen en ben als de dood dat ikdan een tand kwijt ben.
Ben afgelopen week wel bij de tandarts geweest voor een wkb aan een van mijn kiezen en heb hem er toen naar laten kijken, maar hij kon niets vreemds ontdekken,
ik krijg er toch geen goed gevoel bij.
Een tand gaat toch niet zo maar losser staan.
zo, 09/16/2007 - 11:08 Permalink
hello jozefien

loszittende tanden? ook ik kwam er bij toeval achter dat er beweging in een kies zat. de kies gaf geen probleem, ik ga elk jaar 1x naar de tandarts en 2x naar de mondhygieniste, deze hadden niets gemerkt! Toch was er we degelijk iets aan de hand, de kies(waar een kroon op zat) was gaan lekken en ik had daardoor een ontsteking gehad die ik niet had gevoeld, daardoor was het bot aangetast, kies was niet meer te redden en moest eruit. Heb er nu een brug. Ook ik let voortaan zelf nog beter op. Paradontitus merk je niet altijd, ik had vroeger ook nooit last, toch pockets gekregen daarom ga ik nu 2x per jaar naar de mondhygieniste om de boel goed bij te laten houden. Als tanden of kiezen loszitten, al is het maar een beetje, dan zou ik er voor de zekerheid eens goed naar laten kijken. hoop voor je dat het meevalt en dat het inderdaad een normale speling is. :smt006
zo, 09/16/2007 - 11:18 Permalink
hello jozefien

Ellen ik lees net dat je net dat je nog een berichtje hebt geplaats. Ten eerste: tanden vallen er niet zomaar uit hoor, ik ken mensen waarvan tanden loszitten en er heel oud mee worden (oma b.v. 94 jr!) je moet er wel van af blijven, je gaat er steeds mee heen en weer en dan maak je wel ruimte. Blijf er gewoon van af, ga trouwen, maak er een mooie dag van, er gebeurt heus niets met je tanden. En dan ga je later, als je er een poosje van af bent gebleven nog een terug om het heel goed na te laten kijken, dan kan hij misschien ook een fotootje maken, kun je ook zelf zien hoe het eruit ziet. niet meer aandenken voorlopig :smt017 niet meer wiebelen dus! :smt018 wens je een mooie trouwdag. :smt006
zo, 09/16/2007 - 11:24 Permalink