Last van brug

Author:
DaphneD
Posted:
wo, 02/05/2020 - 15:55
Hallo!

Ik heb een vraag over mijn brug(gen). Eind oktober zijn mijn twee voortanden en hoektanden afgeslepen en is er een noodbrug geplaatst met de laterale snijtanden als dummy. Reden: etsbrug was na 12 jaar aan zijn einde gekomen en ik mis mijn 2 laterale snijtanden en verstandskiezen. Zijn niet aangelegd.

Bijna direct begon het gedonder al. Ik kreeg enorm veel last van mijn noodbrug. Zo erg dat mijn hele kaken, nek, hoofd, rug onder enorme spanning kwamen te staan. Teruggegaan, tandarts haalde de brug eruit, het bloedde heel erg, wat bijgeslepen, teruggeplaatst. Geen succes, het bleef pijn doen.

Gelukkig waren de echte bruggen sneller klaar dan verwacht en nadat die geplaatst was verdween de pijn in de loop van 3 weken. Wat zaten die bruggen fijn en pijnloos! December zonder klachten doorgekomen en halverwege januari viel de rechter brug uit mijn mond.

Terug geplaatst met tijdelijk cement door de noodtandarts, toen al voelde ik veel spanning op mijn rechterhoektand. Volgens mijn eigen tandarts of wortels die even zich aan moesten passen, of reden genoeg voor een wortelkanaalbehandeling. Dat laatste zag ik niet zo zitten.

Hij besloot om de volgende afspraak, toen ik weer had gebeld over pijn, de brug goed schoon te maken en nu definitief te plaatsen (tegen mijn zin in). Nadat de verdoving was uitgewerkt merkte ik meteen weer de spanning in de tanden. Zowel aan de linker als rechter brug, ook begonnen mijn onder tanden wat zeer te doen. Ik besloot om het even af te wachten, zal wel liggen aan het vastzetten dacht ik.

Nu, bijna 2 weken later. Nog klachten. Voornaamste klacht: spanningsgevoel op rechterbrug, met name rechterhoektand, doet geen pijn, geen problemen met eten of warm/koud, alleen een constant irritant gevoel alsof er wat tussen zit. Soms voelt het tandvlees er boven ook wat trekkend, alsof het in de kaak zit. En mijn lip voelt ook wat gespannen. Wel soms hoofdpijn en als ik mijn hoofd op het kussen leg kan ik de druk in heel mijn bruggen voelen. Heel af en toe een klein pijnscheutje in de rechter hoektanden pijler, maar niks ondragelijks. Vreemd, aangezien de brug heel
December en begin januari perfect heeft gezeten!

Tandarts gooit het op klemmen, splint is in de maak en volgende week klaar. Er is nog wat bijgeslepen. Ik twijfel echter of dit het wel is. Wie wil er mee denken? Zouden er nog andere redenen kunnen zijn? Bijvoorbeeld dat de brug toch niet goed is? Of de lijm? En hoe kan ik nu ineens dan gaan klemmen terwijl ik al die jaren nergens last van heb gehad? Of kan het nog zijn dat de tanden zich nu nog aan moeten passen aan de brug? Het maakt me heel onzeker en verdrietig. Mijn tandarts is niet de beste in gerust stellen en niet heeeel communicatief, dus vandaar mijn vraag!

Groetjes,
Daphne
DaphneD

Als antwoord op door Lieneke

Bedankt voor je antwoord!

Waarom een gnatholoog? Ik heb nu een second opinion in de afdeling van het ziekenhuis. Werken kaakchirurg en tandartsen samen. Zouden die niet kunnen kijken of de brug goed is? Ik woon in Friesland. Had even gekeken naar de dichtstbijzijnde gnatholoog, maar die zitten helaas niet echt in de buurt.

Groetjes,
Daphne
do, 02/06/2020 - 13:05 Permalink
DaphneD

Als antwoord op door DaphneD

He bah,

Slaap er al een paar nachten slecht van. Gisteren door de huisarts 3x daags 600mg ibuprofen geadviseerd omdat ik er pijn van heb.

Ik vraag me af of dit door het klemmen kan komen. Heb wel wat last van mijn oor ook. Vreemd dat het zo rondom de rechter brug is. Hij voelt gewoon veel te strak. Komt zoiets echt alleen van klemmen?
vr, 02/07/2020 - 05:27 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door DaphneD

Een kaakchirurg weet bar weinig van dagelijkse / algemene tandheelkunde. Die weten weer iets over hele complexe zaken zoals mondkanker.
Een gnatholoog weet ontzettend veel over de manier waarop tanden en kiezen op elkaar passen en over elkaar heen schuiven. Het puzzeltje zeg maar. En volgens mij zit daar het probleem als ik je zo lees.
vr, 02/07/2020 - 10:04 Permalink
DaphneD

Als antwoord op door Lieneke

Bedankt voor je input.

Jij denkt dus dat het niet aan de brug zelf ligt. Ik vind het zo vreemd. Zo ineens zoveel last, terwijl ik daarvoor niks had? Dan ben ik dus ineens na een behandeling gaan klemmen?

Het is de afdeling van het ziekenhuis, waar meerdere tandartsen werken. Ik zou dus niet worden gezien door een kaakchirurg maar door een tandarts. Was in mijn vorige bericht niet helemaal duidelijk.

Groetjes,
Daphne
vr, 02/07/2020 - 12:51 Permalink
Chris888

Een kleine verandering in de mond lokt soms (nachtelijk) klemmen uit.
Als jij zegt dat je na herplaatsen spanning op een tand voelde dan lijkt het me niet onaannemelijk dat er iets een beetje veranderd is.
Mijn eigen ervaring is dat een kleine disbalans tussen links en rechts naast kiespijn (overbelasting) enorme kaakklachten (ook overbelasting) kan opleveren, die als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen na correctie, ondanks dat ik blijf klemmen 's nachts. Kortom eea hangt met elkaar samen. Ik zou gewoon de 2nd opinion van de tandarts afwachten, en evt hem nog vragen of hij een tandarts in de regio kent met veel kennis van en interesse in gnathologie, misschien iets gedaan heeft met pressure mapping (Tekscan). Mijn huidige tandarts heeft er duidelijk meer kaas van gegeten dan mijn vorige, dus het 'gevoel' voor en interesse in dit onderwerp verschilt van persoon tot persoon.
vr, 02/07/2020 - 14:06 Permalink
DaphneD

Als antwoord op door Chris888

Bedankt voor je duidelijke uitleg! Dat geeft wat meer rust. Ik haalde me allemaal gekke scenario’s in mijn hoofd. Is het ook mogelijk dat de pijn van het kaakklemmen dan precies dus rond de brug weer zit? Waar ik ook de spanning voelde?

Ik heb niet heel erg last van mijn kaken op dit moment. Ze voelen soms wel wat gespannen aan, net als nek en schouders. Las dat kaakklemmen ook goed vanuit de nek kan komen.

Pijnstillers werken helaas nauwelijks. Over 2 weken een second opinion en dinsdag is mijn bitje klaar. Even doorzetten nog. Liefst trok ik die hele brug uit mijn mond. Maar helaas zit ie hartstikke vast, haha!

Ik houd jullie op de hoogte.
vr, 02/07/2020 - 14:51 Permalink
DaphneD

Als antwoord op door DaphneD

Vandaag bij de tandarts geweest. Hij heeft nogmaals met een papiertje ertussen gezeten, draadje tussendoor gehaald en een paar keer er op getikt. Allemaal goed. Geen pijn. Volgens hem geen ontsteking, dan zou ik andere klachten moeten hebben.

Ben met mijn splint naar huis gegaan. Even 2 weken aankijken hoe het verder gaat, en als het blijft, weer terugkomen.

Hij zei heel eerlijk dat als dit het niet oplost, hij het ook niet echt weet. Volgens hem misschien een kwestie van wennen. Mijn stiefvader had hetzelfde drukkende gevoel met zijn implantaat. Alsof er iets tussen zit. Dit is bij hem na verloop van tijd vanzelf weg gegaan.

Even volhouden dus...
di, 02/11/2020 - 15:44 Permalink
DaphneD

Als antwoord op door DaphneD

Ik lees op het forum veel over kaakklemmen. Weet iemand ook druk op het gebit ook kan komen vanuit de nek/schouders door teveel spanning?

Ik heb regelmatig hoofdpijn, geen last van mijn kaak. Wel druk op mijn wang. Heb het idee dat het vanuit mijn nek komt.

Weet iemand hier iets van?
do, 02/13/2020 - 12:58 Permalink
DaphneD

Als antwoord op door DaphneD

Vandaag second opinion gehad.
Niemand kan mijn drukkende gevoel verklaren, alsof er iets tussen zit. Beet lijkt ook goed.

Volgende stappen:
Kaakfysio en gnatholoog in overleg met tandarts. Verder nog even afwachten.

Deze tandarts gaf aan dat het soms gebeurt dat bruggen gewoon niet lekker blijven zitten en dat ze er soms uitgehaald worden en dan een nieuwe wordt geplaatst.

Word er inmiddels wel een beetje gek van.
do, 02/20/2020 - 14:42 Permalink
DaphneD

Als antwoord op door DaphneD

Voor geïnteresseerden en mensen die na mij komen met hetzelfde probleem en hier op Googlen.
Ik heb de tandarts gevraagd de brug eruit te halen, aangezien ik het psychisch niet meer trok.
Binnen 5 seconden lag de brug er uit. Het ging heel makkelijk met zo’n tik apparaat. Heeft blijkbaar niet goed vastgezeten.
Zit nu weer vast met tijdelijk cement. Even aankijken.

Kaakfysio kan ik dus gaan afzeggen. Toch bedankt voor jullie reacties.
ma, 02/24/2020 - 14:01 Permalink
DaphneD

Als antwoord op door vV

Dag VV,

Bedankt voor je advies. Ook als ik daarvoor helemaal geen klachten heb gehad? Tijdens de tijdelijke periode heeft het namelijk altijd goed gezeten. Ik denk dat het direct met plaatsen al mis is gegaan; aangezien de druk er meteen al was.

Anders neem ik je advies ten harte. Even naar laten kijken is natuurlijk nooit verkeerd.
ma, 02/24/2020 - 15:07 Permalink
DaphneD

Als antwoord op door DaphneD

Ik ben vandaag bij een kaakfysio geweest.
Er zijn wat symptomen van kaakklemmen (lijn op mijn wangslijmvlies) en ik kan mijn kaak niet helemaal naar links doen. Ik heb wat oefeningen meegekregen.

De grootste druk lijkt nu van de hoektand af te zijn nu hij er weer met tijdelijk cement op zit.

Verder kunnen er echt geen oorzaken zijn van een spanningsgevoel op de brug, gevoel dat er wat tussen zit en wat tintelingen in mijn tandvlees?

Ben er inmiddels behoorlijk gespannen van geworden en slaap slecht dus ook maar een afspraak bij een psycholoog gemaakt.
do, 02/27/2020 - 13:52 Permalink