Langdurig Ibuprofen gebruik bij wortelpuntonsteking

Author:
Xan
Posted:
za, 01/03/2009 - 13:41
Ik loop al een half jaar te tobben met een pijnlijke kies linksboven na wortelkanaalbehandeling. De pijn werd steeds erger. Druk in mijn oren, achter mijn ogen, pijn bij linkerneusvleugel en zelfs reukverlies aan linkerkant. De kies zelf is gek genoeg niet echt gevoelig. Kon tussen kerst en oud en nieuw gelukkig bij een KNO arts terecht, omdat ik in eerste instantie dacht dat er iets mis was met mijn kaakholtes. Op de foto was echter niets te zien en de KNO arts raadde mij aan om minimaal 3 maanden ibuprofen (200 mg) per dag te slikken en gaf voor mijn neus een nasonex neusspray mee (corticosteroiden) Zijn mening is : de onsteking zoveel mogelijk zien te weren voordat je gaat beginnen met allerlei ingewikkelde operaties (apex etc.) Op mijn vraag wanneer ik dan terug moest komen zei hij; niet bij mij, maar bij een neuroloog of een pijnkliniek als de pijn niet overgaat.
Ik heb echter nergens op internet een dergelijk advies gezien. Is dit wijs, kan je dit zo te lijf gaan of is het toch uitstel van executie en zou ik toch beter een tweede wkb laten doen ?! Ik slik eigenlijk al sinds september met enige regelmaat pijnstillers, ook een antiobiotica kuur (amoxiciline ) en heb zelf het gevoel dat ik alles alleen maar zit te onderdrukken.
De pijn is nu constant; op zich nog wel draaglijk, maar het put me uit en voelt absoluut niet goed.
Newtan

Op internet is wel iets te vinden over bestrijding van chronische pijn. Daar valt kaakpijn in de sinus en directe omgeving ook onder. Ik heb net even gekeken en heel veel sites zijn gericht op het probleem of op de hulpverleningsinstantie. Of over een alternatieve oplossing.

Wat ik geleerd heb is:
a. Zeker weten waar het probleem niet vandaan komt. Of liever waar het wel vandaan komt.
b. Alle behandelopties naast elkaar leggen en bespreken.
c. bij pijn die langer dan twee weken duurt altijd een anti pijn kuur van zeker een tot vier weken met paracetamol, of wat ook maar helpt.

Je moet je voorstellen: pijnzenuwen raken kortgesloten als het ware als ze langer onder druk staan. Ze worden dan zwaar overgevoelig. Dit is op CT en MRI scans al na een paar weken te zien. Dit is na een paar maanden niet meer in de oude staat terug te brengen, schijnt het.

In de tandheelkunde wordt bij dit soort ontstekingen toch geadviseerd om een apexresectie te laten doen.
Overleg volgende week eens met een kaakchirurg, als je kan. Daar hoef je geen verwijsbrief voor te hebben, maar het mag wel.
za, 01/03/2009 - 14:38 Permalink
Carin 250

Waarom sturen jullie tandartsen de meeste mensen naar een kaakchirurg voor een apex?
Mijn tandarts wil mij daar ook hebben, maar geen haar op mn hoofd die daar aan denkt.
Wie geeft mij de garantie dat het na een apex, het niet alsnog fout kan gaan en de bewuste kies er alsnog uit moet.
Dus mijn vraag is, wat kan een endotholoog dan nog betekenen?
Want ik wil alleen daar heen en niet naar een kaakchirurg hopelijk begrijpt mn tandarts dat zelf nu ook eens een keer...
za, 01/03/2009 - 19:28 Permalink
Xan

Antwoord van Newtan is wel wat tegenstrijdig met andere postings hier ja, maar toch fijn dat er iemand antwoord ! Dit soort dingen lijkt altijd erger te worden in het weekend en ik wil toch wachten tot ik maandag hopenlijk bij mijn eigen tandarts terecht kan om zijn mening te horen. Kan het gelukkig erg goed met hem vinden en het is een nogal complexe situtatie die meerdere oorzaken kan hebben (zie mijn eerdere posting bij orthodontie) Naast de kies met wortelkanaal behandeling zit een kies waar wekenlang een enorm gat gezeten heeft, maar wat pas laat ontdekt is omdat daar de banden van mijn beugel overheen zaten. Het gat was dus niet te zien op foto's. Deze kies is enorm uitgeboord, maar de zenuw zit er nog. Daar kan de pijn dus ook van komen.
Ik zal zeker ook eerst bij de endodontoloog langs gaan (als ik daar snel een afspraak kan krijgen...) om dit te laten uitzoeken.
Zeker inderdaad is iig dat het hele gebied een enorme kortsluiting heeft gehad en helemaal overgevoelig is geworden, maar ik zou zo graag willen weten of 3 mnd ibuprofen daar nu echt iets tegen kan doen. Lijkt er dus niet echt op... Zoals ik al eerder meldde vindt ik de pijn eigenlijk nog wel meevallen maar het algehele malaise gevoel is verschrikkelijk en het nachtelijk gepieker nog erger.
za, 01/03/2009 - 19:55 Permalink
Newtan

Twee dingen: de postings op dit forum worden gedaan door tandartsen die qua motivatie en inzet met kop en schouders boven het gemiddelde uit steken. Dus dat is niet wat je altijd in het land moet verwachten helaas.

En misschien is het handig om alle feiten op een rijtje te hebben als je een eerlijk en compleet antwoord wilt hebben.

Ik had gisteren een patient die ik verder niet kende, maar die ook al heel erg lang in mineur was met z'n gesteldheid. Allerlei onderzoeken (ook de voeding) hadden alleen aan het licht gebracht dat hij misschien ietsje te weinig vet zou hebben. Maar al die tijd had hij ook al een diepe vulling. Ik heb daar een erg dode zenuw onderuit gehaald. Hij had ook steeds meer last van die kies. Ik zeg niet dat dit direct verband houdt, want ik ken hem niet en jou ook niet. Maar het zou het proberen waard zijn om te controleren of de zenuw in die kies met dat grote gat nog steeds leeft.

Overigens is dat ook wat je in zo'n situatie van de kaakchirurg te horen krijgt. Want die zijn helemaal niet zo dol op snijden als iedereen wel denkt. Ze geven vaak alleen maar advies.
za, 01/03/2009 - 20:44 Permalink
mecánico para …

Waarom sturen jullie tandartsen de meeste mensen naar een kaakchirurg voor een apex?
Mijn tandarts wil mij daar ook hebben, maar geen haar op mn hoofd die daar aan denkt.
Wie geeft mij de garantie dat het na een apex, het niet alsnog fout kan gaan en de bewuste kies er alsnog uit moet.
Dus mijn vraag is, wat kan een endotholoog dan nog betekenen?
Want ik wil alleen daar heen en niet naar een kaakchirurg hopelijk begrijpt mn tandarts dat zelf nu ook eens een keer...



En als die endodontoloog dan alsnog een apex resectie voor zou stellen.....en dat misschien wel zelf zou doen? Je hebt nu een houding tov de kaakchirurg en de tandarts die best apart is. En garanties ga je nergens krijgen.
za, 01/03/2009 - 21:46 Permalink
mecánico para …

Zal dan maar ff eerlijk je hier een antwoord op geven..
Ben in 2007 bij een kaakchirurg geweest, en was echt hopeloos.
Heb die beste man een klap verkocht, omdat hij mij zeer deed.
Zodoende wil ik niet meer naar een kaakchirurg en mn tandarts is hier van op de hoogte.


Wat heeft dat te maken met succes percentages/slagingskanzen bij de endodontoloog? Want dat je nogal physiek bent ingesteld is dan duidelijk, maar als je iedereen gaat meppen die je "zeer" doet..........heb je een probleem. Echt.
za, 01/03/2009 - 21:57 Permalink
Carin 250

Ik sla niet zomaar iemand..
Die kaakchirurg gooide 3 spuiten in mn kaak, weet je hoe dat voelt?
Als mijn tandarts dat moet doen, verdooft hij het voor..
En mn kaakchirurg vondt dat maar een raar iets wat mn tandarts deed.
Dus toen hij die spuit erin gooide, deed hij mij pijn.
En voordat ik er erg in had, was mn vuist/hand al tegen mn kaakchirurg aan gekomen..
Dus onbewust niet bewust.

Maar idd het heeft weinig met het forum te maken, maar legde je het ff uit waarom ik niet naar een kaakchirurg toe wil.
En als een endodontholoog alsnog over wil gaan op een apex, dan vraag ik alsnog of die kies dan beter er niet uit kan.
za, 01/03/2009 - 22:11 Permalink
mecánico para …

Ik verdoof ook nooit voor............nooit. En dat is denk ik vrij gebruikelijk.

en ja hoor ik weet hoe een verdoving/spuit voelt. Maar ik heb daar geen enorme beleving bij. Nooit gehad ook. Dus ik kan me er wel iets bij voorstellen dat je het erin gooien noemt, maar de wereklijkheid is waarschijnlijk alleen dat je het zo ervaren hebt. En aansluitend een wat primaire reactie had. Dat wil dan toch niet zeggen dat het bij een andere kaakchirurg wederom zou zal gaan?

Maaruh, na dat tikkie, heeft ie de apex niet gedaan?
za, 01/03/2009 - 22:17 Permalink
Xan

Tja. de discussie gaat nu wel een hele andere kant op hier. :-?
Zoals gezegd is het bij mij nogal een lang en ingewikkeld verhaal. Ik ben in goede handen bij een goede tandarts en een hele aardige endodontoloog , maar het gebied en de klachten zijn nogal diffuus natuurlijk en het duurt bij zoiets kennelijk gewoon enige tijd vooraleer duidelijk is wat waar vandaan komt. Zo'n forum met specialisten en ervaringsdeskundigen kan daar soms wel goed bij helpen en is iig een steuntje i/d rug. Ik zal terugmelden hoe eea verder verloopt.
Nog wel 1 vraagje. Die verschrikkelijke oorpijn en dat suizen van je oren; is dat normaal hierbij ?! Heb constant het gevoel dat mijn linkeroor wijd open staat; is ook erg gevoelig voor koude.
za, 01/03/2009 - 22:23 Permalink
mecánico para …

Neeuh, ik kwam niet voor een apex.
Kwam voor een perforatie gaatje..

Dus ook jij verdooft niet voor?????
Ben ik blij dat mijn tandarts dat wel doet, pfff heb het dus goed getroffen bij hem hahaha
En hij verdooft niet alleen voor in mn gehemelte, doet hij overal waar ik om vraag.


Ik denk dat 99,9% van alle tandartsen niet "voor"verdoofd. Gewoon, omdat dat uitstel van executie is en zelfs bij kinderen geen meerwaarde bleek te hebben. Wat overigens op "persoons"niveau niet wil zeggen dat jij er geen baat bij zou hebben.........alleen het is een beetje het veertje waar een kleine olifant mee kon vliegen..........


Nog wel 1 vraagje. Die verschrikkelijke oorpijn en dat suizen van je oren; is dat normaal hierbij ?! Heb constant het gevoel dat mijn linkeroor wijd open staat; is ook erg gevoelig voor koude.


Oorpijn kan ik nog wel plaatsen als referred pain of uitstralende pijn van uit tanden of kiezen. Dat suizen eigenlijk niet
za, 01/03/2009 - 22:29 Permalink
Newtan

Ik bedank Carin erg vriendelijk voor haar positieve bijdrage aan deze vragen. Veel vrienden zul je er niet aan overhouden hier, vermoed ik. Maar probeer het gerust nog eens een keer.

Wat betreft het suizen: is dat langere tijd achter elkaar, bijvoorbeeld een-twee dagen, of minder dan een dag? Het kan van het spannen van de kaakspieren komen, of van een infectie in de oren.
Doen behalve de oren, je slapen en/of je nek ook wel eens pijn? Dan zijn het wellicht je kaakspieren die zich spannen in een soort schrap zetten tegen de pijn.

En een oorinfectie zal de KNO al naar gekeken hebben.
Blijft de vraag: komt die pijn van de WKB, of van iets anders, bijvoorbeeld de andere kies.

Veel sterkte, Xan.
za, 01/03/2009 - 23:44 Permalink
rozeveld

Ik bedank Carin erg vriendelijk voor haar positieve bijdrage aan deze vragen. Veel vrienden zul je er niet aan overhouden hier, vermoed ik. Maar probeer het gerust nog eens een keer.


Zal toch wel meevallen? Persoonlijk ken ik ook iemand die uit pure angst voor de spuit ging slaan. Heeft nu een andere tandarts.

Maar om op de oorspronkelijke vraag terug te komen, langdurig gebruik van Ibuprofen lijkt me geen goede zaak. Google zelf maar eens op dit 'geneesmiddel'. Er is hier ook een topic over. Eigen gebit is leuk en aardig maar je hebt maar één lever.

De opties die hierboven gegeven worden zijn veel beter. In overleg met je tandarts oorzaken uitsluiten totdat de werkelijke oorzaak gevonden is.

@Carin: ooit een spuit gehad in een ontstoken kaak, wat deed dat zeer voor nog geen seconde, en wat was ik blij met de verdovende werking. Maar ik weet heel goed dat angst voor naalden niet zomaar weg te nemen valt.

Gerard.
zo, 01/04/2009 - 04:21 Permalink