Kunstgebit traject ! En enorm blij er mee

Author:
Alma76
Posted:
ma, 06/01/2020 - 03:00
Ik ben nu een 7 maanden gezegend met met kunstgebit en voorafgaand aan het hele traject veel gelezen hier en daardoor nog angstiger geworden om de stap te zetten, maar wat ben ik blij dat ik die stap toch gezet heb en alles is met 1000% meegevallen .
Daarom wil ik mijn eigen ervaring hier neerzetten omdat het dus ook echt anders kan zijn .
Ik ben een jonge vrouw van 42 en liep al jaren met een slechte gebit deels door mijn grote tandarts angst en deels door een ziekte die ik in het verleden heb gehad .
Mijn gebit brokkelde beetje bij beetje af vooral de kiezen ik dacht altijd nog ach het zijn de kiezen maar en die zie je niet van buiten af .
Dus we sukkelde gewoon verder slikte soms best veel pijnstillers ( natuurlijk erg slecht ) en soms hielpen die ook niet tegen de kies pijn de pijn was soms enorm maar ik had liever pijn dan de tandarts zo diep zat mijn angst.
Maar op een gegeven moment gaan er steeds meer tanden afbrokkelen .
Je leert je zelf van alles aan om het te verbergen .
Ik lachte nooit meer vol uit (of achter een kopje koffie of glas wijn) ,praten met mijn lippen zo klein mogelijk .
Het eten ging redelijk alleen harde dingen werden steeds moeilijker.
Tot afgelopen zomer 2019 op vakantie ,dat mijn stukje bar ( ooit een beugel gehad maar dat ijzerdraadje de bar zat daar nog steeds ) los schoot en ik mijn 2 voor tanden gigantisch heen en weer kon wiebelen .
De angst sloeg me om het hart want dat was ook een grote angst dat ik voortanden zou verliezen en dat is natuurlijk zichtbaar.
Ik heb zitten huilen en het uiteindelijk als een klein kind bij mijn man en moeder verteld .
Ze hadden beide wel door dat mijn gebit niet oké was maar dat het zo erg was wisten ze niet zo goed was ik in het verbergen .
Maarja wat nu ik was mega bang voor een tandarts maar ook mega bang straks tandeloos te lopen .
Dus toch gezocht naar een angst tandarts samen met mijn moeder .
Zij heeft naar de angst tandarts in Alphen aan de Rijn gebeld .
Ik durfde eigenlijk zelf niet de telefoon te beantwoorden schaamte voor mijn angst als volwassen vrouw .
Maar uiteindelijk toch de dame te woord gestaan en toch een afspraak gemaakt voor een intake.
Eind augustus was het zover de intake, met lood in de schoenen er heen samen met mijn man.
Ik heb ook daar zitten huilen als een klein kind zo bang en vol schaamte voor mn gebit.
Maar zo lief en begripvol zijn ze daar.
De eind conclusie na foto s en dat in mijn mond gekeken is ,alles wat er nog zat eruit en ee kunst gebit.
Afspraak gemaakt om alles onder narcose te trekken .
Maar voor dat dat k o n gebeuren moest ik natuurlijk naar een tandtechnicus voor het aanmeten van een kunstgebit.
Ook dat vond ik heel spannend want ja wat gebeurt er met die losse tanden bij het happen .
Ik ben naar een tandtechnicus geweest in Amsterdam wat een super vrouw die mijn daar hielp ,ook begripvol ( want ook daar vloeiden de tranen van de zenuwen en schaamte)
Ik moest 3 keer daar heen voor happen ,beet bepalen ,kleur tanden .
Maar wat is me dat meegevallen allemaal !
Happen geen enkel probleem tanden bleven zitten, geen moment gehad van kokhalzen ( wat ik ook veel gelezen heb ) dus de 1e stap ging perfect.
Toen kwam het moment in oktober het trekken van mijn gebit pfff zenuw slopen de aanloop daar naar toe.
Maar het was zo piept iedereen in de angstkliniek in alpfen was zo lief en zorgzaam.
Ik werd in slaap gebracht en voor mijn gevoel werd ik in 5 min weer wakker ( terwijl ze 1.5 uur bezig zijn geweest ) en ik had mijn nieuwe gebit in .
Natuurlijk heel onwennig en je kan niet gelijk praten want alles is dik en je kaak krijg je niet op elkaar.
Dat duurt ook echt wel even .
Maar het gebit is prachtig ,ziet er heel natuurlijk uit heb veel complimenten gekregen .
De pijn is me ook heel erg meegevallen daarna.
Op tijd pijnstillers slikken en dan is het echt te doen.
Ik heb zelf maar een week op vloeibaar eten gezeten .
Daarna kon ik al steeds meer bijv brood eten of zacht fruit .tuurlijk kan het eten en oefenen met kauwen vervelend zijn ,en tuurlijk is het niet pijnloos .
Maar ik ervaarde dat als eerder vervelend dan dat ik het echt heel pijnlijk vond kies pijn en stekende pijnen van een wrg rottend gebit is 1000x erger.
En met de kerst kon ik gewoon al bijna alles mee eten.
De 1e keer uitdoen is eng echt dood eng maar niet van de pijn maar het gezicht .
Maar ook dat went en ik doe hem gewoon elke nacht uit .
Eerst echt wel de schaamte naar mijn man dat ik gebitloos in bed lig ,maar nu is het heel gewoon en schaam ik mij niet meer.

Ook het gebit ( noodgebit natuurlijk ) had wel zo kleine dingetjes waar ik af entoe voor terug moest om randjes weg te laten slijpen die sneden in je tandvlees maar ook dat is echt geen belemmering .
Na 3 maanden kreeg ik een rebase dat het gebit weer iets beter zat .
Nu ben ik inmiddels al 2 keer weer geweest voor mn echt kunst gebit ,want dat mag na 6 maanden want dan is je kaak zover geslonken dat je een kunst gebit voor minimaal 5 jaar krijgt.
Ik ben er echt zo blij mee ,ik had dit na deze ervaring echt jaren eerder aan moeten beginnen.
Ik heb mn leven terug ,kan weer lachen zonder schaamte ,ik kan echt alles weer eten en ik heb mijn zelfvertrouwen weer terug .
Sommige zeggen dat een kunst gebit echt geen vervangingen is maar ik vind van wel .
Ik kan alles wat je met een echt gebit ook kan .
Ik ben de angst kliniek in Alphen ook zo dankbaar en ook de tandtechnicus uit Amsterdam.
Het kan ook echt anders als de vele verhalen hier op het forum die mij zoveel angst gaven .
Ik ben echt mega blij en trots op mijn kunstgebit
Tandarts_Richa…

U kunt gelijk weer praten... Soms in het begin wat slissen. Ik zeg altijd geef jezelf 3 maanden om aan het gebit te wennen. Er wordt hier geschreven 6 maanden voordat je het definitief gebit kunt krijgen maar dat is m i niet verstandig. De eerste 18 maanden slinkt de kaak het hardst. Na 18 maanden stabiliseert dat en voor iedereen anders. Maar de kaak blijft je leven lang slinken. De ellende in het begin wordt door iedereen anders ervaren. Gelukkig zijn er velen die daar doorheen kunnen. Maar je zou maar bij diegenen horen die dat niet kunnen. Dus indien mogelijk eigen tanden houden en anders een gedeeltelijk uitneembaar frame prothese. Jammer dat dit positief verhaal geen follow up heeft. Ben echt benieuwd of nu ook nog zo positief gedacht wordt. Velen vinden het s'nachts, bij het slapen, uitlaten v h gebit heel vervelend. En dat wordt echt aangeraden.
vr, 08/18/2023 - 09:19 Permalink
Cluwen

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

fijn dat u zo snel reageert altijd. u kent mij van de post 'zwarte randen'.

om niet off topic te raken vraag ik hier even verder over een kunstgebit.

is dat echt zo een ellende of valt het in de praktijk wel mee ?

ik ben zo bang nu al voor de tandarts dat ik geen eetlust meer heb en slecht slaap.

wordt gelijk het hele gebit getrokken of eerst boven en later de rest ?

en hoe lang is de tandarts bezig met trekken ? ik heb best veel tanden en kiezen nog over dus dat wordt wel een klus.

bedankt.
za, 08/19/2023 - 00:41 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik werk nu op een plaats waar veel "Immediaat" ,ik noem het "gok" gebitten, gemaakt worden. Ik ben ,tot nu, geen enkel client tegen gekomen die tevreden is met het gebit. Wel met hoe het eruit ziet. Klagen dat het los zit. Maar dat kan niet anders. De kaken slinken de eerste 18 maanden het hardst. Probeer maar te blijven staan als de grond onder je voeten weg zakt. En bij velen alle tanden en kiezen getrokken in een keer. Nog meer "gokken". Eerst moeten de zijdelingse kiezen getrokken worden. De voortanden blijven staan. Nu is een deel, waar getrokken is, na genezing v wonden duidelijker en hoeft alleen bij het front gegokt te worden hoe de kaak zal zijn als getrokken is. Ik adviseer zelfs zonder tanden en kiezen te lopen zodat ik een veel beter passend gebit kan maken omdat de technieker niet hoeft te gokken hoe de basis zal zijn. De meesten volgen mijn advies maar er zijn een paar die niet zonder tanden, hoe lelijk ook willen lopen. Indien niet echt nodig nooit naar een kunstgebit gaan. En velen piepen/eisen dan een "klick" gebit (6500 eur) omdat het gebit los zit. Daar moeten wij met z'n allen voor betalen in de zorg premie. Meneer Cluwen op de foto zie ik geen enkel reden om naar een kunstgebit te gaan. Heb natuurlijk geen x-foto kunnen beoordelen om een duidelijk conclusie te maken. Vind een tandarts waar u vertrouwen in kunt krijgen, die tandarts zal het vertrouwen niet beschamen. U voelt niets als verdoofd is. En welke weg u ook kiest, alle wegen kennen problemen.
za, 08/19/2023 - 09:40 Permalink
Cluwen

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

ik vind het super aardig dat u mij probeert gerust te stellen, maar ik had al een kwetsbaar gebit met veel vullingen en mis al een paar kiezen dus ik ben bang dat de tandarts zegt van daar begin ik niet meer aan. maar goed dat is afwachten.

mijn vraag is; hoe lang zou een kaakchirurg bezig zijn met een heel gebit trekken ? ik heb wel eens ruim een uur in de stoel gezeten voor slechts twee kiezen, dus als álles er in een keer uit moet zijn ze wel even bezig.

dat wordt plaatselijk verdoofd toch? (ben bang voor narcose vandaar)

bedankt.
wo, 08/23/2023 - 03:55 Permalink
Tandarts_Richa…

Hoe lang??, dat hangt af v hoe vast de tanden/kiezen zijn. Plaatselijke verdoving is voldoende. Vandaag iemand gezien waar 28 tanden en kiezen in een keer getrokken zijn. Niet door mij geïndiceerd. Heb de X-foto gezien. Doodzonde, een gedeeltelijk frame prothese was mogelijk en een veel beter oplossing geweest. Dinsdag een client terug gezien die ondanks mijn waarschuwingen 5 wkn geleden een "gok" gebit heeft genomen. Klaagde dat gebit los zat en dat hij er niet mee kon eten. Eiste dat ik een goed gebit voor hem zou maken want dit was waardeloos.... Helaas... u moet door de zure appel heen. Maar wel het verwijt naar mij dat ik mijn werk niet goed had gedaan. Ja u had mij gewaarschuwd maar dat het zo erg zou zijn, tja dat is niet normal meer...daar had ik volgens hem niet voldoende voor gewaarschuwd...
do, 08/24/2023 - 18:36 Permalink