Kunnen jullie aub stoppen met tikken?

Author:
Saria
Posted:
wo, 06/03/2020 - 23:52
Gisteren was ik bij de tandarts voor controle. Ik heb altijd een goed gebit gehad en 0 gaatjes.

De afgelopen tijd zie ik echter 2 tanden geel worden. Dat kan niet, ik rook niet en drink alleen water, ik snoep ook niet, en ben geen fruit en sapjes fan. Ik besluit het aan te kaarten. (Ik ben ook nog maar 26.)

Tandarts lijkt ervan te schrikken en kijkt ineens iets aandachtiger:

'Ik wil even wat testen'

Er worden watjes gedrukt en ja die 2 tanden reageren niet.

Vervolgens doet ze iets dat ik ronduit schandalig vind: Uit het niets stoot ze tegen mijn 6 bovenvoortanden aan met een soort mini hamer (ik heb al op tandarts instrumenten gezocht, maar helaas kan ik dat ding niet vinden)

Ik schrik me te pletter! WAT DOET ZE?! Vervolgens pakt ze het haakje waarmee tandsteen verwijderd wordt en stoot/tikt er meerdere keren mee tegen mijn tanden aan alsof ze aan het trommelen is.

https://i.imgur.com/v0bTQ7h.jpg

(met dat haak gedeelte, die plaatste ze onder mijn tanden om zo vrolijk een trommel orkest te geven)

Volledig in paniek lig ik daar. Er wordt een foto gemaakt vervolgens. En dan word ik naar huis gestuurd met dat alles in orde is en een vaag verhaal over teruggetrokken zenuwen, iets met tandbeen en dat ik die tanden ooit gestoten heb, en ik hoef me geen zorgen te maken, de tanden zijn actief. Tot ziens!

!!!!!!!!!!!! Na wat nadenken klopt het, ik heb een paar jaar geleden inderdaad iemands elleboog tegen mijn tanden aan gehad. Dat moet het zijn geweest, want die stoot maakte indruk, maar die stoten die de tandarts gaf maakte nog veeeel meer indruk. Wat een schandaal! Dit kan toch niet?

En nu ben ik bang dat al mijn 6 boven voortanden dood zijn, door dat geweldadige tikken/stoten. En als dat nu nog niet zo is, sterven die tanden de komende jaren rustig af, zodat ik over een jaar of 3 met de gebakken peren zit, en de tandarts zich van geen kwaad bewust meer is.

Ik begrijp de logica ook niet. Dus door een stoot kan je tand geler worden/afsterven, dus om te testen of het dood is gaat de tandarts er nog lekker even tegenaan stoten? Zodat iets dat niet dood was, alsnog kan afsterven.

Nou ik ga me maar eens verdiepen in de opties die ik heb. Ik hoop toch echt dat een brug 6 tanden kan vervangen, anders wordt het 6 dure implantaten.
Lieneke

Zoals de tandarts al zei...hij heeft een test gedaan...wellicht had de tandarts even van te voren kunnen zeggen wat hij ging doen zodat je niet zo zou schrikken. Tikken tegen de tanden wordt met de achterkant van het spiegeltje gedaan. Dat is maar een heel licht ding (anders hadden we allemaal gigantische spierballen inmiddels gehad ;) ) . In je mond klinkt dat best hard en het kan ook gevoelig zijn. Juist of het gevoelig of niet is, geeft ons een 'hint' voor de diagnose.
vr, 06/05/2020 - 13:36 Permalink
Saria

Als antwoord op door Lieneke

Zoals de tandarts al zei...hij heeft een test gedaan...wellicht had de tandarts even van te voren kunnen zeggen wat hij ging doen zodat je niet zo zou schrikken. Tikken tegen de tanden wordt met de achterkant van het spiegeltje gedaan. Dat is maar een heel licht ding (anders hadden we allemaal gigantische spierballen inmiddels gehad <img src="https://www.tandarts.nl/forum/sites/all/modules/contrib/smiley/packs/ko…; alt="Wink" /> ) . In je mond klinkt dat best hard en het kan ook gevoelig zijn. Juist of het gevoelig of niet is, geeft ons een 'hint' voor de diagnose.


Helaas werd er echt dat haakje om tandsteen te verwijderen gebruikt, en nog een ander ijzer voorwerp. Het was geen achterkant spiegeltje. Ik hoop dat er niets dood is.
za, 06/06/2020 - 11:31 Permalink