Kroon op implantaat zit los

Author:
Emmy
Posted:
za, 12/03/2005 - 13:54
Hoi!

Ik heb sinds ongeveer 2 maanden de kronen op mijn 2 implantaten zitten. Nu merkte ik een aantal weken geleden dat 1 kroon bewoog. Daarop probeerde de tandarts hem los te breken van het abutment, wat mislukte. Hij trok de conclusie dat het niet de kroon is die los zit, maar het abutment.

Nu vraag ik me af, is dit een bekend verschijnsel bij implantaten? Hebben meer mensen hier last van? En hoe kan dat tegengegaan worden?

Groetjes Emmy
de digitale tandarts

Het losraken van schroeven of te wel screw loosening, is een bekend en uitgebreid onderzocht fenomeen.

Vroeger hadden implantaten hier meer last van dan tegenwoordig. De manier / vorm waarop het abutment (opbouw) op het implantaat aansluit en de hoeveelheid draaimoment (torque/ncm) waarmee de schroef wordt vastgedraaid, zijn factoren die van invloed zijn op screw loosening.

Nu de schroef eenmaal loszit heb je weinig aan deze zaken en ben je natuurlijk meer geïnteresseerd in hoe het opgelost kan worden.

In eerste instantie zal geprobeerd worden de kroon af te nemen met een tang of deze los te tikken, indien dit niet lukt zal geprobeerd kunnen worden om met een boor de kroon wat te bewerken zodat deze makkelijker losgetikt kan worden. Als laatste opties resten nog een gat in het kauwvlak boren zodat mogelijk weer de schroef bereikt kan worden of desnoods de gehele kroon eraf boren.

Met vriendelijke groet.
za, 12/03/2005 - 15:35 Permalink
Emmy

Bedankt voor het antwoord!

Ik heb nog een vraag :)

Op dit moment zit de kroon al veel losser dan eerst, ik kan hem heel makkelijk ronddraaien en een paar millimeter naar voor en naar achter bewegen. Ik ga zsm een afspraak maken bij mijn tandarts, maar in de tussentijd ben ik er bang voor dat de kroon er zomaar uit valt met abutment en al.

Is dit mogelijk?
wo, 12/14/2005 - 19:38 Permalink
vV

dat zal denk ik niet zomaar gebeuren, er is wel een risico dat door het wrikken de schroef breekt. Maar ik begrijp eigenlijk een beetje dat de kroon niet met een tijdelijk cement is vastgezet?
do, 12/15/2005 - 09:00 Permalink
Emmy

En als de schroef breekt ben ik zeker verder van huis?

De kroon is wel met tijdelijk cement vastgezet. Maar de tandarts kreeg hem er eerst met alleen wrikken niet uit. Hij wilde niet iets agressiever te werk te gaan, omdat hij de kroon (die inderdaad erg goed gelukt is) niet wilde beschadigen.
do, 12/15/2005 - 10:51 Permalink
de digitale tandarts

Een afgebroken schroef is over het algemeen nog wel uit het implantaat te verwijderen, hiervoor bestaan speciale kits.

Zelfs met tijdelijk cement kan een kroon soms nog flink vastzitten, maar heb vertrouwen dat je tandarts uiteindelijk de kroon ervan af krijgt.

Succes!
do, 12/15/2005 - 11:29 Permalink
Emmy

Het losraken van de schroef ging steeds sneller. Ik was bang dat ie in mijn slaap eruit zou gaan, maar zonet kon ik hem gewoon uit mn mond halen.

Aangezien dit nu niet opgelost kan worden en het implantaat nu zonder afdekdop te zien is, ben ik niet alleen bang dat mn tanden zullen verschuiven waardoor de kroon er morgen niet tussen past, maar ook dat het tandvlees gaat ontsteken of zo gaat vervormen dat het implantaat niet meer te zien is.

Kan iemand mij daar meer informatie/tips over geven? Ik ben redelijk wanhopig nu :S
do, 12/15/2005 - 21:50 Permalink
Emmy

Ja, ik moet vanavond terugkomen, en dan zal hij proberen om dan de schroef uit de kroon te hebben gehaald. Ik zal vanavond nog wel wat posten over hoe dat ging :)
vr, 12/16/2005 - 13:47 Permalink
Emmy

Mijn tandarts is geweldig, hij ging 's ochtends gelijk dingen regelen zodat de opbouw vandaag nog uit de kroon kon worden gehaald (het lukt hem zelf niet, het moest naar een speciaal laboratorium). Toen ik aan het eind van de dag terug kwam, was het gelukt.

Inmiddels was het tandvlees al behoorlijk over mn implantaat gegaan, dus dat heeft de tandarts aan de kant geduwd (neem ik aan, door de verdovingen had ik geen idee meer wat er gebeurde). Nu zit de kroon er weer op, maar wel een tikje scheef. De tandarts wilde echter niet verder duwen en proberen, omdat mn tandvlees al zo opgezwollen was.

Nu zit het wel goed vast, maar ik moet volgende week vrijdag terugkomen om de kroon eruit te laten halen. Dan gaat ie opnieuw proberen 'm er recht in te zetten. Volgens hem lukt het dan beter, omdat het tandvlees dan wel nog een mooie vorm heeft.

Ik hoop dat het dan minder pijn doet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het uiteindelijk weer net zo mooi wordt als eerst.

Heb jij dit ook gehad, Minique?
vr, 12/16/2005 - 21:41 Permalink
minique

Nee, dit heb ik niet gehad. Ik heb dus wel een implantaat, sinds 1 jaar zit de kroon erop. Wel vannacht gedroomd dat het mijn implantaat was die los zat en dat was dus niet alleen de kroon of het abutment... :smt002 :smt003

Succes ermee in ieder geval en hou ons alsjeblieft op de hoogte.

:smt006 Monique
za, 12/17/2005 - 07:21 Permalink
Emmy

Het is alweer een tijdje terug, maar ik zal even laten weten hoe het is afgelopen.

Toen ik een week later terug kwam, kreeg de tandarts mn kroon er gelijk heel makkelijk weer af. Ik had verwacht weer net zo veel pijn te krijgen als eerst, maar het viel ontzettend mee. Hij draaide de opbouw 1 slag, en toen zat de kroon gelijk goed. Op een klein beetje druk na voelde ik niets.

Het ziet er nu weer perfect uit, net alsof er niets gebeurd is.

Fijn te horen dat het bij jou wel allemaal goed gaat Minique! Een losse kroon zou ik in ieder geval niet nog een keer mee willen maken, want hoewel het nu allemaal wel weer goed zit, waren de stress en pijn niet prettig.
do, 01/26/2006 - 09:08 Permalink
Emmy

De tandarts had het er wel over dat ze nu moesten opschrijven met hoeveel Newton ze het vast zette. Maar ik weet niet of ik het goed heb begrepen :wink: .
do, 01/26/2006 - 16:32 Permalink
fransaki

Op de schroef van het abutment prop je toch ook altijd guttapercha, zodat ie niet kan gaan draaien....... Wel vreemd trouwens dat een abutment los komt ondanks de torquesleutels en interne hexagons die de meeste implantaat systemen hebben, of was de schroef echt gebroken?
za, 01/28/2006 - 09:35 Permalink
robinson

Nee, de interne hex. gecombineerd met het juiste aandraaimoment voorkomt los gaan zitten van deze occlusale schroefjes.
De guttapercha voorkomt verstopping van de occlusale toegang.
za, 01/28/2006 - 10:34 Permalink