knikkende kaak

Author:
bikkel
Posted:
zo, 03/03/2002 - 10:51
Als ik mijn mond ver open doe om ergens een grote hap uit te nemen, hoor ik altijd een soort van grote knik/knak aan beide kanten, rechts erger dan links. Het lijkt alsof er iets klem zit wat dan met grote kracht los schiet. Het is niet pijnlijk maar in gezelschap is het niet fijn daar het toch wat kabaal maakt.

Tevens heb ik tijdens het eten last van knauwen..zoals ik het dan maar noem, maar in ieder geval hoor je tijdens het eten flink de kaken op elkaar gaan en langs elkaar gaan.

Mijn vraag is of dit eventueel te verhelpen door wat voor soort training dan ook en of dit gevolgen heeft voor het goed fuunctioneren van het kaakgewricht in de toekomst.

bij voorbata dank,

Bikkel
patericia

Hey dit heb ik ook!!!

Ik heb het al zo lang ik het me kan herinneren, maar ik doe er niets tegen. Mensen in mn omgeving weten dit ook en vinden het soms zelfs wel grappig. Maar ik
ben er al zo aan gewend dat ik het niet eens meer in de gaten heb.

Maar ik ben inderdaad ook wel erg benieuwd wat het precies is.
ma, 03/04/2002 - 10:21 Permalink
de digitale tandarts

Het knappen van het kaakgewricht komt redelijk vaak voor en geeft over het algemeen geen aanleiding tot klachten.

Het kaakgewricht bevindt zich vlak voor het oor. Tijdens het open en dicht doen van de mond is de werking van het gewricht te voelen met de vingers. Tussen het kaakkopje van de onderkaak en de kom waarin deze kan bewegen, zit een schijf van kraakbeen. Dit fungeert als stootkussen en laat de gewrichten soepel langs elkaar glijden. Normaliter bevindt deze zich altijd tussen het kopje en de kom. Mocht deze echter bij openen tussen beide uit schieten (naar voren) dan is een knap te horen. Bij het sluiten schiet hij weer op zijn plek, waarbij vaak ook een knap te horen is.

Echter door het herhaaldelijk 'knappen' zou het kraakbeen schijfje beschadigd kunnen raken. Hierdoor zal het kaakkopje moeilijker in de gewrichtskom kunnen bewegen. Dit kan dan klachten (o.a. pijn) veroorzaken tijdens openen en sluiten en kan tevens de mondopening beperken.

Schade aan deze kraakbeenschijf moet dus voorkomen en of zoveel mogelijk gestopt worden.

Een mogelijke behandeling bestaat uit het maken van een uitneembaar plaatje van (hard) plastic, dit wordt ook wel een spalk genoemd. Door deze spalk te dragen wordt het kaakkopje in een betere positie gebracht en kunnen schadelijke activiteiten als tandenknarsen minder hevig zijn.

Soms is het ook verstandig om met behulp van een gespecialiseerde fysiotherapeut o.a. bewegingen te oefenen, waarbij de kaakgewrichten niet knappen.

Soms kunnen de klachten niet door uw tandarts verholpen worden. Dan kan hij u voor een behandeling doorverwijzen naar bijvoorbeeld een centrum voor bijzondere tandheelkunde, de fysiotherapeut of een tandarts-gnatholoog (specialist op het gebied van het kauwstelsel).

Met vriendelijke groet.
di, 03/05/2002 - 19:08 Permalink
Tessa Verhoef

Ik heb zelf ook heel erg last van mijn kaken, ik ben er zelfs voor doorverwezen naar een kaakchirurg. Na wat testjes bij de kaakchirurg vond hij het het beste dat ik een spalk nam voor 's nachts om mijn kaken wat rust te geven.
di, 03/12/2002 - 16:00 Permalink