Knarsplaat informatie

Author:
daniel1980
Posted:
ma, 07/28/2014 - 12:36
ik heb al heel wat jaren een knarsplaat, eigenlijk heb ik inmiddels mijn derde versleten.

De eerste twee waren keihard en zaten op mijn bovenkaak, de laatste zit op mijn onderkant en is flexibel.
Ik weet dat er in het verleden werd gezegd dat een knarsplaat absoluut hard moest zijn, echter een kennis van mij die tandtechnicus is vertelde dat een knarsplaat via van buiten harder en van binnen zachter is, beter is.
Bij navraag bij mijn huidige tandarts zei deze ook dat het niet uitmaakt.

Daarnaast vind ik het prettiger als de knarsplaat op mijn onderkaak zit omdat ik altijd veel vlekken op mijn voortanden kreeg (die heb ik sowieso al) omdat de knarsplaat slechts de helft van mijn voortand bedekt.

Mijn huidige knarsplaat is kapot gegaan (stomme fout van mij, wilde hem ontsmetten in kokend water.... vond de knarsplaat niet grappig).

Nu kan ik niet meteen een nieuwe knarsplaat laten maken aangezien ik nog 2 amalgaam vullingen moet laten vervangen, dit wordt eind augustus gedaan. Hierna wil ik een afdruk laten maken voor een nieuwe plaat. Tijdelijk heb ik nu een knarsplaat van Sleepzzzz van de drogist, ik weet dat dit zeker niet ideaal is, maar alles beter dan mijn tanden op elkaar kapot bijten.

Mijn concrete vragen:
1) knarsplaat hard of zacht en graag argumentatie
2) boven of onderkaak?

bij voorbaat dank voor alle info en jullie tijd!

gr

een knarspatient met veel vragen..

Mijn c
vV

hard. is gewoon zo, uit onderzoek is gebleken dat zachte platen knarsen juist bevorderen.
De modernere versies hebben aan de binnenkant soms een heel dunne flexibele laag voor betere passing, waardoor ook de metalen klemmetjes aan de buitenkant niet meer hoeven, maar de plaat zelf moet echt hard en dus niet flexibel zijn.
en boven of onder maakt voor de functie niet uit.
di, 07/29/2014 - 08:22 Permalink
daniel1980

hard. is gewoon zo, uit onderzoek is gebleken dat zachte platen knarsen juist bevorderen.
De modernere versies hebben aan de binnenkant soms een heel dunne flexibele laag voor betere passing, waardoor ook de metalen klemmetjes aan de buitenkant niet meer hoeven, maar de plaat zelf moet echt hard en dus niet flexibel zijn.
en boven of onder maakt voor de functie niet uit.

bedankt voor de snelle reactie.
Zal het bespreken met mijn tandarts wanneer ik voor de nieuwe vullingen ga!
di, 07/29/2014 - 09:42 Permalink
daniel1980

nou, u zegt absoluut een harde.

ik vraag het na bij mijn tandarts, die geeft het volgende aan: een harde of zachte maakt bij "knarsen niet zo veel uit, alleen bij specifieke klachten zoals ochtendhoofdpijn, nekklachten etc."

Dan heb ik 2 tegenstrijdige meningen en wil ik graag weten wast voor mij het beste is.
di, 07/29/2014 - 14:50 Permalink
vV

een harde.
als de tandarts beweert dat het niet uitmaakt is het tijd voor nascholing. Ik heb een publicatie, maar die is van 2000, en 14 jaar geleden was dat ook al de mening van mensen die het kunnen weten (o.a. F. Lobbezoo, een van de nederlandse autoriteiten op dit gebied. (en niet alleen omdat ik hem van de studie ken)
zoek op "" Lobbezoo splint"" en je hebt hem zo. Is publicatie van NTVT.
di, 07/29/2014 - 16:57 Permalink
daniel1980

wat wel ook vaag is, is dat een knars splint volgens de tandarts tarieven 300 euro kost incl 100 euro techniek.
Mijn tandarts gevraagd, zegt dat zowel een zachte als harde 100 euro incl kost!

Bij navraag waarom op de tarieven lijst dan 300 staat, gaf de tandarts aan dat dit plaatjes zijn voor meer specifiekere problemen.

Wat is hier uw ervaring in?
di, 07/29/2014 - 20:33 Permalink
vV

Sorry, over het hoofd gezien..
Als de tandarts het voor 100 euro doet maakt ie echt een heel simpel plaatje, wel van harder materiaal, maar te dun en niet echt sijtvast.
Kost weinig maar is ook niet veel..ik vind het eigenlijk een obsolete techniek.
Een echte splint kost tegen de 300, en dat heeft een goede reden.
Alleen als je niet weet waarom je hem maakt , maak je waarschijnlijk ook geen goede. Is niet aardig richting uw tandarts, maar gezien het hele verhaal is een stukje bijscholing in gnathologie denk ik geen overbodige luxe.
za, 09/20/2014 - 20:10 Permalink
daniel1980

beste,

ben het helemaal met u eens!
Dat gevoel kreeg ik ook, verder lijkt het me een prima tandarts, maar ik heb duidelijk aangegeven dat ik wel degelijk veel klachten door mijn bruxisme heb... als je dan een splint voorstelt van 100 euro.. heb je het volgens mij over een diepgetrokken plaat, zeker omdat de tandarts zei dat ik ook maar 1 afdruk hoefde te maken en niet van zowel boven als onderkaak. zie volgende link, ik vond dat wel goeie informatie.http://www.goedegebuure.nl/?page_id=585

Ik denk dat ik gebruik ga maken van het feit dat mijn zus in een tandtechnische praktijk werkt en het via hun ga laten maken. Zij kunnen dan de afdrukken maken, inclusief dat stukje met was om de ruststand van de kaak te bepalen (als ik dat goed begrepen heb tenminste). Vervolgens sturen zij dit door naar een tandtechnisch lab die de knarsplaat gaat vervaardigen. Volgens mijn zus kan ik die rekening gewoon indienen bij mijn zorgverzekeraar aangezien hierop de naam van zowel een tandarts praktijk als tandtechnisch lab opstaat (is een gecombineerde praktijk). Ik zal overigens eerst een offerte opvragen en die aan de zorgverzekeraar doorsturen.

Volgens mij is de knarsplaat die ik dan ga krijgen van buiten hard met een zachter binnengedeelte.

Daarnaast ben ik bezig met kaakfysio en ontspanningsoefeningen, aangezien ik weet dat een knarsplaat alleen geen wonderen kan verrichten.
zo, 09/21/2014 - 17:32 Permalink
daniel1980

sinds dinsdag nieuwe knarsplaat in gebruik....
ik bijt hem echter vrijwel meteen kapot ter hoogte van mijn hoektanden.
Het is een harde knarsplaat (hard plastic denk ik, niet keihard hars zoals ik in het verleden wel eens heb gehad).

Ik weet niet goed meer wat ik nu nog kan proberen. kiezen blijven ook flink gevoelig met kauwen, dus ik ben 's nacht lekker actief bezig helaas.

Zie onderstaande plaatjes, je kan zien dat bij het opgekruld gedeelte ik het los geknaagd heb, kan ik echt voor een stuk van 3mm bij 3 mm optillen, nog paar nachten en ik ben er volledig doorheen.

https://imagizer.imageshack.us/v2/479x639q90/540/fMpFk3.jpg
https://imagizer.imageshack.us/v2/617x463q90/745/WCSwFJ.jpg
zo, 10/05/2014 - 18:25 Permalink
daniel1980

Voor een diep getrokken hoeven ze geen afdruk v boven en onder kaak te maken. Dat hebben ze bij mij wel gedaan. Volgens de tand protheticus us het een geperste. Mag ik dan aub een foto zien van een in goede knarsplaat. Want dit schiet niet op zo
zo, 10/05/2014 - 20:08 Permalink
daniel1980

Wat ik graag wil weten is waar ik in zuid limburg terecht kan voor advies en behandeling voor mijn klachten. Mijn eigen tandarts weet hier helaas te weinig van. Moet ik naar een gnatoloog. Kaak fysio of andere tandarts.?
zo, 10/05/2014 - 21:03 Permalink
TechniekerJeetje

Mag ik dan aub een foto zien van een in goede knarsplaat. Want dit schiet niet op zo


http://i57.tinypic.com/vxc682.jpg

Een kusthars splint... Als je goed kijkt zie je een verdikking bij de hoektand. Dit zorgt voor de hoektandgeleiding. Dat moet jij dus ook hebben...
ma, 10/06/2014 - 01:19 Permalink
daniel1980

Mag ik dan aub een foto zien van een in goede knarsplaat. Want dit schiet niet op zo


http://i57.tinypic.com/vxc682.jpg

Een kusthars splint... Als je goed kijkt zie je een verdikking bij de hoektand. Dit zorgt voor de hoektandgeleiding. Dat moet jij dus ook hebben...

dank voor de info!

Nu weet ik alleen niet of de plaat met de offerte die ik nog had liggen met code g69: Opbeetplaat. Kosten 61,64 en techniek kosten 141,92 totaal dus 203,56 zo'n soort plaat is.

Kan dat voor die prijs of zijn die platen duurder? En hoe heet zo'n plaatje van uw foto?
ma, 10/06/2014 - 10:19 Permalink
vV

dat is gewoon een harde splint, techniekkosten die je noemt wijzen er wel op, de code weer niet, maar kan zijn dat de tandarts er genoegen mee neemt.
Ikzelf hanteer G62, wat eigenlijk de code is voor een splint. Wat ik op de foto zie is inderdaad een simpel ding, G62 waarvoor denk ik ook niet een echte beetregistratie voor gedaan is.
Een goed splint maken heeft echt wat meer voeten in de aarde dan een paarafdrukken en een enkele wasbeet.
ma, 10/06/2014 - 10:36 Permalink
daniel1980

beste,

dan kom ik toch terug op mijn vraag een paar posts geleden.... waar kan ik dan zo'n goede splint laten maken? Met een beetregistratie etc. Via mijn tandarts klaarblijkelijk niet. En om nu naar ACTA te gaan, is niet echt handig vanuit zuid-limburg, lijkt me dan ook sterk dat er dichterbij niemand gespecialiseerd is op dit gebied.
ma, 10/06/2014 - 11:40 Permalink
daniel1980

bedankt!

nog 1 vraag over die hoektandgeleiding, is dat om ervoor te zorgen dat zodra je knarst de overliggende kaak iets wordt "opgetild" zodat je niet over je kiezen knarst maar over je hoektanden? Lijkt me dan wel dat dit alleen werkt als de splint op de bovenkaak zit ipv de onderkaak omdat deze breder is, of maakt dat niet uit?
ma, 10/06/2014 - 14:23 Permalink
vV

op een splint onder is ook prima een hoektandgeleiding op te bouwen. Dus als er redenen zijn hem onder te maken maakt het voor de werking geen verschil
Je wilt inderdaad de geleiding over de hoektanden hebben lopen, zo heeft het lichaam dat ook bedacht. Bij heftige knarsers slijt dat weg met verkeerde geleiding tot gevolg.
Daar komen ook de overbelaste kiezen vandaan die je bij veel knarsers tegen komt.
ma, 10/06/2014 - 15:24 Permalink
daniel1980

ik heb gisteren met een tandarts gesproken over het bruxisme probleem.
Hij had een hele andere aanpak, hij vond een knarsplaat een noodoplossing maar geen oplossing van het probleem, wat uiteraard ook zo is.

Zijn behandeling bestond uit een functieonderzoek en vervolgens een indirect planmatig inslijpen (G65).
ALs ik zijn uitleg goed begreep was dit doordat er in de loop vd jaren kronen en vullingen ervoor zorgen dat de kaakfunctie niet meer goed werkt omdat deze niet goed op elkaar ingesteld zijn. Door nu een beetanalyse te doen en vervolgens sommige kiezen bij te slijpen en andere op te hogen zou het bruxisme probleem KUNNEN verdwijnen waardoor geen spalk meer nodig is.

Wat is jullie idee hierover?
ma, 11/03/2014 - 13:58 Permalink
vV

dat is op zich een goede weg, mits het goed gebeurt. Werkt uiteraard alleen wanneer er daadwerkelijk al behoorlijke slijtage is. Dit valt dan overigens wel in de regeling bijzondere tandheelkunde, vaak tenminste (niet 100% altijd).

Knarsplaat is in essentie alleen bescherming, alles wat het meer doet is meegenomen.
ma, 11/03/2014 - 14:13 Permalink