6 berichten / 0 nieuw
#1
kloppende pijn onder nieuwe kroon
door meva za, 04/22/2006 - 22:06

Ik heb 2 weken geleden 2 nieuwe kronen naast elkaar (bovengebit) gekregen. Een kies heeft al een wortelkanaalbehandeling gehad, de andere niet.

Nu heb ik bij de nieuwe kronen al een week pijn en zonder pijnstiller houd ik het dus niet vol. Kloppende zeurende pijn. Al bij het plaatsen van de kronen was de kies heel erg gevoelig bij het schoonmaken en droogmaken en duurde het wel ruim een half uur na de behandeling tot dat de pijn beter werd.

Nu vraag ik me af of de pijn van het tandvlees zou kunnen komen of is het een wortelkanaalonsteking? Kun je dat zien op een foto? Als er een wortelkanaalbehandeling nodig zou zijn, wat gebeurt er dan met die nieuwe kroon????

Bij de laastste wortelkanaalbehandling had ik vervolgens ook een onsteking en een antibioticakuur nodig. Vervolgens bleef ik last houden van pijn op de kaak en het tandvlees en ook van de bijholte bij verkoudheden. Inmiddels was alles net weer rustig en toen besloten om de kronen te laten plaatsen. Nu weet ik het ook niet meer...

meva
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 04/22/2006 - 21:58
ontsteking?
door noordzee ma, 04/24/2006 - 15:52

Hallo Meva, ook ik heb pijn gehad nadat er kronen waren geplaatst en dat is wel uitgedraaid op een behandeling door een kaakspecialist. Het was wel een ontsteking. Bij mij heeft de tandarts eerst geprobeerd om het te verhelpen en dan vind ik het jammer dat er door de kroon heen geboord wordt. Mijn ervaring is(ik heb dat meerdere malen gehad) dat een kaakchirurg dit beter kan afhandelen. Hij gaat vanbuitenaf naar de wortelpunt toe en ik vind dat minder vervelend dan bij de tandarts. Maar dit is mijn ervaring hoor. Misschien heb je iets hieraan? groetjes en sterkte, Ellis

noordzee
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 04/07/2006 - 22:37
door minique ma, 04/24/2006 - 16:13

Als het zover komt bij Meva (hoeft niet natuurlijk): voordat de kaakchirurg aan het werk kan, zal er toch eerst door de tandarts geprobeerd worden de problemen te verhelpen met een wortelkanaalbehandeling (helaas in het geval van kronen door de kroon heen inderdaad). Met een wkb wordt de haard van de ontsteking weggenomen. Over het algemeen is dat voldoende en zijn de problemen daarna over.

Als er toch een restje ontsteking blijft zitten dat niet door het eigen lichaam wordt opgeruimd, dan kan het zijn dat de kaakchirurg eraan te pas moet komen en een apex resectie moet uitvoeren.

Het is dus niet zo dat de kaakchirurg zal gaan snijden als er nog geen wkb is gedaan. Want daarmee blijft in de kies zelf toch weer een bron van ontsteking achter die toch weer voor problemen kan gaan zorgen.

:smt006 Monique

minique
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 9 maanden geleden
Geregistreerd: 11/25/2003 - 01:00
door noordzee ma, 04/24/2006 - 16:25

Ja, daar heb je gelijk in minique

noordzee
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 04/07/2006 - 22:37
Dezelfde situatie
door RaDiO-NL di, 04/25/2006 - 14:42

Hoi Allemaal,

Eigenlijk heb ik exact dezelfde situatie meegemaakt al hierboven beschreven. In het kort: (wil jullie niet vermoeien met lange verhalen..:-))

In 2003 een kroon gekregen op de achterste kies rechtsonder wegens afgebroken stuk. Toenmalige tandarts vondt het niet nodig direct een WKB te doen, ook al klaagde ik meerdere malen over pijn met warm/koud en drukpijn. Na het plaatsen van de kroon bleven deze pijnklachten. Toen wilde hij toch een WKB doen en heeft geprobeerd de kroon te verwijderen. Dit ging niet (na veel trek en kraak werk) dus heeft hij toen een gaatje in de kroon geboord en daardoor de WKB gedaan. Nog steeds klachten, ook vlak voor vakantie naar buitenland. Hij wilde toen een WKB gaan doen op de voorliggende kies, omdat het volgens hem niet uit de kies met kroon kon komen.

Toen ben ik terug gegaan naar mijn oude tandarts (welliswaar aan de andere kant van NL, maar had ik er graag voor over) en deze constateerde dat de beet niet goed was en alles ontstoken. Kies erboven ingeslepen, mondspray en antibiotica kuurtje en het probleem was over.

Echter, paar maanden erna kreeg ik weer pijn met kauwen en warm/koud. Uiteindelijk bleek er een ontsteking onder de wortelpunt te zitten in de kaak. Doorverwezen naar kaakchirurg voor apex resectie, welke dit niet aandurfte daar de zenuw te dicht in het kaakbot eronder lag. Na kuurtje ging het weer goed, uiteindelijk kreeg ik 2 week terug weer last. Weer naar tandarts en nu samen maar besloten om de kies met kroon maar te trekken. Dit is nu 2 week terug en ben blij dat ik dat besloten heb. 2 jaar lang ellende gehad met die kies/kroon door die ontsteking.

Helaas zal ik nooit weten of het te wijten is aan een niet juist uitgevoerde WKB.

Nu zitten alleen de zelf-oplosbare hechtingen er nog in, is dit normaal na 2 week?

Groet!

Andries

RaDiO-NL
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 04/25/2006 - 14:32
door noordzee di, 04/25/2006 - 21:09

Bij mij hebben de hechtingen ook 14 dagen gezeten en ik heb ze toen er zelf uitgekregen door er zachtjes overheen te wrijven. Op advies van de assistente. Dat is verder goed gegaan

noordzee
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 10 maanden geleden
Geregistreerd: 04/07/2006 - 22:37