Klachten na wortelkanaalbehandeling

Author:
hettiemarinus
Posted:
za, 12/01/2001 - 16:20
Een paar weken geleden heb ik een zenuwbehandeling gehad. Ondanks verdoving deed dit behoorlijk veel pijn. Daarna ontstond boven die kies (rechtsbovenin) op het tandvlees een bult. Als ik er op druk, doet de kies pijn. Drie weken daarna een wortelkanaalbehandeling gehad, dit deed ook pijn, ondanks dat er twee keer verdoving is bijgespoten. Dit is nu een week geleden en de bult is nog niet verdwenen en is ook nog pijnlijk. De tandarts zegt dat dit vanzelf moet verdwijnen, maar daar ben ik niet zo zeker van. Wat moet ik doen en wat zou het kunnen zijn? Alvast bedankt voor uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
H. Overmars.
de digitale tandarts

Helaas in het geval van een acute ontsteking is het niet altijd mogelijk om volledig pijnloos te kunnen werken.

Waarschijnlijk is bij jou een aantal weken geleden de wortelkanaalbehandeling gestart (het levende deel er uit gevijld en een ontsmettend medicament tijdelijk geplaatst) en onlangs definitief gevuld (kanalen breder gevijld, goed gespoeld met een chlooroplossing en gevuld)

De zwelling waar jij het over hebt, is waarschijnlijk een ontsteking veroorzaakt door bacterien in de wortelkanalen van de betreffende kies. Nu de kies definitief gevuld is mogen de bacterien daar niet meer zijn en zal de zwelling langzamerhand moeten gaan verdwijnen.

Dit kan wel enige tijd duren, na zes maanden is vaak wel met enige zekerheid te zeggen of de kanaalbehandeling het gewenste effect heeft gehad. De zwelling zou liever al binnen enkele maanden moeten verdwijnen.

Bedenk wel dat het succes van een wortelkanaalbehandeling in kiezen zeker geen 100% is. Er wordt in de 'boeken' er uit van gegaan dat het rond de 90% ligt, m.a.w. 1 op de tien lukt dus niet. Naar alle waarschijnlijkheid ligt het succes in de praktijk nog wat lager.

Mocht de ontsteking niet verdwijnen, dan moet of de kanaalbehandeling opnieuw gedaan worden (bijv door een specialist de tandarts-endontoloog).

Succes!
ma, 12/03/2001 - 14:24 Permalink