kind 5 jaar probleemgebit

Author:
eikat
Posted:
do, 10/24/2002 - 22:03
Beste digitale tandarts en mede-forummers,

Al op twee jarige leeftijd kreeg mijn dochter beschadigingen aan het glazuur op beide voortanden bovenin. Wij daarop drastisch alle zuigflesjes in de ban gedaan, maar het proces was niet te stoppen. Tot een maand geleden heeft ze met "bruine" voortanden rondgelopen, met bijna geen glazuur meer. Ik ben toen met haar naar de tandarts gegaan (buiten reguliere controles), omdat zij er zelf ook last van had. Plagen enzo. De tandarts wilde er eigenlijk niks aan doen, helemaal niet toen bleek dat de tand al licht wiebelde. Een week ofzo erna brak een stuk van een voortand af en hebben wij besloten toch de voorste elementjes te laten trekken, omdat ze er echt onder leed. En we waren bang dat het nog verder zou afbreken. Dat is dus gebeurd, voor haar traumatische ervaring ( met name verdovingsspuiten, plus veel bloed) en ook wij denken er met rillingen aan terug. Maar de twee tandjes aan weerskanten van de voortanden, worden nu ook stukken slechte. Bruine plekjes op de tand, tegen het tandvlees aan.
Wij poetsen twee keer per dag haar tanden heel nauwkeurig met fluor tandpasta, beperken snoepen en zoete drankjes. Maar het is net alsof het allemaal niet uitmaakt. Wat kunnen wij in vredesnaam doen om verdere aantasting tegen te gaan. We zagen op de reclame Prodent kauwgum. Is dat wat?
Oja, gisteren benik zelf bij de tandarts geweest, i.v.m. een eruitgevallen vulling. De tandarts heeft deze tijdelijk gereperareerd. Nl. geen geboor of niks, gewoon een witte vulling er op geplakt. Dit bleef zeker een maand of 5 zitten, zei hij. Is dat niet wat voor mijn dochter? Mijn tandarts staat niet echt open voor een gesprek, want het zijn maar "melktanden". Maar mijn kind lijdt er echt onder. Kinderen kunnen erg hard zijn.

Ik hoop dat u een goed advies heeft voor ons, want zo langzamerhand zie ik het niet meer zitten.

Dank u wel.
Een tandarts

Wat vervelend voor je kind.

Mijn kinderen hadden ook een slecht gebit, kwam door zuigfles carres of zo.
Mijn tandarts kon er ook niks mee, behalve de melktandjes trekken. Het was onze schuld zei onze tandarts, niet leuk om te horen, maar achteraf was het ook wel een beetje dom van ons om onze dochter de hele dag aan een flesje met roosvice te laten zuigen.

Maar nu heeft ze alweer nieuwe echte voortanden, niks mee aan de hand en parelwit. Dus niet al te bang worden, mijn dochter is nu 6,5 jaar en gaat met plezier naar de tandarts.

Succes

PS lijkt me geen optie om haar de hele dag kauwgom te voeren
vr, 10/25/2002 - 08:45 Permalink
de digitale tandarts

Het is heel belangrijk dat u vooral doorgaat met het poetsen van uw kind. Kinderen kunnen pas vanaf ongeveer acht jaar voldoende zelfstandig poetsen, tot die tijd zullen de ouders moeten helpen/ napoetsen.

Zoals u al noemde moet het aantal zoetmomenten zoveel mogelijk beperkt worden op een dag. Soms is het verbazend om te zien in welke produkten allemaal suiker zit (lees ingredienten) en soms weet je ook niet precies wat een kind op een dag allemaal tot zich neemt.

Zuigflescariës ontstaat doordat een zoete vloeistof, zoals roosvice heel lang in contact staat met de mondholte.
Wanneer je bijvoorbeeld thee met suiker drinkt, zullen bacterien een deel van deze suikers omzetten in schadelijke zuren. Maar na het drinken van het kopje zijn binnen enkele minuten de suikers op en eindigt de zuurstoot.
Het probleem bij een zuigflesje is dat een kind de hele tijd kleine slokjes neemt, soms wel enige uren achter elkaar. Hierdoor worden voortdurend suikers aangevoerd waardoor de bacterien een zeer lange zuurstoot kunnen produceren.

Misschien is het mogelijk om een extra fluoride moment te creeren bij uw kind door driemaal per dag te gaan poetsen, mondspoeling of fluoridelak applicatie zou mogelijk ook kunnen, overleg hiervoor met uw tandarts.

Succes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-10-25 11:42 ]
vr, 10/25/2002 - 11:40 Permalink