Kies/wortel doormidden gebroken - wat nu?

Author:
Mozzie
Posted:
vr, 07/06/2007 - 11:48
Via google heb ik dit forum ontdekt en ookal ben ik erg blij met mijn tandarts, wil ik het hier ook even bespreken. Om het kwijt te kunnen en de mening van iemand anders te horen.

Vorige zomer kreeg ik erg pijn aan een kies. Ik had al jaren een beetje ongemakkelijk gevoel bij die kies maar de tandarts kon niets vinden. Nou, vorige zomer kon hij het toch wel, er zat echt een flink gat. Ik vermoed dat hij al die jaren het niet kon zien en dat er daardoor zo'n groot gat
heeft kunnen ontstaan. Maarja, dat neem ik hem niet kwalijk. We zijn allemaal mensen, niet?

Ik heb toen vorig jaar een wortelkanaalbehandeling gehad (mijn eerste en tot nu toe enige!) en de kies is opgevult. Afgelopen paar maanden voelde ik soms als ik wakker werd weer een beetje ongemakkelijk gevoel bij de kies... maar niets om over naar huis te schrijven.

Nu was ik afgelopen woensdag popcorn aan het eten en opeens knakte er iets toen ik per ongeluk op een harde noot beet. Ik dacht; mijn vulling laat los, maar toen ik bij de tandarts kwam (niet die van mijzelf - die was deze week op vakantie) zei hij dat mijn kies doormidden gebroken was... of de wortel, dat weet ik niet meer, maar volgens mij maakt het niet veel uit. Hij heeft het afgebroken stuk eruit gehaald en een klein stompje dat aan de zijkant zit laten zitten. Ik moet volgende week naar mijn eigen tandarts (die is dan pas weer terug van vakantie) en met hem bespreken of een kroon nog mogelijk is.

Naar aanleiding hiervan heb ik een aantal vragen. Bij voorhand besef ik dat ze niet allemaal makkelijk te beantwoorden zijn maar ja.

1. De vervangende tandarts vertelde dat het redelijk vaak voorkomt dat een kies waarop een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd, breekt. Meestal moeten tandartsen er vroeg bij zijn en een kroon zetten. Klopt dit?

2. Denkt u / jullie dat ookal is het nog maar een klein stompje, een kroon nog mogelijk is? Moeilijke vraag om te beantwoorden, ik weet het.

3. Ik kan zelf pas eind volgende week naar de tandarts wegens tijdsgebrek en de wortel en deel van kies die nog in mijn mond zitten doen totaal niet pijn. Is het niet schadelijk om tot eind volgende week met het bezoek te wachten? Nogmaals, ik heb geen pijn en ik kan in de holte in mijn tandvlees zien dat de wortel wel bruin is. Kan een week wachten dan kwaad?

4. Ik dacht altijd dat ik erg goed was in het verzorgen van mijn gebit. Behalve dat ik rook dan, maar ik ben nog maar 23 en poets mijn gebit ong. 3x per dag, en 's avond's flos ik meestal ook. Wat kan ik verder doen aan verbetering van mijn gebit?

5. Psychisch heeft de verloren kies echter veel teweeg gebracht. Ik ben bang geworden. Op mijn 23e al een kies verliezen, het jaagt mij angst aan. Wat als de rest van mijn kiezen en tanden volgt? Ik heb immers altijd m'n best gedaan voor mijn gebit. Wat als ik nooit zal kunnen wennen aan het gat tussen mijn gebit (als een kroon niet mogelijk is)? Of wen je daar vanzelf aan? Ik wrijf er nu als een gek met mijn wang en tong overheen en krijg er zelfs een pijnlijke tong van. Het doet mij een beetje denken aan mijn blokjesbeugel van vroeger, daar wende ik in ieder geval wel aan...

Alvast erg bedankt! Keep up the good work.
Mozzie

Het schiet niet echt op met antwoorden - dat neem ik niemand kwalijk - maar ik zou vooral graag vraag 3 beantwoord hebben. Ik ben morgen jarig en zou graag met een gerust gevoel van die verjaardag genieten, wetend dat eind komende week ik naar de tandarts kan en in de tussentijd niet voor problemen kom te staan. MITS dat het geval is natuurlijk :o
za, 07/07/2007 - 15:17 Permalink
Irfan

Beste Mozzie,

Een kies waar een wortelkanaalbehandeling in is gedaan, hoeft niet altijd gelijk een kroon op. Er wordt meestal eerst een tijdelijke vulling in gezet en daarna wordt er overlegd hoe men verder gaat. De tandarts maakt meestal een goede inschatting.

Als cariës niet te diep in de wortel is geschreden, dan zijn er manieren om met stiften in het wortelkanaal houvast te krijgen voor een kroon.

Een week wachten is een korte periode en kan niet veel kwaad, tenzij je ineens een opvlamming van pijn krijgt, dat zul dan even moeten onderdrukken met pijnstillers. Schat het vanaf hier in dat het best zal meevallen, dus je kan je verjaardag met een gerust hart vieren.

Stoppen met roken is een goede, maar je kan niet zo heel veel meer doen. Misschien een keertje langs de mondhygiëniste voor poetsinstructie, kun je bezien of je wel goed op alle plaatsen poetst.

Hoe het voor de rest met je gebit staat, zul je toch echt aan je eigen tandarts moeten vragen.

Groet Irfan
za, 07/07/2007 - 17:05 Permalink
Mozzie

Erg bedankt.

Ik zal zeker eens voorleggen aan de tandarts of ik langs de mondhigeniste kan.

Ik heb overigens ook 3 jaar een beugel gehad, en de kies die er nu half uit is, is degene waar een metalen omhulsel om zat om de blokjesbeugel vast te houden. Toeval?
za, 07/07/2007 - 17:33 Permalink
Mozzie

Ik ben inmiddels langs geweest en hij zei dat het resterende van de kies er uit moet, een kroon is niet te doen. Hij wacht hier echter ong. een maand mee (pas half augustus haalt hij hem er uit). Als reden geeft hij dat ik er toch geen pijn aan heb. Dat is waar, maar de smaak van de rotte kies vind ik niet echt lekker en gewoon het gevoel van een stukje kies die er nog in zit ook niet. Is dit normaal, dat ik zo lang moet wachten? Of kan ik eisen dat het al eerder gebeurt?
vr, 07/13/2007 - 12:22 Permalink
Spiegeltje

Tja, de tandarts heeft het misschien erg druk? Normaal gezien is het trekken van een kies zo gebeurd, maar misschien denkt de tandarts dat het in jouw geval wat lastiger is en dus een nieuwe afspraak nodig is. En dan zit je al snel een maand verder.

Eisen kun je niks, het is geen spoed. Als je flinke pijn krijgt dan is het wel spoed en moet de tandarts je spoedig helpen (zelfde dag of anders hoogstens de volgende dag).
vr, 07/13/2007 - 12:51 Permalink
Mozzie

Nu heb ik weer wat nieuws hoor, en ik weet niet of het verband houdt met die ene afgebroken kies dus ik meld het hier maar.

Het lijkt wel of al mijn tanden opeens pijn gaan doen. M'n voortanden en de helft van mijn kiezen voelen af en toe erg prikkelig, vooral savonds. Ze reageren nog niet op koude of warme invloeden, maar ik voel ze gewoon de hele tijd prikkelen.

Ik twijfel nu: zijn al m'n tanden aan het wegrotten of is het misschien iets psychisch naar aanleiding van mijn ene kies? Of misschien beïnvloed die halve kies de rest van m'n gebit doormiddel van een kleine ontsteking? Iemand ooit wel eens iets hierover gehoord?

Ik ga volgende week iig toch een afspraak proberen te maken want ik wil er nu eens van af zijn.
za, 07/14/2007 - 12:27 Permalink
Mozzie

Ok, ik zal nog maar even een update geven omdat meestal de mensen hier wel willen lezen wat er nu verder gebeurt enzo. Hopelijk zien jullie dit niet als spammen of lastig, ik wil het alleen even mededelen en misschien kan iemand er nog een reactie op geven ofzo.

Ben dus weer naar de tandarts geweest en met hem kwam ik er achter dat de pijn die ik nu op meerdere plekken in mijn mond heb vooral bij de voorste twee tanden vandaan kwam. Vreemd omdat mijn gebroken kies ver achter in mijn mond is. In ieder geval, hij heeft verschillende tests gedaan (aan m'n tandvlees gevoeld, op mn tanden getikt, met zo'n warm doekje tegen mn tanden aan) en niets kunnen vinden. Hij zei dat het waarschijnlijk maar tijdelijk was. En waarempel, vandaag voel ik al een stuk minder.

De gebroken kies blijft er echter nog steeds tot half augustus in zitten. Jammer, want de smaak in mijn mond wordt steeds viezer. Ik kan het niet echt omschrijven maar het komt zeker te weten van mijn gebroken kies vandaan, als ik daar namelijk mijn vinger tegen aan houd en er daarna aan ruik, is die geur heel sterk waarneembaar. Wat nog vreemder is, is dat ik gisteren deze geur ook opeens bij mijn vriendin in de mond rook. En we hebben die dag echt niet heel de dag elkaars mond zitten te verkennen ofzo, als jullie begrijpen wat ik bedoel. Toeval? 'Ruik' ik spoken? Haha.
di, 07/17/2007 - 12:53 Permalink